Život v Rusku
Ahojte.. mňa tak zaujíma, aký je život v rusku..v poslednej dobe si čítam tie komentáre, že rusi nevedia čo je splachovací záchod, že kradnú rýchlovarné kanvice bez toho spodku, nepoznajú robotický vysávač.. je to naozaj tak? Akože chápem že su oblasti a miesta kde žijú normálni ľudia, ale žeby to bolo naozaj takto, že by nepoznali takéto moderné výdobytky? Ďakujem,ak ma niekto poučí.
@naja94 to čo vidíme je len zlomok pravdy. Tie najchudobnejšie ázijské časti Ruska .
@naja94
Mne sa zdá, že im je odjakživa tískané do hláv, že sú brutálna mocnosť, celý svet sa ich bojí a sú najpodstatnejší, lebo oni vyhrali 2. svetovú vojnu. Pokiaľ ide o Ukrajinu, tak to je klasika, nacisti, blablabla. V Rusku sa neučí, že 2. svetovú vyhrali vďaka Američanom, lebo keby ich Amíci nezásobujú, tak by nemali ani čo jesť. Oni vyhrali nad nacistami, hotovo a sú naj krajina sveta a všetci okolo im chcú ublížiť. Tí starí ľudia, ktorí boli najďalej vo vedľajšej dedine, keď tam začnú o tom, že Rusko je naj krajina na svete a podobné kecy a musia ju ochraňovať, lebo matička rossija … ja normálne nechápem. Často povedia ženy, že jasné, že ich syn pôjde do vojny, lebo je to česť! A zrazu tie telefonáty ruských vojakov z Ukrajiny, kde hovoria o tom, čo sa tam deje a rodičia, súrodenci im proste neveria, dávajú zmysel.
@yoxinka
O to prapodivnejšie pre mňa je počúvať tie obdivné chválospevy na Rusko z úst Slovákov, ktorí tam nikdy neboli, dokonca sa tam ani nechystajú, ale vedia, ako to v Rusku všetko skvelo funguje 🥴🥴🥴 Ale ako sa hovorí "reči sa hovoria a chlieb sa je" a ak sa pozrieme na to, kam skutočne chodia Slováci za prácou alebo lepším životom, Rusko to určite nie je... aj keď stojac oboma nohami na zemi mi je jasné, že ani na západe nikomu nepadajú pečené holuby rovno do úst, vždy je to atraktívnejší a perspektivnejší kút zeme ako Rusko aj s ich obrovským nerastných bohatstvom... Oni to proste vďaka mentalite nevedia zúročiť... a tak strašne by chceli byť najvyspelejšou krajinou na svete...
Karol Havlíček Borovský, sprvu veľký obdivovateľ Ruska, po návrate z Ruska povedal: "Šel jsem do Ruska jakou Slovan, vrátil jsem se jako Čech..."
Viac k tomu asi netreba nič ďalšie dodávať...
@naja94 čisto zo zvedavosti sa chcem opýtať, ty si bola v Rusku niekedy? Lebo nič neni čierne alebo len biele . Ako je proruská propaganda tak je aj antiruska a ta funguje spoľahlivo ako vidím. Jasne je, že do Ruska by za lepším životom asi málokto utekal, ale povedzme si kto by utekal za lepším životom na SK? 🙂
@gabrielkaa Kto by utekal na lepším zivotom na Slovensku? Možno tých niekoľko tisíc Rusov, čo na SK žijú...
@annm81 no tých niekoľko tisíc cudzincov napríklad aj Slovákov a iných národnosti tiež odišlo žiť do Ruska 🙂
@gabrielkaa
Bola som v Rusku dvakrát (vždy na niekoľko mesiacov) a ver alebo nie, niektoré veci sú jasnojasne čiernobiele - napríklad ruská agresia na Ukrajine... keď už porovnávaš, kto uteká žiť na Slovensko a kto do Ruska, nuž dovolím si tvrdiť, že na Slovensku žije viac Rusov ako Slovákovv Rusku, a to si zober ten obrovský nepomer vo veľkosti územia alebo v počte obyvateľov... David a Goliáš, a predsa ťahá Goliáš za kratší koniec... prečo asi?
Ty si bola v Rusku koľkokrát?
@naja94 teraz tu nehovorím o agresii na Ukrajine. Ale z dvoch rázov čo si bola v Rusku ideš hodnotiť cely rusky národ ?
@naja94 ver že Slovákov na západe hodnotia podobne, teda ak vedia kde Slovensko je….
@gabrielkaa
Snívaj ďalej, ale žiadne tisíce Slovákov v Rusku nežijú... odhad z roku 2022 - v Rusku žilo do 200 Slovákov 🤣
@naja94 nemusím snívať. Ja sa tu nesnažím propagovať Rusko tak ako sa ho ty snažíš degradovať. Len napríklad aby sa Slovensko vyrovnalo kultúrnemu bohatstvu Ruska rak na to budeme potrebovať ešte dlhu dobu. 🙂
@gabrielkaa
Koľkokrát si teda bola v Rusku Ty?
@naja94 nespočetne veľa krát .
@gabrielkaa
Okej, tak daj, čo všetko ťa obohatilo z ruského kultúrneho dedičstva... ktorých autorov máš prečítaných? Ktorých hudobných skladateľov preferuješ? Aký ruský film mi odporúčaš?... pokojne sa rozpíš, rada sa nechám inšpirovať...
Mne stačilo návšteva Ermitaze niekoľko krát a medzitým aj diamantovej komnaty čo sa neotvára jazdy deň , hudobná produkcia Čajkovského, Stravinskeho, Rachmaninova alebo Prokofieva. Známy v súčasnosti sú aj ruskí klasickí umelci, ktorí hraju v najznámejších domoch klasickej hudby. Slovaci zatiaľ moc nie
Ruska literatúra je ťažká , take ti klasickí autori.
@naja94 reaguješ ale podráždene . Nemusíš. Ja sa nechcem hádať. Len dávam svoj pohľad na vec
A to si kde čítala?
Mám kamarátku. Žije, podľa nej, v malom meste na južnom Urale(1 000 000 obyvateľov). Pracuje ako vysokoškolská učiteľka. Žije normálne v paneláku ako u nás v Petržalke. Majú aj elektrinu, aj rýchlovarnú kanvicu a vysavač, aj kanalizáciu a aj chodia na dovolenky.
Aach no určite to závisí od oblasti kde žijú, nedá za zovšeobecnovat, Rusko je obrovské, veľkomesta sú vyspelé ale napr na Sibíri je možné to co ste opísali, no nie je to všade rovnaké. Co ja viem, v niektorých oblastiach života fungujú ako u nás za socializmu,myslím systém, nie, že nepoznajú techniku. Škoda, že to už asi nezistime na vlastné oči , na dovolenku do Ruska uz len tak nepojdes 🤔😃
@gabrielkaa
Vôbec nie som podráždená... fakt nie, aj ja dávam len svoj pohľad na vec 😉
@lejduska práve aj ta Sibír koli nerastným surovinám nie je na tom zle. Napr Omsk, pekne mesto je to
Možno tam kde sú stepi, ázijská časť Ruska tam to asi neni bohviečo
Pred pandemiou som chodila na Rustinu, ruska co nás ucila nám rozpravala vela o rusku...Mna Rusko ako krajina fascinovala davno, pozretych mám vela dokumentov, cez street view som si pozrela viacero miest...niekde lepsie než tu, niekde horsie, ale to je ako tu - osada vs Bratislava (např). Pred porodom som pozerala Rusku obdobu malých lasok - niektore porodnice moderne, niektore take... slovenské🙂
Raz by som sa rada previezla transibirskou magistrálou...
Teraz sledujem par rusiek na IG kvôli koníčku - homelinesse a korzina _interior - davaju aj z bezneho života a teda nemám pocit že by sa malí horsie, skor naopak...
P.S.: moj postoj k Rusku nic nehovori o politickom postoji...ale běžný Rus za to co sa deje naozaj nemoze a ja nevidím důvod preco by som mala přerušit kontakty
@gabrielkaa Áno, aj v Rusku žijú cudzinci. Malý zlomok z nich je zo západu. A je ich rozhodne menej ako Rusov na západe. Odhady sú, že v Rusku žije odhadom 2000 ľudí so slovenským pôvodom - prevažne sú to ľudia, ktorí sa v Rusku narodili, zo SK pochádzajú ich prarodičia. Pre porovnanie v Rumunsku je to 20 000 ľudí so sk pôvodom. V Nemecku 60 000, v Kanade 100 000, v USA 1,2 milióna... nie, pre Slovákov naozaj nie je ruská životná úroveň nič, po čom by túžili, zatiaľ čo naopak, priemerný Rus by si veľmi citeľne polepšil, ak by dosiahol životnú úroveň priemerného Slováka.
Tú rýchlovarnú kanvicu máš z toho článku alebo zážitku, čo opisovali Ukrajinci, že im ruskí vojaci vykrádali domy a zobrali si kanvicu z kuchyne bez spodku a robotické vysávače za 1000 eur tam nechali, lebo nevedeli, čo to je, že? Ja som to tiež čítala, ale neviem si spomenúť kde.
@annm81 vela Rusov žije na západe nie na SK, lebo pre nich to tiež neni bohviečo. Samozrejme chudobné regióny majú nižšiu životnú úroveň, ale určite sa to nedá tak generalizovať ako sa to tu prezentuje.

@naja94
Aj tebe odporúčam kanál 1420 na youtube, tam máš pomerne slušnú vzorku obyčajného ruského ľudu s názorom. Ja sa po sledovaní viac prikláňam k názoru, že ruský ľud je spoluvinník. Je to rusky s anglickými titulkami. Videá točia mladí rusi, pýtajú sa random rusov na uliciach v mestách aj na vidieku. Fakt stojí za kuknutie.