icon

Život v Rusku

24. feb 2023

Ahojte.. mňa tak zaujíma, aký je život v rusku..v poslednej dobe si čítam tie komentáre, že rusi nevedia čo je splachovací záchod, že kradnú rýchlovarné kanvice bez toho spodku, nepoznajú robotický vysávač.. je to naozaj tak? Akože chápem že su oblasti a miesta kde žijú normálni ľudia, ale žeby to bolo naozaj takto, že by nepoznali takéto moderné výdobytky? Ďakujem,ak ma niekto poučí.

naja94
27. feb 2023

@gabrielkaa
Ja si zase hovorím, vďaka bohu za USA, že sú ochotní chrániť demokraciu aj mimo svojho uzemia...

moonlight1210
27. feb 2023

@gabrielkaa ja sk nevyvysujem nad rusko. Konstatovala som fakt. Boli sme tam, nie ako turisti. Boli sme medzi domacimi, hovorili s nimi. Videli par ich domovov.

Nehovorim, ze ziju zle, alebo v chudobe, ale ich stredna vrstva, je vo vacsine nasa nizsia stredna vrstva.
Nasa nizsia stredna vrstva predsa tiez nezije zle. A hoci maju taky raznejsi, drsnejsi pristup k zivotu (trosku az fatalisticky), su to mili ludia. Ked si ta oblubia, tak si skoro ako rodina.

gabrielkaa
27. feb 2023

No neviem ako by to bolo. Samotné Rakúsko bolo okupované do 55 roku

duunlo
27. feb 2023

@yoxinka tak internet je, aj bol plny vselijakych sraciek, preto sa pytam, lebo som nejak nezachytil to ohladom coho si pisala.

annm81
27. feb 2023
gabrielkaa
27. feb 2023

@naja94 rozvratili cely blízky východ . Neverím im sní slovo. Hrajú špinavé hry

lejduska
27. feb 2023

@gabrielkaa áno aj tam su normálne vyspelé mesta, ale sú tam aj dediny ktoré sú odkázané samé na seba, keď chceme ísť do extrému spomeniem Ojmiakom 😁

lejduska
27. feb 2023

@pink_lady haha každý máme nejakú vášeň 😅😅 ja mam ináč kamosku rusku a to som sa jej stále všetko pýtala ako papagáj a počúvala s otvorenou pusou aj úplne bežné veci😁 ináč odporúčam sledovať na ig Norilsk, z tých fotiek cítiť aj pravú rusku zimu😃

naja94
27. feb 2023

@gabrielkaa
Na rozvracanie a rozklad krajín tu máme lepšieho adepta - prokremeľsku propagandu... ak sú Rusi v niečom naozaj špičkoví, tak v propagande, konšpiráciach a fakt news... nemajú konkurenciu

pink_lady
27. feb 2023

@lejduska ale hej Omjakon má tiež fascinuje 🤣 🥶 kedysi som aj kukala ako by sa tam dalo dostat...alebo dokumenty North nomands to tiež zaujimave...ale to už sú také extrémy

gabrielkaa
27. feb 2023

@naja94 oni si to podelili. Zas myslieť si, že nás USA chcelo zachrániť a zobrat pod seba s čistej lásky je tiež trochu naivné . Ono zas krajina ktorá zbohatla z 2sv vojny bolo práve USA . Na dodávke zbraní si pekne privyrobili.

duunlo
27. feb 2023

@naja94 paci sa mi ich demokracia v spojeni s indianmi 🤣 boh “ochranuj” taku demokraciu, to fakt ano…

lejduska
27. feb 2023

@pink_lady áno sú to extrémy, Ojmkajom je masaker, tam by som uverila aj tomu s rychlovarnou kanvicou😃 ale Norilsk je veľké fungujuce mesto akurát, že je tam zima jaj v pi..😅 vidím ze obidve mame odkukanych dosť dokumentov. Ja som zas za čias keď to bolo možné chcela ísť do Moskvy,žiaľ nebola som

vevesh
27. feb 2023

@duunlo keby len indiani- tabory pre cinanov do 1940, neskor ich nahradili japonci, potom vietnamci. Rezervacie pre domorode obyvatelstvo dodnes, takisto aj diskriminacia ciernych, i ked zrusenie segregacie bolo v neskorych 60tych rokoch. A ako jedina krajina na svete sa na formularoch pyta na farbu pokozky.....skvela demokracia, len co je fakt🤐🤐🤐🤐

duunlo
27. feb 2023

@vevesh presne tak, riadne rasisticke to tam mali a stale maju, staci sa pozriet na dobove fotografie … a dnes niekto bude pisat o nejakej demokratickej krajine 🤣 historiu maju kratsiu ako mesto v ktorom byvam 🤷🏻‍♂️
Krajina zalozena na potokoch krvi…
https://www.loc.gov/rr/print/list/085_disc.html

vevesh
27. feb 2023

@annm81 davas za priklad krajinu (usa), ktora ma sice najvyssi hdp, ale najvacsie percento bezdomovcov, najvyssi statny dlh na obcana na svete (250.000$) a statny dlh vo vyske 3 triliony $(!!!)? A vsetky europske krajiny po zavitani usa- demokracii a naslednych pozickach vyzeraju podobne. To si myslis, ze sa ten dlh vypari ci ako?

annm81
27. feb 2023

@vevesh Ja som dávala za príklad USA? Jediný bod, v ktorom som USA spomenula bola reakcia na diskutujúcu, ktorá s pýtala, prečo tu niekto nerieši USA.

duunlo
27. feb 2023

Ja stale nechapem, ze vidime a kritizujeme kazdeho okolo nas len seba nie. Ja nepotrebujem sa pozerat ake to je zaostale v Rusku, v Amerike a kde vsade v prdeli sveta. Mne staci, ze na Slovensku zavitam do ciganskej osady napr. Jarovnice a mam pocit, ze som v stredoveku, alebo staci Lunik IX a to je v KE! Takze riesme v prvom rade seba a nie rusov. Smejete sa nad zaostalostou krajiny, ktora bola aj vo vesmire a my nevieme ani dialnicu potiahnut z jedneho konca prdlakova na druhy koniec keketova. Ale bijeme sa do hrude aky sme vyspely narod, ze sme v EU a odpadkov vsade popri ceste nadrbana plna rit. 🤣😂

vevesh
27. feb 2023

@annm81 hovorili sme o "zivotnej urovni na zaklade hdp". Ten mala a bude mat vzdy prva usa, i ked uz davno to nie je krajina snov (ak sa bude merat podla usa stanovenych meradiel- to si treba tiez uvedomit, kto tie rebricky "dobrych a zlych krajin" stanovuje).

vevesh
27. feb 2023

@duunlo no, treba sa "potlapkat a pohovorit si, ze rusi to maju horsie"...🙈🙉🙊🙈🙈

annm81
27. feb 2023

@vevesh HDP je dobrý štandardný ukazovateľ ekonomiky. Máme ale aj kopce iných - HDI, GINA, Index demokracie... máme dáta o kvalite školstva, o predpokladanej dĺžke dožitia, o inováciách, o miere chudoby, o vraždách, samovraždách, domácom násilí, o obetiach na cestách, o miere potratov, o sociálnych rozdieloch a rovnosti príležitostí, o kvalite ovzdušia... Rusko jednoducho za EÚ v kvalite života silno zaostáva. Neprimerane tomu, aké možnosti má vzhľadom k svojim zdrojom. V kvalite života zaostáva aj za USA i keď tam je to porovnanie komplikovanejšie vzhľadom na dramaticky odlišné nastavenie spoločnosti.

mamanika771
27. feb 2023

@zuz246 no kľudne si tu zaloz a pridávaj denne nejaké zážitky poznatky zo života a cestovania do článkov a ja si veľmi rada prečítam ☺️

pink_lady
27. feb 2023

@lejduska raz snad este bude možné vycestovat aj tam 🙂 ta transibirska magistrála ma láká ...🙂 Prave som pozrela on-line kameru z Vladivostoku (taky nocny nápad 🙈) - pře niektorych asi prekvapive ale aj v Rusku maju on-line kamery 🙈😁 Samozrejme, hlavne na Sibiri je dost oblasti kde žiju uplne "najjednoduchsi" ludia, ťažko, velmi ťažko, ...ale aj v tej oblasti je vela (pře nás) obrovskych, technologicky vyspelych, miest...

sisaka
27. feb 2023

Takéto témy ma vždy vedia pobaviť. Niet nad diskusie, kde si nejaký národ myslí, že je lepší ako ten druhý a ešte bude aj občanov nejakej krajiny obviňovať z politiky danej krajiny. Môžu fakt robiť len ľudia, ktorí stále veria v ilúziu demokracie a nejakeho slova v rozhodovaní vo vnútroštátnych či zahraničných záležitostiach krajiny.

Jasné, Rusi sú úplne blbí, nevzdelaní, chcú vojnu a Putin ma ich plnú podporu 🤦‍♀️

Mam kamošku Rusku, ktorej rodičia žijú v Rusku, sankcie pocítili hlavne bežní občania, mnohí koli tomu prišli o prácu, ak robili pre zahraničné spoločnosti, ludia žijúci v zahraničí nemôžu napríklad posielať peniaze domov svojim rodinám, ktorí sú odkázaní na ich pomoc … ale to nikoho neštve, však hnusní Rusi…

Vďaka Bohu za USA, že ma stále potrebu miešať sa do záležitosti druhých štátov? Vážne?! 🤦‍♀️🙄

naja94
28. feb 2023

@sisaka

https://www.youtube.com/watch?v=nAy06_OzfLA

Možno Ťa pobaví aj tento dokument...

Som dojatá, ako súcitiš s ruským obyvateľstvom, ale možno by si si Ty aj Tvoja ruská priateľka mohli pozrieť zopár záberov zo zničených miest a dedín na Ukrajine, masové hroby Ukrajincov, a potom by Vám ekonomicky strádajúca ruská rodina prišla ako úplná idylka... mimochodom, to je presne účel ekonomických sankcií, musia bolieť, musia vyvolať nespokojnosť verejnosti a tlak na vedenie krajiny...

Vďaka bohu, že sa USA mieša do záležitostí iných štátov... keby to nerobilo, dnes už by Ukrajina neexistovala... to je proste holý fakt...

Ak sa nemýlim, žiješ v Kanade... mieša sa Vám USA do chodu krajiny? Robí dusno v pohraničných oblastiach? Má nejaké územné nároky? Aby sme sa chápali, v čom je rozdiel mať za suseda USA a mať za suseda Rusko...

sisaka
28. feb 2023

@naja94 predstav si, že mám aj ukrajinskú kamarátku, ktorá je zhodou okolonosti kamarátka aj s mojou ruskou kamaratkou (sme bývalé kolegyne) a všetky tri si chodíme spolu sadnúť či už na vínko, či na večeru. Nie sme totižto také primitívne, aby sme do vzťahov miešali politiku.

Mimochodom moja ruská kamarátka vyrastala a žila do svojich 25. rokov v Kirgizstane a v živote nebola v Rusku a ani nemá ruské občianstvo. Jej otec je Rus a mama Ukrajinka, neuveríš, ale jej mama sa koli konfliktu s Ukrajinou s manželom nerozviedla a žijú si spokojne v Rusku.

Týmto debatu s tebou končím, lebo s ľudmi, ktorí posudzujú a odsudzujú ľudí na základe ich národnosti, za ktorú nikto z nas nemôže a šíria nenávisť voči ľuďom inej národnosti si naozaj nemám čo povedať.

michmich
28. feb 2023

@annm81 Neviem... Dcera studovala rok v Amerike a ona trpela tou tupostou spoluziakov 😅 Prve dni skoro s placom volala, ze to sa neda vydrzat. Tu na SK s učením patri medzi priemer, tam bez učenia s jazykovou barierou bola najlepšia. Fakt nevedeli zakladne veci.

kvetinka75
28. feb 2023

@naja94 keby sa USA nemontovalo do záležitostí iných štátov, mnohým vojnám nemuselo prísť. A ku koľkým ešte vďaka USA príde.

kvetinka75
28. feb 2023

@naja94 kriste pane, takúto naivitu som už dávno nečítala 😂. že hájiť demokraciu aj mimo svojho územia. Tak teraz si už môžem povedať, že som videla a čítala všetko 😂

moonlight1210
28. feb 2023

@kvetinka75 druha strana je, ze vojnu, ktora je k nam najblizsie, a ktora moze byt pre nas najohrozujucejsia (ak by naozaj rusko chcelo vojnu “vyhrat” i za cenu likvidacie a znepouzitelnenia celeho uzemia ukrajiny), tu mame kvoli rusku a nie usa.

Takze clovek moze chciet byt neutralny, ale fakty su zas len fakty. Kazda z tych velmoci ma za usami a maslo na hlave.

Usa sa montuje do blizkeho vychodu, rusko za stupa na krk statom okolo seba, ci priamo v jeho podruci (ktore si “prisvojilo” uz davnejsie v casoch zssr). Nieco ako snaha o samostatnost by tazko presla mierovou dohodou s moskvou.