Zníženie výživného
Pekny večer prajem.Mám otázku ohľadne výživného .Priateľ sa pred rokom rozvádzal,majú dve deti.Na súde o výživnom nemal právnika ,s ex sa dohodli ,že nebudú mat ani jeden,nakoniec ona mala právničku a vysúdila 600 eur mesačne výživné .Vtedy mal založenú svoju firmu a bol jediný zamestnanec ,kde si manuálne zarábal v zahraničí .Momentálne stale robí v zahraničí ,ale firmu ma už zrušenú a robi ako zamestnanec.Finančne ,teda mesačny prijem je o niečo nižši ako keď mal firmu.Momentálne čakáme bábätko a chce znížiť výživné .Lenže čo sme sa dozvedeli,je že už na vysoko nastavenú kladku 600 eur a bude ťažké to znížiť ,pretože druhé dieta nastúpi na základnú skolu a ona keď požiada koli tomu o vyššie výživné a my o nižšie ,tak vraj môžeme byt radi ,ak to ostane na tých 600 eur naďalej.Maximalne sa možno podarí znížiť 50 eur na dieta.Prosím Vás,aký máte na danú vec názor,poprípade skúsenosť .Ďakujem.
@kristiii ja som čítala len úvodný príspevok, viac nie, takže neviem... Ci písala viac, či nie.
@kristiii na tie boli dvaja a aj sú dvaja. Aj finančne, aj výchovou všetkým.... Ci to tak je, nevieme. Vieme, že otec platil na slovenské pomery, nadštandardné výživné, asi z nadštandardného platu. A keď sa zmenia pomery, môže za žiadať o zníženie, narodenie dieťaťa, je dôvod, či zmena pozície v zamestnaní, to netuším, ale proste odpoveď na otázku je, áno, môže za žiadať a pravdepodobne súd schváli, 50 - na dieťa pravdepodobne hej. Ale to je len predpoklad. Môže byť viac môže byť menej, inflácia postihuje aj novú rodinu, rovnako ako pôvodnú.
@kvetinka75 to tu ani nepis, lebo mu udajne nedoprajes stastie 🙂 na grcanie mi je z takych muzov
toci sa to tu o vydavkoch.... zapisujem si ich uz roky do aplikacie, takze prikladam printscreen tych vyslovene detskych vydavkov --- kedze mam deti 2, a je to sumar za roky 2019-2022, mesacne to robi priemerne 185 eur na dieta. Potraviny s drogeriou za toto obdobie vychadzaju priemerne 200 eur na osobu a energie - voda, kurenie, smeti, telka, internet, plyn, elektrika a obdobne, 100 eur mesacne na osobu. Som na sume 485 eur mesacne na jedno dieta! A to som mu este neodlozila nic do zivota a neboli sme na ziadnej dovolenke.
@kaktusik007 nie som názoru, že ďalšie dieťa je len sebecké rozhodnutie. Nechápem prečo by otec nemal nárok na šťastný život so svojou novou manželkou. Zníženie výživného z takejto sumy ako uvádza autorka je na mieste.
@katusik456 zachytila si ze tych 600 eur je na obe deti a pracuje v zahranici, cize matke deti s nimi absolutne nepomaha?
@lyci inak od kedy je danovy bonus plus pridavky cez 500 eur na dieta. Mas nejaku zvlastnu matematiku. Pridavky 60 eur,bonus 120 eur- to je max. Moze mat aj menej,zalezi od vysky platu. Cize 60 +120 je podla teba 500 eur??🤦♂️a este k pridavkam a bonusu. Zvysovalo sa to len nedavno. Pridavky boli 30 a bonus tuez podobne. Takze si nastuduj realne prijmy a potom pis
@kaktusik007 .. určite zachytila, ale nehodí sa to k tomu že podľa niektorých nových partneriek on má právo na šťastný život , čo zjavne znamená že mu má byť jedno či sú šťastné jeho deti z predchádzajúceho vzťahu..... zjavne sa dosť ťažko chápe že si svoje šťastie nemá budovať na úkor svojich vlastných detí.....pre mňa ako matku, je spokojnosť mojich detí na prvom mieste, pre neho má byť zjavne na prvom mieste jeho spokojnosť. Ale dozvedela som sa aj niečo.... krúžky deti z predchádzajúceho vzťahu je odkladisko pre deti , aby som sa ja o ne ja nemusela starať- doteraz som si myslela , že je to niečo čo rozvíja určité danosti dieťaťa, rozvíja jeho tvorivosť a predstavivosť či nadanie . A to ma vedie k úvahe čo som vlastne ja
? ....odkladisko, kam odložil otec deti, aby sa o ne nemusel starať?.....a mám si nájsť niekoho( zrejme otca nejakych iných detí) kto sa bude o moje deti starať aj finančne, aby sa ich otec mohol finančne starať o svoje ďalšie dieťa?...... Nuž otec, ktorý je zodpovedný, a rozchod s partnerkou preňho neznamená , že sa rozchádza aj s ich deťmi ....ten nepredstiera, že zrazu jeho deti nič nepotrebujú a keď áno, má sa postarať ich matka. .... má tolko deti, o koľko sa dokáže postarať, a spokojné sú deti, byvalka, aj nová partnerka. ....Ten , kto je nezodpovedný, narobí deti, ktoré nedokáže uživiť, novej partnerke nestačia financie pre nové dieta, snaží sa ich získať tak ,že ich treba zobrať starším deťom, s čím byvalka určite spokojná nebude, a deti ktorým sa nariadi že sa už skrátka krúžku, ktorý robili roky venovať nemôžu, sú nešťastne tiež.....ale najdôležitejšie je, že ten nezodpovedný bude konečne šťastný.....nemám slov
@terina25 ...nie len , keď je choré.... každý druhý týždeň sa treba zastaviť zobrať prádlo detí - oprať, ozehlit, navariť večeru, pomôcť deťom s úlohami , vysvetliť učivo čo nevedia, ráno prísť nachystať desiatu, absolvovať polovicu zákonných prehliadok a samozrejme polovicu návštev u lekára.....a netreba zabudnúť že deti treba vyzdvihnúť z družiny......😁😁😁
@vikiki29 akých komplexov?.... len preto, že logicky niektoré názory nedokážem pochopiť?...ako som aj písala, dokážem pochopiť že každá dobrá matka, a tým myslím aj nové partnerky, chce pre svoje deti maximum .....ja dám deťom prvé a posledné , vedela som to, keď som sa rozhodla mať deti, a tento postoj chápem u každej matky.........ale nikdy nepochopím , že ta istá matka chce, aby pre otca detí bol prvoradý on sám a nie jeho deti... ja mám nejaké komplexy preto, lebo mám názor že treba byť zodpovedný?
@11silvia11 ahoj, sme na tom velmi podobne . vsetky tie utocne komentare co tu su su na smiech . moj muz plati vyzivne 400 eur , plus kupujeme oblecenie, pomocky do skoly, skolsku tasku , platime kruzky a vsetko navyse, kazdy vikend u nas, dovolenky cez leto, odpoved matky na dokupovanie veci , kedze posle dieta spinave a smradlave , ze ona nemusi kupovat take drahe ako my , pritom len chceme aby chodilo do skoly slusne oblecene , a aby sa deti v skole nesmiali. matka sa ma tak isto podielat na zivote dietata aj financne , nechapem ze ked ziju deti s matkou automaticky vsetko mmusi financovat otec ktory s nimi nezije. za podanie nedate nic..
najlepsie su zeny ktore sa brania striedavej starostlivosti , lebo potom by prisli o vyzivne ...
@mirica kde som písala, že ma svojim deťom /dieťaťu zobrať? Treba si ešte raz prečítať môj komentár. Z vášho pohľadu je vždy len ten muž nezodpovedný. Samozrejme, veď ženy su dokonale matky, predstavte si, že nie sú. Žena ktorá nikdy nechcela mať dieťa a ani nechce, je matka. Je dobra matka podľa vás? Niekedy je aj žena nezodpovedá a otec dieťaťa akokoľvek chcel, mohol sa aj na hlavu postaviť. Za druhé kde hovoríme o nezodpovednom robení si detí? S novou partnerkou má jedno dieťa. Ostatné dve su z predošlého vzťahu. Rozhodnutie oboch rodičov, MATKY tiež. Mám pocit, že niektoré si robíte deti hlavne aby ste mohli hovoriť koľko toho musíte okolo nich urobiť. Takže vaša rada: robte si toľko detí koľko zvládnete.
@katusik456 ...a kde som ja písala o tom že každý muž je nezodpovedný? Veď tu písali ženy aj o tých zodpovedných, tých čo sa rozhodnú mať ďalšie dieťa s druhou partnerkou, ale nesnažia sa náklady na ďalšie dieťa kompenzovat tým , že sa snažia zobrať časť výživného deťom z predchádzajúceho vzťahu...... V tejto téme ale presne o to išlo......a nevšimla som si že by sa tu niekto sťažoval na to ako sa musí o deti starať.....reakcia bola na to že finančne by mala matka prispievať toľko čo otec, tak sa vysvetľovalo že nemala, lebo ani starostlivosť nie je 50 na 50- napísala som sem len to, čo mám napísané v každom rozsudku o výživné.. , a to je to, že sa tomu rodičovi čo sa osobne stará piznava menší finančny podiel. A o tom ako to tu na koňovi chodí...vyjadrení ,že sa ma starať o prvé deti ich matka , keď ich chcela je tu dosť ..... pričom opačne boli len reakcie , že vedela o tom že muž má deti , a musela rátať s tým že ich bude musieť živiť...nepostrehla som žiadnu reakciu typu, že keď si urobila dieťa s niekým kto už deti má, má si ho teraz finančne živiť sama......bral sa ako nezodpovedný ten muž...bývalá sa stará sama o dve, terajsia o jedno, tak keď si spravil tri, nech si ide privyrobit.....nech ma pre všetky deti

@maciatkolulu a vlastne ani v tejto diskusii som nejak nepostrehla, že by tu niekto pokladal za obeť bývalú ženu, ale dve malé deti.