icon

Zverenie maloletého otcovi

2. máj 2022

Potrebovala by som radu, najlepšie niekoho kto s tým má skúsenosti a vyzná sa v problematike. S manželom sme sa rozišli ale on od začiatku spracovával malého. Nahovoril mu že ku nám príde bývať ujo akože môj frajer. Podotýkam že po roku sa nikto nenastahoval. Malý bol z toho rozchodu hotový a ešte keď mu toto povedal. Začal spávať u otca a ku mne prišiel len a PC. Kričal, buchal, raz keď som mu niečo protirecila tak ma chcel odsotit. Došli mi nervy a som mu všetko vysvetlila. Odvtedy prestal byť agresívny ale mal odstup odo mňa. Postupne si pobral všetky veci k otcovi. Nechcel sa so mnou učiť, chodiť na tréningy ani na žiadny výlet. Vždy len oco. Podala som žiadosť o rozvod a zverenie maloletého do striedavej starostlivosti lebo chcem aby syn bol s oboma rodičmi. Aby netrpel ešte viac, stačí tým že sme sa rozišli. Syn má 13 rokov. Teraz si k nemu opäť hľadám cestu a konečne mi dovolí odviesť ho na tréning, aj na rodičovskom som bola aj na preventívnej. Keď bol v karanténe bol u mňa. Problém je v tom že môj muž nesúhlasí so striedavou starostlivosťou. Chce ho zveriť do svojej. Žiada predvolat na súd syna nech sa on vyjadrí. Obávam sa toho že syn povie ze chce byť u neho. Je možné že mu ho zveria a mne ostane len ten kúsok času s ním? Podotýkam nepijem, nedrogujem, chodím do práce. práce,onezijem dieťa som sa starala úplne rotýždňovky.

anjelicek26
3. máj 2022

@modry1985 moja anglictina je vyborna, dakujem 😂 . Nejako si sa rozhonil ;) Mamicke ide o ego... aj ked to znie zle, jej dieta chce byt u otca, ona to nechce akceptovat. Pri vsetkom pochopeni pre jej pocity, ak sa otec dietatu venuje, stara sa o vsetky jeho potreby a dieta chce byt pri nom, tak by mu mala vyhoviet a ustupit.

mk22
3. máj 2022

Prečítajte si prvú vetu v príspevku.
Autorka chcela radu, alebo kto ma skúsenosť a vyzná sa.. Po prečítaní aká je ss hrozna, je pre ňu podľa vás jednoznačne.. Nech sa syna vzdá, nech ho ma otec a ona ako matka sem tam nech sa u nej zjaví.
To vy ako matky, by ste odsúhlasili nechali tak..
A keď sa nedá s otcom dohodnúť.. Tak bude bojovať o vlastné dieťa. Lebo ho chce rovnako vychovávať starať sa, zdieľať všetko.. Byt súčasťou.
Autorka - držím palce, oslov právnika, vieš synovi poskytnúť dat všetko čo treba.. A neboj na súd nepredvolsvsju dieťa, ako si tvoj muž mysli.. Ako vo filmoch.. Budú sa s ním rozprávať, možno viac x možno rôzne ženy, dokonca ak má 13r tam už nie je povinný absolvovať psych sedenia.
Lebo sa vie vyjadriť sam a to je dôležité.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
lnocka
3. máj 2022

@mk22 ja to vnimam ako to vnimaju moje deti moj ex odisiel a tie deti k nemu prosto moc nechcu ist tak co ich mam nutit?alebo nech maju striedavu?naco ked k nemu nechcu

mk22
3. máj 2022

@lnocka tvoj prípad je úplne niečo iné.
Vy ste sa dohodli, sú s tebou a s otcom sa stretávajú.
On nemal záujem o ss.
Autorka o ss záujem ma, chce vychovať svoje dieťa s láskou, presne ako ty, ako každá iná matka.
Miluje svojho syna, ma záujem presne ako ty svoje deti.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
mk22
3. máj 2022

@modry1985 súhlasím.
Autorka po prečítaní asi všetku snahu bojovať o ss zabali..lebo tu ju opísali ako niečo hrozné.

modry1985
3. máj 2022

@mk22 Ak dieťa miluje - nájde pomoc a cesty ako bojovať - o to - čo je podla nej pre dieťa najlepšie a názory zakomplexovaných jedincov , ktorý majú pravdu právd , povolaním - predavač ponožiek - na internete klinický psychológ a ústavný právnik - si nebude všímať. Súd musí skúmať ak čo i len jeden z partnerov o SS prejaví záujem či to nie je v záujme maloletého......Musí sa obrniť hrošou kožou , a bojovať .....nik nehovorí že to aj vyhrá - ale aspoň si povie - urobila som pre to maximum.......

mk22
3. máj 2022

@modry1985 a do budúcna mu bude môcť povedať, ja som sa snažila, chcela, pokúsila sa a urobila všetko kvôli tomu.
Ma také isté šance ako otec.
Pokiaľ pracuje, vie mu všetko zabezpečiť.. Neohrozuje seba, jeho.. Tak ma tie isté šance ako otec.

lnocka
3. máj 2022

@mk22 ale my riesime teraz ze on by chcel ss chapes ale ja to hovorim z mojej skusenosti a to ze ja to nechcem kazdy ma nato svoj nazor nikomu ho neberiem ked dvaja spolu vychadzaju tak potom to je v pohode so ss lenze my spolu ani nevychadzame dobre takze v nasom pripade by to bolo iba zle aj pre deti

lnocka
3. máj 2022

@mk22 nie pokial autorka sa vobec nestretava so svojim synom tak ja by som v jej pripade tiez bojovala o ss aby som s nim bola co najviac a ziskala si ho spät

mk22
3. máj 2022

@lnocka ako som písala, tvoj prípad je niečo iné.
Ak si otec poda návrh, budú skúmať, či má vhodné podmienky pre deti.. Tiež co chcú deti.. Ak sa jasne vyjadria ze nechcú ss, budú brať na zreteľ ich vyjadrenie.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
mamkalentedkova
3. máj 2022

Nechodíte do psychologickej poradne ? Súd bude určite prihliadať na názor syna,je už dosť veľký ,aby sa vedel vyjadriť čo a ako chce . Ako ďaleko bývate s otcom syna od seba a ako často sa so synom stretávas ty ? Brani otec nejako styku ? O striedavu starostlivosť bojuj,určite aj kvôli tomu,aby syn vedel ,videl a cítil ,že máš o neho záujem a aj preto ,aby si si to ty neskôr nevyčítala .Ak aj ostane u otca ,ako píšu baby vyššie ,nienje to koniec sveta a ani to neznamená ,že tam ostane navždy .Ak bude podozrenie ,že je dieťa ovplyvňované otcom,pošlú vás na súdnoznalecke dokazovanie
Ja som žila so svojím ex už roky v nefungujucom vzťahu,rozišli sme sa ,našla som si nového partnera ( má dosť svojich múch ) odišla som zo spoločnej domácnosti ,ale dcéra ostala s otcom .Teraz už je aj súdom zverená jemu .Mojho partnera nemá rada ..tiež som myslela ,že mi oukne srdce ,nevedela som,či som urobila dobre .Ale otec ju ľúbi ,a je o ňu postarané .U nás by nebola šťastná v jednom byte a človekom,ktorého nemá rada.Dlho.mi trvalo ,kým som sa s tým zmierila ,kým som to v sebe spracovala ..lebo pocity som mala.naozaj všelijaké. Styk nemáme nijako obmedzený ,bývame kúsok od seba ,takže sa stretávame často.Moj partner pracuje v zahraničí ,v čase keď jenodcestovany ,je dcéra väčšinu času u mňa .Našli sme si taký nejaky spôsob ,ako fungovať tak,aby boli všetci spokojní .Je to pre mňa stále ťažké ,vidieť ju zas odchádzať ,ale vedomie ,že je šťastná ona má ukludnuje ...

mk22
3. máj 2022

@lnocka tiež som ti chcela napísať ze to ze vy dvaja spolu nevychádzate, nie je prekážka k ss..ale napísal ti to @modry1985
Tam sa skúma úplne niečo iné.
Ak majú deti nad 13r budú sa môcť vyjadriť samé.

mk22
3. máj 2022

@mamkalentedkova autorka bude rada, že si napísala svoju skúsenosť.. A rady.

lnocka
3. máj 2022

@modry1985 ale ani deti nechcu striedavu chapes a on byva v podnajme v garzonke myslis ze to je vhodne na striedavku ss?

lnocka
3. máj 2022

@mk22 a ano deti su uz na 2.stupni tak sa vedia vyjadrit k tomu

mamkalentedkova
3. máj 2022

@mk22 tak snáď pomôže 😉.Viem ako sa cíti.Ja som to hlavne musela sama v sebe spracovať ,vyrovnať sa s tým a pochopiť ,že som ju tým nestratila ..,ale rešpektujem jej rozhodnutie ,dôverujem jej , len som ju uistila ,že kedykoľvek má u mňa dvere otvorené a vždy tu pre ňu budem ,nech sa bude diať čokoľvek .A musím za seba povedať ,že si naplno užívame ten čas ,keď sme spolu ,je to oveľa intenzívnejšie a aj sa oveľa viac rozprávame .Viem,že ma ľúbi a ja ľúbim ju a práve preto som ju musela nechať ,aby sa rozhodla sama a rešpektovať jej rozhodnutie .Linda má 11( čoskoro bude mať 12) ale na svoj vek je zrelá .Verím,že aj autorka to bude mať podobne a vzťah so synom toto celé len posilní 😉

mk22
3. máj 2022

@lnocka ci jeho bývanie je vhodné, posúdi súd.
A deti si povedia co chcú a co nechcú.
Vyjadria sa same.
Úplne bezbolestne par otázok.
On bude musieť preukázať co im vie poskytnúť.. Napr bývanie.. Možno ho súd výzve ze pre dve deti je jeho bývanie nevyhovujúce a vyzve ho nájsť väčšie.. Dostane úlohu.. A ak bude stále trvať na Ss tak si zoženie 2izb byt.. Urobí všetko.. Ak bude veľmi chcieť.

modry1985
3. máj 2022

@lnocka Deti sú často zverené matkám ktoré bývaju v 3 izbovom byte so svojími rodičmi čiže 5 ľudí , 3 generácie a jedna domácnosť.......Je to úplne bežný standart rozvedených rodín - ona sa sťahuje za rodičmi a nie je to problém ani osobnej starostlivosti.
Deti budú zisťovať či ich nezáujem pramení z tvojej manipulácie t.j otec je taký otec je taký , otec urobil to zlé , otec nevie to , u otca ti bude zlé , opozornovanie na jeho chyby , alebo ak pojdete za otcom ja budem neštastná , ak sa vás niekto bude pýtať musíte povedať to a to .......a iné veci , alebo sú to objektívne dovody na to že ak prídu k otcovi otec sa o nich nestará , a ony tam len trpia.
Ak deti u otca trpia - nemá na nich čas nemá k ním vzťah - určite vám SS neprejde.
Ak sa preukáže to druhé - priprav sa na to že SS kľudne prejde.
Ak do toho za zistí že deti si mu nedávala , aj keď on chcel ........a deti hovoria to čo nie je typické pre násťorčné - ale pre dospelákov - SS prejde veľmi ľahko...

mk22
3. máj 2022

@lnocka odporucam nevstupovať deťom do svedomia, nechať ich.. Vždy bude ich otcom a určite ho ľúbia..aby ta niečo neskôr nemrzelo, môže sa to otočiť proti tebe.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
meminka
3. máj 2022

@modry1985 nesúhlasím s tvrdením, že so striedavou starostlivosťou nesúhlasia len tí ex, ktorí sa chcú mstiť. Je veľa dôvodov, prečo so SS nesúhlasiť. Jedným a najväčším je, že otec (môže byť kľudne aj matka) sa o dieťa postarať jednoducho nevie...lebo má problém sa postarať aj sám o seba, prípadne je alkoholik, nič mu nehovorí základná hygiena ani poriadok v dome. Keď sa otec dieťaťa vyjadrí, že štúdium nie je pre dieťa dôležité a podobne. Teraz hovorím z vlastnej skúsenosti. A nie som teda typ matky, ktorá zakazuje styk s druhým rodičom, ale s SS by som v mojom prípade nesúhlasila.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
meminka
3. máj 2022

@modry1985 to nie je pocit, to je realita...a zaujímavé, že doteraz SS nechcel, vyhovovalo mu to. Ale akonáhle som chcela po siedmich rokoch zvýšiť výživné, zrazu sú vyhrážky na SS a citujem..."potom nedostaneš nič". Takže žiadny pocit...

modry1985
3. máj 2022

@meminka Ale to už nie je na diskutujúcich z MK aby zhodnotili či je to pocit , ktorý tvojho muža nepoznajú a je to iba tvoje vyhlásenie , ale na súde. Tam nesedia stroje , ale ľudia. Ak to v skutočnosti je tak ako píšeš , k SS sa nedostane NIKDY a ty sa nemáš čoho báť.....

meminka
3. máj 2022

@modry1985 trošku som odbočila samozrejme od témy, len som sa chcela vyjadriť k tomu, že nie vždy nesúhlas so SS znamená chcieť sa niekomu mstiť, ďakujem za názor.

mamkalentedkova
3. máj 2022

@modry1985 nebolo to ani u nás také ružové ..a s ex nevychádzajú nejako dobre ..nechcela som rozpisovať všetko .Dcéra sa vyjadrila ,že sa mu rodičia správame ako 5 roční 🤦. Môj ex sa práve dosť snažil ohovárať má ,špiniť pred dcérou .Porozprával jej kadečo ..našťastie od malinka s dcérou hovorím úplne otvorene o všetkom,tak sa opýtala a ja som jej povedala ako to bolo.Nikdy som na otca nenadavala ..on vyzveda stále ,doteraz sa vypytuje ,aj keď mám ďalšie dieťa s aktuálnym partnerom .Pod identitou neznámeho mi vypisoval hlúposti cez sociálne siete ,aby podnecovať žiarlivosť môjho partnera .Skrátka sa všetko snažil prekaziť ako sa len dalo ..So striedačku tiež nesúhlasil ,ale vlastne som musela ustúpiť ja ..kvôli dcére ..kvôli jej dobru.Myslim ,že pomohli,keď som mu povedala ,že viem ,že ja ,aj on ,chceme pre Lindu to najlepšie ,len sa niekedy rôznia naše názory v Tom,čo to najlepšie naozaj je .Každý z nás sa ju snažil chrániť svojim spôsobom. On dodnes útočí a ohovára môjho partnera pred dcérou aj pred starším synom ...ja som sa naučila akceptovať,že je aký je ,bavím sa s ním len o dcére ,ak niečo treba ..inak neudrziavame žiaden kontakt Myslím,že naše najväčšie šťastie je vyspelosť našej dcéry ,ktorá sa rozhoduje sama a nikto z nás jej nebráni .

lennytka84
3. máj 2022

My máme striedavu starostlivosť 1r mojej dcéry. Je to uzastna vec ak sa na Tom rodičia dohodnú.
Skús sa zo synom porozprávať o striedavej starostlivosti a pekne mu vysvetliť,že týždeň bude z otcom a týždeň u teba.
Viem o prípade kde matka chcela striedavu starostlivosť a otec bol proti a súd schválil striedavu starostlivosť. Takže držím palce 🙏