10-ročný syn si nič neuprace, nemá dobrú hygienu, zle sa učí

5. okt 2023

Ahojte. Mam 10 rocneho syna, ktory nie je schopny fungovat. Po sebe si nic neodprace, zadok si potiadne neutiera, ma stale spinave trenky, zuby si nechce umyvat a ked nad nim nestojime, tak to ani neurobi alebo odflaka, sprchovanie detto, ruky si neumyva, uz som s nim bola aj u lekara, lebo si zaniesol spinu do oci a dostal zapal. Nesplachuje zachod, zabuda si zbalit veci do skoly, flasu kazdy den strati, nie je schopny prist zo skoly hned domov, straca veci, ma zle znamky, nechce sa ucit , musime pri nom 4 hodiny denne sediet a dohdovat sa s nim. Straca skolske pomocky, tasku. Mikiny a budny zabude v skole alebo straca. Denno denne mu opakujeme, hovorime co kedy ma urobit, nic na neho neplati. Cela rodina stoji a pada na nom. Uz nevladzeme. Poradite?

tanyag
5. okt 2023

Psychológ.

pribinak
5. okt 2023

U psychológa ste boli? Toto mize byt aj nejaká dgn.

A áno, stala by som nad ním, aby si umyl ruky, umyl zuby, poriadne sa opsrchoval. Aj toto musia robiť rodičia ak dieťa pre niečo nespolupracuje

3petka
5. okt 2023

Tak takéto veci sa učia deti odmala, ako ste k nemu pristupovali keď bol menší? Všetko ste robili za neho alebo mu bolo ukázané že aj on musí niečo vedieť?
Skúste psychológa ak si myslíte že ste nikde nezlyhali vy.

niceboy
5. okt 2023

Už zase? Túto tému si tu založila v júli dostala si dosť odpovedí tak čo ešte potrebuješ počuť?

vroni
5. okt 2023

Ty ho máš doma na drezure alebo to nie je tvoje dieťa? Tak nad ním stojím, aby sa osprchoval, vytrhol kly, spravil úlohy, skontrolujem tasku. A čo má byť? Z popisu mi to vychádza, ze bude mat možno nejakú poruchu pozornosti. A potom si rovno daj predpísať konské dávky neurolu. Lebo jedine, co skutočne zabera je nebeská trpezlivosť a oceľové nervy. A u väčšiny deti aj nekricat a nezvysovat ton. Po hodinovej diskusii, ze si tie úlohy fakt musí urobiť, je to výkon hodný majstra. Hovorí zo mňa skúsenosť s podobným dieťaťom. V rovnakom veku.

izabellik
5. okt 2023

podla mna vsetko zavisi od vychovy rodicov. nechcem teraz osocovat, ze ste v detstve nanho kaslali alebo co, ale taketo veci treba ucit ozaj od maleho dietata, lebo potom to moze mat fakt katastrofalne nasledky. tam uz nepomoze ani psycholog. aj ked vo vasom pripade by som sa nanho pokusila obratit.

cocolino234
5. okt 2023

@autorka tiež odporúčam psychológa. Moja najlepšia kamarátka mala takéhoto priateľa. Prišla na to až po ich rozchode. Mala neskutočne pekný vzťah s jeho maminou. Keď žil tam, bol ukážkový. Čistučký, voňavý, zodpovedný, sám si dal oprať, navaril si, nič nezanedbával no jednoducho tak, ako by to malo byť. Prišli do spoločnej domácnosti a vtedy začalo presne to čo ty píšeš, hygiena na bode mrazu, nič sa mu nechcelo, nemal záujem splachovať a ani si po sebe umyť sprchu, chlpy po holení, zubná kefka zapadala prachom a podobne horšie veci, nemal záujem to zlepšiť, tak sa s ním rozišla.

Jeho mama vyzvedala a ako som už spomenula mali krásny vzťah a stále občas zájdu na kávu a tak jej povedala prečo sa rozišli. Ona na to reagovala tak, že v detstve bol presne takýto a pri všetkom na neho museli dohliadať, inak by si ani len neumyl zuby. Lenže ona priznala, že najskôr urobili chybu, všetko robili za neho a do dnes si to vyčíta. Nechcela mu dať umyť riad lebo rozbije taniere, nechcela aby pral lebo jej niečo spraví s práčkou a podobne. Keď prišiel do vyššieho veku, tak tieto veci od neho očakávali ale nerobil ich, nebol zvyknutý a tak nad ním museli stáť a všetko kontrolovať. Hneď ako odišiel z dozoru rodičov, tak sa zase vrátil naspäť do starých koľají. U psychológa nikdy nebol.

Myslím si, že je to spojenie vašej výchovy a nejakého jeho problému.

nikdenikto
5. okt 2023

Tak teraz má 10 a nechce si upratovať izbu odkedy? Kedy si to od neho začala vyžadovať?

Lebo napríklad môj 4 ročny už si upratoval a stále upratuje izbu aj sám čo zvládne. No minimálne rozhadzane hračky zvládne. A to je jedno či nechce ale musí. Poviem že kým neuprace nezapne sa TV, nepôjdeme na ihrisko a podobne.

A čo ja viem s tou hygienou, no veď od narodenia je naučeny že sa každý deň kúpe a umýva zuby pred spaním. Berie to ako automatiku. Neviem keď vyrastie snáď ho voda neomrzí 🙈

nikpa
5. okt 2023

Toto je len tvoja vizitka. Nariekanie nepomôže. Má 10 rokov, v tomto veku by som povedala, že sa ešte zmeniť dá. Ale ty buď nevies ako, nie si dôsledná alebo to po čase vzdas lebo je to náročné. Takže keď nevieš ako na neho, treba ísť za psychológom a popritom by som si zohnala aj odbornú literatúru, poprípade sledovala stránky ako Nevychova, O deťoch... Buď zamakas teraz a niečo z neho ešte vykresaš alebo si to jeho správanie povlecies ako jeho matka ako guľu na nohe, pretože ta to bude mrzieť celý život.

1gramofon
5. okt 2023

pokiaľ z neho v škole cítia, že sa nevytrel, tak sa mu môžu posmievat a to sa bude ťahať aj do konca základy. Takto by som mu to vysvetlila, ved hádam nechce aby ho šikanovali. To aj 10rocny chlapec vie pochopiť

sorennielsen
5. okt 2023

Verte mi, ze niektori muzi co som pocuval rozhovory vo vyssiom veku si nedokazu poriadne umyt svoje prirodzenie. Chlapec sa v prvom rade musi naucit: stahovat si predkozku pocas cikania uplne dole a poutierat si zalud toaletnym papierom a tak si dat predkozku naspat. Pocas kupania si predkozku poriadne vyumyvat, pretoze mozu vzniknut zapaly, ktore vedu ku fimoze.

mikadooo
5. okt 2023

Ja mám takú 9ročnú. Áno, treba nad ňou stáť a mať svätú trpezlivosť. A k tým, ktorí tvrdia, že je to vec výchovy, vedzte, že mám ešte dve ďalšie deti (jedno mladšie, jedno staršie) a obidve sú v pohode, len táto 9ročná "víla" má proste úplne iné priority ako nejaký poriadok, úlohy, či čisté zuby 😁😁😁. Autorka - skús sa poradiť s psychológom, ak to nezvládate. Ja to nejak dávam, proste stojím nad ňou a kontrolujem všetko, alebo do nemlátom opakujem a vraciam ju k činnosti, od ktorej 100x odbehne. 🤷. Možno, že má aj diagnózu, ale teda na rozdiel od autorkinho syna, ona v škole sa učí dobre, s tým nemá problém, jednotky dvojky nosí. Len doma sa chce stále iba hrať alebo si čítať a všetko ostatné ide bokom...

sorennielsen
5. okt 2023

@mikadooo tak ale tu zlyhava faktor rodica. Ak dovolite svojmu dietatu si nevycistit zuby v roku 2023, tak zlyhavate vy ako rodic. A vie vobec vase dieta ako spravne sa cistia zuby? Dozerate na to, ze vasa dcera si ich cisti poriadne a nevynechava dost dolezite miesta pri cisteni? Pouziva medzizubne kefky? To je dnes velky problem ludi ale hlavne rodicov, ktori vo vacsine pripadov nepouzivaju medzizubnu kefku samy. Treba jej zakupit poriadne kefku, ta stoji 6 eur, medzizubne kefky na velkost, ktoru odporuci stomatolog a zacat ju k tomu ucit, pretoze potom ked sa nevycistia dobre zuby, medzizubne priestory sa z hladiska toho zdravotneho hromadia bakterie, tie potom zmineralizuju a vytvoria zubny kamen a neprijemny zapach z ust.

sofia1979
5. okt 2023

@cocolino234 no myslím si že porovnávať dieťa s dospelým hm

sofia1979
5. okt 2023

A to z ničoho nič všetko zabudol čo ste ho naučili?

sorennielsen
5. okt 2023

tak boh vie ci niekto niekoho nieco ucil. rodicia vo vseobecnosti na to kaslu...potom im deti maju fimozy(zuzene predkozky) kvoli zapalom, pretoze ten vzniko ltym, ze si ju neumyvali ako deti a potom pojdu na operaciu...toto sa v zahranici nedeje, len tu...lebo ked to nerobi rodic, tak to nebude robit ani syn ak mu to nevysvetlia....

niceboy
6. okt 2023

@sorennielsen nemyslím si že niekto kto si nedokáže poriadne vytreť riť sa bude zaújmať o medzizubné priestory. Bavíme sa tu o tom že 10 ročný chalan sa nedokáže ani poriadne sám osprchovať. 10 ROČNÝ! Toto je vizitka jedine rodičov. Boh vie k čomu to dieťa od mala viedli. Zrejme k ničomu...