icon

7 ročný syn je lajdák a nikdy nedotiahne nič do konca

danhen
13. júl 2021

Ahojte, uz ma dlhšie trápia činy môjho syna, ktorý nikdy nič nedotiahne do konca. Napr. ide posledný do dvora, nezavrie bránku (pritom máme obrovského psa, ktorý keď ujde 🙄), všetko, čo si akože požičia od tatka, nevráti na miesto (kladivo, meter, kliešte...stratené), mne z kuchyne zoberie veci a potom hľadám, ideme niekam von, nabalím mu do ruksaku desiatu a vodu, nechá v chodbe, no je toho veľa. Je šikovný, vždy niečo majstruje, vyrába, ale toto jeho darebáctvo. Nemá trpezlivosť dotiahnuť veci do konca, ale vždy sa ponáhľa, letí akoby mu horelo za riťou. Trápi ma to, ved pôjde do školy. Chcela by som ho trosku popraviť, ale ako? Kým sa ešte dá, je malý, môžem ho formovať, len neviem ako ho naučiť, že len precízna práca je krásna. Že len dotiahnutý šroubik drží.
Vopred ďakujem za cenné inšpirácie, ak existujú.

Strana
z2
anjelicek26
13. júl 2021

Neocakavas od 7 rocneho trochu vela? Syn mal tiez odklad a siel do skoly cerstvo 7 rocny... nemam pocit, ze by bol dozrety a nejako vyrazne "dokonaly", stale ma svoje muchy, zabudlivost u nas najhorsia stranka, vsetko musim sto krat pripominat, opakovat, dozorovat... Oni sa to casom naucia, ale este nie v tomto veku... cos sledujem u starsich, tak 10+ je taky vek, kedy prestanes musiet riesit ich reziu, ich povinnosti, ich projekty, ich ulohy, prejde to plynule do samostatnosti... ale nie v tej prvej triede...tam su este uplne vyhukany a su radi, ze robia to, co im v skole ucitelka/doma mama povie... na to su planovace, aby ulohy zapisovali, na to su kontroly od ucitelky, ci to spravili...keby to slo samo, tak to nerobia... su ano vynimocne super sikovne zodpovedne deti, ale ver mi, su v mensine.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
syslik81
13. júl 2021

moja 7 rocna to iste ale skolou sa to nezmenilo .. do skoly isla ako 4rocna(zahranicie) ale tam vsetko spravi kedze u akehokolvek ucitela ma velky respekt .. ale doma kde sa vy..ere tam to necha ... ked majstruje dokonci ale neuprace... no ked jej poviemze zabudla -spravi to bez odvravania.. tak len chodim a upozornujem .. v celom byte je nieco po nej ..

lucka_ke
13. júl 2021

stále dookola upozorňovať - nezavrel si bránku, zavri za sebou
môžeš si požičať nožnice, ale prosím aby si ich vrátil - nevrátil? hľadaj, nájdi a vráť
a tak stále so všetkým
môj bol podobný, v škole dokázal zabudnúť čiapku a doma mi tvrdiť, že som mu žiadnu nedala (v treskúcej zime), farbičky, ceruzky a perá som nakúpila snáď pre celú triedu, zabúdal aj učebnice, doma telesnú a podobne, ale postupne sa naučil a dnes je celkom normálny 😉 (13r.)

fajnova
13. júl 2021

@danhen počúvaj, presne takýto je aj môj syn. Oplaseny, zbrkly, tiež kľudne nechá bránu na noc dokorán, stále robí bordel okolo seba. Neustále mu musím pripomínať všetko a aj tak to nespraví. Nepoteším ťa, vekom sa to nezlepšuje, má 18 🥴

danhen
autor
13. júl 2021

@anjelicek26 nie, nemám pocit, že chcem veľa od neho. Všetko má svoje miesto. Autíčka sú už aj v kúpeľni. Špinavá ponožka medzi autami. Včera mal dat vodu zajacom (2 ks, nie 100ks), na 3x od výzvy dal, ale nezavrel ich, ušli. Naháňala som ich po dvore 🙄 Ešteže ich pes nezbadal. No takéto veci sa kópia a je toho už dosť.

liljana
13. júl 2021

Trpezlivo ho spracovavat a ist prikladom. Deti preberaju spravanie svojich rodicov, napodobnuju ich. Nezavrie branku, posli ho spat zavriet, alebo este lepsie, chodte ich zavriet spolu. Robte veci spolu a nahlas to komentuj. Vyberieme naradie/vysavac,.., opravime/upraceme, spolu to vsetko potom dame na poriadok. Tak sa nauci, ze vsetko ma svoje pravidla. Nepozries na cestu, zrazi ta auto. Nezavries branku, pridu zlodeji, utecie pes a zrazi ho auto.

danhen
autor
13. júl 2021

@fajnova tak ďakujem, zdrham z domu ja 🤣

miskaska
13. júl 2021

@danhen ahoj, mam rovnakeho syna. Je mudry a sikovny, ale neskutocne povrchny, vsetko chce mat hotove rychlo a odflakne to, pritom hlava plna napadov. Ma 9 a teraz nam psychologicka povedala, ze je hyperaktivny a ma miernu poruchu pozornosti. On si tazko udrzi v tej kratkodobej pamati napr. viac prikazov. Cize na neho musime ist inak. Verim, ze sa to casom zlepsi.

anjelicek26
13. júl 2021

@danhen mne to nenormalne neprijde, mam vekovo rovnaky, uplne rovnako sa spravajuci exemplar. Ak po nom nieco chcem, musim udrziavat ocny kontakt pomaly do momentu, kedy to urobi... ked nieco nespravi - proste ho otocim a poslem to dokoncit. Aj keby to hovorim 10x a som "otravna"... dcere staci povedat raz...ale on je proste iny... ma zasa plusy niekde uplne inde.

danhen
autor
13. júl 2021

@liljana ďakujem, skúsime to takto teda ❤️

liljana
13. júl 2021

@danhen Auticka pozbieraj a vyhod (do cisteho) kosa. Nauci sa, ze ak ich neuprace alebo nebude mat na konci dna iba u seba v izbe, pride o ne.

anjelicek26
13. júl 2021

@miskaska to aj my.. ziadne dlhe rozvite vety pouzivat, jednoduche prikazy, direktivne, bez komplikacii, ked zacnes najprv toto, potom hento, niekde uprostred sa strati a prestane "vnimat"... jednu vec - dokonci a az potom zacnem s nim riesit nieco ineho... multitasking nikdy nebude jeho silna stranka 😂 U nas hypermobilita, porucha kratkodobej pamate, lizeme auti spektrum... ale su horsie veci... ma vynimocne vyvinutu empatiu, zaujima sa o zvierata, medicinu, rastliny... on si svoju cestu v zivote urcite najde... v kolektive ho tiez zboznuju, ucitelka si tiez zvykla, ze na neho proste musi trochu inak...

kinderzwillinge
13. júl 2021

Moj manzel je presne takyto isty 😅

miskaska
13. júl 2021

@anjelicek26 u nas si ucitelka zial nezvykla..ma totizto triedu plnu blaznivych chalanov, ktorych nemoze ani cez prestavku nechat samych. Skola by jej chcela vybavit asistenta, aby jej pomahal...tak viacerych vyslali k psychologicke, ale ja som vedela, ze syn je liznuty ADHD a poruchou pozornosti. Podla mna to vsak nie je az take zle...on je nastastie intelektovo v norme, az nadpriemer, takze si to zvladne pri uceni kompenzovat. Ale napr. slovne ulohy su problem, kedze sa mu to tazko v hlave vizualizuje. On ked dostane vecer pokyn: umy si ruky, tvar a daj strojcek. Tak vyjde z kupelne s mokrymi rukami, suchou tvarou a bez strojceka 😀

anjelicek26
13. júl 2021

@miskaska ano presne toto pozname...splni bud prvy, alebo uplne posledny "prikaz", medzi tym to vyblika...klasika je, ked ho poslem ostruhat si ceruzku do kuchyne, on si tam spravi chleba a odijde skakat na trampolinu - pozera na mna ako vyhukana sova, ze co som to vlastne mal ist urobit? Inteligencne je syn super, v nicom nezaostava, v matike nad priemer... ucitelku ma uzasnu, ale to je aj tym, ze ma v triede len 21 deti... a asistentku kvoli inemu chlapcovi, ale ta pomaha kde treba... slovne ulohy bude veru boj, lebo jemu sa to nechce citat, on si spise cisla a robi varianty toho prikladu, ako by to podla neho malo byt 😵 Triedna je super, dovoli mu chodit po triede alebo prejst sa na chodbu, ked to potrebuje, zopakuje mu to x-krat, ked potrebuje, co sa tyka ustneho prejavu v triede ze patri k najlepsim s najsirsimi vedomostami, stale sa hlasi (a jasne aj kvaka, ked nemusi 😀 )... ale ona je s nim spokojna, mali sme na nu stastie, ze berie deti ake su, nema ziadne predsudky...

liljana
13. júl 2021

Ked na buduce nezavrie branku, schovaj mu polku hraciek a povedz, ze prisli zlodeji cez otvorenu branku a ukradli mu hracky. Vrat mu ich o par dni, ze ich nasla suseda na ulici, ked ich stratili na uteku. Verim tomu, ze uz nikdy nezabudne zavriet branku.

miskaska
13. júl 2021

@anjelicek26 ach, uplne iny pristup ako u nas ☹

elizabet173
13. júl 2021

@danhen kontrolovat, kontrolovat a najma nechat, aby pocitil dosledky svojho konania

danhen
autor
13. júl 2021

@kinderzwillinge 🤣😆

anjelicek26
13. júl 2021

@liljana neviem ako ine 7 rocne deti, ale toto mozno trojrocny uveri... ze zlodeji hracky kradnu 😂 Na to napriklad moj syn zmysla prilis racionalne a nasledovalo by asi 2500 otazok a hypotez k teme cele dalsie dni 😵 Plus aspon u nas (kedze syn to vobec nerobi naschval, proste ma poruchu pamate, inak spracovava vnemy) by to zelany efekt (ze uz do buducna nezabudne) proste nemalo... ano lepsi sa aj on, ale je to dlha cesta.
@miskaska vravim mame stastie na ucitelku v tomto, velke. Keby mal ucitelku, co mal druhy syn, mal by fakt problem 😂 Vzdy je to hlavne o tych ludoch, ako s detmi chcu/nechcu pracovat.

liljana
13. júl 2021

@anjelicek26 My sme dospeli a verim tomu, ze ked necham otvorene dvere do bytu/domu, branku do domu, tak zlodeji ukradnu vsetko, co uvidia. Drahe hracky zoberu ako bonus. Princip je len ten, ze jeho budu "boliet" jeho osobne veci - hracky, bajk,... Ak je otvorena branka a na dvore je pohodeny drahy (detsky) bajk, prilezitost robi zlodeja a bajk zmizne... Tam nie je co spochybnovat.

anjelicek26
13. júl 2021

@liljana to je asi tym, ze zijeme mimo slovenska, biky maju vonku celu domu, x-krat oprete dole na cete prijazdovej zabudnute celu noc, nikdy nic nezmizlo, preto by to mojmu prislo absurdne, ze sa vobec kradne... pre neho "zlodej" kradne auta, peniaze, ine by mu asi nedoplo, ze by malo zmysel zobrat, lebo to tu nikdy nevidel, nezazil. Plus ja mu nikdy neklamem, takze predstierat, ze mu nieco zmizlo, to by som fakt nedokazala, ani s "vychovneho" principu... radsej budem omielat do aleluja 😂

amonet
13. júl 2021

odporučam knihu hranice a deti👌

liljana
13. júl 2021

@anjelicek26 No neviem. Deti sa musia naucit niest aj zodpovednost za svoje ciny. Vo svojich prispevkoch casto hovoris, ze chces, aby si tvoje deti uzili detstvo a davas im co najmenej povinnosti. Co je urcite pre deti super, ale mozno toto sa prejavuje tym, ze tvoj syn si zvykol, ze mu vsetko pripomenies a urobis za neho. Ako vzdy, zlata stredna cesta. Vsetci maju mat od mala prava, aj povinnosti. Najskor male a postupne coraz vacsie.

kinderzwillinge
13. júl 2021

@liljana Zjavne vobec netusis, co obnasa mat dieta, ktore ma problem s pamatou. Moje obidve maju problem s kratkodobou aj dlhodobou pamatou a @anjelicek26 presne popisuje postup, ako treba na taketo dieta ist a ako sa mu venovat, mam to iste doma.
To mas to iste, ako keby si cloveku s dyslexiou vysvetlovala, ze sa proste musi naucit tie pismena rozlisovat...

number19
13. júl 2021

@danhen Ked chces aby bol tvoj syn dosledny mala by si byt predovstkym ty dosledna ucenim ho k tomu. Neustale opakovat, robit s nim a vyvodzovat dosledky. Je to fakt narocne, my tiez opakujeme a pripominame do nekonecna, ale dcera uz vie, ze ked poviem: poviem 3. krat a uz viac nepoviem, tak potom moze ocakavat nejaky dosledok...(ziadna bitka samozrejme).
Je to fakt na nervy, ale oni ziju vo svojom svete a take zavretie branky tam nepatri... 🙄

gbgb
13. júl 2021

@danhen nechcem Ta strasit, ale moj oco a stryko cely zivot tato diagnoza 🤣🤣🤣🤣. Co nebolo pre nich dolezite, tak sa na to vyprdli,alebo minimalne odflakli.

mondolina
13. júl 2021

7 ročný nebude mať zodpovedné správanie ako dospelý.
Dieťa spraví, ale rodič skontroluje. Nedostatky sa vysvetlia.

liljana
13. júl 2021

@anjelicek26 Potom mu das nieco urobit, dieta sa na to "vykasle" (myslene v dobrom), lebo vie, ze sa nic nestane a uprednostni hru, ale ved to hodime na ADHD (moderna choroba, dnes uz ma predsa kazde dieta ADHD a kazde je superinteligentne, preto si neplni povinnosti, kazdy dospely berie AD), nevadi, urobime to za neho.
@kinderzwillinge Suhlasim, je znama vec, ze kratke strucne vety prinesu viac ako hodinovy nudny monolog. v ktorom sa dieta strati. Lange Rede, kurzer Sinn. (Vela reci, maly vyznam)

Strana
z2