icon

12 ročná dcérka sa bojí tmy

mokasina
3. jan 2013

Dobrý deň moja dcérka bude mať už 13 rokov ... veľká slečna ... ale problém je v tom že sa bojí tmy pri posteli má nočnú lampu a keď idem aj v noci na WC tak má zažaté... čo treba spraviť aby sa nebála ? ☹ 😖

katka1981
3. jan 2013

Kup jej ledku, lampicku do zastrcky, ma velmi nizku spotrebu a pomoze jej. Mozno videla nejaky horor, ja mam v spalni taku lampicku stale zapnutu, ked idem v noci za malou, aby som videla. Keby sme mali uplnu tmu (mame vonkajsie rolety a je tma jak v hrobe aj za bieleho dna), tak ja mam potom haluze. Nebojim sa, ale snivaju sa mi zive sny a ozaj ciste psycho. Porozpravaj sa s nou, podla mna si v skole hovorili nejake blbosti, alebo videla nejaky film. Taku lampicku najdes aj na MMB, my ju mame z Hornbachu, vysla do 4 Eur a ona je stale v zastrcke, ked je svetlo zhasne sama. Ja by som to riesila takto. Robi velmi male svetielko, aby si nezakopla v noci a pomoze jej aj psychicky. Podla mna to chce cas.

zuzana76
3. jan 2013

@mokasina netusim, aj ja som sa bala este aj v 12-tich, dokonca som aj neraz skoncila u nasich v posteli, v podstate este aj teraz nemam dobry pocit z tmy a ked spim doma sama s detmi, bez manzela, tak enchavam svietit svetlo na chodbe, takze neviem poradit, mozno z toho vyrastie aspon ciastocne.

elmelpel
3. jan 2013

ahoj, myslim, ze nejake rady najdes aj v tejto diskusii, moj syn ma o chvilu 13 rokov a obcas sa boji, lebo ma obrovsku predstavivost, samozrejme prispievaju k tomu uzasne "sci-fi" a podobne filmy.
https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/3-rocna-dcerka-sa-v-noci-boji/

estrella5
3. jan 2013

čo s tým neviem... ja mám 18 rokov a ešte stále spím pri malej zasvietenej lampe (ktorá má nízku spotrebu) a ani to nehodlám meniť...dokonca si myslím, že strach z tmy (skôr by som to nazvala zlý pocit) mi zostane do doby kým nebudem zaspávať s niekým v jednej posteli........
nemyslím si, že je dobré nejak to siliť.. ja si doteraz pamätám na to keď sa ma snažili rodičia naučiť spať po tme... nenútili ma.. to nie.... ale boli pre mňa muky spávať po tme aby som si zvykla.... a nakoniec som sa k tej lampičke aj tak vrátila 😅
takže ja si myslím, že na to treba čas... buď sa sama rozhodne, že už jej tma neprekáža a zhasne si keď bude na to pripravená.. alebo jej to zostane tak ako mne.. ale ako pohromu by som to nevidela... - aj keď názory sa samozrejme môžu líšiť
tak prajem veľa šťastia 🙂

keziah
3. jan 2013

@mokasina aj ja som sa v 11-12 rokoch v noci strasne bala 😕 spustil mi to velmi neprijemny zivy sen
doslo to tak daleko, ze si mama som mnou vymenila postel- spala som vedla otca a ona sama v mojej posteli, ale vyrastla som z toho-ciastocne-doteraz mi tma nie je prijemna, ked som sama

kokorunecka
3. jan 2013

Ja mám ešte teraz strach z tmy..

bubbles
3. jan 2013

@estrella5 napisala aj za mna :D doteraz spim pri slabom svetle, a to mam pred 30-tkou.. ako mala som videla akty X, citala v Zivote tie neuveritelne pribehy, v skole sme si hovorili horory.. cez den pohoda, v noci kazde prasknutie, kazdy zavan chladnejsieho vzduchu vo mne evokoval duchov, prisery, hrozbu.. nevies co v nej vyvolava tma, mozno to nevie vysvetlit, treba ju mojknúť, upokojiť, dat lampicku.. hlavne ze spi sama, aj v tom veku moze utekat k Vam, nech nemusite potom riesit taketo veci..

nattynda
3. jan 2013

Ja mám celoživotný strach z tmy. Som mala izbu s bratom, samozrejme ma z nej vyhodil keď bol starší 😀 čiže od 10 rokov som dostala vlastnú , ale tá mi slúžila len cez deň, v noci som mala výlety k rodičom, mama potom prekladala ešte aj gauč, dobre že nie do 16... a teraz spávam s manželom čiže je to v pohode.... keď som náhodou doma sama tak svietim celú noc a ešte mi aj dosť pomáha keď si zoberiem do postele jedného z našich psov ... aj to je terapia, možno by to aj u vás fungovalo, ale samozrejme to je len nápad...
inak sa priznávam , riadne fantazírujem a potom to takto dopadne. 😒 🙂 riadny bojko som.

ivett1
4. jan 2013

@mokasina hm, viem, že ťa to trápi a chcela by si jej pomôcť...ale ... podľa mňa strach z tmy nikdy nezmizne celkom, možno sa v určitom období života trošku utlmí ...(hlavne, keď bude mať niekoho pri sebe 🙂 ...) ... no, niekde vnútri bude naďalej ... aj keď len ako taký nepríjemný pocit z tmy... (vlastná skúsenosť....) ... myslím, že by si to mala rešpektovať a opýtať sa dcérky, či jej vyhovuje, keď má zasvietené a aby nemala tú nočnú lampu zasvietenú po celú noc, či by ju radšej nevymenila tak, ako radili kočky, za to nočné svetielko (má minimálnu spotrebu a maximálny účinok..🙂) ...

dianka2374
4. jan 2013

Tak jej vysvetli že sa nemá čoho báť ja by som nenechávala zapálenú lampu. A prečo sa jej bojí? Vidí resp. predstavuje si niekoho? Neviem asi ti veľmi nepomôžem pretože tá moja si v tme ešte aj číta knihu.

pokladik5
22. jan 2013

@mokasina ja mam uz skoro 29 a bojim s a tiez tmy, a nikto ma nepresvedcil o tom ze sa nemam coho bat, zacalo mi to okolo 10 mojich r. ale doteraz stim mam problem , na wc vnoci si musim zazat na chodbe aj na wc , niekedy aj v izbe, nejdem do ulice alebo do lesa ked je tma , proste panicky strach mi to nedovoli , raz som isla po uplnej tme s rodinou bola som asi v 20r. a tatina som s a drzala za ruku . a to som mu ju skoro zlomila tak s om krcovito drzala. vsetci s ami smeju ale ja to mam v hlave a neviem sa toho zbavit .. a moja dcera to ma po mne tiez strach s tmy, takze dedicne☹ ale jej vysvetlujem ze s a nema coho bat , namiesto svetla som jej kupila lampicku na baterky ktora sviety hviezdicky na stenu , uz sa to aj lepsi lebo sama si zhazne lapmpicku ked zaspava..