8-ročné dieťa doma bez dozoru. Som zlá matka?
Som na dieťa sama. Nemáme ocka a v robote si nemôžem dovoliť kedykoľvek vziať Očr keď sú prázdniny a opatrovateľka je drahšia než koľko zarobím. Bola som označená za zlú a nezodpovednú mater. Dcérka je poučena čo smie a čo nesmie, učím ju realite už odteraz a nie som z tých uzkostlivych matiek. Verím jej. Učím ju samostatnosti už odteraz. Váš názor? Každý robí to, čo v danej chvíli môže. Sama si nenavyberam
@missviolet To hej,ale čím je doba aká je je to horšie si myslím,rcýhla doba je veľa nehôd viem stať sa môže aj pod dozorom,ale predca je matkino srdce kdludnejšie keď vie že to dieťa zniekým je kýmje dlhá chvíľa a zniečím ho zabaví,než by niečo vyparatilo.Ja som bola aj aj som veľa krát nekľudná keď som sama...jasné sú aj deti ktorým to nevadí capnú si slúchadlá kukajú do tv alebo počítačov,mobilov...Ja si zas poznám deti berú cínovač,taviacu pištoľ,zapaľovač,kábliky,rozoberú ovládače na autá,dróny,atď,proste sú to majstry a hrozí pritom,popálenie,hocijaký úraz,preto moje srdce je kľudnejšie ak je snimi v mojej neprítomnosti mama alebo manžel.Ináč si to neviem predstaviť a áno máš šťastie že ich mám neviem čo by som bez nich robila.Autorke vtomto fakt neviem dať radu musí to byť ťažké,ale ako sa vraví deti sa prispôsobia a pokiaľ je to predca dievčatko tak takéto výmysli ako moji chalani nerobí,čiže menšia úrazovosť 🙂.A dievčence sú aj zodpovednejšie myslím,zo svojej skúsenosti mne keď niečo mama nakázalatak som tak aj robila a dozrela aj na brata a mladšiu sestru.A aj v okolí sú dievčatá rozvážnejšie než chalani skočia na hočo.
Keď som bola dieťa, tiež som ostávala celý deň sama doma, dokonca aj mladšia. Netvrdím, že to tak má byť, ale niekedy sa proste situácia tak vyvinie. 5-ročná som už chodila sama nakupovať chlieb a mlieko. Nie, nevyrastala som v osade 🙂 normálna dedina 70-te a 80-te roky... V 14-tich som už bola na intráku v krajskom meste, v 18-tich maturantka a ihneď do práce, podnájom... žiadne mobily... Tým chcem povedať, že nie každý má vytvorené podmienky na ofukovanie až do dospelosti. Takže sa netráp, dcéra isto cíti, že pre ňu robíš všetko, čo môžeš, hlavne, že ju ľúbiš 😉 Bude oveľa samostatnejšia, než iní rovesníci.
Nie si nezodpovedna.
Ja mam 8r dceru. Pracovnu dobu mam do 18:00 ,Škd je do 17:00 .
Z roboty ked sa da tak prenu skocim do skoly odveziem ju domov a hodku a stvrt je sama doma lebo ja sa musim vratit do prace.
Ma messenger , jej zavolam na 2 min ze co robi aby som bola kludna. Bohuzial tu nemam nikoho a moja mama je 250km odomna 😔
@asocial to ze peniaze nie su vsetko napise len niekto kto taky problem nema...viem, ze tu je taka obycaj, ze kazda zena zaraba 5000 v cistom, ale su aj vynimky, su maminy co rataju doslova kazde jedno euro a ocr zamava rozpoctom ak ides od mesiaca k mesiacu...samozrejme je ideal byt s dietatom doma, len zial chapem aj druhu stranu, ze naozaj niekedy sa neda
Veľ z vás na to nedokáže pozerať optikou autorky. AK iná možnosť naozaj nie je, tak nič iné jej nezostáva. Neviem, odkiaľ je autorka, ale verte mi, sú na Slovensku stále miesta, kde peniaze sú naozaj všetko, žiaľ - a malé peniaze, na východe aj v Košiciach sa bežne zarába aj okolo 700 € v čistom, tak si zoberte, či z toho zaplatí aj opatrovateľku, alebo vykryje OČR, ak je sama. Predpokladám, že ak je dieťaťu zle, tak s ním mamka je doma, ale čo, ak sú to "iba" sople, ale také, že do školy dieťa nepustíš, lebo predsa len..
Mala som 6 rokov, naši chodili na smeny (denná, nočná) v úplne inom meste, ako sme mali školu. Dochádzali sme autobusom z dediny do mesta (12 km), a potom ešte pešo zo zastávky do školy. Autobus odchádzal o 7:00 každý deň. Po škole sme mali družinu, doma sme boli okolo 17:00. Ak by sme nebývali so starými rodičmi (babka mala 55 rokov, keď zomrela a to už bola na dôchodku, dnes je tu utópia) a mali len jedného rodiča, tak by sme tiež museli byť tých pár hodín samé.
Autorka nie je ani zlá, ani nezodpovedná, ani neschopná, ale robí, čo je v jej silách. ľahké to nemá, o dieťa sa samozrejme bojí, veď kto by sa nebál, ale ja si viem predstaviť situáciu, kedy sa to jednoducho ináč nedá a nedá - toto je žiaľ aj súčasná realita u nás, kedy pracujúci človek si jednoducho nemôže dovoliť zaplatiť opatrovateľku.
Neriešila by som druhých ak ty jej dôveruješ a ona je rozumná ze ju nenapadaju hlúposti nerobí veci co by nemala máš doma všetko zabezpečené tak je to v poriadku a ešte by som zohľadnila stav ze ako je chorá keď je doma ak je to vazne zo začiatku by som s nou bola určite ti vždy aj vola bohužiaľ niekedy sa to musí riešiť aj takto
Pokial je to takto, nemas co ineho spravit. A ver, ze nie si sama co musi takto funovat. Vobec to nie je o zodpovednosti a kto ta poucuje, tak by si mal skusit chodt v tvojich topankach
Môj má 9 rokov vie ísť sám na nákup tu v dedine do obchodu a nákupi lepšie ako manzel .🙈🤣...občas si odbehnem a je sám ale nieje to niako dlho no do školy aj zo školy chodí sam ...( Má hodinky vďaka ktorým ho samozrejme kontrolujem)vie všeličo aj sestru v del prebaliť keď bolo treba aj ju podrazil keď soch chcela ísť na záchod atď...myslím že je rozumný ono ja v tomto veku som už bežne bola sama doma i keď tolko šťastia som mala málokedy 😁
ako uz bolo spomenute, ak sa ti to fakt neda inak riesit, tak aspon ta kamera do bytu… ale teda, 8r dieta samo doma, kebyze obcas, parkrat vynimocna situacia, nahodna,.. okej
ale takto pravidelne 🤷🏼♀️ moze sa cokolvek stat, aj s fatalnymi nasledkami, 8r je este dieta… to nie je teraz ze ci si nezodpovedna, chapem ze mas takuto, v podstate neriesitelnu situaciu, ale nemozes aspon ze susedom dat kluce od bytu? keby sa cokolvek stalo, ma aspon ona moznost vybehnut z bytu a niekomu zaklopat? alebo keby aj kricala, niekto dobehne?
aspon takto by som to skusila, susedia… keby sa proste cokolvek stalo, ak dcera ostava takto sama pravidelne a dlho
@janage 👍🏼👍🏼👍🏼 suhlasim

@zmrzlinka2021 ma možnosť požiadať nejakú susedu napr.nech ju skontroluje. Ja by som tiež celé dni nenechávala dieťa samé. A keby ma muža co to rieši, ci on by nechodil do prace a bol s dieťaťom? Vždy to musia nejako zariadiť a akutne choré dieťa by som nenechala samé ani po 10.roku