7 ročný syn je lajdák a nikdy nedotiahne nič do konca
Ahojte, uz ma dlhšie trápia činy môjho syna, ktorý nikdy nič nedotiahne do konca. Napr. ide posledný do dvora, nezavrie bránku (pritom máme obrovského psa, ktorý keď ujde 🙄), všetko, čo si akože požičia od tatka, nevráti na miesto (kladivo, meter, kliešte...stratené), mne z kuchyne zoberie veci a potom hľadám, ideme niekam von, nabalím mu do ruksaku desiatu a vodu, nechá v chodbe, no je toho veľa. Je šikovný, vždy niečo majstruje, vyrába, ale toto jeho darebáctvo. Nemá trpezlivosť dotiahnuť veci do konca, ale vždy sa ponáhľa, letí akoby mu horelo za riťou. Trápi ma to, ved pôjde do školy. Chcela by som ho trosku popraviť, ale ako? Kým sa ešte dá, je malý, môžem ho formovať, len neviem ako ho naučiť, že len precízna práca je krásna. Že len dotiahnutý šroubik drží.
Vopred ďakujem za cenné inšpirácie, ak existujú.
@anjelicek26 Inak suhlasim s tebou, ze oblbovat dieta, ze prisli zlodeji a ukradli hracky a stavat vychovu na klamstve, ked po detoch chceme aby neklamali je odveci.
@liljana - ale on nema adhd... a NIC nerobim za neho. Robi to, co ma, len treba pri nom stat, dozorovat, x-krat opakovat, upozornovat, stale s nim aktivne pracovat, trvat na ocnom kontakte, hovorit kratke vety, pripominat, nech sa sustredi... ver mi, ze to, ze je aky je by normalnu mamu vytacalo do biela, ale ja som zvyknuta - lebo viem, ze to on nerobi naschval... ma na mozgu doslova arealy tmave, kde to proste v pamatovom centre nefunguje. Dlho bol po porode bez kyslika. Nemozem po nom chciet nieco, co on proste nevie poprepajat tak, ako ine deti. A myslim, ze takych deti je viac, ako si myslime. Pritom inteligencia (a nastastie ani dlhodoba pamat) absolutne netrpi... pamata si veci s obdobia, ked mal 1,5-2 roky uplne jasne...
Podľa mňa je takýto každý druhý chlapec 😅 nič iné ako.byt verklik nepomôže.. mám takého 9r syna, samozrejme je to vekom trocha lepšie ale proste je taký stále.. dcére stačí povedať raz a urobí to.. najmladší syn ten je zase špecifický nervacik.. ak chcem niečo veľmi, veľmi zdôrazniť najstaršiemu, chytím ho za plecia, otočím k sebe pozriem do očí a pár krát zopakujem čo od neho chcem, následne sa opýtam čo od neho chcem.. vtedy si zapamätá všetko..
A to, že sú autíčka v kúpeľni, všade - podľa mňa to proste pri deťoch tak je a na mieste budú vtedy keď vyrastu a prestanú sa s nimi hrat.. ale ja mám asi proste len iný prístup k poriadku..
U nas boli cele roky na vani naukladane babiky 😂😂😂
@anjelicek26 hovoris o mojom synovi? 😀 Nieco podobne mam doma. Davam prikazy len po jednom, bo pri dvoch a viac uz je z toho nervozny. Hovorim mu tricko preves cez postel a ponozky odnes do kosa na spinavu bielizen. Este mu poviem, zopakuj co mas spravit, zopakuje. Dopadne to tak, ze obe veci skoncia v kosi na spinavu bielizen. Ak mu ich dam po jednom prikaze, spravi co ma. Pritom dieta inteligencne vysoky nadpriemer. Detto s tou matikou 😀
@danhen s velkou pravdepodobnostou dieta nebude pedatny typ nikdy. Nie kazdy taky je. Preto niekto robi uctovnika a ineho by pri taktomto povolani porazilo a potrebuje nieco dynamicke, kreativne, vobec nie dokolane do detailu. Moj muz je pedant odmalicka. Dokaze sa prplat s jednou vecou dlhe hodiny/dni. On u nas bali darceky, baliky, opravuje pidi veci, lepi s krpcom domceky, vyraba divadielka... Ja som multitasking, zvladnem robit kopec veci naraz (toto moj muz nezvlada), vsetky su spravene. Ale ani jedna nie tak dokonalo, ako by ju spravil moj muz. Akurat, ze jemu by to trvalo roky a mne hodiny. Preto, ak mi napriklad zehlenie neponahla, necham ho zehlit. Je to tip top vyzehlene. Akurat jeden kos mu trva 4 hodiny, mne pol az 3/4
hodku a este pri tom popijam kafe, striehnem dieta, pozeram serial a v rure peciem kolac a idem mi aj pracka. Mojmu by hlava explodovala z tolkych veci naraz, ktore by musel sledovat. Takze je to o type osobnosti.
@makova333 ja stale vravim, ze Boh niekde pridal, niekde ubral 😂 Syn chce byt veterinar, o nicom inom ani nemozeme debatovat 😂
@makova333 asi máš pravdu. Len u nás som ja ten puntičkar, pedant. Muž až tak nerieši. Synovu ponožku špinavú v chodbe som nechala 3 dni. Nechapem, ako sa tam mohla dostať, ale čo vôbec nechápem, nik ju nezodvihol, za 3 dni nik, všetci ju museli prekročiť. Až najmenší syn, 2 roky sa ma opýtal prečo je tam ponožka. Ten bude snáď po mne 🤣
Ako ja to všetko spravím, dokolo zopakujem aj 20x, tiež robím veľa vecí naraz, ale zas pozor, to musí aj nejako vyzerať 😉
Chcem len, aby sa pozrel na to, čo práve spravil. 5 sekúnd života na svoju vlastnú sebakontrolu. Nič viac a pritom tak nemožné čosi. Mne to mozog neberie.
@danhen rodič sa často musí zmieriť s tým, že dieťa je iné ako si predstavoval..
@jana_eyre_2 veru áno ❤️
@danhen joj tak špinavé ponožky v detskej na zemi vedľa postele máme stále... až tak to nehrotím, muž je podobný im proste ten "prevádzkový neporiadok" nevadí, len mne
skôr mi vadí to, že syn má stôl vždy zaprataný rozrobenými vecami a keď potrebuje dokončiť niečo ďalšie tak to neuprace, ale presunie sa do kuchyne alebo do obývačky a vtedy mám nervy... na tomto ešte pracujeme
@anjelicek26 u nas lekar. Od 3 rokov 😀
@asia83 nie, to si nedovolím. Keď sa ho opýtam, či zavrel dvierka, že malý braček môže spadnúť zo schodov, keď sa zobudí a oklame ma, že áno zavrel, mam pocit, že mu ničím dôveru, že ho idem skontrolovat, ale málokedy sú zavrete. Tak vtedy mu poviem, že klame len klamár a otvorené dvierka nechá len darebačik. Ze co bude robiť, keď braček spadne zo schodov, či mu vie dat prvú pomoc, a tak.... idem do hlbky, aby sa bal.
@danhen ked ti povie, ze zavrel, veri urcite, ze ich zavrel... NEKLAME, lebo vedome a naschval urcite otvorene nenechal, zabudol... to su automatizmy, ktore obcas aj dospelemu ubehnu. Urcite mu nerobit zle svedomie, ze si brat ublizi a on bude na vine. Ked sa to skutocne raz stane - co spravis potom? Chces dieta hodit do viny a depresie? Zodpovednost za bezpecnostne prvky ma vzdy rodic. Ty mozes od dietata ziadat, ale musis vzdy kontrolovat. Je to nasa rodicovska zodpovednost. Opakujem - zabudlive dieta nie je zle ani "darebak", ani lajdak... v drvivej vacsine pripadov nie... neuvedomuju si to, maju ine vnemy, podnety, ciele a vyblikaju velmi vela veci... netreba im davat negativnu nalepku... ja som rada za kazdu drobnost, na aku si spomenie sam a chvalim ho za to... nechcem, aby mal zo seba doma zly pocit, ze nam nie je dost dobry taky, aky je.
@anjelicek26 pekne si to napísala a verím, že máš pravdu. Skúsim teda zmeniť seba, svoj postoj a možno budem vidieť to, čo vidíš ty ❤️
Asi som naozaj ja chyba a zbytočne to tu riešim, ale aspoň som získala túto tvoju odpoveď za ktorú ďakujem! 😉❤️
@danhen porovnavame deti sami zo sebou, obcas s tych narokov treba ustupit. Neboj si skvela mama, len sa na to musis skusit pozriet trochu viac jeho ocami.. Ano, ma tu nejake deficity, popracujete na tom. Urcite ma aj neskutocne vela pozitivnych vlastnosti, kde mu ine deti nesiahaju ani po clenky. Toto u neho podporuj a vyzdvihuj. Ja si stale vravim, ze je tolko moznosti, zamestnani, studii...ze kazdy si najde do buducna to svoje. Hrame pamatove hry, ucime sa naspamat pesnicky, ratame strasne vela s hlavy, podporujeme logicke myslenie..toto su veci, co nam radila psychologicka. Ale to, ako dieta vnima a reaguje na podnety nezmenime nikdy. Ale urobi kym dospeje aj tak este velke pokroky. Drzim palce!!
Hmm. Porozmyslala by som najprv ci to robi schvalne a ak nie..hladala priciny..lebo toto mi pride prilis v 7r. :/ Mozno je velmi roztrzity.

@liljana ale povinnosti maju kazdy - ucenie do skoly, kruzky (ma 7h sportu tyzdenne - plavanie, gymnastika, hadzana + ma gitaru, kazdy piatok zoo tri-styri hodiny, ano to nie je kruzok, ale mam pocit, ze sme furt niekde rozbehany 😂 ). V domacnosti kazde dieta 1 pravidelnu povinnost (on naklada umyvacku riadu momentalne ) a upratuje si detsku izbu... kazdy vecer cita mimo domacich uloh 4-5 stran s knizky... a ano, chcem aby si uzil detstvo na maximum...