9 ročný školák nepočúva a odvráva
Poraďte mi niekto , máme 9ročného školáka a nevieme čo robiť. Vôbec nechce počúvať , veľmi nám odvráva. U nikoho to nevidí a ani v rodine sa takto nikto nespráva . Neviem ako prišiel na to , že sa nechce učiť . 1. a 2. ročník mal síce samé jednotky, ale teraz je to už hrozné a jemu je to jedno ... Postaví sa nám : máme mu dať pokoj a aj vrieska po nás , akoby sme ani jeho rodičia neboli . Neviem čo s tým , skúsili sme už všeličo ... Poraďte čo robiť , nie je jedináčik . Máme ešte staršieho syna a ani on si takto nedovoľuje 😢😢😢
Chcem sa Vám poďakovať , že prispievate vzácnymi radami , pri niektorých sa mi aj slzy tlačia , neviem čo sa to stalo ?? Prečo ??? Kde sme spravili chybu ??? Veľmi nás to všetkých vyčerpáva
@olinka2, nikde ste chybu neurobili, vychovavali ste najlepsie ako ste vedeli, to robi kazdy rodic, ktory lubi svoje dieta. Nestracaj ani nadej, zivot je sinusoida, raz sme hore, raz dole, a treba sa so zivotom, a s nasimi detmi popasovat.
Syncek zacal rebelovat, nic neobvykle, zistil, ze ma nad Vami nadvladu, tak preco ju nevyuzit.
V prvom rade by som zacala s tym, ako sa spravas ty, tak budeme aj my, ako zrkadlo. Nesplnis si povinnosti, tak ani my. Chces jest, bohuzial, bud si urobis sam, alebo..., chces desiatu......chces odvoz.... V dnesnej dobe sa rodicia snazia, aby ich deti mali vsetko, vsade boli, vsetko videli....
Ale nevideli aj to, co sa moze stat, ked sa oni prestanu snazi. Nechce sa ucit, zober ho niekde, kde sa ludia neucili, napriklad nejaky azyl, nech vidi, ako ludia ziju, ktori nemaju vzdelanie, alebo nemali taku moznost ako on... , nechce sportovat, pust youtube, ako vyzeraju obezni ludia. A mas vela dalsich moznosti, len ich treba vyuzit, a ukazat synovi.
Raz som citala, nepamatam si to presne, ale bolo to v zneni, ty si prisiel do nasej rodiny, a ty sa musis prisposobit, my kvoli tebe pravidla menit nebudeme. Pises, ze mam starsieho, on sa tak nechova, je iny. Dobre je precitat si knihy Surodenci bez rivality, vela sa dozvies, v akom postaveni sa narodili deti, a preco robia veci, tak ako ich robia. Kazdy ma ine poslanie, kazdy to vidi zo svojho uhla pohladu.
Take, ze si nezbali tasku do skoly, alebo si neurobi ulohy, tak to nehrozi. Mam dvoch zivlov, 5 a 8 rocneho, a kazdy vie, co musi, co moze, a co sa nemoze.
Vrat sa uplne na zaciatok, a zacni na tom zaciatku.
Ja som asi velmi tvrda, ale syna by som pri takom chovani nechala aj prepadnut, on by pocitil, ake je to. A ver, ze dalsi rok by zacal inak. Teraz pozeras na seba, ze mas sikovneho syna, ze on vsetko zvladne a tak, ale niekedy treba nechat aj dieta, aby sa naucilo zodpovednosti.
@olinka2 nečítala som všetky príspevky, tak ak sa budem opakovať, sorry.....niekedy mám doma podobné, ale napíšem , čo mi pomohlo...
skús, večer, keď je syn v pohode, sa ho spýtať, ako si predstavuje jeho ideálny vikendový deň, ale reálny! (napr. cez víkend), teda, čo by rád robil, čo by rád jedol, s kým a ako by rád trávil čas. Neviem, či svojho 9r syna občas po kúpaní olejčekuješ, alebo striháš nechty, alebo masáž....ak ano, vtedy sa asi radšej zverí, a, myslím, že aj v tomto veku sa chcú mojkať ale asi svojim spôsobom...
potom, napr piatok, bz som navrhla, že ak napr. super zvládne nejakú tebou poverenú dôležitú úlohu /napr. nákup, = mne rád nakupuje a cíti sa dôležitý), tak môžte ísť další deň na výlet podla jeho výberu ,samozrejme vychváliť ak splní. a skúsila by som ,,zakomponovať ,, niektoré veci z jeho ,,idealneho dna,,
Obed nech je jeho oblúbený, a napr potom chodte niekde spolu, podla jeho výberu. Malo bz to pomocť uvolniť atmosféru , dať mu pocítiť, že Vám na ňom záleží.a že chceš, aby sa citil šťastný, že aj on má právo si niečo priať a sa to splni, že to nie je nadiktované...ked budete potom vonku spolu napr v sobotu, tak hoď reč, že, nech ti povie, ako vidí vašu rodinu, čo sa mu na každom členovi domácnosti páči, a čo nie, a, ako by on rád veci zmenil. čo by rád nemenil, a čo ano . nech povie čokolvek, ber to ako fakt a nekomentuj, ved chceš počuť jeho názor a nie , aby sa bál...
možno prídeš na veci, ako ich nevidíš,...
snád to pomôže.
potom asi treba viac fungovať napr.
1.,,,ak mi pomožeš s vysávaním a stihneš to do urobiť do xy hodiny, pustím ťa na hodinku k susedom.
2.,alebo, ak si dokážeš urobiť úlohu za xx minut, prispejem ti do pokladničky./alebo, možme spolu piecť vianočné koláče, ...atd)
3.,alebo, napr. ,,ked si pekne upraceš izbu, večer sa možme spolu pozrieť na film...,,
možno menej dávať na prvé miesto povinností učenie....nie je nadpriemerne IQ? to je normálne že sa v škole nudia...hrá na husle? chodte pozrieť spolu napr na skúšku hudobníkov z folklorneho súboru, ak ho to baví...treba obmeniť, spestriť aktivity....
u nás napr. synak je tak znudený rovnakými povinnosťami, že napr. nebol schopný dať na miesto 5 vecí v jeho izbe....ked som ale povedala, že možme piecť a miesiť cestá na vianoce, ale NAJPRV treba upratať kuchynu, a UROBIť POVINNOSTI, až to máme kde robiť/vyložiť nákup, umyť riady, spratať ich, do školz sa nachzstať, atd) urobil všetko do pol hodinky sám a nachystal aj suroviny podla receptu, ktorý som mu dala...potom sám urobil cesto, ved odvážiť a premiesiť vie...a, nekontrolovala som ho, len som povedala, že ak by si nebol s niečim istý, tak mu poradím...
ešte ma napadlo, ak sa mu niečo podarí, nielen v škole, skús ho napr. ked voláš s babkou, priateľkou, POCHVALIT INýM do telefônu TAK ,ABY TO POCUL a skús potom sledovať jeho reakciu /napr. babka, vieš čo? ten moj syn je tak šikovný, no, neverila by si. Dala som mu zoznam a urobil mi nákup. Tak mi strašne pomohol. No, som na neho pyšná. Musím ti to povedať. No, a nielen to. Aj veci do školy si šikovne urobil a teraz má už volno a oddychuje. veru, už nie je malé decko. To by to takto pekne nezvládlo.....)veru, ak aj zajtra mi s niečim pomože, tak sa dohodneme na nejakej odmene = napr aktivita cez vikend alebo ine...
ešte na napadlo, mne pomohlo aj ,,prejaviť porozumenie,, teda, ked začal papulovať že sa mu nechce robiť trapné Dú, tak som len prehodila, ,,no, uplne ťa chápem, ani mne by sa nechcelo...ved, celý den si v škole dával pozor, a ešte si mal trening, fakt, musíš byť riadne unavený...nedivím, že sa ti nechce. Ale vieš čo? ak ešte pozbieraš nejaké sily a spraviš si tie Dú rýchlo, možme sa večer zahrať nejaké hry. Aby ti to lepšie išlo, donesiemti napr. kakavko, hrozno, ine..)
daj potom vedieť, ako sa podarilo....alebo, či bolo z tohto niečo užitočné
@olinka2 ešte ma napadlo, pišeš, že sa neuči. Vie, alebo nevie učivo?? Moj sa do školy NIKDy neučí, nanajvyš píše úlohy. Ja som sa tiež na Zš neučila , možno tak 2-3x za celú zš.
samozrejme , známky boli ok. asi to vie z vyučovania...
@andreanova nevie učivo , už sa mu to nahromadilo ... Su to 3 učiva , čo sa nenaučil .... A povie mi , spolužiačka nič nevedela a dostala 2, a ideme ďalej Slovenčina vybrané slová, keď sa nebude postupne učiť , nebude ich vedie použiť , už prebrali asi 4 , ale vie sa naučiť , no možem to tak nechať , pravdou je je už som to nechala , opýtame sa ho : prečo sa nechceš učiť -chceš dostať 5-odpovie mne je to jedno 😕
@olinka2 Ja na vety typu mne je to je jedno, odpovedám mojim deťom, že mne to je jedno a nejdem do roboty, že mi jedno čo budú jesť zajtra na večeru a je mi jedno že prší a nemajú topánky do ďažda. Je mi to jedno. Už mi nehovoria vety tohoto typu. Každý máme nejaké povinnosti, nejakú náplň, máme radi svoju rodinu, robíme to aj pre seba aj pre ostatných a nie je nám to jedno.
Ešte mi napadlo , čo keby som mu prestala chystať desiatu , poviem je mi to jedno či budeš cely deň, jesť a piť.... Ale možno si zoberie našetrené peniaze a kúpi si z automatu , .... Ja už neviem , nejak nič na neho nezaberá
@olinka2 niekedy zabera toto: zabudni na absolutne vsetky veci co robil zle, co ti povedat atd. Zabudni na to ako sa zle sprava, resp co ti na tom vsetko vadi. Predstav si ze si dostala jeho, ako noveho clovek. Rano neviem ci sa budi sam ci ho budis ty. Kazdopadne ho pekne pohlad, povedz mu dobr ranko, ako si sa vyspal. Ked ti odvrkne, neva, ale asi bude sokovany, ze et reagovat. Nespominaj ak trbars si mal upratat veci zo zeme a potknes sa o ne. Proste nic. Vsetko pozitivne. Zazelaj mu pekny den atd. Spytas sa ho co chce na desiatu a trebars odvrkne ze mu je to jedno. Neva. Usmej sa a povedz mu ze tebe to jedno nie je a zdorazni ze chces, aby zvladol den v skole a preto si specialne pre neho pripravila to a to. Uvidis že ho to prejde
@olinka2 nech ta ani len nenapadne nechystat mu desiatu. Preboha. Potrebuje lasku. Mozno ma problem s kamosom. Mozno jo nieco trapi. Mozno ho ucka v skole nepravom obvinila. Mozno stratil nieco a boji sa ti to povedat. Cojaviem. Mozno ho nieco boli. Hlavne musi vediet ze si tu pre neho a hotovo.
@olinka2 najmä sa prestaň obviňovať. Rodičovstvo sa nikde neučí, nik naň nemá diplom a každý z nás v ňom robí chyby, aj my, ktoré sme študovali pedagogiku, psychológiu a pod. Teória je totiž jedna vec, prax druhá. Trocha ma zaujala tá tvoja svokra, manžel by sa mal s ňou porozprávať, ak nevidí alebo nechce vidieť, že jej opičia láska synovi viac škodí ako osoží. Akým spôsobom ho čičíka? A s tou desiatou - to sa mi tiež nepáči, to zaváňa tým, že ti je ukradnutý, aj keď to tak samozrejme nie je. Môže to u neho ešte viac prehĺbiť negatívne reakcie. Skús ho naopak pochváliť za niečo, čo urobí - daj mu niečo na starosť, napr. nakúpiť, to ej jedno a potom mu povedz, že si rada, že sa na neho môžeš spoľahnúť. Nesúhlasím ale s názorom, že nevadí, ak sa potkneš o jeho rozhádzané veci, no to teda vadí. A veľmi, ale skús to nie príkazom, ale - prosím ťa, môžeš si tie veci zo zeme odložiť?
Ja si zase nemyslím, ze dieta len tak z ničoho nič začne robit taketo sceny. Niečo za tým je.
@andreanova s mnohým suhlasim, ale určite nie s tým aby som deti motivovala, ze ked niečo urobíš tak ti dam peniaz do pokladničky a podobné veci - v byte, dome byvame všetci a preto sa všetci podielame na jeho chode ani mne nikto za domace prace a varenie nič nedava do vystrihu. Takto sa dieta uči ,,niečo za niečo,,.
Nase deti su takto učene - byvaš tu aj ty, takze pomahaš aj ty, potrebujeme to spravit tak sa to spravi lebo je to potrebne.
Samozrejme tu je nejaky vychovny problém čert vie aky lebo z toho čo piše neviem, tazko sudit.
Asi by som sa porozpravala aj s učitelkou ako to vidi ona, ale podla mna to zašlo pridaleko a nestoplo sa to vtedy ked sa to ešte dalo.
@timea7 ja mám pocit, ze niektorí idu vychovavat pomaly desat ročne dieta...a doteraz čo robili? Sak jasne..ktore dieta neodpapuluje? do istej miery je to bezne, decka vymyslaju ale aby sa dieta dostalo do takejto krizy, ze mu je vsetko jedno, tak za mna niekde urobili soudruzi chybu. Toto dieta sa vymklo spod kontroly a zrejme počuva doma ako otec povie mame, ze ,,má to po tebe,, proste to by sme tam museli byt, vidiet, zažiť...neverim ze tam aj rodičia niekde nerobia chybu - nie su jednotní z toho čo piše. Neviem...ako sa hlavne otec venuje tomu dietatu. Moj muz kopu veci robi so synom - idu spolu bicyklovat, von...od jari do jesene su vonku, rubu drevo, zakladaju ohen, syn chyta ryby tiez je to 10 ročny chalan - kolko chalanov toto s otcom zažíva? čo sa syna pytam tak všetko su to trasoritky od PC sirkou škrknut nevedia lebo nemozu, rodičia sa boja všetkeho, nedaju im priestor rozvíjat to mužske v chlapcovi (nehovorim ze to je tento pripad, ved aj moj syn hra na tablete) ...proste chlapec potrebuje hlavne toho otca prave v tomto citlivom veku, jeho čas, aby sa mu venoval...darmo maju deti x kruzkov a su šikovne...čas s rodičom chyba. Ja napr. učim dceru hrat na flautu, dcera vyšiva, deti uz vedia urobit večeru - natierku, pudink...ja nehovorim ze nechybujeme, jasne ze chybujeme, ale proste ak si s dietatom buduješ vztah tak neverim ze to dojde takto daleko. Ako aj syn občas niečo trepne aj dcera ze ,,mama ty to nechapeš,, alebo take niečo ale proste takyto extrem to nie je.
@olinka2 nikdy by som nešla do takých extrémov.A ja by som mu aj ten mobil kúpila🙂treba s ním veĺa rozprávat a nie stále mu niečo vycítat.Povedať vieš si vo veku kedy sa Ti nič nechce, chceš byť na mobile, ale mna to bolí vadí mi, ked sa so mnou tak rozprávaš...uvidíš reakciu a, keď bude stále taký drzý potom by som išla iným spôsobom.Ináč oni sa všetci v tomto veku zmenia žial...môj spí s plýšákmi, ale začal byť strasne drzý.Všetko komentuje načo sa to učit, to nie je podstatné, ak potrebujem pomôže, ale niekedy mi všetko príde ako boj:(
@olinka2 ja nie som zastancom bitky,ale co je vela je vela,aby sa mi decko vyskieralo do ksichtu? Jedna vychovna este nikoho nezabila. Nee,pri tych ulohach by sedel hoci aj do rana ale boli by hotove a on nauceny. Zas poriadok musi byt. Na mna sa otec len skaredo pozrel a vedela som ze sa mam ucit. A v nasej rodine su vsetci "studovani",nemohli sme si dovolit byt s bratom iny. Nakoniec sme to pochopili a aj bavit nas to zacalo 🙂 Za pevnu ruku a "naliatie"rozumu som im dnes neskutocne vdacna.
Tak ti poviem ze ja ked som bola mala som bola dost zlá tvrdohlavá Atd... otec ked mi raz narezal na zadok ze som mala modrinu 😀Hned som sa spamätala...dnešná výchova bez nejakej poriadnej otcovskej pozausi je zvlastna...nevravím ze po bitke som bola ako anjel ani ze mu mas narezať za kazdu vec...ale proste rodicia nemaju rešpekt v dnešnej dobe...ja som dlho robila opatrovateľku a mala som u deti väčší rešpekt ako rodicia (jasne ze som ich nebila to by som si v živote nefovolila) ale tym ze som sa im v niektorých prípadoch venovala viac ako rodicia mali aj ku mne iný pristup a stacilo len trosku zmenit tón hlasu a dieta posluchlo....pripadne mu skus povedat ze za kazdu jednotku mu das napr 50centov a za kazdu známku horšiu ako 2 alebo 3 vezmes euro....kadeco sa da vymysliet aby sa deti motivovali ☺️ (Nie je nahodou znamenie lev?:D)
@123choco123 áno , je levíča 😉Včera doniesol štyri jednotky , žo všetkých dôležitých previerok ( Mat., Slj.,ANJ. a kontrolný diktát )... Pani uč. ho pochválila , aj že sa zobudil ... Aj ona videla , že nie je o.k.... A na tej Vlastivede , len tŕpol - povedal , mi ..... Bál som sa , že ma vyvolá a dostanem 5, už sa musím učitiť .... Cestou zo školy .... A doma - nechcem sa učiť.... Ale trošku sa prinútil , len sme nič nezopakovali ... To nechcel vôbec
@olinka2 aj ja som lev :D ... mam uz skoro za sebou VS na chemickotechnologickej skole..neboj sa o neho, nestrati sa 🙂 ja som mala na ZS 3kyy z matiky, na gymply aj 4ky niekedy...znamky nie su vsetko 🙂 urcite je velmi inteligentny... a to ze sa musim ucit lebo bude pruser si hovorim aj ja a tiez sa ucim az ked mi hori pod ritou...nechaj ho rozvijat sa on urcite pride na to co treba robit sam 🙂
@tajka1986 tak tie úlohy, ktoré mal napr. u nás robiť do rána dopadli tak, že do desiatej nad nimi akože sedel a potom pri tom stole reálne zaspal. Tak už som ho iba preložila do postele. Keď som mala malé dieťa ako ty ruku do ohňa by som za to dala, že toto ja nedopustím.
A máme to tu ... Prvá 3.... nepripravený ...a jemu je to jedno ... Tak som mu povedala , že ešte dnes sa to naučí .... Odpoveď : dobre, vyberiem veci , ale aj tak sa učiť nebudem a teba budem volať hrozná žena ( asi tak nejako ) držala som sa , aby som nevybuchla ... Napokon si ľahol a pokojne si spi
@olinka2 už si bola u psychológa? Včera bolo neskoro.Ty ho poznáš lepšie, ako my tu, ako by asi reagoval na tvoje slová - to je tvoje rozhodnutie, že sa to nenaučíš, kľudne aj prepadni, ty si budeš zvykať na nový kolektív, nie ja. Uvedom si, že nás tým nevytrestáš, uškodíš len sám sebe. Samozrejme, že by ma viac tešilo, keby si bol úspešný a šťastný, ale je to tvoj život, tvoja budúcnosť, nie moja, ja som si svoju zabezpečila. Kľudne môžeš skončiť základnú školu so štvorkami, možno ťa prijmú na nejakú učňovku na dva, tri roky, kľudne sa flákaj aj tam, o pár rokov budeš dospelý, zodpovedný sám za seba, potom môžeš zberať ovocie svojho dnešného hlúpeho rozhodnutia. Nikto ti nič v živote zadarmo nedá, my sme tu s otcom vždy pre teba, ľúbime ťa, ale zabudni na to, že sa budeme starať a ty sa budeš flákať, to nie. My to pár rokov prežijeme, potom si pôjdeš po svojom a staraj sa, ako vieš. Kľudne môžeš aj kanále kopať, takýmto správaním k tomu smeruješ.
@olinka2 ja mám z neho pocit (aj keď je to takto ťažko z pár písmeniek) že sa vyžíva v tom, že vás to trápi, akoby vás za niečo trestal. Najprv som si myslela, že chce na seba upozorniť, ale to sa mu už zjavne podarilo, keďže pokračuje a podľa toho, čo si písala, že ste z toho s manželom hotoví ( kto by nebol), si myslím, že vás za niečo trestá.
@olinka2 do Vianoc s tým veľa nenarobíš, možno zmeniť taktiku, dostal trojku? Mykni plecom - to je tvoj život, učíš s pre seba, nie pre nás a ďalej to nerieš. Počas prázdnin sa s ním snaž veľa rozprávať, choďte na výlety, do prírody, do telocvične, to je jedno, nevie, čo má rád. Ešte stále spomína ten mobil?
Neviem začo nás trestá ... Do piatich rokov som bola s nim doma ... Do školy išiel až na 7, lebo je letný .... Manžel robil korieru , ja s deťmi som bola doma ... Až teraz som začala pracovať ... Láska by mu nemala chýbať , vždy sme si ho túlili , ani to tak nechcel , starší by sa viac mojkal , maju čo chcú , idú skoro kam chcú ... Vránci možnosti ... Tak neviem

@timea7 snažím sa odpovedať na všetky otázky, ja naozaj ho nezvládam a manžel ešte menej - ja som u nás ta prísnejšia , neustúpim ... Tak vraj to ma po mne , len ja neustúpim , lebo snažím byť dôsledná ... Ale on je tvrdohlavý , asi z pricípu , on je pán !!! Asi to tak vníma