Zverenie maloletého otcovi
Potrebovala by som radu, najlepšie niekoho kto s tým má skúsenosti a vyzná sa v problematike. S manželom sme sa rozišli ale on od začiatku spracovával malého. Nahovoril mu že ku nám príde bývať ujo akože môj frajer. Podotýkam že po roku sa nikto nenastahoval. Malý bol z toho rozchodu hotový a ešte keď mu toto povedal. Začal spávať u otca a ku mne prišiel len a PC. Kričal, buchal, raz keď som mu niečo protirecila tak ma chcel odsotit. Došli mi nervy a som mu všetko vysvetlila. Odvtedy prestal byť agresívny ale mal odstup odo mňa. Postupne si pobral všetky veci k otcovi. Nechcel sa so mnou učiť, chodiť na tréningy ani na žiadny výlet. Vždy len oco. Podala som žiadosť o rozvod a zverenie maloletého do striedavej starostlivosti lebo chcem aby syn bol s oboma rodičmi. Aby netrpel ešte viac, stačí tým že sme sa rozišli. Syn má 13 rokov. Teraz si k nemu opäť hľadám cestu a konečne mi dovolí odviesť ho na tréning, aj na rodičovskom som bola aj na preventívnej. Keď bol v karanténe bol u mňa. Problém je v tom že môj muž nesúhlasí so striedavou starostlivosťou. Chce ho zveriť do svojej. Žiada predvolat na súd syna nech sa on vyjadrí. Obávam sa toho že syn povie ze chce byť u neho. Je možné že mu ho zveria a mne ostane len ten kúsok času s ním? Podotýkam nepijem, nedrogujem, chodím do práce. práce,onezijem dieťa som sa starala úplne rotýždňovky.
U nás striedavka funguje.
Ideálne je dohodnúť sa mimo súdu. Ak to nejde vyrieši to súd na základe posudku psychológa.
Otec dieťaťa by nemal syna manipulovať a "kydať" na teba pred synom lebo sa to môže obrátiť proti nemu. Držím palce, všetko zvládneš, veď si dobrá mama. 😘
@soldi a kde som napísal že každé dieťa musí isť do SS ? Drvivá vačšina rodičov o SS ani nepožiada - a ak si to neželá otec / matka / dieťa , prečo by dieťa malo byť v SS ?
Riešime tu prípad kedy otec / matka o SS prejavia záujem , vedia sa o dieťa postarať , majú vytvorené podmienky pre dieťa , ale jedna strana si SS neželá.
Súd o SS nebude ani len uvažovať ak o ňu neprejaví nik záujem.....
To že muž a žena majú odlišnú výchovu na " starostlivosť " sa nezmení tým že dieťa bude v osobke jedného....Moja mama má rozdielný názor , ako otec bežne - sú spolu takmer 50 rokov , a vychovali mnohodetnú rodinu . Rozdielná výchova je bežná v normálnej rodine / v osobnej jedného / striedavej. Nevidím aký koľvek dôvod na to aby ak obaja rodičia chcú sa o dieťa starali rovnakým dielom . OTEC / v tomto prípade / resp.MATKA sú si rovnocenný. Ak jeden z nich to " vzdá " pretože to nezvládne - nechce - deti si urobil / urobila len nedopatrením - tam je to iné.
Ak obaja chcú - mali by dostať možnosť.
Zadávateľka by mala možnosť podielať sa na výchove dieťaťa rovnakým dielom ako OTEC. To je všetko....
@liv1 takže podľa teba autorka témy, ktorá tu pýtala radu, alebo kto ma skúsenosť..
Napriek tomu ze je milujúcou matkou, ma iba to jedno dieťatko.. Celý jej svet, všetko čo ma.. Ma sa ho vzdať.. Nebojovat, nechať všetko tak, ako chce otec.
By som si to do smrti vycitala, že som sa nepokusila, neskúsila.. Syn je v pubert veku, ľahko ovplyvnitelny, 13r je ťažký vek.. To ho ma proste nechať tak?
Ostať sama.. Len preto lebo otcove slová majú momentálne silnejšiu moc?
Keby som milujúca matka, mam iba jedno dieťa a som v očiach súdu vhodný správny človek bez jedinej prekážky, aj tak to mam vzdať?
To dieťa je pre ňu všetkým.
Nemá nič, nikoho.
Bavíme sa konkr o prípade autorky, keďže tu reagujeme.
@jamidea Takže kým tu SS nebola - deti boli úplne v pohode. Nepotrebovali psychológov , nepotrebovali logopédov , nemali sme detske polepšovne , deti dostávali samé jednotky , nefajčilo sa cez prestávky , nevystrájalo. Ja si to tak trošku pamatám inak - trpeli sme svojími vecami - rozvodovosť bola na nižšej úrovni - ale " šibalo " nám rovnako.........
Všetko sa dá zvaliť práve na SS. Aha tento fajčí za rohom- to preto že je v SS.....táto otehotnela v 16 tke - to preto že je v SS , ten navštevuje logopéda - lebo je v SS.....
@modry1985 napisal si, ze ked jeden rodic nesuhlasi so SS, tak jedinym dovodom je pomsta. na to som reagovala.
ked ma dieta v jednej domacnosti nastavene pevne hranice, presne vie, co moze a co nie, a v druhej domacnosti ma dovolene naopak uplne vsetko, tak ver tomu, ze to dieta je potom z toho uplne mimo. a nie je to prenho prospesne ani trosku.
@modry1985 rozdielna výchova je problem aj v "normálnej" rodine nieto ešte pri SS.....to že to tvoji rodičia aj pri rozdielnych názoroch na výchovu zvladli. GRATULUJEM kopec žien aj chlapov sa práve kvôli rozdielnym spôsobom výchovy nasiera (pardon za vyraz)....
Je jasne, že si celý happy zo ss to ti nik neberie...
Reálna skúsenosť...u nás manželov syn môže žiť ako normálne dieťa...beha po von, zje zdravé aj menej zdravé jedla...učí sa...leňoši na tablete a pod.
U mamy nemôže nič sladké, inet, tablet, mobil žiaden ešte aj smart hodinka zakázaná, lebo sa bojí, že niekto vystopuje signal...a kopec inych veci...
Chlapec je z toho mešuge čo je vlastne spravne...
ANO rozdielna forma výchovy je reálny problem!
@modry1985 ale to si Ty. nemozes to aplikovat na vsetky deti, nechapes?
moje deti odmietaju prespavat mimo domu dlhsie ako dve noci.
ja ako dieta som tiez nerada prespavala mimo domu a tiez som mala babku par metrov.
Ty tu svoje skusenosti prezentujes ako fakty a odmietas pripustit akykolvek iny nazor.
@soldi ale ved on to neaplikuje na tvoje deti, na tvoju situáciu.
Reagoval na autorku. Na jej otázku, problém.
Ty si niečo iné, ty máš 4 deti, manžela úplne pdycho.. To si tu sama písala, takže jemu ss skôr neprejde, ako prejde.. Možno on bude ten otecko co nechce platiť ale radšej chce ss.
@mk22 ja stale reagujem na jeho povodne slova, ze ked jeden z rodicov nechce SS, tak jedinym dovodom je pomsta partnerovi. a na tomto nazore ocividne stale trva.
V inej diskusii zase vehementne presadzoval nazor ze jeho kompletne naklady na 5 rocne dieta su 150€ mesacne.
mojmu SS nepresla a ani neprejde. Moj je zrovna pripad, co to chcel len aby nemusel platit vyzivne.
@modry1985 ides si stale dookola to svoje. napisal si hned na prvej strane, ze JEDINYM dovodom, ked jeden z partnerov nechce SS je pomsta.
a mna sa toto Tvoje tvrdenie dotklo, pretoze vobec neberie do uvahy tie kvanta pripadov, kedy SS nie je proste vhodna a robi z kazdej zeny, co je proti SS pomstychtivu furiu.
svoje deti som uviedla ako protiklad k Tebe. ja nikde nepisem, ze SS je pre kazdeho nevhodna, alebo vhodna. naopak, cely cas pisem, ze je potrebne kazdy pripad posudzovat individualne.
@modry1985 Dieťa svoju mamu ľúbi...taktiež aj otca....písala som ti, že rozdielna forma výchovy zanecháva na dieťati negatívnu stopu....
A porovnávať intrak, pobyt pri starých rodičoch so ss...to fakt?
Ty točiš stále o tom istom...
@dievcacitajucelist Aj ty točíš stále o tom istom - ako je SS zlá......ako dieťa u matky trpí ...
Potom fakt nerozumiem vašu rodinu keď dovolíte dieťaťu byť v takomto prostredí , vidíte ako trpí v SS a NIČ S TYM NEROBITE ! SS zlá - prostredie matky - zlé - ale osobnú starostlivosť otca - NIE NIE.....
Neporovnávam intrák pobyt u babky - ale písal tu niekto o sťahovaní - a pre mňa je sťahovanie toto kto číta text s porozumením plne chápe
@modry1985 ja mam informacie z prvej ruky, takze ano, viem. Nie, dieta sa nestahuje ak ide k niekomu na vikend. Mam pocit ze to nechces pochopit a len sam seba ides utvrdit v tom ze ako to mate vy je najlepsie. Ja ta nemam potrebu presviedcat. Dolezite je urobit pre deti max ako sa da. Ci uz maju ss alebo nemaju. Ale ak bude niekto tvrdit ze ss je proste vo vaeobecnosti to naj, tak proste nie je. A este tu studiu jednu z tisicov ako pises by si mohol postnut. A tymto sa tato tak trochu zbytocna debata moze pokojne skoncit. A ano, skus sa ty stahovat, ved na prespavacky asi deti nechodia 50a viac krat na rok. Takze ak chces vediet ako sa citi dieta, urob to sam. Nevyhovaraj sa na to, ze pre dieta je to ine.
@modry1985 ty tu opisujes internát na ktorom si bol a porovnas to so ss kde sa prehadzuje male dieťa ? Tak to ani nahodou, porovnavas neporovnatelne veci. Na tom intraku si nebol ako 5 ročný predsa, ako to mozes vobec porovnavat s ss? ..male dieta ma predsa ine potreby ako 16 a viac ročný
@mk22 ak si si moje slova prelozila tak ako to pises, tak potom sa nemame vobec o com bavit 😊. Deti sme porodili na tento svet aby zili svoj zivot, nie aby sme ich my vlastnili a boli nasim stredobodom vesmiru. I ked urcitu dobu urcite su. Ale tiez su to bytosti, ktore si zasluzia aby na nich rodic nebol zaveseny cele ich detstvo aj neskor. A nie, nema sa ho vzdat. Ma popremyslat, co jej hovori vnutro ze by pre neho bolo najlepsie.
Čítala som článok.som po rozvode ,no neodvážim sa dať rady nakoľko je to chúlostivé a citlivá téma .podiem svoj stav čo je i nás a čo bolo i nás napriek môjmu snaženiu.
Bola som 12rokov manželstve ,dcére som venoval všetok svoj čas a domácnosti.muzovi variť.a poviem áno u nás si ju aj muž vysúdil naspäť s tým sa uháňal na súde že dcéra má nechce a nechce so mnou zostat.sud vypočul názor a je s ním môj 4r syn nakoľko je malý súd zveril mne no veru musela som požiadať o advokátku,ináč by to bolo stratené.Hovoria mi že sa to zmení.ze deti dievčatá ťahajú k otcom keď si malé ,synovia k matkám ,je to asi prírodou.a viem že špekuluje aj o malého.dufam že nie. Nakoľko je v práci od skorého rána do neskorého večera.dcere som ca venovala učili spolu...nepomohlo .snáď som pomohla ak nie aspoň pocitom že nikdy nie sme sami v problémoch

@modry1985
@liv1 na margo stahovania dospelakov. moj otec robil 3 roky v nemecku. dva tyzdne tam, tyzden tu. psychicky sa z toho zrutil. ma oficialnu diagnozu a je s nou na invalidnom dochodku. pricinou bolo prave to caste menenie prostredia.