6,5 ročná dcéra stále klame

medovka14
19. sep 2012

ahojte, mam 6.5 rocnu dceru... teraz zacala navstevovat pripravny rocnik, psycholog odporucil na zaklade vysetreni odklad.. ma diagnostikovane ADHD.. problem je ten, ze neustale klame.. napr prave teraz.. nemoze ist von, lebo ma sopliky, vie to, bolo jej to niekolko krat opakovane a ona napriek tomu sa zavrela do predsiene a krici mi, ze nejde von a pritom vidim cez okno, ze vysla... Som z toho nestastna, neviem ako ju to odnaucit, skusala som vysvetlovanie, skusala som aj dat po zadku... vobec nic nepomaha, klame niekolko krat denne... dalsi problem je, ze sa sprava akoby bola v puberte, rozculuje sa, krici po mne, bucha dverami a dupe nohami, odvrava vzdy ked nie je po jej... pritom u mojich rodicov sa sprava uplne inak, sem tam aj u nich odvrava, alebo sa rozculi koli niecomu, ale inak je v pohode... moji rodicia k nam uz ani nechcu chodit, lebo tie sceny im prekazaju...

dakujem za aku kolvek radu...

aliza
19. sep 2012

@medovka14 presne tak, predcasna puberta 😉, mam to doma. Co poradit? jasne pravidla, ich dosledne dodrziavanie, rozhodne nebit, to vyvolava este vacsi odpor a truc. Neries s nou, ze klame, cim viac na to davas doraz, tym viac klame. Ak nema ist von a isla, normalne ju zober naspat dnu a neobvinuj ju z klamstva. Ries iba jej spravanie, nekritizuj ju ako osobu, ze je klamarka a pod. Povedz, ze si neprajes, aby ti klamala, ze klamanie nie je spravne a hotovo, viac sa s nou nevybavuj. Ona neklame preto, ze by bola klamarka, ona to robi preto lebo si uvedomila, ze sa ti moze postavit, mysli si, ze uz je velka a ze si moze robit, co chce (to ta puberta-hormony) a jednoducho ked nieco strasne chce, tak aj zaklame. A z toho vyrastie, neboj. Fakt len trpezlivost.

veronika66
19. sep 2012

@medovka14 ja by som ju asi tak zbila že by si na riť týždeň nesadla ale asi s tým nič nevyriešiš.Asi by som jej urobila tabuľku a dávala body červené a čierne.Červený dostane keď bude poslúchať celý deň za 5 červených by som jej dovolila to čo robí rada isť sa bicyklovať, do kina, McDonald.
A za každé klamstvo by dostala čierny a za 5 čiernych by dostala týžďeň zákaz toho čo ma najradšej telka,hračku zobrať alebo oblúbenu sladkosť.A keď to bude ignorovať tak to aj tak písať a upozornovať stále že koľko má bodov.

baryana
19. sep 2012

@medovka14 snaz sa byt co najviac dosledna. ked povies nie, tak to neopakuj rovnakym tonom 20x, ale max 3x, ale razne. proste ty musis trvat na tom, co chces, aby si dcerka uvedomila, ze ty si ten, kto urcuje pravidla. ak neposluchne, tak trest. bud ju zatvor do izby, alebo ju chvilu ignoruj. dolezite je, aby si neustupila ty jej. lebo to je velka chyba, ktoru tazko a dlho budes napravat. drzim palce 🙂

sabina1975
19. sep 2012

to chce jednoznacne psychologa

tea333
19. sep 2012

@veronika66 este ze si si sama odpovedala na ten napad s bitkou. nechapem naco rodicia tlcu svoje deti ked si naozaj sami dokazu racionalne pripustit, ze to nebude k dobru veci a ze to riesi akurat ich momentalnu frustraciu. Dufam ze takychto prispevkov sa tu bude objavovat cim dalej tym menej.Dufam ze si to dobre premyslis kym tvoj maly syncek zacne klamat.

aliza
19. sep 2012

@tea333 presne tak a este to takto verejne napisat

tea333
19. sep 2012

@aliza tieto myslienky maju vela podporovatelov, vid moja cerstva sprava vo fotoblogu..na slovensku je to tak,
deti su zle a zasluzia si poriadnu bitku, aby bolo jasne, kto je tu frustrovany

aliza
19. sep 2012

@tea333 ja viem, mam osobnu skusenost s temou o fyzickych trestoch....kto necape, nema dobre vychovane dieta a bodka.

koralinka
19. sep 2012

to nemyslíte vážne že 6 rokov a predčasná puberta 😕 čo sa týka toho bitia a nebitia, neviem mám ešte len 1,5 r dieťa ale známe maju staršie deti - jednu vychovávaju bez bitky je zlá jak 100 čertov má 2 roky u nás na návšteve pomelnila všetky koláče povylievala vodu robila jak besná ani neviem čo proste horor otras a jej mama jej vysvetlovala že sa to nesmie ale mala ju mala na háku a robila zlotu dalej - no a to by ste ako riešili?

ja si osobne myslím, že darmo ty vychovávas čo je dobre a čo zle ked ma kamaratov/spolužiakov s ktorými je denne v kontakte a sú takíto ,,dobrí" tak to jednoducho od nich pochytí - môžu oni môžem aj ja, ja tiež si kolkokrát pri mojej poviem že o pár rokov ma zničí lebo je strašne živá neposedne - zatial sa mi nehádze o zem ani nerobí nejaké excesy alebo čo ale tiež sa bojím toho že neskôr začne robiť toto a darmo som ju predtým x rokov učila vychovávala vysvetlovala venovala sa zrazu bum a ludia si pomyslia čo za mater.....

evabb35
19. sep 2012

@medovka14 skúša dokiaľ môže...
určite by som ju neustále mala pod kontrolou a dala jej jasne najavo, že som jej prestala dôverovať a viem, že ma chce prekabátiť a dať jej najavo, že jej to neprejde,
Rozčuľovanie, krik, dupanie nohami - dať jej jasne najavo, že takto si nevymôže nič a jej krik, rozčuľovanie, dupotanie je úplne zbytočné. Netrestala by som ju za to. Zdá sa mi to neúčinné. Skôr by som ju motivovala tým smerom, aby prestala byť nepríjemná a začala poslúchať bez protestov. Jednoducho keď začne kričať, dupotať nohami, tak jej povedz jasne - teraz sa upokojíš /nebudeš hovoriť prestaneš kričať, prestaneš dupotať - to nie/ Jednoducho a jasne jej povedz - upokoj sa a keď sa upokojíš tak urobíš to a to. Odvrávanie - tam tiež nič s ňou nerozoberaj, len opakuj to, čo od nej požaduješ a pripomeň, že za chvíľu to má urobené a bude mať pokoj. Čím skôr si to urobíš, tým skôr budeš mať od toho pokoj. Nech neoddiaľuje vykonanie niečoho, čo sa jej nechce. Nech sa nezaoberá výhovorkami prečo sa to a to urobiť nedá a pod. Nech to urobí a hotovo. K tomu všetkému jej treba pripomenúť, že máš prácu, teraz máš prestávku a potom sa znovu potrebuješ vrátiť k svojej práci. Takže nech to urobí teraz a hneď, keď Ty máš čas. Lebo ona si neuvedomuje, že Ťa zdržuje, že Teba to stojí čas. Treba jej vysvetliť, že keď ťa bude zdražovať takýmto odvávaním, tak nebudete mať čas ísť napríklad na zmzku, či do kina /nejakú obľúbenú spoločnú činnosť spomeň/. Chce to len pevné nervy a vytrvalosť. Časom dostane rozum.

medovka14
autor
20. sep 2012

Ďakujem za rady, vyskúšam a aplikujem...
Ja sa snažím byť dôsledná, niekedy mi to pripadá, že jej je jedno, že bude trest, proste stále bojuje... Manžel bol taký voči svojej mame, ale ona bola psycho... Ja taká nie som (aspoň dúfam 🙂.

evitaka
20. sep 2012

@medovka14 - netráp sa, ja som mala podobný problém, malá z toho vyrástla. Hovorí sa tomu prvácka puberta, či tak nejak. Je to istý stav hormonálnej nerovnováhy (asi ako, keď ty máš PMS) Čo pomohlo? Vždy som si trvala na svojom (čiže neuhla som) , keď začala kričať a dupať, zavrela som ju do detskej a nemohla von, kým neprestala (a neupratala ten binec, čo spôsobila v tom jedovaní - väčšinou prevrátila izbu hore nohami). Potom sme sa v kľude porozprávali, aj pomojkali a bolo lepšie... Neuplácala som sladkosťami, ani sľubmi, čo budeme robiť, ak bude dobrá. Ale keď bola výrazne zlá, mala zakázanú telku aj na dva týždne a vždy, keď sa jej dožadovala, tak som jej pripomenula, prečo ten zákaz má. Chodili sme namiesto telky von, hrali sme sa, vyfarbovali.
Čo sa týka klamstiev, väčšinou som ju s úsmevom konfrontovala, a väčšinou som jej dala najavo, že viem, že klame. Raz za čas som jej vysvetlila, že vždy viem, kedy klame, lebo som jej mama, a nie vždy jej to poviem. Sem tam som ju aj vysmiala. Za klamstvo bola zakázaná telka, alebo niečo čo rada robila (dôsledne dodržať). Keď podrástla, tak som jej vysvetľovala, že vzájomná dôvera je pre nás dôležitá a chcem, aby sa na mňa vo svojich problémoch mohla na mňa vždy obrátiť, ale že sa to nedá, keď ma klame. Postupne klamať prestala (ale trvalo do cca do 11-12 rokov)
A čestne priznávam, že keď mi povolili nervy, sem dam dostala aj na zadok, a sem tam som na ňu riadne nakričala, aj keď časopis Dobrá mama povie, že som hrozná matka, ktorá to nezvláda. Ale ja teraz vidím, že moja Kika patrí k premiantom, je obľúbená, milá, čestná, šikovná a usilovná. A tak si nemyslím, že jej tých pár po zadku uškodilo. 😉

nninna
28. jan 2014

dobrý ja som už vyskusala veľa veci a nepomáha to neviem ci by som sa nemala obrat it na nejakú poradňu ona ma predsa skoro už 9 rokov a stále si mysli ze to nevidím ze klame

andreasiskova3
28. jan 2014

@tea333 Viem, že je odpovedám na starý komentár, ale hrozíte sa nad tým, že capnúť decku po zadku za jeho neprimerané správanie je neviem aký zločin. Vy ste snáď nikdy v živote ako deti nedostali od mamy alebo od otca po zadku. Alebo ste boli také dokonalé deti, lenže nie každé dieťa také je. Určite tým veronika66 nemyslela, že ju má zbiť do bezvedomia. Ten dnešný systém výchovy detí je trochu zvrátený, keď deti klamú, kričia na rodičov a dokonca si niektoré aj dovolia zbiť rodičov, alebo im nadať, keď sa im niečo nepáči, ale pozor, aby sa dieťaťu náhodou neskrivil vlások na hlave, veď ono môže všetko. Potom to tak aj vyzerá! Drzé, nevychované a hlavne bez úcty. Tým som nechcela povedať, že sa deti majú biť, ale v krajných prípadoch jedna výchovná určite pomôže.

tea333
8. feb 2014

@andreasiskova3 ja sa hrozim jedine tak nad tym ze bitie deti je ako vychova maximalne neefektivne. Navyse to narusa vztah medzi rodicom a dietatom, vytvara akuri priepast a pripravuje dietatu vybavu do buducna ( aj formuje modely spravania, ktore dieta bude potom same pouzivat ako dospele)
pisem to prave preto ze som po zadku dostavala pravidelne (nemlatili ma do bezvedomia ani do krvi)

andreasiskova3
9. feb 2014

@tea333 Ja som tiež od rodičov ako dieťa dostala a nezanechalo to na mne absolútne nijaký negatívny vplyv, mám perfektný vzťah s mojou mamou s ktorou sa vždy môžem porozprávať ako s kamarátkou a takisto mám výborný vzťah aj so synom, aj napriek tomu, že dostal pár výchovných ako malý. Už sú to roky, čo som nemusela použiť takúto výchovnú metódu, pretože sa naučil odkiaľ pokiaľ. Každý si vychová svoje dieťa ako považuje za vhodné, a sám si bude znášať následky svojej buď výchovy resp. nevýchovy.