Aké nároky klásť na 7-ročného školáka?

miika
29. mar 2011

Ahojte, v poslednej dobe máme s manželom silnú diskusiu o tom, že nie som náročná na nášho syna-prváčika, ktorý bude mať onedlho 7 rokov, že sa mu málo venujem. Preto by ma zaujímalo, ako ste náročne či ste boli náročné na svojho 6-7 ročného prváka. Okrem prváčika máme ešte 1,5r syna a 2-mesačného syna.
- píše si domáce úlohy len tie, ktoré dostane v škole alebo mu dáte aj ďalšie príklady a písanie mimo úlohy ?
- chodí pravidelne na nejaký šport, krúžok? koľko dní v týždni?
- učí sa cudzí jazyk? má domáce úlohy, učíte sa s ním ten jazyk?
- číta si sám knižky, sám si vyhľadáva čo sa bude učiť, čítať si alebo to určujete sami alebo sa skôr hrá po urobení domácich úloh?
- dávate mu úlohy aby si niečo konkrétne postaval napr. z Lega, nakreslil, prečítal a potom to po ňom kontrolujete či to urobil - tzv. vedenie k nejakej činnosti? alebo mu dávate úplnú voľnosť v tom čo robí mimo školských povinností?
- ako často si upratuje izbičku?
- aké úlohy v domácnosti má pridelené len on?
Potrebujem to s vami porovnať, aby som vedela ako ďalej a kde je ten zlatý stred vo výchove v tomto veku.

evaviki
29. mar 2011

Ahoj, vlastnu skusenost nemam, tak len sprostredkovane cez synovca 🙂 Ulohy pisal v obyvacke s rodicmi, len ite, co dostal v skole.. iba ak mu nieco neslo, tak precvicovali viac..
chodil dva krat tyzdenne na plavanie, potom aj na futbal, ale max to bolo dokopy tri krat za tyzden
ma v skoloe anglictinu, tu sa s nim ucili, nesla mu tak dobre ako ine predmety
izbu si upratuje podla potreby, hracky v podstate kazdy den
uff, to posledne neviem, ale predpokladam, ze veci typu vyhod smeti, daj veci do umyvacky, odloz po sebe zo stola su standard, kludne by som obcas skusila aj dat povysavat izbicku, pomoct pri vareni..

ajca123
29. mar 2011

Ahoj kamoška má už chlapca čo chodi do tretiej triedy.
Ale viem že jej maly ked prišiel domov tak si spravil úlohy a potom mu dala ešte nejaké úlohy.
A na kruzky chodieva tiež- fotenie,angličtina,korculovanie. A rad chodieva do knižnice-rad číta.
Ked si spraví všetko čo má tak sa ide hrat a izbu si musí upratat nez sa ide okupat,potom sa napapka a ide spať.

maznacik007
29. mar 2011

ja mam druhacku... ulohy si robi sama... ale ja ich po napisani skontrolujem a podpisem ... v prvej triede som dcere davala aj navyse ulohy... ale take skor na logiku prip. zabavne, hravali sme aj hravame scrabble, dostihy a take hry kde musi vediet skladat slova alebo pocitat... citala aj ine knizky mimo skoly... ano aj kreslenie a pod.. ale to sme my vsetko robili aj ako skolkari...

pisavali sme aj diktaty.. niekedy aj ked ona nema problem.. minule dostala pochvalu doteraz nemala v diktate ani jednu chybu...
kamaratka co ma prvaka.. tak on potrebuje viac casu na ucenie.. tak ona musi s nim aj preberat ulohy co robia v skole a tak... aby stihal.. takze dost zavisi aj o dietata...

kruzky tak nasa chodila uz predtym na ne.. takze len pokracuje.. akurat sme pribrali keyboard ... do kniznice chodlili sme tiez .. aj chodime..
upratovanie.. tak izbicku, hracky, niekdy riady, schody umyt, / to ale s dozorom.. ja zmykam handru, zametat to v pohode.. lestit zrkadla... povysavat .. postel si ustlat a tak..
ale u nas je problem ze su deti spolu v izbe .. takze maly jej rozhadze... ale onedlho sa stahujeme a budu kazdy mat svoju izbu

maznacik007
29. mar 2011

a myslim ze to neni o narokoch ale skor o venovani sa a o vychove... prvak jednoznacne potrebuje priamy dohlad pri uceni a rovnako potrebuje aj rozvijanie inych svojich talentov a pod.

jasne pokial ma dieta problem s ucenim tak nie je dobre ho pretazovat este x kruzkami ale tiez nie je dobre nechat dieta len tak hlivniet...

a este k tym otazkam

ano chodi aj na sport aj na hudobnu, aj na vytvarny aj na LDO / chodila aj v prvej triede/
nasi maju anglictinu v skole plus ja sa jej venujem ale nasa chodila na angllictinu aj v skolke.. takze uz co to vie.. rada pozera anglicke rozpravky, a skusam ju nieze slovicka ale niekedy sa s nou po anglicky rozpravam, slovicka skusame len ak su nove v skole... a tak

furniture
29. mar 2011

@miika ahoj miika. Ja mám doma prváčku. ˇulohy si poväčšine robí iba tie, čo dostane v škole, iba občas jej dám pár príkladov z matematiky, alebo ak má dačo nepekne napísané, tak jej to dám prepísať. Zatiaľ je dobrou žiačkou. Dostala iba 2 dvojky. Jednu z písania...škrabala ako kocúr, tak sme sa chvíľu venovali hlavne písaniu a zlepšilo sa to a 2 z matematiky, tak sme si k tomu na chvíľu sadli. izbičku si upratuje, keď v nej má už neznesiteľný bordel, krúžky má v škole v rámci družiny...a vlastne aj úlohy si píšu v družine, doma už iba čítame, po úlohách si robí čo chce, ale snažím sa ju viezť k tomu aby si sama vzala knihu a dačo si prečítala. Dávam ju o takých 15-20 min skôr do postele s tým, že si môže ešte chvíľku čítať. Čo sa týka lega a skladačiek, sama si určí čo si chce poskladať...rozvíja sa tak jej predstavivosť... a malá "umýva" schody s mopom. Netreba tie deti viezť stále za ručičku, treba ich naučiť samostatnosti a zodpovednosti. Iba si nepísala, či synčeka nechávaš poobede v družine, alebo ho po škole berieš hneď domov. A čo tak navrhnúť manželovi, aby to čo ti vytýka, robil on?

silvia07
29. mar 2011

vela zalezi aj od dietatka...dcera prvacka si sama napise ulohy, ja len skontrolujem...pri synovi to bolo nemozne 😀
pri nom som musela byt az do 3 triedy....ulohy navyse nedavam, iba sem tam raz za tyzden nejaky diktat...do cvicneho nedavam pisat....matiku skusam len ustne napr. aj pri chystani vecere....Angl. sa uci len v skole, knihy domov nenosi, tak ani neskusam
doma pomahat musi
sklada si spodne pradlo a ponozky
upratuje si svoju izbu a utiera v nej prach
sem tam skoci po nieco do obchodu
utiera pribory
uklada topanky
prestiera na stol
- chodi na tanecnu 2x do tyzdna

len.petra
29. mar 2011

Ahoj
@miika máme doma druháčku, ale v podstate ide o to isté 🙂 Domáce úlohy si píše len tie, čo dostala v škole, v prípade, že jej niečo nejde, tak si robíme aj úlohy navyše, ale nie veľa, nechcem jej školu znechutiť. Úlohy si robí sama, potom mi ich ukáže a ja jej ich skontrolujem.
Čo sa týka krúžkov, tak jeden má priamo v škole, dvakrát do týždňa volejbal a raz do týždňa má ilustráciu.
Cudzí jazyk, angličtinu, majú už od prvej triedy a maximálne si opakujeme slovíčka, ale len tak v aute alebo vonku, skôr formou hry 🙂 napr. kto povie viac zvieratiek, čo má v izbičke alebo čo je v prírode...
Našťastie čítanie miluje, sama si číta knihy, dokáže si čítať aj tri hodiny v kuse, navštevuje knižnicu, číta rozprávky mladšej sestričke 😉
Keď má úlohy hotové a tašku zbalenú, môže sa hrať ako len chce, v tomto jej nechávam slobodu.
Izbu si upratuje podľa potreby, väčšinou si uprace veci zo stola a odloží hračky, veľa od nej nevyžadujem. Pomáha mi pri vysávaní, utiera prach, to väčšinou len raz-dvakrát do týždňa, ináč spolu varíme, pečieme, hrá sa na šéfkuchára-a aj tu si hovoríme slovíčka v angličtine 🙂 potom utiera riad, ale radšej len príbory, zametá a pod.

s_i_s_a
29. mar 2011

Ja mam prvacika, nedavno mal 7 rokov. Zo zaciatku som pri nom sedela ked si pisal ulohy, potom prisiel zlom a chcel si robit ulohy sam. Tak teraz len skontrolujem a podpisem, popripade ked nerozumie nejakemu zadaniu tak mu to vysvetlim. So slabikara si cita niekolkokrat sam, potom musi precitat este mne. Ulohy navyse mu nedavam, to bolo len zo zaciatku ked mu neslo nejake pismenko, tak predtym ako isiel pisat ulohy si skusal pisat do cvicneho zosita. Obcas pride ale za mnou sam a chce nech mu napisem nejake priklady alebo dam prepisat nejake vety. Kruzky ma tri-tanecny,vytvarnu a sikovnicka (vsetky jedenkrat do tyzdna).Knizky si cita aj sam, a nielen knizky, cita vsetko co vidi - letaky, napisy na obchodoch, vsetko co sa len citat da 🙂 a ked uz vsetko spokojne precita, tak zacne citat odzadu 😀 ... takze som obcas trosku ohucana.... 🙂 Ked si napise ulohy tak sa hra podla svojich predstav alebo pozrie nejaku rozpravku...teraz je ale uz vonku pekne, tak bude stale behat s detmi na ihrisku....s upratovanim to nie je bohvieco,lebo sa mu upratovat nechce, ale ked chce ist von musi si upratat izbu.Obcas pomaha pri upratovani aj mne, alebo mi dava pradlo do pracky,vybera z pracky, jednoduche veci zavesi, pomaha pri vareni.

bets
29. mar 2011

syn si od prveho rocnika pise ulohy sam, obcas kontrolujem. jedine co musim, tak sa kazdy den spytat, ci ma ulohu, lebo inak ho sameho od seba nanapadne, ze by mal nieco pisat. diktaty som davala minimalne, lebo som zistila, ze ich dobre pise, obcas ma napadne trenovat malu nasobilku, obcas skusame anglictinu. asi 3x do tyzdna kontrolujem ziacku knizku.
jedine, co sa mu ohladom skoly fakt venujem je pisanie rocnikovej prace. lebo vidim, ze to ma u neho velku pridanu hodnotu a posuva ho to dalej, ci uz po stranke vedomostnej, alebo technickej (ako spravne pisat pracu - struktura, ako pracovat s wordom, teraz uz aj s powerpointom).

kedze so skolou nie je vela roboty, tak chodi na kruzky. zistili sme, ze ma hudobny talent, tak chodi na nastroj (2x do tyzdna). zaroven fyzicky nie je velmi zdatny, tak je dolezite aby trosku sportoval, len pri nejakom sportovom kruzku dlho nevydrzi (sport mal tiez 2x do tyzdna, ale asi to teraz vzda a zatial nic nove nema). jazykove kruzky ani neskusame, jazyky ho nebavia.

co sa domacich prac tyka, dostal za ulohu vysavanie detskej izby.

cita vela, je to jeho oblubena cinnost ako travit cas. v podstate som deti od malicka viedla ku kniham, casto ich zasobujem roznymi knihami, takze citanie u nas je prirodzene, obaja prirodzene citali skor ako ked sli do skoly.

rovnako kreslenie, k nicomu nenutim, ale zistila som, ze ked moje deti nieco zaujme, tak sa potrebuju prezentovat prave tak, ze o tom kreslia. napr. vyberali sme dlazbu a obklady, deti sme museli brat so sebou, myslela som, ze vacsia nuda pre nich uz nemoze byt, ale na moje prekvapenie potom dva dni kreslili vlastne navrhy obkladov..

ked sme mali volnejsie vikendy, tak sme hravali vela spolocenske hry.

romcovaklarka
29. mar 2011

Ahoj, přítel má sedmiletou dceru v první třídě, je teda v péči matky, ale k nám chodí a je to s ní asi takto (aspoň to, co vím):
- úkoly dělá jen ty povinné ze školy, občas jí dáváme navíc něco číst, protože v tom trochu pokulhává
- chodí pravidelně na tancování 1x týdně a chce začít ještě 1x týdně na keramiku
- cizí jazyk se zatím neučí
- ke čtení ve volném čase se zatím bohužel nedaří ji přimět, nečte moc dobře a nerada, dokonce ani komixy pro děti a podobné jednoduché, takže ve volném čase si jen hraje
- občas dáváme "za úkol" co má nakreslit apod., ale to je spíš na její žádost - když třeba přijde že se nudí a neví, co má dělat, nebo že si chce kreslit a neví co. Jinak jí úkoly nedáváme jak si má hrát
- když je u nás, tak nemá svůj pokoj, takže musí uklízet vždycky to, s čím si dohraje nebo co přestane používat - jak vidím, že dělá něco jiného, tak ji pošlu to první uklidit; jak to má doma nevím, ale pokud můžu říct podle toho, co tam tak vídám, tak moc často neuklízí.
- to bohužel nevím.

bertica.h
29. mar 2011

síce ešte školáčku nemáme,ale za pol roka to čaká aj nás.
myslím,že sa bude učit sama,ja iba budme s manželom kontrolovat,kedže od 4rokov vie čtat aj písat.
chodí 1x do týždna do Hudobnej školy
nikdy po nej neupraujem,vždy s čím sa hraje uprace sama.
Dáva namiesto z umývačky príbory
rada pomáha vešat prádlo a zvesovat
moc ju do domácich prác nesurim,stačí mi,že je poctivá,vždy si všetko sama pekne uloží,v skriniach má generálny poradok..

miika
autor
29. mar 2011

Dakujem za prispevky, zistila som ze okrem toho ze dievcata su vacsia pomocnicky, robia si same ulohy a same si upratuju po sebe, zije nas syn podobnym zivotom ako vase deti.
Ked isiel do skoly, nevedel citat ani pisat, a ani sme to po nom nechceli, aby sa potom v skole nenudil... Robili sme s nim tie predkolske zosity, to hej, ale dalej sme nesli.
Syn chodi do druziny, v ramci nej absolvuje kruzok Sikovne ruky a Nemcinu. Mimo skolu chodi este na anglictinu - tam chodi uz od skolky. 2-3x tyzdenne chodi na korculovanie. V piatok chodi na keramiku.
Ulohy si robi sam, ale treba ho pohanat, lebo sa pocas toho bavi, rozprava, proste robi to aj hodinu... Pise podla mna tak priemerne, ucitelka vsak vravi ze patri k tym najlepsim v triede. Matiku ma rad. V ziackej knizke ma skoro same jednotky, mozno 2-3 dvojky.
Cita si vselico v jeho okoli, ale knizky a suvisly text este nie, ved este neprebrali ani vsetky pismenka. Jazyky mu podla mna idu, aj basnicky sa uci celkom lahko.
Poriadok v izbe si tiez robi az ked tam je uz fakt bordel, take to dennodenne upratovanie pred spanim sme dokazali udrzat par tyzdnov po zacati skolskeho roka a potom sa to zvrhlo... Ale precitala som mu vase prispevky, takze sme sa dohodli, ze si bude sam vysavat a pri tej prilezitosti bude musiet predtym upratat... a kedze je na podlahe same lego, ma velku motivaciu...
A co su jeho ulohy - prestiera pribory, odklada si tanier do drezu, vyklada umyte pribory do suplika, struha syr ked mame cestoviny a tak, proste to co vedia deti v jeho veku... Ked pecieme kolaciky, tiez pomaha gulat cesto a vykrajovat. Po malom bracekovi upratuje - ale to velmi strajkuje - vraj ked to nerozhadzal, preco by to mal upratovat.

Manzel si mysli, ze by mal sam chciet nieco robit, aktivne si "nakladat" na svoje plecia ulohy a tak. Tiez mu manzel prikazal aby denne zlozil nejaku vec z lega, denne si precital o nejakom zvierati ci vynaleze z encyklopedie a potom mu to vecer povedal (aby si to musel zapamatat, nielen mechanicky precitat...), proste aby si cvicil mozog a pamat.
A tiez chce aby sme mu kazdy den davali pisat viac uloh, aby bol zvyknuty viac a rychlejsie pisat, pretoze teraz ked ma toho viac napisat a urobi par chyb, tak je z toho chory a place pri tom, nervaci sa a tak.

bertica.h
30. mar 2011

@miika prepáč,ja osobne si myslím,že je nanho toho veľa.

bertica.h
30. mar 2011

nároky niesu primerané jeho veku,on sa potrebuje hrat a hrat hrat.tak,ako sa chce on,potrebuje sa vyjašit vonku a nie nutit ho čítat encyklopediu 😕
snad sa ta nedotknem..v škole má kopu poznatkov každý den+musí ešte sas ustredit doma a vzdelávat+krúžky..možno niktoré mamičky ti to odobria,ale podla mojho názoru,je toho na 7r.dieta veľa

bertica.h
30. mar 2011

rada by som tuto diskusiu posunula..zaujímajú ma názory aj iných mamičiek

miika
autor
30. mar 2011

@bertica.h
Nuz ja si tiez myslim ze 7r skolak ak ma skolu, druzinu, ulohy, kruzky, mal by mat cas sa este aj hrat, nemusi to byt vsetko take vazne, ze sa neustale vzdelavame a pracujeme na sebe.
To co som pisala o encyklopedii, to chce moj manzel, ja ten nazor nezdielam. Resp. si myslim ze ak prejavi sam zaujem si to citat, tak budiz, ale nie mu to prikazovat. A to je prave to, na com sme sa nezhodli s muzom a preco som tuto diskusiu zacala...aby som vedela ci to len ja zlahcujem a vsade inde podobne naroky na deti kladu alebo to skor prehana moj muz...

zitaje
30. mar 2011

@miika
Ahoj, ja mam uz vacsiu dceru, tretiacku, ale ked isla do prvej triedy, moje druhe dieta malo pol roka, a musim sa priznat, ze ani poriadne neviem, ako vychodila prvu triedu. 😅 Spociatku mala problem zvyknut si na skolske povinnosti - proste ked sa jej nechcelo pisat ulohy, tak ich nepisala sama od seba a musela som ju nahanat, ale zvykla si velmi dobre.
Ja osobne si myslim, ze prvacik ma co robit, aby zvladal skolu, a maloktory ma este zvysny cas a energiu na kruzky, obzvlast ak mate taku rodinnu situaciu, aku mate - cize dvaja ovela mladsi surodenci, ver tomu, ze by potreboval viac tvojej pozornosti. Ale nemyslim to tak, ze nejake cielene aktivity s nim, ako je skladanie lega a tak, prave naopak - porozpravat sa, pohrat sa - verim ze je to casto nerealne, ale o to viac.
Moja chodila v 1. rocniku len 2x tyzdenne na tanecnu, ale tam chodila uz ako skolkarka. Vytvarnu nechala tak asi po dvcoh mesiacoch.
Take male dieta sa potrebuje este veeeeela hrat!!! Len tak, ako sa mu zachce, tym sa predsa tiez rozvija, a okrem toho sa aj odreaguje, ved skola je pre tie deti velka zmena a zataz, aj ked nemaju problem s ucivom, predsa len tam je iny system, iny kolektiv.
Takze podla mna je zaklad snazit sa mat STASTNE dieta, pretoze stastne dieta ma najvacsie predpoklady, ze bude aj uspesne a spokojne. Cize dopriat mu dostatok relaxu, hier, zabavy, novych vnemov a zazitkov - vedomosti dostane dost v skole a kontroly a obmedzovania je v skolach tiez dost. 🙂 Podla mna cim ma viac kruzkov, tym menej sance na tvorivost a vlastnu snahu - cas ma neustale organizovany, neustale ho niekto "zabava" a vedie. Moja dcera ma teraz uz kruzkov viac, ale dalsie uz nechce, lebo potom by nemala cas doma kreslit a pisat si knihy, ktore vyraba uz od skolky (vtedy boli len kreslene, potom s velkymi pismenami atd).
Dalsia vec je pobyt vonku - to je podla mna tiez klucova vec, nech su deti co najviac na vzduchu. 🙂

renca3
31. mar 2011

@miika - prikazal, aby zlozil kazdy den nejaku vec z lega? to je myslim chore. ved nech sa aspon hra ako chce. tych povinnosti je myslim az az. ked sa dieta nezaujima az tak o encyklopedie zvierat ci vynalezy, tazko ho nutit citat o nich.
podla mna to tvoj manzel prehana. ale pochybujem, ze nase nazory zmenia tie jeho.

jolinka
31. mar 2011

suhlasim so zitaje

aj mne sa zda ze ten chlapec je pretazeny

ja mam 6,5 rocnu dceru a ta ma proti nemu labuzo zivot 🙂
sice este nechodi do skoly tak samozrejme nema este skolske povinnosti... ale hlavne sa len hraje
ma 3 kruzky, 2 v skoke tanecnu a anglictinu a mimo skolky gymnastiku, ale po nastupe do skoly to chceme zredukovat len na gymnastiku... inak vsetky kruzky si sama vybrala a velmi ich chcela
aj doma nejak zvlast deti nezatazujem, ako su dost samostatne, v jedeni obliekani, najstarsia dcera si sama chysta veci na kruzky, ale hlavne sa hraju... vecer iba upracu lego a plysaky, pripadne co strihali a kreslili, obcas symbolicky pomahaju v zahrade alebo pri vareni a to vsjo.
S tou najstarsou asi 2x do tyzdna robim nejake ulohy z predskolskej pripravy [tie dni co nema kruzky] a to si tiez sama pyta, mala odklad a ma uz velky zaujem o skolu.

jolinka
31. mar 2011

inak moje deti zboznuju skladat z lega, v kuse u nas hrkaju kocky, ale keby to mali povinne za ulohu, zrejme by ich to hned preslo... 😒

silvia07
31. mar 2011

@miika kruzky ste mu vyberali vy alebo on sam?....a on uz vie tak dobre citat, ze zvladne precitat tazke slova z encyklopedie?...moju napr. lego vobec neoslovuje...ona len babiky 🙂 .. a este LPS 😀

bertica.h
31. mar 2011

@miika može sa stat,že vás chlapec bude pretažený a nebude tolko toho naraz zvládat.
my riešime opačný problém 😒 dcéra yložene hltá čo kde može,požičala si v knižnici atlas a denno denne donho pozerá,číta si,vie kde je Severná amerika,čo sa kde pestuje,že Kanada je pri Mexiku..a tak.čítat a písat vie od 4,5roka od necelých 5rokov sčítav,odčítava a násobí..a tiež neveieme či je správne posuvat ju dalej alebo už povedat dost..
skutočne si pohovor s manželom,že je to malé dieta a to,že chodí do školy je povinnost sama o sebe,ja som za jeden kružok teraz a ked su deti vačšie,za 2krúžky..z toho jeden športový,ale taký na vyjašenie skor,nie na sekírovnaie trénerov...
fakt mu nechajte volnost,etské hry,občas aj nudenie nezaškodí,on si potom nájde aj sám zábavu..

bertica.h
31. mar 2011

@silvia07 u nás fičia barbie,zvieratká,poníci...a korálky a prstene a ružová a ružová..bez nej to nejde občas som zrelá na psychiatriu 😀 😀 ale najčastejšie malá sedí nad knihami,alebo za stolom a vystrihnuje,maluje s vodovkami,plastelínuje...za stolom sedí snad najviac

bets
31. mar 2011

moj syn si cita rozne naucne knihy, ma kopec poznatkov, encyklopedickych vedomosti. sam si ich vyhladava, ma vztah ku kniham. lenze dieta musi same chciet, same si otvorit knizku a zaujimat sa o veci. co ja mozem urobit, je len ukazat mu zaujimave oblasti a on si vyberie. velakrat sa stalo, ze knizky, ktore dostal boli dlho nepovsimnute a ked prisiel jeho cas siahol po nich a vela si zapamatal. chodievam s detmi do kniznice a knihkupectva a nechavam ich, nech si volne vyberaju, obcas im ukazem aj nove veci, porozpravam im o tom a uz nechavam na nich, ci ich to zaujme. odoberam casopisy Geo a Historicka revue. Je prirodzene, ze casopisy lezia v obyvacke na stole a deti obcas listuju. Pre deti je to este narocne citanie a samozrejme tie casopisy necitaju, ale casto ich zaujmu obrazky a pytaju sa, potom sa o zaujimavych clankoch rozpravame a ja im veci vysvetlujem tak, aby to bolo pre nich zrozumitelne.
ale dospiet do takehoto stadia zaujmu dietata nie je len tak, ze ja chcem, je to o primeranej motivacii, o vytvarani podnetov a v neposlednom rade aj o skole a jej pristupu.

jolinka
31. mar 2011

miika

aj ty sama uznavas, ze tu ide hlavne o ambicie tvojho muza, aby bol chlapec uspesny, vedel viac nez druhi... co samozrejme nie je zle, ale treba vychadzat z toho o co ma dieta zaujem a co zvlada, inak sa moze dosiahnut pravy opak, nechut k uceniu alebo k akejkolvek aktivite.

spominam si na jednu mamicku, islo tu o mladsie dieta, bolo to dievcatko jedinacik, rodicia videli ze je bystra, skoro rozpravala a tak mali velke oci a ambicie, malej nedali doslova dychat, na ihrisko chodila mamicka s palickou ukazovadlom a stale sa iba "hrala" s nou na skolu, ukazovala na veci mala musela hovorit co to je, akej je to farby, pri kazdej prilezitosti musela odrecitovat povinnu zostavu basniciek a pesniciek... take ako len tak sa hrabat v piesku alebo sa hojdat neexistovalo... po par rokoch sme sa stretli, nase dcery chodili do tej istej predskolskej triedy, ona svoju postupne odhlasovala zo 4 kruzkov kde bola prihlasena, lebo dievca nemalo o nic zaujem, vsetko odudrala, uz nemala zaujem ani o hru s detmi, stratila zaujem o ucenie este ani nezacala chodit do skoly. to je extremny pripad ked uporna snaha rodicov aby dieta vedelo viac nakoniec vedie k tomu ze vie menej 😢

bets
31. mar 2011

@bertica.h dieta sa na posuvat tempom, ake mu je prirodzene. to znamena, ak dieta napreduje rychlejsie ako jeho rovesnici, tak mu treba davat primerane podnety. u nas sa rozsiruje mytus, ze dieta netreba ucit nic naviac, lebo sa v skole bude nudit. rovnako ako ked sa dieta tlaci do niecoho, na co nema kapacitu, rovnako aj ked sa dieta tlmi a neposkytuju sa mu moznosti (ktore potrebuje a vyzaduje), tak to moze mat dopad na psychiku dietata. z takeho dievcata sa najcastejsie stava utiahnute nepochopene dieta, z chlapca vacsinou nespratnik, s ktorym si ucitelka nevie rady... (velmi zhruba a velmi vseobecne napisane)

jolinka
31. mar 2011

@bets
na tom sa tu asi zhodneme vsetky... nie su ziadne tabulky, treba poznat dieta, davat podnety a naroky prisposobit jeho schopnostiam

my sme napr. dali dcere odklad, nemala zaujem nic sa ucit, velmi hrava detska, tak sme ju nenutili ... o rok sa situacia zmenila, teraz ju ucime aj to, co oficialne do skoly nepotrebuje, citat, pocitat, no ale ked sama chce... naco brzdit zaujem 😅

bertica.h
31. mar 2011

@bets čo teda doporučuješ?díky...

zitaje
31. mar 2011

No presne, treba vychadzat zo zaujmu dietata.
Priklad - pismenka. Podla mna je uplne scestne ucit male deti predskolskeho veku pismenka. Uplna zbytocnost. Ale ked sa dieta same o pismenka zaujima, treba im samozrejme povedat. Vela deti sa nauci same od seba citat aj pisat - mam pocit, ze vacsina prvakov v dnesnej dobe uz pozna vacsinu velkych tlacenych pismen. Starsia dcera stale citala spz-ky na autach, ked uz vedela pismena, tak citala napisy. Mladsia sa zatial nechyta, pozna len O, niekedy spozna A a S, ale pismena ju nezaujimaju, zato teraz neustale pocitame. Tabulky su len informativne, statisticke.
A k povodnej teme 😉 - myslim si, ba som presvedcena, ze prilis vela kruzkov, privelmi organizovany cas a prilisna snaha rodicov velmi negativne vplyva na vyvin osobnosti dietata. Totiz ak ma dieta tolko povinnosti, skoly, kruzkov a dalsich aktivit, nema kedy rozvijat to, o co ma prirodzeny zaujem a tym padom 1) nerozvija si prirodzene talenty (rodic to nie vzdy odhadne 😒 ) 2) ako pisala aj jolinka, dieta straca motivaciu, volu cokolvek robit, ked to robi z vole rodicov. 3) dieta si nerozvija fantaziu, alebo len velmi obmedzene - toto je podla mna velmi nebezpecne, lebo deti bez fantazie maju tendenciu nudit sa.
Ja si myslim, ze je velmi dolezite prechadzat roznymi fazami - napr. aj bystre dieta musi zbadat, ze su veci, ktore mu az tak dobre nejdu, a zdrave, sebavedome dieta sa bude snazit zdokonalovat same od seba. Treba deti viest k tomu, ze v zivote byvaju rozne prekazky, ktore treba prekonat, nie nachystat im, nalinajkovat vsetko 😉

berenika39
31. mar 2011

@zitaje nevím, jestli je to slovensky správně, ale "palec hore" 😉 .
To je podle mě dobrá cesta - přizpůsobit se dítěti.....