icon

5,5 ročný prváčik. Nejaká mamička, ktorej dieťa šlo do školy skôr než dovŕšil 6 rokov?

zuzka_puska
31. aug 2018

Prosim vas, ako nastup mladsieho dietatka prebieha, co vsetko je k tomu potrebne? Mame dieta ktore bude mat o rok v decembri 6. Vsetci kamarati zo skolky odidu do skoly, aby neodstal v skolke sam s cudzimi detmi, premyslame o skorsom nastupe do skoly. Myslite ze je to ok,?? a co vsetko je v tom pripade potrebne vybavit? Pytam sa mamiciek, ktorym slo do skoly mladsie dietatko. dakujem

Strana
z4
eliska13
1. sep 2018

@inull5 pamätám si ako si to tu písala🙂mne prídu tie niektoré psychologicky už vyhorete a vyslovene agresívne.

eliska13
1. sep 2018

@zuzka_puska určite nie do školy.To, že pozná nejaké veci, kreslí, pozná písmenká ci je "šikovný" nie je základ do školy.Dieta má vedieť udržať pozornosť,byť samostatne, vedieť spolupracovať v kolektíve, byť emočne psychicky zrelé a to 5,5 r dieťa nebude.Moj je šikovný scitany vyrastal viac menej medzi dospelakmi nebol také typické pojasené dieťa a zle mu vychádzajú roky aj tak išiel do školy ako 7 r nič mu neuslo.Chlapcom len pomôže odklad

eliska13
1. sep 2018

@mirien22 prosím neporovnavaj sestru ktorá chodila do školy pred x rokmi.Dnes sú iné osnovy deti majú skôr vybrané slová, násobilka všetko sa učí iným spôsobom.

michaela80
1. sep 2018

My sme nasej dali odklad .. je julova.. ano citala a krasne pocitala a odcitala do 100 .. ALE bola hrava a pozornost vedela venovat na 100 percent iba tomu co ju bavilo.. Moj manzel je ucitel a njlepsio jeho kamarat riaditel skoly.. a rozhodli sme dat odklad.. teraz ide do druheho rocnika a je velmi sikovna.. o nic neprisla.. mala dlhsie detstvo
Na druhej strane syn isiel na bilingvalne z 9 rocnika.. okrem jeho jednej spoluziacky tiez z 9 rocnika boli vsetci z 8 .rocnika.. bola masaker rozdiel medzi nimi.. to boli este deti oproti nemu ... nas je este taky vyspelejsi , vzdy so starsimy bol... a bohuzial museli sme riesit prestup na klasicky gympel k svojim rovesnikom... teraz nastupuje do 3 rocnika a uz je vsetko ok ..

lacibo
1. sep 2018

@inull5 asi tak..toľko aj môj názor..v takýchto profesiách je to vždy o konkrétnych ľuďoch..mne osobne by sa mi už len ten prístup škôlky sám osebe nepáčil..no asi treba byť ostražitý v týchto veciach..ešte sa mi aj nezdá, že keby to bolo s dcérou také " zlé", ako pani psychologička tvrdila, tak by to určite aj učiteľka, ktorá je s ňou denno-denne avizovala a rozprávala by sa s vami už dávno predtým..veď komunikácia je od začiatku priebežne. . moje staršie sú už 20 a 14 rokov, chvalabohu nikdy nebol v škôlke, ani v škole nejaký vážnejší problém..teraz nás čaká škôlka zase o rok ( dcérka), tak uvidím, ako sa to pomenilo všetko za tie roky😉 prajem všetko dobré🙂

tamialexis
1. sep 2018

polož si jednoduchú otázku ( takú istú položila psychologička mojej znamej ale v USA tam žiju, a synovi naopak vychádzali zle roky a nevedela či mu dať odklad) chceš mať z dieťaťa Lídra? alebo FOLLOWERA? aj tam niekde hľadaj odpoveď na tvoju dilemu...ja osobne by som nedávala dieťa do školy z dôvodu " kamarátsva" ak je naddaný a mentálne vyspelý to je iné...aj keď ani vtedy by som to asi nesilila..veľa šťastia pri rozhodovaní

xxxkatka
1. sep 2018

Ja som v soku, kolko matiek dava odklady len preto, aby mali deti dlhsie detstvo a "lebo su hrave". Btw nehrave dieta som este nevidela. Pokial dieta nema naozaj nejaky problem (komunikacny, zdravotny, psychicky, socialny...), testy skolskej zrelosti zvladlo, nevidim dovod nedat do skoly. Co sa tyka 5,5 rocneho dietata, ktore bude mat v danom roku 6 rokov, zvazila by som idnividualne, bez porady MK (zeny tu fakt tvoje dieta nepoznaju) a sla by som na testy skolskej zrelosti pred letom (nie skor, dieta aj za pol roka moze spravit velky pokrok).
@zuzka_puska

nikiki29
1. sep 2018

Priznám sa, komentáre som nečítala, no máme v rodine podobný prípad. Brat má teraz v decembri 6 rokov a už nastupuje do 1.triedy 😊 žije síce v Taliansku, no myslím si že to je veľmi podobné. Záleží veľmi od dieťaťa ako je na tom psychicky, či má na to byť prvákom. Nie je to len o veku, niektoré deti majú odklad, niektoré môžu ísť už skôr lebo sú myslením vyspelejšie. Najlepšie by bolo zájsť za odborníkom, psychológom, odborným pedagógom, ktorí už vedia čo od dieťaťa v predškolskom veku treba vyžadovať aby mohol nastúpiť do 1.ročníka. A hlavne netreba byť sklamaní ak povie že máte ešte rok počkať 😊 kamarátov si nájde aj potom a zbytočné urýchlenie nástupu do školy by bolo skôr na škodu... ak ale na to má, pri odklade sa môže v škole “nudiť” ak bude viac vecí vedieť dopredu... a určite sa netrápte názormi okolia, urobte čo je najlepšie pre vaše dieťa 😊

mirien22
1. sep 2018

@eliska13 ďakujem za upozornenie, ale som učiteľka, tak niečo o osnovách by som mohla vedieť 😉 Nejde ani tak o učivo ako o schopnosť koncentrovať sa na dlhšiu chvíľu a vedieť používať logické operácie, inak dieťa hodnotí sociálne interakcie a uvedomuje si samo seba. Ako vekové medzníky viacerí uznávaní psychológovia uvádzajú práve vek 6/7 rokov, takže z tohto sa usudzuje, že je to správny vek. Ale každé dieťa je iné, tie “tabuľky” nesedia na každé dieťa, niektoré je pripravené v 5, iné v 7. A odhadnúť to môžu odborníci, keď skúsia pracovať individuálne s dieťaťom. Preto to CPPPaP. Osnovy nechajme osnovami. V minulosti sa toho preberalo omnoho viac, veľa učiva vypadlo, ale to je už na inú diskusiu... Pekný deň 🙂

inull5
1. sep 2018

@lacibo ďakujem😃veď práve že s dcérou to vôbec nebolo zlé,učiteľka mi nikdy nenaznacila ani časť z toho čo pani psychologička povedala..skrátka vôbec dcéru neodhadla..ja keď som ju ráno zazrela v škôlke ako som priniesla malú tak som ju hneď odhadla že je to stará dievka ktorá nemá deti..prísny účes,ani náznak úsmevu,kamenná tvár,hrubé okuliare..u dcéry neviem ako na to prišla,pretože ozaj je to typ ktorý sa rád prezentuje😃keď mala 4,5 roka tak si ju v meste vyhliadol skaut z agentúry že im pasuje na postavu do hotela grand čo chodilo na jojke nedávno.tak išla na casting kde uspela,no bohuzial keď jej dal režisér čítačku tak čítať nevedela a textu na učenie bolo dosť takže vybral iné dievčatko.v októbri robila chararitativny kalendár pre detské kardiocentrum s fotografkou Jankou Keketi takže o hamblivosti a pod nemôže byť vôbec reč..neriešim to,jej názor ma skratka nezaujímal pretože som vedela ze dcéra nie je taká ako ju vykreslila..A najväčší problém mala s tým že nevedela rozoznať dospeláka od dieťaťa..ale to v zmysle ze malej ukázala obrázok dievčatka a dospelej ženy a že aký je rozdiel a malá že pani má prsia,kratšie vlasy,kabelku a psychologička ju zastavila a že to je zle že mala povedať že pani chodí do práce a dievčatko do školky.
No konečná😃 tak teda aj u vás nech to dopadne čo najlepšie.

katpetdo
6. sep 2018

Syn je narodeny vo februari. Po problemoch v skolke a masledovnom psychologickom vysetreni,nam odporucili skorsie zaskolenie. Cize by nastupoval do skoly ako 5.5r. Podarilo sa nam vsak najst komunitnu skolu,kde absolvoval nieco ako 0. rocnik. Islo o malotriedku,kde boli deti vo veku 7-10. Vekovy rozdiel bol miestami viac vyrazny,no na druhej strane bol syn konecne spokojny. Jeho tuzba po vedomostiach bola naplnena,no na druhej strane mal vela volnosti.
Syn sa vsak so skoly pytal od 4r. Teraz nastupil ako prvak vo veku 6.5r,ale volili sme tiez alternativnu skolu.
Ak by isiel do statnej,tak by som urcite pockala na riadny termin.

Strana
z4