8 ročný chalan stráca záujem o kolektív
Ahojte maminy, ako uz nazov hovori, mam 8 rocneho skolaka doma.. sikovny mudry rozhladeny.. problem je ze stratil uplne zaujem o svojich rovestnikov.. resp. Deti.. darmo ho volam pod ideme niekam.. ee.. on len doma.. hneva ma to lebo jest nechce nic, len somariny, len lezi alebo sedi doma a pribera.. po prazdninach na svk sa vratil domov o 10 kil tazsi a ja neviem co s nim robit. Skolu len spomeniem a uz je boj doma.. zda sa mi ze cim je starsi tym je to horsie.. on nemoze paradajku lebo ho stipe jazyk. On nemoze mrkvu lebo sa mu pcha do zubov. On nemoze maso lebo je fuj.. on nema rad nic. Zemiaky, cestoviny obcas ryza, aj to len so stavou inak len hluposti. Ovocia zje na kila a nie a nie vysvetlit ze aj tam je cukor. 1-2kusky su fajn ale nie kilo.. rozmyslam o psychologicke uz lebo akokolvek sa mu snazim pomoct vsetlo zlyhava.. jednoducho starka rozmaznala a ja si neviem rady teraz. Dajte nejake tipy co by mohlo zabrat lebo ma asi porazi z neho
@daninka2 ja mam 8 rocnu a tiez by najradsej doma pred telkou lezala, ale nastastie koncia prazdniny, o par dni zacne kolotoc a na telku nejak cas nezostane. cez prazdniny sme pochodili kadeco, tak nejake lenosenie a nicnerobenie padlo aj asi vhod. a jedlo? boze moj, tak var co uznas za vhodne, z +10kg od hladu nezomrie ked si neda na obed, ale somariny nekupovat, neponukat. a ked aj zje len suche zemiaky, to mu neublizi 😀
@daninka2 no hlavne mu neumožňuj prístup k tým somarinám miesto jedla... keď chce byť doma ok, ale každý deň by som mu vymyslela upratať skrine, poumývať kúpeľňu, vypratať pivnicu, vyvesiť prádlo, proste čokoľvek, aby mu bolo jasné, že doma treba aj niečo robiť a ešte aj rád pôjde von... takisto by som obmedzila pripojenie k telke / internetu, môže si čítať knižky a potom mi pekne prerozprávať obsah...
ale teda 31.augusta už asi veľa neporiešiš, od pondelka nastupuje do školy či sa mu to páči alebo nie, takže sa bude musieť nejako pozviechať a fungovať...
To ani nie je tak, ze babka rozmaznala, ty si mala byt pri tom a posnazit sa to vsetko udrzat na uzde. Teraz este ale nie je neskoro zachvilu zacne skola, tak bude nuteny sa viac hybat a pokial mu nebudes davat na desiatu hluposti a vreckove na sladkosti, tak sa aj vaha pomaly upravi
Ide predĺžený vikend, treba na 3 dni zorganizovať poriadne dlhe túry a zobrať len normalne jedlo.
Pohyb a telesná aktivita vyplavujú endorfíny - hormóny stastia, takze aj si zašportuje, aj spraví nieco zdravé pre seba a hlavne aj schudne
tiez mam doma 8 rocneho a tiez vymysla aj s jedlom, aj ze by len telku kukal a hral na mobile.
on je ale chudy jak hajzlovy pavuk. no ja mu nedovolim napchat sa hlupostami. u starkej je to ine. tam ked nechce - tak spravi cestovinky a uz tlaci...
Ale sladkosti vie uz cela rodina, ze musim mat ja pod kontrolou
Moj nazor je, ze 8 rokov nie je este vek, kedy by sa dieta nedalo dat "do laty". proste to este nie je puberta a musi vediet, kto doma urcuje pravidla. Takze to skus vziat ozaj do svojich ruk. ani ten psycholog nie je zly napad - poradit sa. ale zas nespoliehat sa len na to
@daninka2 zajtra je sobota, zbalte batohy a šup spolu ráno o 7mej na túru, do batohu chlebík so šunkou a zeleninou, fľašu čistej vody. Dajte niekde spolu obed. Po obede trošku plávania v bazéne.
Pozajtra je nedeľa - tak len tak zľahka po obede vyrazte na pár hodín na bicykle.
Opakujte každý víkend
otázky:
- kto tvojmu 8r. synovi zostavuje jedálniček - on sám?
- kto ho vedie k pohybu? aktívnemu životu? športu? kto ho berie von medzi ľudí? známych? na spoločné chaty? grilovačky?
- na aký krúžok, šport chodí?
- kto mu tie kilá ovocia dovolí zjesť?
@pribinak 🙂 sme sa zhodli s tými túrami 🙂
To je problem ze za tie 2 mesiace zabudol vsetko co sme ho naucili u nas doma. Ja som bola na rizikovom v posteli aj tak sa druhy vypytal o 9 tyzdnov skor. Teraz ma starsi problem prejst po meste do obchodu nie este na turu. Ja viem ze to zas bude dobre len som ostala hotova vcera z toho vsetkeho. Jednoducho pi prislo neskutocne ze za 2 mesiace sa mi domov vratilo uplne ine dieta. A ten kolektiv, kedze mladsi je stale na intenzivke ako predcasniatko mala som stastie bola tam prave psychologicka cize poradila som sa s nou, najlepsie bude zmenit skolu.. my sme v zahranici a zrejme nezvlada vsetkych tych cudzincov v skupinkach a on jediny slovak. No uz len dufat ze v slovenskej skole bude miesto.
@daninka2 ako dlho ste v zahraničí? Ste niekde pri hraniciach, keď píšeš o návrate do slovenskej školy?
Ak nie ste v zahraničí dlho, tak si ešte nezvykol a po 2 mesiacoch na Slovensku asi aj úplne odvykol, preto ma teraz obavy, čo bude v škole.
Ta babka s prepáčením nie je normálna tak nechať vyžrať dieťa za 2 mesiace - veď to je viac ako kilo na týždeň!
To u babky sedel pred telkou cely deň a jedol? Ja mám 9 ročného a toho nemôžem udržať dnu. Žiadne že ja zoberiem medzi deti, tam či hentam, vybehne na ulicu, vždy tam niekoho nájde, alebo ide a prezvoni u kamarátov... nemá v okoli úplne nikoho s kým by sa mohol hrať? Ak nie aj tak treba vyhnať von, nech si kope futbalovú loptu, hra tenis o stenu, bicykluje, kolobezkuje a prehodnotiť jedálny lístok a frekvenciu jedál.
Nas 7 ročný rano vstáva o 6:30. Prve co vie ze ma urobit ja vyprázdniť umývačku riadu a pripravit ranajky pre tých co spia. Sestre a sebe da misku mlieko a cereálie. Nam (mne a mužovi pripraví taniere šálky na kávu, ovocie... Co ho napadne co vidí). To budujeme tak aby sa učil nieco robit, nie ze by sme ho týrali ale dlho robil to ze rano vstal pustil telku tablet a my sme spali napríklad cez vikend do 9 a on uz dve hodiny hral hry. To skočilo. Cez školský rok robi rano to iste... obedy a večere mávame výlučne spolu ako rodina pokial sme v jednom dome. Jednoducho kto je doma, ti jedia spolu. Ci sme dvaja alebo piati jeme spolu. V skole nevyriešime ako sa stravuje ale doma sa vari jedno jedlo pre vsetkych a kto nezje ma smolu. Varím tak aby chutilo vsetkym ale ziadne somariny. Učíme ich na vsetko ci je to avokado kurkuma tekvica ale v takom stave aby to zjedli. Ako dezert si davame domáci koláč alebo 70% čokoládu, ktoru deti milujú. Mam aj 6 ročnú dcéru. U babky a dedka Samozejme jedia palacinky krupicnu kasu kura s ryzou a špagety a zmrzlinu ale to je 2 tyzdne v roku a to mi výchovu nezruinuje. Odporúčam jest spolu a zdravo, tablet a telku obmedziť , resp. Dovoliť po nejakých splnených úlohách, pomáhať s domácimi prácami, pripadne odmeňovať (50 centov za naplnenie pustenie pracky , 30 centov za vysypanie smeti, 1€ za upratanie celej detskej izby...) ak je taky podnikateľ ako nas maly tak je to fajn aj takto ho motivovať do šporkasy. Ked vie dieta obsluhovať tablet , vie aj pustiť pracku sušičku ci umývačku. Ked vie dieta bicyklovať vie aj popolievat záhradu alebo umyt záchod ci umývadlo. Len sa k nim netreba správať ako v paperku lebo si z nas urobia otrokov.
Teda a ja som myslela, že je to mýtus, že dnešné deti len PC, tablety a TV. Ja také dieťa nepoznám. My sa deťom venujeme, nehrozí jeden deň bez pohybu a kolektívu. Majú kamosov, majú svoje tréningy. Celú zimu lyžujeme, zvyšok sme na bicykloch.
Čo takto nájsť mu krúžok? Alebo pohybovú aktivitu? Na väčšinu športov je už starý, ale možno nejaký krúžok, alebo mu kúpte psíka
@tilly To čo si zadrela, že na vačšinu športov už je starý? Čo je dochodca alebo čo? Niektoré deti začnú so športom aj neskor a vobec to nevadí, nemusí byť z každého vrcholový športovec predsa, dokonca raz v telke nejaký športovec vravel, že on začal až v 14tich rokoch s tým športom a bol aj tak úspešný.
@sisaka stále niečo, že? Aj u nás.
@janickacrazy nemáš moc prehľad, že? Skus ísť s 8 ročným chalanom do akéhokoľvek klubu. Som zvedava, čo ti povedia. Futbal, atletika, hokej, tenis, lyžovanie, všetko sa robí od cca 5 rokov. Pisala som, že ako krúžok sa dá, ale za klub ťažko, mozno veľký talent, ale dieťa bez záujmu a s nadváhou ťažko.
@tilly syn je zvyknutý od mala, všetky športy, čo vieme robiť sme decká naučili, od malinka robili plávanie, lyžovanie, korčuľovanie, bicyklovanie, turistika, futbal, tenis... žiaľ koli hokeju mu neostáva veľa času na iné, ale hokej to je jeho najväčšia láska, toho by sa nevzdal, príde z tréningu zoberie hokejku a ide hrať na ulicu, keď nik nie je k dispozícii tak si strieľa sám..
ťažko je v 8 rokoch rozmýšľať čomu sa venovať, ak doteraz sa nič nerobilo. Žijú v zahraničí u nás sa napríklad dajú robiť športy aj rekreačne, tak možno aj u nich, chlapca treba trochu pritlačiť, nech z neho nevyrastie knedľa, čo len doma na zadku sedí ...
Ale ano nasli sme aj zaujmove aktivity, pacia sa mu bojove umenia, kurz zacina od buduceho tyzdna. Slovenska skola je priamo vo viedni akurat som o tom nevedela. Dufam len ze najdu jedno miesto volne. U nas doma je to normalne tiez tak ze papame spolu doma, pred prazdninami mi tiez pomahal vela v domacnosti, urobil sendvic, kavu vykvacil pradlo, siel do obchodu (mane pod cinzakom). Som sklamana z toho ze to vsetko k comu sme ho viedli je zrazu prec. Urcite to bolo posledny krat co som ho pustila na prazdniny tak dlho, nabuduce tyzden a domov. Ale dakujem vam vsetkym za nazory,
Je fajn precitat si pohlad nezavisleho cloveka
@daninka2 ta vaha v jeho veku pojde postupne dole, ak dodrzite stravu a syna podporite v pohybe/kruzkoch/aktivitach
Ja si pamtam, ze ked som mala 10 rokov, bola sm u babky na vychode na 2 tyzdne na prazdninach a vratila som sa ako gulicka (kedze mne nasi moc nekupovali sladkosti, nahovorila som jej, ze mi kupuju kazdy deñ mliecnu cokoladu po obede -babka mi to zozrala aj s navijakom a tak to aj dopadlo), no a po navrate domov som bola za par tyzdñov zasa ako trieska
@daninka2 nuz..... za prve ti prajem aby mladsie babo to super zvladlo.
Za dalsie... muselo to byt narocne obdobie pre vasu rodinu.... rizikove tehotenstvo novy clen ty si nevladala ako predtym babo v nemocnici starsi syn dva mesiace od teba.....
Trosku hanba tej starej mame ci uz tvojej mame ci manzelovej. Lebo kolko cm ma syn? 8rocny? Okolo 140-150cm? 10kil pribrat za dva mesiace??? Viac ako Kilo tyzdenne na tak male telicko??? To je aj zdravotny hazard nie len esteticky... mozno chuda zajedal city neistoty strachu a odlucenia. Nebude prenho novy kolektiv zatazou? Niekedy paradoxne deti s nadvahou maju fyzicku prevahu nad rovesnikmi a prave oni su ti co sikanuju... nechcem ta strasit... byt tebou milujem syna bezpodmienecne a velmi opatrne s pomocou psychologicky ho naviguj von zo slamastiky kam ho neznala?? Stara mama dostala. Ty nemozes byt vsade stslo sa. Pozor vsak aby nedostal poruchy prijmu potravy.... ovocie v jeho veku je ok ale pitrebuje aktivitu. Nech najde zeleninu co mu chuti. Spisob upravy zemuakov co mu chuti druh a spisob upravy masa co mu chuti. Nakupujte spolu varte spolu. Nevzdaj to. Drzim palce
@tilly Moj syn začal chodiť na futbal ako 7ročný a bolo tam takých detí viac, nebol v tom vobec problém, na niektoré bojové umenia berú až staršie deti okolo 8-9 rokov a mladšie ani nechcú brať, aspon u nás to tak je. Neviem, možno v BA je to inak alebo kde bývaš, ale tu sa to rozhodne dá.
@janickacrazy u nás to je tak, že jadro tímu sú chalani, ktorí sú spolu štvrtý rok, potom sú tí, čo sa pridali o rok neskôr, tých je pár a par sa ich pridali minulý rok a tí sa zaclenovali dosť dlho, ale väčšina z nich to vzdala. Jednoducho tie dva roky už nedohnali. Neviem si predstaviť, že by teraz prišiel chlapec z ulice, ktorý nikdy nesportoval. To by nedal, musel by to byť extra talent so snahou.
@sisaka len pri športovaní veľa závisí od rodičov. Lenivý rodič nemôže čakať, že jeho dieťa samé od seba zoberie bike, lyže, loptu a pod, a to píšem všeobecne, nie o autorke príspevku.
My robíme tiež všetko možné. Od minigolfu, cez volejbal, stolný tenis, tenis, lyže, plávanie, bicykle po klubový futbal. My máme taký životný štýl a do toho vrážame peniaze a čas. Prvotným kritériom pri vybere nového auta bol priestor pre 4 bicykle, lebo sa nam to nechcelo nosiť na nosiči. Druhé auto zas musela byť stvorkolka, lebo v zime sme často na svahoch. Ale každý má svoj štýl. Iní zas chodia do divadla a múzeí. Každopádne rodina bez záujmov mi príde nudná a prázdna

Ja myslim ze je to jedno z druhym.. vela pribral a terax sa hanbi ze ho budu vysmievat ine deti a preto sa izoluje. Neviem si ale predstavit co to zas bude ked zacne skola..