Zvýšenie výživného

23. mar 2023

dievcience,po 12tich rokoch som sa odhodlala zaziadat o zvysenie vyzivneho. syn mi zacal chodit na strednu skolu. o bývalom nič neviem, za celu dobu sme ho nevideli. Do návrhu som spísala všetky výdavky strava,oblecenie,skola,kurzy,kruzky,zubny strojcek, celkove naklady 350 eur. Kolko ziadam som neuviedla, lebo neviem jeho prijem a tak som napisala, ze ziadam zvysit podla jeho moznosti a schopnosti. Tento navrh mu sud preposlal (alebo sa o nom dozvedel iným zahadnym sposobom) a vyjadril sa,že nevie ci suhlasi so zvysenim,lebo nevie kolko ziadam. V lehote 14 dni sa mam vyjadrit kolko ziadam. Myslela som si,že sa to určuje podľa jeho príjmu. Tak čo mám uviest? Polovicu nakladov?Len 175 eur? Alebo aku sumu?Kolko mate vyzivne vy na 16 rocne dieta?

zuzuh82
23. mar 2023

Ja mam skusenost z roku 2020. Ziadala som zvysit vyzivne na 8 rocnu dceru. Z jej biootcom som sa nevidela od porodu, takze som netusila, aky je jeho prijem. Postup bol rovnaky, spisala som vydavky, vtedy ma to vyslo na 8rocne dieta 300 eur. Tak som ziadala 300 eur, lebo 8 rokov nezaujem. Panko prisiel na sud s 3000 eurovymi prijmami (podotykam priznanymi) a vyzivne mu urcili 280 eur s poukazom na to, ze aj ja ako matka sa musim minimalne podielat na vydavkoch minimalne 20 eurami.

Tak neviem co tu trepete, ze za kazdych 1000 eur je na vyzivne 250 eur alebo ze to je az 30% platu. Vyzivne nemoze byt vyssie ako vydavky na dieta. Ak nepoznate prijem svojho ex, v zivote spravodlive vyzivne nedostanete! Len tolko co ziadate a to este musite preukazat, ze doteraz to dieta take vydavky malo, cize posudzuju sa aj vase prijmy, ci sa to bolo schopne zaplatit.

kate211
23. mar 2023

@zuzuh82 tak si mala ziadat nech mu dalsich 500 eur dava na sporenie. Za rok to mas 6000 eur. Za dalsich 10 rokov, v 18tke dcery, to mas 60 000 eur. Ved to je pekny start do zivota od biootca, ktory nikdy dieta nevidel, ci nie?

zuzuh82
23. mar 2023

@kaila1 Nemoze ziadat. Musi preukazat vydavky, ktore dieta uz ma a takisto preukazat z coho boli tieto vydavky do teraz hradene. Lebo ak sa vydavky nemaju z coho platit, tak take vydavky dieta mat nemoze. Pri 5000 eurovom prijme mozes pozadovat tak plnu vysku nakladov a 100 eurovy prispevok na sporenie, lebo takto sporit dietatu vraj staci. 30% z 5000 eur, co je 1700 eur nedostanes. Mozno ak by bolo dieta dost vazne chore. A to 10% ci kolko musi platit aj matka. Tak mi bolo povedane velmi drzou sudkynou.

tosomja
23. mar 2023

A to školu a obedy a výlety si nepočítala? Veď ok, pokryjú prídavky, ale to je výdavok tiež, si mala zaratat. Preto sa čudujem že ti to právnik neporadil. Mám pocit, že na tebe zarobil a nenarobil.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tarvika
24. mar 2023

my sme mali sud uz davno a realne sme sa na sude dohodli na nejakej sume. chvalabohu, dcerin otec uz teraz viac spolupracuje, takze ked sa zvysovali naklady, poziadala som ho ci by mohol platit viac a plati. u nas napriklad plati, ze na dceru mam vacsie naklady ako na seba, hlavne kvoli kruzkom a stale potrebnemu novemu obleceniu a obuvi, stale nieco do skoly atd. ja uz vsetko mam, ja az tolko neminiem. fakt zavisi ake mas realne naklady. mozno mas naozaj take ako hovoris, len mne sa to zdalo malo.

matabb73
24. mar 2023

Prečo by nemohli byť výdavky na dieťa polovica príjmu matky? U nás to tak je. Ja som samoživiteľka a naozaj miniem polovicu príjmu na dcéru. Rátam do toho prijmu aj rodinné prídavky a výživné. Ja si oblečenie kupujem menej často ako dcéra. Zjeme rovnako, na bývanie je to tiež rovnaká suma. Drogéria ona asi viac, na lieky rovnako. Obe máme chronické ochorenie. Ona ma navyše výdavky v škole a na krúžky. Takže, keď to spočítam, tak ma naozaj dcéra stojí viac ako sú výdavky na mňa.

anicka2888
30. aug 2023

Dobrý večer,chtěla bych se vás prosím vás zeptat,jaké příjmy se berou do příjmu,o zvýšení výživného.A ještě jsem se chtěla zeptat,jestli si mohu podat o zvýšení výživného tady na Slovensku?Žijeme tady,a děti tu budou chodit do školy, uz je přijali.Předem děkuji za odpovědi.