Zverenie dieťaťa otcovi
Prosim vas o radu.ocenim ak ma niekto vlastnu skusenost ci vie ako postupovat. Kamaratka je vo vztahu 4 roky nieje vydata maju trojrocne dieta. Uz vycerpala vsetky moznosti ako odist od neho a uz to nezvlada jedine vychodisko je urgentne najst pracu napr. casnicka
Chce nechat zatial docastne kym sa nepozbiera dieta jeho otcovi. On zaraba nadstandardne tak nech sa stara. I tak sa jej vyhrazal ze ju s dietatom nikam nepusti. No ako sa to legislativne osetri co urobit? Nahlasit to niekde ci sud? Ci urad? Bude platit vyzivne? A nemoze to zneuzit otec a povedat ze sa akoby dietata vdala?..
@guglina haha na papieri je samozrejme svorc.
Osobnu skusenost nastastie nemam, avsak ked sa jej vyhraza, ze ju s dietatom nikam nepusti, tak by som dieta urcite ani docasne nenechala zverit do jeho opatery. Ked si najde pracu a "pozbiera" sa a bude chciet dieta spat, tak podla mna moze mat problem to dosiahnut. Dietatko uz, predpokladam, chodi do skolky, tak si kamaratka moze hladat pracu uz teraz. A pokial uz velmi chce od neho odist, tak hlavne musi mat kam (pripadne k rodicom alebo dobrym znamym docasne) a ked to zrealizuje, tak si pytat od otca dietata vyzivne (sudne). Je potom dolezite, aby to jej nove byvanie splnalo vsetko potrebne pre dieta z pohladu sudu. Lebo ak otec dietata bude chciet robit problemy, tak sam poziada sud o zverenie do starostlivosti... a sud bude potom posudzovat, v akych podmienkach dieta zije s matkou a v akych by zilo s otcom. Aspon teda to jej moj nazor...
@km1983 to bude problem. Ako hovorim situacia ma taku ze s dietatom nemoze odist nezvladne to. Nema nikoho a on jej bude robit problemi.
Dieta este nevzali do skolky mozno az v septembri
Ak ma nejakych svedkov ktory by mohli potvrdit jeho prijem tak sudu by to malo stacit..chapem ze je to urcite tazka situacia ale ked on uz teraz hovori ze dieta nikam nepusti tak nechat mu ho je to najhorsie co moze urobit
Toto je otazka na advokata co?
..a co nejake krizove centrum pre matky s detmi?
@guglina to uz skusala a nic.
Ona sa chce potom dohodnut na striedavej starostlivosti to snad nebude problem
Tazko radit... neviem, aky ma vztah s partnerom. Ak to nie je nejaky tyran a dieta ho ma ako otca rado, len uz jednoducho partnersky vztah nefunguje, tak mozno to spravit ako mnoho inych rodicov - byt uz len rodicmi. Je vela parov, manzelstiev, ktore naoko funguju ako rodina a pritom obaja si ziju "svoje". Ale vramci dobra dietata (alebo niekedy z pohodlnosti) ostavaju oficialne spolu. Ale ako pisem, neviem, ci nahodou Vasa kamaratka pri nom netrpi...
@km1983 no ona ho uz psychicky dost dlho nemoze vystat. A ako jovorim s dietatom ist nemoze lebo neni taka moznost a uz to riesi vyse roka
a ked skusala to krizove centrum, tam bol aky problem, ak sa smiem spytat?
A preco nevyslo krizove centrum?postaraju sa o nich.ochrania ich ked partner ide gramus robit.maju pravnika kt.poradi.takisto psychologa kt.ju postavi na nohy.tak aky je problem?
Ked nema nikoho ani robotu neni jedno?!
@vetthy nerieste aletrnativy proste je dvovod preco musi ostat zatial s otcom od toho ss odvijajme. Samozrejme nie navzdy no inak to nejde
@larissa007 tak by si mala na zaciatku jednoducho tak napisat ze priatelka chce odist od partnera a od dcerky atd.poviem ti na rovinu ziskat to dieta naspat bude pekelne tazke mozno nemozne.ale ona chce oen vystrasit alebo vydierat chlapa vsak?ved mi napadlo ze dieta by mohla dat davni do skolky a robit takze nie robota tu bol dovod preco chce odist.
Ok tak teda v idealnom pripade to bude tak ako si zela, ona sa da financne a materialne doporiadku, otecko zisti ze starat sa o dieta nieje az taka sranda a potom jej ho vrati. Ale v horsom pripade hned ako odide on pojde nahlasit ze sa o dieta stara sam, vysudi od nej vyzivne na ktore ma narok co jej znacne stazi zabezpecovanie sa a ona sa bude s dietatom vidat kazdy druhy vikend. A mozno to tak bude az do jeho dospelosti. Ak jej to stoji za ten risk tak nech ide do toho. Ved nech teda vyskusa este nejaku pravnu poradnu alebo aj na UPSVARe by jej mali poskytnut nejake info ze co moze este urobit.
@larissa007
nejaky "zoznam čakateliek" nemaju? Pripadne ak je situacia neunosna, tak aj ten Presov, ci? Predpokladam, ze kamaratka nepracuje a ked, ako pisete, nema nikoho a dieta nechodi este do skolky, tak preco nezacat novy zivot v inom meste...? Ono otazka je, ci je problem len v tom, ze Vasa kamaratka proste nema uz partnera rada a ide jej tym padom na nervy, ale pritom on zivi ju aj dieta (a je pre dieta plnohodnotnym otcom, ktoreho dieta lubi a ktory s nim travi cas a venuje sa mu), alebo Vasej kamaratke ci dietatu muz ublizuje. Ak by som ja osobne bola len otravena zo vztahu, ale pritom by sa o mna aj o dieta partner staral a de facto vdaka nemu by sme zili "na urovni", tak by som kvoli dietatu ostala v takom "vztahu". A ked dieta pojde do skolky, nasla by som si pracu a potom by som riesila pripadne osamostatnenie (ale s dietatom, nedala by som dieta do starostlivosti otcovi...ak sa uz teraz vyhraza, ze ju s dietatom nepusti nikam). Ale ak je tam nejake tyranie jej ci dietata a nema fakt nikoho, kto by ju prichylil docasne aj s dietatom, tak by som sla aj do toho Presova. Ale podla mna by sa urcite niekto nasiel z priatelov, u koho by napr. par mesiacov mohla byvat, ak je to naozaj krizova situacia.
@vetthy sorry uplne si mimo. Nevidis do situacie. To tazko vysvetlit naozaj. Ona nechce bez dietata byt ale fakt potrebuje sa pozbierat. A potom mat striedavu starostlivost to bude problem? Mozno muz sam uzna ze to bude lepsie predsa dieta nieje majetok ani jedneho!!
@km1983 nie netyra ich nic take je na nom financne zavisla ostala bez centu materska skoncila dieta do skolky neprijali ona je z vychodu takze vie co je to zivot tam nikdy viac. Nechce branit dietatu vo vstahu s otcom ale ona by tiez sa rada rozumne dohodla ale on je psycho ich vztah je v troskach uz pekne dlho on je o 24rokov starsi ostat s nim je vylucene. Zacne teraz chodit na turnusy aj do zahranicia..atd on by v kazdom pripade chcel dostat dieta k sebe on ma na to idealne podmienky ona nema nic.proste netrufa si brat dieta do neistoty. Co urobi ked pride zo skolky chore bude v kuse na pnk s detskymi soplami? Ved to nebude tolerovat ziaden zamestnavatel.dostane padaka a je v prdeli. Teraz jedna znama na to doplatila musela sa skor pytat z roboty aby stihala skolku a teraz uz druhh mesiac hlada novu pracu....
@larissa007 jasne ze do situacie nevidim a ani radit nebudem uz nic lebo ja by som nedokazala odist od svojho dietata.
@larissa007 max.este nam vysvetli ze ked tatko ide na turnusy do zahranicia vtedy s deckom co
@vetthy teraz ide iba na 10 dni a bude u babky jeho mami na dedine
@larissa007 aha takze oni akoze rodicia su uz dohodnute? Ona bez dietata akoze moze odist?takto to treba chapat?
@vetthy co treba chapat? Ide pracovne do zahranicia na 10 dni.dostala ponuku privyrobit si no je to len obcas ale toto zbytocne riesis.
Som sa pytala ako sa da zariadit docastna starostlivost u otca. A po cca 4 mesiacoch striedava. To je vsetko co sa pytam
@larissa007 aha.no je to vazny krok.povedala by som ze uzavriet s oteckom volajaku dohodu ak je mozne. Ist na urad prace a na socialnu kuratelu uprimne a pidrobne im vysvetlovat situaciu co oni na to. Ale ak otecko sushlas pisomne neda ta striedava starostlivost nikto nemoze garantovat zalezi na tom ako sa otec vyjadri na sude a sudca ako sa,vyspi.moze vyjst ale nemusi

Nahlasovat to v podstate nemusi ale on to asi nahlasi aby mohol pytat vyzivne- ona je povinna platit na dieta. A samozrejme to moze pre nu byt neskor velmi tazke dostat dieta naspat, to nie je ze sa "akoby" dietata vzdala, to je naozaj.Ak ma otec tak nadstandartne prijmy tak od neho moze pytat aj nadstandartne vyzivne ale nechat mu dieta nie je urcite dobry napad.