Zverenie dieťaťa do starostlivosti matky
Ahojte zvažujem rozchod po 18 rokoch s priateľom. Mame jedno dieťa teraz 6 ročne. Chcela by som vedieť co to všetko obnasa vopred kým sa s ním porozprávam ze chcem aby odišiel, zariadiť sa tak aby to slo hladko lebo to asi pekne nebude. Ako otec je v poriadku o dieťa sa stará, finančne aj časovo. To ho zbožňuje. Problém je v tom ze sa obávam ze budeme spolu o ňu "bojovat" a on bude ku mne fakt hnusný. Nie kvôli mne ja som prístupná všetkým možným dohodam ale neviem co od neho čakať. Neváži si ma, denne je na mňa slovne hrubý v podstate ma ma ako "rohozku" a "sluzku" posledných 6 rokov. Myslela som si ze to dám ale tiahne mi už na 40, dieťa je už vnimave a nerada by som bola ak by si do života vzalo to ze takéto správanie je v poriadku. Druhá vec je ze cítim ze sa mi to začína všetko prejavovať na psychike som unavená, vyčerpaná stále len dávať a nič nedostavat späť, stále byť len na všetko sama a čakať kedy bude ochotný mi s niečím pomôcť, neustále nechať na seba kydat ze som psychicky chorá, že ho finančne ruinujem a pod. a to už aj pred dieťaťom.... na co sa mam pripraviť? Mam požiadať aby na čas do rozhodnutia súdu mi bolo zverené dieťa na UPSVaR? Ako dlho to trvá dozvie sa to? Neprežila by som ak by mi ho vzal ....
Žiadosť o zverenie dieťaťa do opatery sa podáva na súd, ten rozhodne, nie UPSVaR.. obávaš sa, že otec bude o dieťa bojovať - ak má záujem starať sa oň, môže vám byť schválená striedavá starostlivosť aj napriek tvojmu nesúhlasu. Zaujala ma ešte jedna vec - chceš, aby odišiel - bývate v tvojom? či v spoločnom? majetok sa rieši až po tom, ako nadobudne rozsudok o rozvode právoplatnosť. Počítaj aspoň pol roka. Ja som dávala žiadosť na začiatku januára, rozvodové pojednávanie bolo v apríli, právoplatnosť v máji, následne sme riešili BSM a až tak sa odsťahoval. My sme sa ale na všetkom dohodli, nenaťahovali sme sa.
Máš kde bývať? Vieš zabezpečiť finančne dieťa, seba a aj domácnosť? Lebo ano, on síce bude platiť výživné, ale to by malo pokryť len polovicu nákladov na dieťa.....Keďže nie ste manželia, tak v podstate je tvoje len to čo si do domácnosti dala zo svojich financií ty....samozrejme že sa dozvie aj to že žiadaš zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti, normálne prebieha súd, kde sa bude môcť vyjadriť aj on a stanovuje sa výživné na dieťa rovnako aj kedy má otec nárok byť s dieťaťom....teda obvykle každý druhý víkend + polovica prázdnin+stredajú sa sviatky, teda každé druhé Vianoce,Nový rok, šibačka....samozrejme súd môže rozhodnúť aj inak, teda rozšírený styk alebo striedavka...ideálne by bolo dohodou.....
Bývame v mojom dome on ma tiež svoj dom ktorý teraz prenajíma. Mne skôr ide v prvom rade o to aby sa nestalo ze zoskratuje a zbali seba a dieta a kým neprebehne súd uvidím ho raz týždenne a aj to budem o to zobrať ja neviem co od neho môžem čakať.
Ale ty chceš od neho to isté - chceš, aby odišiel a aby dieťa ostalo s tebou 🤷🏻♀️ ja ťa chápem, ale kým nebudeš mať na papieri súdne rozhodnutie, nezmôžeš nič. Ani mu zakázať byť s dieťaťom.
Rodičia ste obaja....takže jedine sa dohodnúť.....pokiaľ neprebehne súd, máte rovnaké práva byť s dieťaťom a vlastne aj potom - len jeden z vás bude mať stanovené kedy s dieťaťom môže byť....ale pre dobro dieťaťa je vždy najlepšie sa dohodnúť.....skús to tak že dieťa ostane s tebou a môže si ho brať kedykoľvek bude chcieť...rodičia ste obaja a tými ostávate aj po rozchode - to neznamená len výživné ale aj starostlivosť a láska a čas strávený s dieťaťom.....

Nie je dovod, aby ti ho vzal. Ale ber v úvahu že ak to nie je alkoholik agresívny, gameblear, nejaký neschopný chlap, tak súd môže schváliť striedavku