icon

Ako vybaviť darovaciu zmluvu na polovicu domu?

dommie23
25. jan 2025

Ahojte. Máte prosím kontakt na nejakého dobrého právnika z okresu SE, ktorý by mi vybavil darovaciu zmluvu na polovicu domu ? Viem, dá sa to aj tak, že by som si to vybavila sama, ale chcem to mať asi ošetrené právnikom. A čo všetko k tomu treba? Len podať návrh na vklad do katastra spolu s darovacou zmluvou a ešte čo ? Treba nejaký kolok alebo by toto všetko vedel vybaviť niekto za mňa ? Ďakujem pekne!

bielasovicka
25. jan 2025

@dommie23 najlepšie ísť sa poinformovať konkrétne tam, kde to budeš vybavovať. Tam ti povedia co a ako.

biba_18
26. jan 2025

právnika keď tak potrebuješ na zmluvu, načo by ti mal drahý právnik nosiť návrh do katastra na podateľňu?
ale ak to myslíš tak že právnik ti vypracuje zmluvu a kataster niekto vybaví za teba - dá sa to, len musíš mu dať návrh na vklad s tvojim overeným podpisom - alebo mu musíš dať splnomocnenie - tiež s overeným podpisom. len ten kataster mi nie je jasný prečo si nevybavíš sama…

biba_18
26. jan 2025

@bielasovicka na katastri je to jednoduché - príde tam, kúpi kolok, príde do podateľne, tam odovzdá kolok, návrh na vklad, zmluvu a do 30 dní sa jej ozvú - resp. ozvú sa obom zo zmluvy…

krisbar
26. jan 2025

Odporúčam notárku Petru Kralikovu. Robí aj takéto právne veci.

mirka2405
26. jan 2025

@dommie23 Tieto sluzby poskytuje kazdy notar, aj poda navrh na vklad.

dommie23
autor
28. jan 2025

@krisbar Ďakujem za kontakt.

dommie23
autor
28. jan 2025

@biba_18 asi som sa zle vyjadrila, keďže som doteraz takéto veci nikdy neriešila. Nebola som si istá ako sa pri tom postupuje, preto sa mi zdalo jednoduchšie to dať vypracovať právnikovi, ale teda asi stačí keď dokumenty vypracujeme my a overí ich notár (aj poradí) .

biba_18
28. jan 2025

@dommie23 ak máš obavy, tak si nechaj zmluvu vypracovať - ale ten kataster si schopná vybaviť sama, to je záležitosť 5 minút ☺️