icon

7-ročná dcéra robí všetko naschvál?

20. nov 2023

Ahojte. Fu no ako začať. Som mladá baba. Z prvého vzťahu mám dcérku. Jej otec ju zamietol. A tým pádom sa robili testy DNA. Pokým bývalý za ňou nechodil krásne si ukladala veci. Všetko robila. Proste top dieťa. Všade mi ju chválili. No ako začal chodiť začala sa zhoršovať. Začala ma ignorovať. Teraz má sedem. Ja som už 2 roky vydatá. A mám ďalších dvoch chlapcov. No ale späť k veci. Čím je staršia tým horšia. Všetko robí proti mne a manželovy. V škole sa pekne učí. Keď príde domov čítame aj 2, hodiny. Lebo aj 50 krát povie slovo zle opravim ju a ona znovu. Je vidno na nej, že to robí naschvál. Napríklad manžel jej podal mlieko a poprosil aby ho dala na linku. Prišiel do kuchyni a mlieko zmizlo. Hádala sa, že ho dala na linku. A nakoniec na druhý deň bolo mlieko zahadzane prádlom v koši na prádlo. X krát som jej povedala aby v škole bola oblečená. Prídem do školy a ona v tričko po vonku. Áno určite si poviete bože ťa rieši blbosti. No keby ste to 3 mesiace opakovali každý deň a aj tak vám behá hoľa vonku tiež by ste mali nervy. Je chorá. Povedala som jej nech pije teplú vodu. Včera si nabrala do pohára ľadovú vodu. A z tehotná sa na mňa dívala a píla ju. Po kúpaní dom ju poprosila aby odložila šampón. A ona išla šampón otvorila a dala ho na ležalo. Ráno ma skoro porazilo keď som skrinku otvorila a šampón po skrinke. Môžem robiť čokoľvek. Ničoho sa nebojí nič ju nezaujíma. Čo by ste vy spravili keby máte také dieťa? A to už nehovorím ako sa správa k svojim surodencom

mandinka
21. nov 2023

Súhlasím s @adkalu . Už samotný nadpis témy prezrádza mnohé. Z obsahu, formy , štylizácie aj gramatiky autorky je zrejmé, že je osobnostne nezrelá, a ani intelektovo nedostačuje na to, aby s porozumením prečítala krátky diskusný príspevok. Takému človeku radiť prečítať knihy o výchove, či psychológii detí je ako mlátenie prázdnej slamy. Sama píše, že je mladá baba a dcéru mala skoro. Dá sa len domýšľať, že sama prežila obdobné detstvo , z ktorého utekala zlým smerom bez šance dospieť v milujúcom prostredí. Ťažko je zachovať sa ako dospelý človek niekomu, kto duševne sám nedospel a ani po rokoch si neuvedomuje toxicitu toho, v čom vyrastal. Je to celé poľutovaniahodné. Ale tu sa nedá pomôcť, keď to človek sám nechce. Všetko ide len po povrchu, preto túži po poľutovaní , jednoduchom "spolupofrflaní aké je to decko zlé"
Takže presne ako píše @bluka2 , jediné, čo sa s týmto dá "spraviť" je použiť to ako pripomienku do svojho života .

nataly420
21. nov 2023

Vidieť že ju nelubis už máš druhu rodinu … a tolu vodu si pi ty !

miadi
22. nov 2023

Tak ti tu naložili ženy , ale najviac si si nalozila ty. Podla mna Nebolo rozumne mat dalsie dieta ked dcera nebola este ok s novou rodinou novym otcom a bratom 4 roky ta mala celu pre seba a potom bum novy surodenec a teraz ty mas 2m babo tak chapem ze to mas tazke si unavena ides sa roztrhat medzi 3 deti.. ty si myslia ze sa zmenila v case ked sa o nu zacal bio otec zaujimat. Ale mohlo to byt v case ked si bola zas tehotna. Chapem ze by to bolo idealne Keby bola take top dieta ako sa ti zdala pred tym. No ale nieco u vas nefunguje. Ziarli . A ked ti vsetci povedali ze je to “ len “ ziarlivost.. tak tomu ver. Nie je “mimo” . Ako hovoris . Aj ked clovek ked ziarli sa chova odveci. Ty ju vidis ako velku Lebo mà 7 a chces aby sa tak chovala. No mà 3r brata tak kopiruje veci ktore by take male dieta urobilo. Robi hluposti Lebo chce byt zas mala = tvoje male dietatko. Studena voda je uplne ok. Pit teplu vodu je dobre pit ked sa neda kakat. . Mat 2m babo 3r drobeceka a 7r dievcatko je zaberak. Chapem ze si frustrovane ale toto si chcela . Chcela si mat 3 deti. Teraz sa len Musis naucit delit sa . Delit svoju lasku pozornost primerane ich veku medzi vsetky deti rovnako. Dcera ti robi naschval nervy Lebo ta testuje. Ci ju mas naozaj rada napriek vsetkemu. Bezpodmienečne. Nemusi dve hodiny dookola citat to iste. Nech si kludne cita nahlas sama. Kup jej knizky ktore su vtipne ktore ju budu bavit. Nemusis sa snou hrat ked ta to nebavi. Mozes snou piect mozes ju ucit kreslit modelovat. Chapem ze sa neda odist od 2m kojenca ani do kina. Ale o par mesiacov sa bude dat . Moj ked mal 5m Isla som s dcerkou na bday party na 4h chudak vydrzal bez mm ale ku koncu uz chcel babke cucat. 😅no doma si ten cas co pre nu mas Skus zariadit tak aby ste spolu mali aj zabavu, Viem ze sa na nu hnevas ale aj ona na teba. Potrebuje vela lasky,

simca06022011
22. nov 2023

Tvoja dcéra reaguje primerane situácii. Podla mňa ma má ňu vplyv nová rodina a nie otec. Dcéra potrebuje aj iba tvoju pozornosť. Pan manžel je doma ako pán o 15tej a s čím sa to hra na dvore so 19tej. Drevo sme aozja sa nechystá každý deň, na čo aj? A to drevom kúpime...so psíkom nemusí tiež tráviť viac času ako s deťmi. Tvoje dieťa chce len pozornosť. Nemá ju. U otca ju má a podla všetkého aj bez povinností.
Ďalšia vec je ze deti sa menia, uvedomujú si a skúšajú. Čiže nebude to miláčik co hopsa ako mamina chce, a nebude stále chvalena z každej strany, nebude si stále upratovať.. časom aj papulovanie sa bude skúšať, aj neucenie sa bude skúšať. A nebude mať na to vplyv chodenie k ex, ale jej vek... A ty si tu od toho aby si jej dala aj niečo viac ako naháňanie do uroatovania a poučky, treba a nou tráviť aj čas. To ze na dedine nič nemáte nie je predsa problém, vezmeš dcéru a idete do mesta, alebo idete robiť niečo len vy dve.

letfenixa
22. nov 2023

Pocit, že možno niekde v susedstve žije dievčatko v rovnakom veku ako môj syn, takýmto životom, ma úplne paralyzuje.

miadi
22. nov 2023

@simca06022011 alebo mozu ist do mesta vsetci . Muz ostane s babom v kociku s 3r v nejakom detskom centre alebo tak na preliezkach ci vlacikoch v shopping mall a mama s dcerou mozu same skocit do kina. Potom si spolu vsetci zas daju obed . Win win vsetci budu mat pekny den zabavu aj dcera mamu chvilku len pre seba. Aj ked by Len ticho sedeli vedla seba v kine .. alebo nejaka ina akcnejsia aktivita.

simca06022011
22. nov 2023

@miadi môže byt ale predpokladám podľa ich dennej náplne prace, ze muž nebude veľmi mestský človek ak vie na dvore sa hrajkat 4hodiny s drevom a psom :D môj by v žiadnom prípade, napr do žiadneho centra nešiel. To by bol deň za trest. Ani by nebehal s kočíkom po shopingu, meste a pod :D radšej by dva metra kým dreva narubal.

kakalake
22. nov 2023

@adkalu autorka chcela asi len potvrdenie a ľútosť aké to ma tazke lebo inak si to vysvetliť neviem. Možno by mohla nejakého lekára navštíviť aj ona. Vieš niekedy je smutne že sú ľudia ktorý by dieťaťu dali všetku lásku sveta a deti mať nemôžu s potom stretneš aj keď tu na fóre ženu ktorá pravdepodobne obviňuje svoje 7r.dieta s toho že nezvlada momentálny život ktorý si sama zariadila. Malej slecne budem určite držať palce a dúfať že ta ujma bude čo najmenšia (žiadna).

simca06022011
22. nov 2023

@kakalake len toto kľudne sa moze stať aj v úplne " bežnej rodine", stačí ze príde nový súrodenec s veľa detí reaguje podobne. Napr môj bratranec sa začal pocikavat v 8 rokoch keď mal malú sestru... A opakovať kopec veci, a to naozaj dieťa, ktorému sa všetci venovali. Alebo robiť zle. Len rodič si musí uvedomiť, co sa deje a primerane sa snazit pomoct. . nie len vymýšľať scenáre ako za to môže ex a pod.

kakalake
22. nov 2023

@simca06022011 veď prave že o to ide, že sa to stáva a viem že dosť často ale na to sme my dospelý a rodičia aby sme správne zareagovali a robili všetko na to aby sme tomu dieťaťu pomohli. Keď si nevieme dať dary pretože naozaj nemáme patent na všetko tak navštíviť odborníka ktorý nám dokáže pomoct s komunikáciou.

miadi
22. nov 2023

@simca06022011 a tak Ja hladam moznosti ako sa nieco da a nie ako sa nieco neda Lebo panko nechce. V najhorsom by ich tam do toho mesta mohol odviezt a doviezt. A dve mensie deti by ostali snim. Alebo ich moze zobrat na prechadzku u nich v dedine .. alebo k dedkovcom. A ona moze s dcerou mat bonding time. Moznosti je xy da sa vselico vymysliet staci chciet.

andreatytler
22. nov 2023

@miadi Tak, tak. Velka chyba mat to 3 dieta.
Pekne od teba ze mas pre nu pochopenie. Ja to neviem.
Pre mna je mama posledne utocisko a aj ked sa cely svet postavi proti dietatu, ta mama musi vzdy stat pri nom.
Ked uz mama nechce/nevie pomoct dietatu, mam pocit ze je to pre to dieta stratene. Take uplne zufalstvo ma chyta pri tej predstave.

miadi
22. nov 2023

@andreatytler Podla mna nevladze. Ved jej muz po praci na polovicny uvazok rube drevo na dvore 4h. Nemyslim si ze dceru nema rada, Len uz na nu nema trpezlivost energiu. Niektore veci pisala tak skomolene adhd .., mam z nej pocit ze je kopka nervou moze mat aj poporodnu depresiu . Mozno len malo spi popri babatku. Moze byt momentalne labilna. Je jednoduchsie hladat chybu v dietati v ex atd.Ako sa pozriet na seba z nadhladu. Venovat sa jej venuje ale nie je to nic prijemne ani pre jednu z nich . Nemam pochopenie ,ale nesudim ju. Neviem si predstavit mat 3 deti z toho dve s inym muzom. To je cele take komplikovane. Snazim sa jej pomoct nie ju sudit.. jej ani jej dcere nijak nepomozu slova odsudenia . Empatia je klučova. Pre obe. Nalozili jej tu uz na par stran dost. Treba jej skor poradit ako s dcerou travit ten cas zmysluplnejsie.

kristinapetronela
22. nov 2023

Fakt malé 2 mesačne vydrží s babkou alebo otcom aspoň 3 hodinky ale 7 rocna bez teba nie .venuj sa jej prosím ťa .ona ťa o to žiada

karmen118
22. nov 2023

Autorka myslím, že problém je v tom, že tvoja dcérka necíti z tebe bezpodmienečnú lásku, cíti sa odstrkovaná, venuješ sa jej len za odmenu - to je podmienečná "láska" - obchod niečo za niečo- ak ona niečo urobí a ak ti/vám ostane čas a až potom dostane čo chce -ale takto medzi sebou jednajú dospelí a ani vtedy to nie je veľmi ok. Nikto netvrdí, že ju nemáš rada, ide o to, že ona nevie, čo k nej vo vnútri naozaj cítiš, ani ju tak nepresvedčia slová že ju máš rada/ľúbiš rovnako ako bratov, pre deti sú dôležité činy- zahrať sa, strávi s nimi čas, kedy sa im človek venuje a vníma ich naplno a toto mala u svojho otca a teraz o to prišla + ona vidí, že bratia dostanú, čo chcú aj keď nič pre to nemusia urobiť. Má len 7 rokov - stále je to dieťa, nerozumie tomu ešte poriadne - nedochádza jej to, že jej bratia sú maličkí a ešte nevedia doma pomôcť - aj keď ten starší možno už upratuje po sebe hračky/snaží sa obliecť, ale pri tom mu pomáhaš, - ona len vidí to že bratia stále dostanú čo chcú/potrebujú často aj bez pýtania - pretože mama vie aj bez slov a ona musí poslúchať/pomôcť/počkať a často sa ani nedočká, lebo však ešte treba pomôcť babke, narúbať drevo, upratať... vníma iba to, že všetci a všetko sú dôležitejší ako ona, žiadne racionálne uvažovanie od malých detí nečakaj. Ona nechápe dôležitosť dospeláckych vecí ani pojem času - počkaj urobím ešte toto a potom sa môžeme hrať - pre nich je aj 5-10 minúť čakania na rodiča nekonečných. Vidím to na svojich deťoch, ja som napr. upratovala a potom som potrebovala súrne na wc, ale malému 4r. som sľúbila, že keď doupratujem, budeme sa už hrať, on to vnímal ako zradu, že mama musí ísť ešte na wc - porušila sľub a rozplakalo ho to a potom od zlosti šiel rozliať na zem vodu, aby si ho konečne niekto všimol. Staršia 6 ročná zas keď som viac behala okolo malého a ju trošku poprosila viac o pomoc, ona nevnímala to že jej brat je chorý a preto pomôžem mame a budem mať z toho dobrý pocit, nie ona sa cítila ukrivdená - mama lieta len okolo brata na mňa nemá čas a bolo jej to ľúto - potom som jej musela vysvetľovať, že veď aj okolo teba behám keď si chorá, vyobjímať ju, dať jej najavo, že mám oboch rada rovnako. Deti nemajú ešte naplno vyzretý mozog, nerozmýšľajú ako dospelí, nechápu veľa veciam aj keď už majú 6/7 rokov a chodia už do školy, preto ani ty neočakávaj od dcéry, že ona je najstaršia a bude tá rozumná, lebo nie nebude, vy ste tí dospelí, ona stále malé dieťa. Robí prieky lebo chce pozornosť to robia aj moje deti, aj mňa to hnevá, ale potom mi dôjde, že asi som s nimi málo a snažím sa to napraviť, hráme sa aj osve syn pozerá tv a s dcérkou sa hrám a naopak, alebo ideme von s jedným a raz druhým a tak majú pocit, že majú mamu/otca v tú chvíľku iba pre seba a sú spokojnejší. Nikdy to nebude ideálne, pretože nikto nie je dokonalý, ale treba sa pochopiť a vedieť sa vcítiť do druhého. Dávajte dcérke najavo svoju lásku aj mimo toho ako od nej niečo chcete, ignorujte dcéru ak provokuje, ak robí zle dajte jej primeraný trest, nájdi si pre ňu čas kedy budete spolu len vy dve, prípadne ona a jej otčím, kedy sa budete naplno venovať len jej, snaž sa zlepšiť jej vzťah so súrodencami a uvidíš, že sa to zlepší.

cookie29
22. nov 2023

@miadi empatia je sice klucova, ale vela zien je tu uprimne radilo a dotycna si len mlela svoje... ja neviem, ked kladiem otazku, tak musim byt aspon trosku otvorena faktu, ze si vypocujem nieco co nechcem a kdesi vnutri mat aspon minimalnu snahu o zmenu alebo zaciatok... to ze sa buri, lebo nevladze a podobne je tiez normalne, ale casom to dojde... kdezto autorka radsej prestala reagovat, napriek tomu, ze jej vsetci opakovali viac-menej to iste.... je to strasne smutne. Mam syna v rovnakom veku a reaguje na vela veci podobne... proste skusa...

miadi
22. nov 2023

@cookie29 empatiu chcem aby mala ona voci dcere. Ze hoci to mà tazke aj obdobie cerstvo po porode.. jej dcera to mà tiez tazke zvyknut si na novu rodinu. Neviem aku mala autorka vychovu ale typujem ze taku aku praktikuje na dcere . Nic ine Asi nepozna . Beriem to tak ze sem pisala v zachvae hnevu. V momente ked sa hnevala na dieta. Je mozne ze ju mala velmi skoro mlada neskusena ze mala striktnu vychovu. Este je aj plna hormonov .. neriesi muza ze sa po praci zašiva okolo domu . Asi je vdacna ze vdaka nemu nie je single mama ..

kristinapetronela
22. nov 2023

@karmen118 krásne popísané ....presne takto to je 💗keby každé dieťa má takúto maminku

cookie29
22. nov 2023

@miadi bohuzial povedala by som, ze empatiu ma nulovu :( nech som akokolvek unavena, rozculena, vytocena a podobne, tak ja som dospela a ono je dieta... kto z nas nezrukol po decku, aj ked sme si slubovali ze nikdy. Pochopila by som aj to, ze zakladajuci post bol pisany v hneve... ale teda potom si clovek kladie otazku, preco tretie dieta? A preco ten hnev neopada, lebo jej odpovede su tiez v rovnakom style.... je z toho pocit, akoby jej dcera branila v stasti :(

cookie29
22. nov 2023

@unicornlady dakujem za fotky... idem si ju kupit. Jasne nebudem vsetko na 100% ale mam narocne a citlive dieta a urcite si to neurobila schvalne, ale prefotila si zopar stran, ktore sa ma tykaju a veci na ktore som hladala pomoc a bohuzial nenasla ani u profesionalov.

miadi
22. nov 2023

@kristinapetronela kojene nemusi vydrzat 3h v 2m bez materskeho mlieka. Moje deti v tom veku vydrzali hodku dve.

miadi
22. nov 2023

@cookie29 jednoducho to uz nezvlada, Psychicky. Neviem kolko mas deti ale tie prve mesiace ked pribudne dalsie dietatko su narocne, Ja mam deti len dve. Pre mna je to babatkovske obdobie nadherne no je to aj vela tlaku spanok tak 4h . Mne to znie ze muz je doma minimalne a vsetko je na nej. Odhadujem ze dcerka neprijala prveho brata s nadsenim Tak mu rychlo vyrobila “ kamarata.” Nech sa mà maly s kym hrat, urcite to aj ta mala vnima tak ze mama si zariadila novy zivot novu rodinu.. kde je ona tretie koleso .

andreatytler
22. nov 2023

@miadi Tomu dievcatu by podla mna urcite stacila hodinna denne.
akoze to ja nerozumiem, ze problemy s dievcatom boli uz davnejsie. Este pred tym ako prisiel na svet treti brat. Preco sa mama rozhodla mat tretie dieta, miesto toho aby radsej pomohla dcere. Proste ju ani naznakom nepadlo ze problemy s dcerou su koli nevemu bratovi. Ona skalopevne veri tomu ze je to praca ex. a toto odmietanie pozriet sa pravde do oci mna na nej stve.

andreatytler
22. nov 2023

@miadi Vies co, surne potrebujem poradit prosim tak odbocim od temy. Je nejaky volnopredajny liek na kasel hlienovy pre 4 rocneho co mas overeny? Na vykaslavanie a aj na ukludnenie. Potom to zmazem.

summer23456
22. nov 2023

Darmo tu radíte žienky, zjavne autorka nesúhlasí s našimi názormi a nemieni sa riadiť našimi radami. Chuďa dieťa, to by bolo ťažké pre ňu aj keby žila s vlastným otcom a vlastnými súrodencami, nie ešte takto,keď je to nový partner matky a ktovie ako ju on prijal. Zjavne bude tiež zvláštny,keď štyri hodiny denne ukladá drevo, v lete asi štyri hodiny denne kosil trávnik 🥺🙈

cookie29
22. nov 2023

@miadi len dve ale som sama... a starsie je narocne a citlive dieta, na styl High needs baby... takze poznam co to je nesmierna vycerpanost, unava, fyzicka aj psychicka, poporodna depresia, bez podpory... viem co to je byt na dne... a vediet, ze nemozes skolabovat, lebo nesmies... viem co je to plakat od unavy a aj zhuknut na dieta od nervov... starsie dieta nespalo viac nez 2h vkuse 3 roky.... skoda reci... clovek urobi vela chyb a deti sa uspokoja aj s malom... pri trosicke snahe... je mi nesmierne luto toho dievcatka, pretoze si myslim ze par viet, obcasne pohladenie, trosinku zaujmu a veci by sa zlepsili. Je mi nesmierne tazko na dusi, pretoze ono vola o pomoc a vlastna mama ho nepocuje, naopak snazi sa ho "dat do laty"

miadi
22. nov 2023

@andreatytler ale ona si najde aj 2h pre dceru denne lenze 5ox cita to iste zle. Cize len nervy 2h . Nejde o cas ale o to ako ho snou travi .mala by snou robit viac veci ktore su obom prijemne. Smiat sa spolu ..

simca06022011
22. nov 2023

@miadi no inak to je dalsia vec.. citat dve hodiny :DD by mna slaktrafil a dcera by po mne tu knihu smarila po pol hodine :D

miadi
22. nov 2023

@cookie29 tak asi je mlada a mà tam aj mamu o ktoru sa stara. Dietatko robi hluposti naschval a muz aj mama jej to davaju za vinu. Tak odpisovala v defenzive. Ja by som ju neodsudila ze dceru nema rada ze jej zavadzia atd. Proste nevie pochopit ze dievcatko si este stale zvyka na novu rodinu . Ta odpoved ze ziarli jej stale nejde do hlavy . Mozno je trochu nechapava alebo jednoduchsia. Aj taki ludia su. A mozu mat popri tom zlate srdce a lubit len nevedia si priznat realitu nevedia najst chybu u seba.

cookie29
22. nov 2023

Dnes som uplnou nahodou padla na toto, myslim si ze to je pochopitelne a zrozumitelne a trefne:

ttps://www.instagram.com/reel/Cz88uqzouOk/?igshid=MzRl...