Aké sú výhody a nevýhody homeschoolingu?
Ahojte,
Aky mate nazor na homeschooling? Najdu sa tu ludia co boli takto odchovani ako to na Vas vplyvalo? Je to velmi kontroverzna tema, niesom uplne za, ani proti, urcite zalezi od schopnosti a casu rodica, len sa obavam ci z deti nebudu vacsi introverti.. ked sa zamyslim kolko deti sedi len za tabletom, compom, socializacia je inde nez byvala.. pocula som pribeh dospelej americanky ktorej to vyslovene uskodilo a ma problem nadvazovat vazby..
Dakujem
@zuzana76 v kazdom z tychto pripadov, co si vymenovala, ma bud znizeny alebo ziadny prijem, cize je de facto financne zavisla od partnera. Nehovoriac o tom, ze z minimalnych odvodov dostane minimalny dochodok.
@kp7333 tymto smerom idu vacsina hlavne zeny nie karierne nastavene, nechce sa im pracovat, vacsina homeschoolerov nie je taka klasicka, ze ta zena sa im realne venuje, ale chodia do skupin, je to take neorganizovane a kazdy vie nieco ine a tak. Ale ja mam v rodine negativny priklad, tie deti su sikovne pohybovo a este matematika im ide a na ostatne dlabu. Strednu skolu planuju nejaku, co ich velmi nezatazi tiez, im islo o predlzenie si detstva a nemat rezim, nemusiet vstavat rano. Tie zeny, co sa detom poctivo venuju, tam klobuk dolu, to je plnohidnotne zamestnanie, ale takeho som este v praxi nestretla, ucila som.
viem o jednej pani Ludmila Andrejkova, co propaguje domace vzdelavanie. jej chlapci su na domacom vzdelavani. Ja som bola na jej prednaske a aj jej starsi syn odpovedal na otazky z publika a tam to bolo vidno ze uz pred rokmi to mal chlapec v hlave upratane, a on je s takym pristupom v pohode. Takisto nemal problem vystupovat pred salou plnou ludi, ziadna trema nic, spolocenske styky ok,
mam asi 5 znamych v okoli co sli s detmi na domace vzdelavanie. ale pri vacsine to nie je v poriadku. u jednych su tie deti drze bez respektu, na kruzkoch sikanuju ine deti, ucia sa vselijako nikdy nie pravidelne, a potom ich matka hlasi na skusky v predterminoch aby sa ukazala. dalsia nema trpezlivost a tlaci na dieta. samozrejme dieta sa brani a place a snazi si vydupat ziaden rezim, ziadne ucenie, volnost ako pred skolou. dalsia mala sikanovane dieta v skole tak ho vzala domov a tam to dieta krasne prosperovalo, malo zauzivany system a zodpovednost, nikto neveril ked boli na olympiadach ci sutaziach ze to dieta je na domacom vzdelavani ale mladsie dieta taky system nedavalo-tam tiez bol problem so zvyknutim si na rezim a ucenie. takze radsej zacala uvazovat o klasickej skole.
vsetky spomenute deti mali vzdy rozne kruzky a taktiez vznikali rozne skupiny aby sa tie deti aj rodicia spolu socializovali, dokonca riesili aj spolocne priestory kde by sa cca 2x do tyzdna tie deti stretavali a spolu ucili akokeby v malotriedke.
kedysi som tiez nad tym uvazovala ale napokon som od toho upustila. drviva vacsina deti potrebuje kolektiv, nech sa nauci sa otukat, bojovat za seba, spoznavat novych ludi a interagovat s nimi cely den a nielen na 45-55minutovom kruzku.
za mna domace vzdelavanie naozaj len v nestandardnych situaciach a zaroven pri detoch a pri rodicoch co to maju v hlave ok.
@lauruska_sumienka ten chlapec, čo tak pekne odpovedal na otázky, to mal pekne naučené. Nevie, aké to je na klasickej škole, nie je schopný to ani posúdiť, ani porovnať. Akonáhle by išiel do konfrontácie, stratil by rec. Takú mám skúsenosť s podobným.
@lauruska_sumienka ten chlapec, čo tak pekne odpovedal na otázky, to mal pekne naučené. Nevie, aké to je na klasickej škole, nie je schopný to ani posúdiť, ani porovnať. Akonáhle by išiel do konfrontácie, stratil by rec. Takú mám skúsenosť s podobným.
@lauricka neprisiel mi zeby bola z neho cvicena opica. podla toho ako sa tam choval, ako sa bavil s ludmi aj mimo prednasky, tak ho mama naozaj viedla k tomu aby bol spolocensky a nemal problem s nadvazovanim kontaktov. ona sama je nesmierne spolocenska osoba s neuveritelnymi kontaktmi. a naviac ako by vyzerali vsetci ti, a nie je ich malo, ktori ju propaguju ako expertku na homeschooling, ak by doma mala takeho syna.
to ze vy mate taku skusenost, to neznamena ze tento bude taky isty
Necitim sa kompetentna posudzovat pripravenost deti z HS na vyssie vzdelanie, ci na zivot. To necham na ucitelov ci zamestnavatelov.
Zaujima ma vsak prakticka stranka - ak je jeden z rodicov dobrovolne nezamestnany kvoli tomu, aby sa mohol plne venovat vyucbe deti a jedinym zdrojom prijmu je prijem druheho rodica, ako maju vyrieseny plan na dochodok? A aky je back-up plan v pripade rozvodu, straty zamestnania ci nebodaj umrtia jedineho zivitela?
Mozno @olivierko229 mi to moze ozrejmit.
@kp7333 my zatiaľ budeme mať dcérku doma namiesto škôlky. Čo sa týka našich príjmov, tak manžel je programátor, momentálne na MD, kde mu vyšla maximálna materská, ja som tiež na MD s novorodencom, ktorú mám dosť dobrú, nie však maximálnu a ešte s nástupom na MD so starším dieťaťom som začala podnikať, kde mesačne máme zarobené viac ako manželov plat. Čiže pokiaľ to podnikanie stále pôjde, zvažujeme ísť cestou domškoláctva alebo nejakej kvalitnej súkromnej "miniškoly". Štátny dôchodok neriešim, beztak možno ani žiadny nebude, kým príde rad na mňa, čiže toto si riešime vlastnou cestou.
@katarina092 mne uplne stačilo, ako opisovala HS zdena predná. Ráno vstanem kedy chcem, potom pol hodinka niečoho a potom spolu maľujeme a spievame. Osobne by som veľmi rada vedela, akú úroveň vedomosti maju tie jej deti.
@anonym_03ee80 moje dieťa bolo na 1. stupni na HS. Išli sme formou unschoolingu. Dieťa malo okolo seba podnetné prostredie, chodilo od 4 rokov na karate, jazdiť na kone, niekoľko rokov na plavecký tréning. Poobede sa hrávala s deťmi zo susedstva niekoľko hodín denne. Učila sa práve, čo ju v danom čase zaujímalo. Po 4. ročníku sa dcéra rozhodla, že chce ísť do školy. Chodila do najbližšej dedinskej školy, v triede ich bolo 10. Pri prechode na školu sme boli na zistenie úrovne vedomostí v CPPaP a výsledok bol, že má nadpriemerné znalosti na svoj vek. Neskôr reprezentovala školu takmer na všetkých olympiádach a športových súťažiach. Po 8. ročníku sa dostala na bilingválne gymnázium, na skúšky sa nejako extra nepripravovala. Za mňa bol HO najlepšie rozhodnutie. Ani o deti ZP by som sa tým pádom nebála. Deti sú prirodzené zvedavé a rady sa učia, kým im ten entuziazmus škola nezabije. Videla som to po 8. ročníku. Teraz na Gymnáziu je to lepšie, zmena prostredia prišla práve včas.
@olivierko229 A kolko dospelych, ktori boli na domacom vzdelavani, poznas?
@dskjhfdlkdjhl moju starú mamu a jej 4 sestry. Prastará mama vyštudovala učiteľský ústav, pradedo bol notár, deti si vzdelávala doma. Potom chodili na gymnázium v Kláštore pod Znievom, ktorého prvá budova mmch patrila tiež mojim prapredkom. Jedna potom pracovala na pošte, jedna bola riaditeľkou škôlky a 3 učiteľkami slovenčiny. Nemám pocit, že by im domáce vzdelávanie nejako uškodilo. Ja som naopak považovala za veľkú krivdu, že musím chodiť do školy, napriek tomu, že máme v rodine vo všetkých generáciách plno učiteľov. Školu som doslova pretrpela. Preto som nad iným ako HS ani nerozmýšľala.
@anonym_03ee80 moje dieťa bolo na 1. stupni na HS. Išli sme formou unschoolingu. Dieťa malo okolo seba podnetné prostredie, chodilo od 4 rokov na karate, jazdiť na kone, niekoľko rokov na plavecký tréning. Poobede sa hrávala s deťmi zo susedstva niekoľko hodín denne. Učila sa práve, čo ju v danom čase zaujímalo. Po 4. ročníku sa dcéra rozhodla, že chce ísť do školy. Chodila do najbližšej dedinskej školy, v triede ich bolo 10. Pri prechode na školu sme boli na zistenie úrovne vedomostí v CPPaP a výsledok bol, že má nadpriemerné znalosti na svoj vek. Neskôr reprezentovala školu takmer na všetkých olympiádach a športových súťažiach. Po 8. ročníku sa dostala na bilingválne gymnázium, na skúšky sa nejako extra nepripravovala. Za mňa bol HO najlepšie rozhodnutie. Ani o deti ZP by som sa tým pádom nebála. Deti sú prirodzené zvedavé a rady sa učia, kým im ten entuziazmus škola nezabije. Videla som to po 8. ročníku. Teraz na Gymnáziu je to lepšie, zmena prostredia prišla práve včas.
@zuzanaam samozrejme HS, nie HO, preklep
@aurora33 no nie naschval, nemalo to takto vyzniet...to bolo v zmysle, ze po skolke bol maly vynervaceny, v skolke zlaticko, vsetci s nim chceli byt kamarati, ale bolo to nanho vela. Rozculoval sa za hluposti, co predtym ani teraz neriesi, bol napaty, nebolo s nim do reci, potreboval cas, kym sa zo skolky "spamatal", a ked mal este aj kruzok, tak to bol koniec. Nervy a nervy, premotivovane dieta. A to ani nemusim hovorit, o kolko menej casu sme spolu travili, a vedela som, ze sa navzajom vzdalujeme...a isto to vedel aj on, a bol frustrovany, ale dieta to este nedokaze pomenovat..od kedy sme na domacom, mame cas sa rano, vecer potulikat, mame cas si citat, rozoberat nase zazitky, a taketo veci ..a vidiet to na celkovom spravani deti. Samozrejme, HS nie je pre kazdeho, vela ludi si to koli on site praci nemoze dovolit, a ja to beriem. Ale vacsina prispevkov tu na HS naklada a nerozumeju zakladnym principom. Samozrejme, ze to nejde bez rezimu, a ano, mozno to kazdy rodic nezvlada ukocirovat, ale to uz je jeho zodpovednost. Ale poznam viacero deti na HS, co su uz roky na HS, a nie, nie su to drzi manici bez respektu. To je naozaj vec vychovy doma. Tak ako su take deti medzi skolakmi, tak medzi domskolakmi. To je cele.
@olivierko229 myslím, že títo ľudia majú skúsenosť s deťmi s diagnózami, keďže práve rodičia takýchto detí volia často HS. Na skúšaní sme sa stretávali s druhými rodinami a že ich nebolo málo a povedala by som, že takých detí tam bolo viac ako polovica. Čiže prejavy diagnóz typu PAS pokladajú za dôsledok HS.
@kp7333 my zatiaľ budeme mať dcérku doma namiesto škôlky. Čo sa týka našich príjmov, tak manžel je programátor, momentálne na MD, kde mu vyšla maximálna materská, ja som tiež na MD s novorodencom, ktorú mám dosť dobrú, nie však maximálnu a ešte s nástupom na MD so starším dieťaťom som začala podnikať, kde mesačne máme zarobené viac ako manželov plat. Čiže pokiaľ to podnikanie stále pôjde, zvažujeme ísť cestou domškoláctva alebo nejakej kvalitnej súkromnej "miniškoly". Štátny dôchodok neriešim, beztak možno ani žiadny nebude, kým príde rad na mňa, čiže toto si riešime vlastnou cestou.
@17alexis to mozu byt naraz 2 materske dovolenky? Ked bol muz s 1.dietatom tak som s druhym nepoberala ani rodicak a to nemal este 3 roky
@17alexis to mozu byt naraz 2 materske dovolenky? Ked bol muz s 1.dietatom tak som s druhym nepoberala ani rodicak a to nemal este 3 roky
@katarina092 ano, moze, ale nie obaja s tym istym dietatom. Manzel je so starsou, resp. bol, pred par dnami mu skoncila MD a teraz je na otcovskej s mladsou a ja som na MD s mladsou.
Ja som skôr zástanca malotriedok než homeschoolingu a tiež nie som fanúšik klasických tried, to mi príde tiež dosť bieda v 21 storočí.
@anonym_fb4336 ja som o tomto snivala ked som bola na zakladke, necitila som sa dobre v skole s kopu deti s ktorymi aom si nerozumela apod.. ale coho by som sa obavala jedine teda je to, ci sa budu vediet prisposobovat okoliu atd, hlavne ked pojdu na strednu a ci to nebude pre nich sok vidiet ze realny zivot je iny nez na co boli zvyknuti doma..
Preco niektori zbohatlici nedavaju svoje deti do sukromnych skol ale do statnych a ko rodicia Paris Hilton? Lebo sa nic nenauc Ina ci o realnom zivote
@katarina092 myslím že väčšina tých rodičov nie je ok 🤣 takže ani ich deti nemozu byt…
@anonym_0934fa tiež rozmýšľam nad homeschoolingom, lebo plánujeme 2 roky žiť mimo Slovenska.
A som ok, aj dieťa
Určite normálna škola, áni nie kvôli učivu, ale kvôli kolektívu.
Znamy bol na homeschoolingu lebo bol najstarsi z 5 deti a blizka dedinska skola rodine nevyhovovala a nenal ho kto vozit do tej vzdialenej. Nechodil takriez do MS z toho isteho dovodu. Do ZS nastupil az do 6 rocnika, rovno na gymnazium a dari sa mu dobre. Je to o preferenciii rodicov. Dieta "prezije" homeschooling, aj beznu ZS

Na jednej strane nakladate na zastarale skolstvo ale inovacie su fuj fuj fuj. Ano, s pracou to je "komplikovanejsie", momentalne pomaham vo firme, kde mozem robit po veceroch, na dochodok myslime, investujeme do fondov, klasika, mame poistenia a tak dalej, ale tak zaklady financnej gramotnosti by mal mat clovek, ci ma deti v skole ci na HS. Ja nikoho z vas nepresviedcam na HS 😀 rieste si svoj zivot ako chcete, stale nerozumiem, ze ste najmudrejsie, ked proste do toho nevidite..preto to na Slovensku vyzera tak vyzera ako to vyzera.
@olivierko229 cize HS je inovácia? A v com prosím ta? Ty inak učíš svoje dieťa? Si učiteľka, alebo aká je tvoja kvalifikácia? Ci sa iba na to hráš? Mimo to, dieta ma mat aj ine autority okrem matky ci otca.
Za mňa istý stupeň inovácie predstavuje to, ze dieta chodi do menšieho kolektívu, kde sa hravou formou vzdeláva. Nie, ze s nim ráno lezis do 9 v posteli a majkas sa s ním a potom sa niečo teda "poucite" a je to akože učenie lebo viac sa mu nechce.
A čo sa týka skolky drvivá väčšina detí nie je pripravená preto, lebo ich na to matky nepripravia. A to je jednoducho fakt. Hovoria to aj odborníci. A obdobne je to aj so školou