icon

Aké sú výhody a nevýhody homeschoolingu?

katarina092
6. aug 2025

Ahojte,
Aky mate nazor na homeschooling? Najdu sa tu ludia co boli takto odchovani ako to na Vas vplyvalo? Je to velmi kontroverzna tema, niesom uplne za, ani proti, urcite zalezi od schopnosti a casu rodica, len sa obavam ci z deti nebudu vacsi introverti.. ked sa zamyslim kolko deti sedi len za tabletom, compom, socializacia je inde nez byvala.. pocula som pribeh dospelej americanky ktorej to vyslovene uskodilo a ma problem nadvazovat vazby..
Dakujem

dskjhfdlkdjhl
7. aug 2025
@olivierko229

@katarina092 velmi komplexna tema. To, ze sa dieta nevie/nechce prisposobit kolektivu a ide si svoje vidim ja prave u deti, co do skoly chodia..ale je to povahova crta, nauceny vzorec spravania? Ci deti vzdelavane doma ci v skole, vzdy je rozhodujuci faktor domace prostredie a vztahy doma. Ja mam deti doma, pretoze nechcu chodit do skoly. Az budu chciet, pojdu. Zatial len rok, do skoly sme chodili raz do tyzdna, niekedy nechceli ani tolko. Uvidime co bude, pre mna je dolezite, aby boli v psychickej pohode. Udivuje ma stale presvedcenie mamiciek, ze trojrocne deti potrebuju kolektiv. Nepotrebuju. Potrebuju mamu. Sama riaditelka mi v skole vravela, ze vidi, ze deti na prvom stupni este nie su zrele a pripravene riesit konflikty/nepohodlie, zazili teda kadeco ( aj pokakanie zo stresu, v skole, ano). Takze je to na individualnom posudeni. My sme sa opytali deto, a nie, nemaju problem nadvazovat kamaratstva aj s cudzimi detmi, nemaju problem rozpravat s dospelymi. Uznavam, este sme na HS kratko, zatial je to pre nas ale ta spravna cesta. Ziaden stres, ucime sa to, co nam prave ide, v case, ked to ide.

@olivierko229 No, mne sa nechce navarit detom obed, tak im nenavarim? Nechce sa mi ist do prace, tak nepojdem? Hmm, toto je super vychovna metoda. A doma, ked sa im nechce ucit, tak sa neucite? Ci ako to funguje?

olivierko229
7. aug 2025
@gagik

@olivierko229 a ked sa in nebude chcieť ist do žiadnej prace? Tak nebudu musieť?

@gagik preco by sa nechcelo? Nebude pracovat, nebude mat peniaze. Ci deti na HS maju v tomto inu logiku ako deti, co chodia do skoly? Mozno by ste si mohli vygooglit, ake maju uplatnenie taketo deti v pracovnom zivote a prave vdaka tomu, ze rodicia zivia ich edupassion, dosahuju nadpriemerne vysledky a su atraktivne pre zamestnavatela. Vela krat prave vdaka svojej passion buduju vlastny biznis. Vacsina z vas, co tu pisete, je stylom "kamaratka mala fialovu zmrzlinu a ja vam poviem, ako chuti". Vykreslili ste tu HS ako strasiaka, a pritom nemate priamu skusenost..

olivierko229
7. aug 2025
@dskjhfdlkdjhl

@olivierko229 No, mne sa nechce navarit detom obed, tak im nenavarim? Nechce sa mi ist do prace, tak nepojdem? Hmm, toto je super vychovna metoda. A doma, ked sa im nechce ucit, tak sa neucite? Ci ako to funguje?

@dskjhfdlkdjhl tak nenavar. Das detom studeny obed. Ked sa ti nechce vobec varit, tak objednavaj, vasa vec, co budete jest. Nechces chodit do roboty? Nechod. Budete zit skromnejsie, nepojdes na dovolenku. V com to je, ze niektori ludia maju viac a niektori menej? Lebo vela tych, co maju nieco navyse aj robi nieco navyse. Ake jednoduche.. pochopili princip dosledkov svojich rozhodnuti, co mnozstvu ludi chyba, radsej budu bedakat a stazovat sa. A ano, nechce sa detom ucit? Okej, davame vytvarnu, hudobnu, telesnu, citame, upratujeme.. Mozu sa zahrat na PC, ak sa poucia, a cuduj sa svete, ucia sa aj cez prazdniny.

dskjhfdlkdjhl
7. aug 2025
@olivierko229

@dskjhfdlkdjhl tak nenavar. Das detom studeny obed. Ked sa ti nechce vobec varit, tak objednavaj, vasa vec, co budete jest. Nechces chodit do roboty? Nechod. Budete zit skromnejsie, nepojdes na dovolenku. V com to je, ze niektori ludia maju viac a niektori menej? Lebo vela tych, co maju nieco navyse aj robi nieco navyse. Ake jednoduche.. pochopili princip dosledkov svojich rozhodnuti, co mnozstvu ludi chyba, radsej budu bedakat a stazovat sa. A ano, nechce sa detom ucit? Okej, davame vytvarnu, hudobnu, telesnu, citame, upratujeme.. Mozu sa zahrat na PC, ak sa poucia, a cuduj sa svete, ucia sa aj cez prazdniny.

@olivierko229 No, celkom by ma zaujimalo, ake mas pracovne skusenosti a kolko deti si uz oducila. Este mozes byt raz velmi prekvapena, ale tak kazdy sa uci na chybach, ti hlupejsi na svojich😉

katarina092
autor
7. aug 2025
@anonym_ca49bc

Mali sme to v rodine. Neterka bola šikovné a nadané dieťa, ktoré vynikalo už v škôlke, zvedavé, bystré, komunikatívne a tak ju mama nechala doma, aby sa vraj v škole nenudila. Robila vždy len to, či chcela a kedy chcela. Do školy nastúpila ako 11-ročná na osemročné gymnázium. Tam to nezvládala, nevedela si vytvoriť vzťahy v kolektíve, cítila sa zle, nevedela sa pravidelne učiť, denne s ňou museli sedieť, skúšať, kontrolovať ju, jej to bolo jedno. Učenie v puberte jej zrazu nešlo tak ako sa očakávalo a navyše, nezniesla, že iné deti sú v mnohom lepšie ako ona. Nastali v nej psychické problémy, zúrivosť, sebapoškodzovanie, vydieranie rodičov. Prestúpila na bilingválne gymnázium a bolo to to isté, len s tým, že už to nezvládala ani švagriná a nechala ju tak. Napokon ju vyhodili v 3. ročníku. Po známosti ju ešte dali na odbornú školy, kde jej uznali prvý ročník a všetci sme dúfali, že si urobí maturitu. Najskôr veľké nadšenie a potom školu jednoducho nechala, že ju to nebaví. Do toho si našla absolútne nevhodného priateľa, tiež bez vzdelania. Dnes má takmer 25 rokov, je slobodná matka, živí sa občasnými prácami. Je z nej nepekné potetované individuum s psychickými problémami. Istú dobu brala aj drogy, možno ešte stále berie. Doteraz nedokáže akceptovať iných ľudí, nevie spolupracovať, nemá výdrž, myslí si, že je najlepšia, všetkých okolo dehonestuje a potom vyplakáva, že nemá priateľov. Švagriná medzitým zomrela a ešte pred smrťou si toto vyčítala.

@anonym_ca49bc tak byt o je smutne…ked neni spravne nastaveny zaklad ake nepriaznive celozivotne dosledky to moze mat..ako homeschooling moze byt aj priaznivy ked je v tom system, socializacia a pod…moja sestra takto ucila 2 deti 1.stupen teraz maju 13 a 10 , chodia do jednej sukromnej katolickej skoly a vyzeraju ze to davaju dobre.. maju aj kamosov, jeden sa sice stazuje ze sa mu vysmievaju obcas, ale to by asi aj bez toho

katarina092
autor
7. aug 2025
@olivierko229

@olivierko229 no tato metoda samych prav a ziadnych povinnosti nevesti nic dobre.. vsetci si mozme robit len co chceme, kedy chceme ako chceme.. Niekedy sa treba v zivote zapriet, prijat aj povinnosti, zakon apod, potom z deti vyrastaju nevychovanci co nerespektuju autority a myslia si ze existuju len ich prava a nikoho nemusia posluchat. Keby prisla vojna tak sa zosypu skor ako deti zvyknute ze vsetko neni len o nich.
A neni dobre dat im na obed co chcu, dajme im rovno cokoladu a ked ich bude boliet brucho pochopia dosledky nie?

gagik
7. aug 2025
@olivierko229

@gagik preco by sa nechcelo? Nebude pracovat, nebude mat peniaze. Ci deti na HS maju v tomto inu logiku ako deti, co chodia do skoly? Mozno by ste si mohli vygooglit, ake maju uplatnenie taketo deti v pracovnom zivote a prave vdaka tomu, ze rodicia zivia ich edupassion, dosahuju nadpriemerne vysledky a su atraktivne pre zamestnavatela. Vela krat prave vdaka svojej passion buduju vlastny biznis. Vacsina z vas, co tu pisete, je stylom "kamaratka mala fialovu zmrzlinu a ja vam poviem, ako chuti". Vykreslili ste tu HS ako strasiaka, a pritom nemate priamu skusenost..

@olivierko229 ja by som takeho zamestnanca nechcela, co robi len co sa mu chce a kedy sa mu chce. A teraz mi napis, ze z HS deti su vsetko len úspešní podnikatelia a majitelia superuspesnych firiem s tym,ze podnikajú a cely zivot robia len to, co ich len a len zaujima.

catherinah
7. aug 2025

Poznám jednu rodinu, pochvaľujú si, deti majú veľa iných krúžkov.
Ja osobne NIKDY🙈 😀
Jedine, ze by ho učila súkromné učiteľka doma, ale ja nie.

olivierko229
7. aug 2025
@katarina092

@olivierko229 no tato metoda samych prav a ziadnych povinnosti nevesti nic dobre.. vsetci si mozme robit len co chceme, kedy chceme ako chceme.. Niekedy sa treba v zivote zapriet, prijat aj povinnosti, zakon apod, potom z deti vyrastaju nevychovanci co nerespektuju autority a myslia si ze existuju len ich prava a nikoho nemusia posluchat. Keby prisla vojna tak sa zosypu skor ako deti zvyknute ze vsetko neni len o nich.
A neni dobre dat im na obed co chcu, dajme im rovno cokoladu a ked ich bude boliet brucho pochopia dosledky nie?

Nikde som nevravela, ze deti nemaju povinnosti, maju ich dostatok, nejedia sladkosti, ked si zmyslia, funguju u nas pravidla, deti ich respektuju, a sme doma spokojni, nezijeme stresom denneho kolotoca. A mozem s cistym svedomim povedat, ze vdaka homeschoolingu su moje deti kludnejsie a vyrovnanejsie (chodili sme do skolky 2 roky, viem to porovnat) ako ich rovesnici a ine starsie deti. Pretoze k nim pristupujem s respektom a ohladom k ich potrebam, co pre vas znamena, ze si mozu robit kedy chcu, co chcu. Tak hlavne budme vsetci stastni, nech sa vam dari.

aurora33
8. aug 2025
@olivierko229

Nikde som nevravela, ze deti nemaju povinnosti, maju ich dostatok, nejedia sladkosti, ked si zmyslia, funguju u nas pravidla, deti ich respektuju, a sme doma spokojni, nezijeme stresom denneho kolotoca. A mozem s cistym svedomim povedat, ze vdaka homeschoolingu su moje deti kludnejsie a vyrovnanejsie (chodili sme do skolky 2 roky, viem to porovnat) ako ich rovesnici a ine starsie deti. Pretoze k nim pristupujem s respektom a ohladom k ich potrebam, co pre vas znamena, ze si mozu robit kedy chcu, co chcu. Tak hlavne budme vsetci stastni, nech sa vam dari.

@olivierko229 moje deti chodia do normálnej školy a sú kludne a vyrovnane. Kde sa stala chyba?

lienka.7
8. aug 2025
@olivierko229

@olivierko229 tie respekty a ohľady na ich potreby potom všetci vidíme neskôr v praxi. Fakt potešenie potom mat k dispozícii takýto exemplár, ktorý si myslí že si môže robiť čo sa mu zachce a kedy sa mu zachce 👌🤦‍♀️ a nemôžeš mu absolutne nič povedať, lebo všetko berie ako útok na svoju osobu.
Väčšina ľudí je potom nepoužiteľné c reálnom živote, ale to je ôk. Hlavne ze je podla nich.

olivierko229
8. aug 2025
@aurora33

@olivierko229 moje deti chodia do normálnej školy a sú kludne a vyrovnane. Kde sa stala chyba?

@aurora33 preco chyba, ak su v pohode? To je predsa super, ak im to vyhovuje, dobre pre vas. Nerozumiem.

olivierko229
8. aug 2025
@lienka.7

@olivierko229 tie respekty a ohľady na ich potreby potom všetci vidíme neskôr v praxi. Fakt potešenie potom mat k dispozícii takýto exemplár, ktorý si myslí že si môže robiť čo sa mu zachce a kedy sa mu zachce 👌🤦‍♀️ a nemôžeš mu absolutne nič povedať, lebo všetko berie ako útok na svoju osobu.
Väčšina ľudí je potom nepoužiteľné c reálnom živote, ale to je ôk. Hlavne ze je podla nich.

@lienka.7 preco by si mu nemohla nic povedat? Teraz nikdy nepovies ziadnenu cloveku nic, aby bol v pohode? To je co za nezmysel. Poviem mu, nepaci sa mu, nech ide. Takto ako zamestnavatel prepusti zamestnanca. A bohuzial pre systemove deti, i ked vy tvrdite, ze su odolnejsie, nie su. A tym, ze ich ucime vytrvat v nepohodli, preziju tak vacsinu svojho zivota. Potom sa cudujeme, preco zeny ziju s hlupakmi, alkoholikmi a nechaju sa otlkat a preco zamestnanci chlastaju a ostavaju v deprimujucej robote. Vsak su odolni. Kazda minca ma dve strany..je to na vas ako pristupujete k svojmu zivotu a mentalnemu nastaveniu svojich deti, ale preco odsudzujete nieco, comu vlastne nerozumiete...

dskjhfdlkdjhl
8. aug 2025
@olivierko229

@lienka.7 preco by si mu nemohla nic povedat? Teraz nikdy nepovies ziadnenu cloveku nic, aby bol v pohode? To je co za nezmysel. Poviem mu, nepaci sa mu, nech ide. Takto ako zamestnavatel prepusti zamestnanca. A bohuzial pre systemove deti, i ked vy tvrdite, ze su odolnejsie, nie su. A tym, ze ich ucime vytrvat v nepohodli, preziju tak vacsinu svojho zivota. Potom sa cudujeme, preco zeny ziju s hlupakmi, alkoholikmi a nechaju sa otlkat a preco zamestnanci chlastaju a ostavaju v deprimujucej robote. Vsak su odolni. Kazda minca ma dve strany..je to na vas ako pristupujete k svojmu zivotu a mentalnemu nastaveniu svojich deti, ale preco odsudzujete nieco, comu vlastne nerozumiete...

@olivierko229 A kolko dospelych, ktori boli na domacom vzdelavani, poznas?

aurora33
8. aug 2025
@olivierko229

@aurora33 preco chyba, ak su v pohode? To je predsa super, ak im to vyhovuje, dobre pre vas. Nerozumiem.

@olivierko229 pretoze si to napísala štýlom, akokeby všetky deti chodiace do normálnej školy boli vystresované a všetky na domácom vzdelávaní sú pokojne a vyrovnane.

olivierko229
8. aug 2025
@aurora33

@olivierko229 pretoze si to napísala štýlom, akokeby všetky deti chodiace do normálnej školy boli vystresované a všetky na domácom vzdelávaní sú pokojne a vyrovnane.

@aurora33 no nie naschval, nemalo to takto vyzniet...to bolo v zmysle, ze po skolke bol maly vynervaceny, v skolke zlaticko, vsetci s nim chceli byt kamarati, ale bolo to nanho vela. Rozculoval sa za hluposti, co predtym ani teraz neriesi, bol napaty, nebolo s nim do reci, potreboval cas, kym sa zo skolky "spamatal", a ked mal este aj kruzok, tak to bol koniec. Nervy a nervy, premotivovane dieta. A to ani nemusim hovorit, o kolko menej casu sme spolu travili, a vedela som, ze sa navzajom vzdalujeme...a isto to vedel aj on, a bol frustrovany, ale dieta to este nedokaze pomenovat..od kedy sme na domacom, mame cas sa rano, vecer potulikat, mame cas si citat, rozoberat nase zazitky, a taketo veci ..a vidiet to na celkovom spravani deti. Samozrejme, HS nie je pre kazdeho, vela ludi si to koli on site praci nemoze dovolit, a ja to beriem. Ale vacsina prispevkov tu na HS naklada a nerozumeju zakladnym principom. Samozrejme, ze to nejde bez rezimu, a ano, mozno to kazdy rodic nezvlada ukocirovat, ale to uz je jeho zodpovednost. Ale poznam viacero deti na HS, co su uz roky na HS, a nie, nie su to drzi manici bez respektu. To je naozaj vec vychovy doma. Tak ako su take deti medzi skolakmi, tak medzi domskolakmi. To je cele.

lienka.7
8. aug 2025
@olivierko229

@aurora33 no nie naschval, nemalo to takto vyzniet...to bolo v zmysle, ze po skolke bol maly vynervaceny, v skolke zlaticko, vsetci s nim chceli byt kamarati, ale bolo to nanho vela. Rozculoval sa za hluposti, co predtym ani teraz neriesi, bol napaty, nebolo s nim do reci, potreboval cas, kym sa zo skolky "spamatal", a ked mal este aj kruzok, tak to bol koniec. Nervy a nervy, premotivovane dieta. A to ani nemusim hovorit, o kolko menej casu sme spolu travili, a vedela som, ze sa navzajom vzdalujeme...a isto to vedel aj on, a bol frustrovany, ale dieta to este nedokaze pomenovat..od kedy sme na domacom, mame cas sa rano, vecer potulikat, mame cas si citat, rozoberat nase zazitky, a taketo veci ..a vidiet to na celkovom spravani deti. Samozrejme, HS nie je pre kazdeho, vela ludi si to koli on site praci nemoze dovolit, a ja to beriem. Ale vacsina prispevkov tu na HS naklada a nerozumeju zakladnym principom. Samozrejme, ze to nejde bez rezimu, a ano, mozno to kazdy rodic nezvlada ukocirovat, ale to uz je jeho zodpovednost. Ale poznam viacero deti na HS, co su uz roky na HS, a nie, nie su to drzi manici bez respektu. To je naozaj vec vychovy doma. Tak ako su take deti medzi skolakmi, tak medzi domskolakmi. To je cele.

@olivierko229 HS ma byt opodstatnený v prípade, že je na to nejaký, najmä teda zdravotný dôvod. Nie z dôvodu, ze sa dietatu nechce do skolky/školy alebo ze matka je nezdravo na dieta naviazaná a chce ho mat doma. Akebo ty sa nestíhaš cez deň s nim tulkat??? To co je za somarina??? Sorry. A to, ze takéto deti sa potom nevedia začleniť do kolektívu je proste fakt. A aj do reálneho života. Videli sme už iba pri korone, keď bol online. A dôsledky sú katastrofálne.
Taktiez dôvod na HS Nie je, ze si chcú zacestovat, a podobne.
Nie, škola nie je holubnik, tak ako ani práca. V živote platia iste pravidlá, a to, ze to budem decku uľahčovat, mu tým nijako nepomôžem, skôr do budúcnosti uškodim. Ale takým ako ty je to škoda vysvetľovať.

maya_hi
8. aug 2025

@katarina092 Elon Musc bol odchovaný na homeschoolingu. Stačí takáto odpoveď? 😁 Ale nie. Za mňa, každý extrém prináša riziká. A toto do istej miery (hlavne ak žiješ v krajine ako je naša), extrém je. Ak je to nutné dieťa má veľké problémy so socializáciou, bývate niekde na lazoch, 20km od civilizácie, je to nutnosť. Je fajn, ak dieťa aspoň vyrastá vo veľkej rodine (aspoň 3 deti, k nie viac), kde má možnosť vyskúšať si a zažiť rôzne interakcie. Práve včera sme sa o tom bavili s dcérou, ktorá prichádza do kontaktu s deťmi z amerických kresťanských rodín, kde je homeschooling bežný. Tie decká sú milé, vzdelané, pozorné, ale... Nemajú toľko skúseností ako deti, ktoré sú zaradené do bežnej society. Áno, aj tých zlých. Ak na ne niekedy v živote narazia, môže to byť pre ne šok. Oni sa dokonca stretávajú s inými rodinami, chodia na krúžky, ale vždy je to jedna veľká uzavretá komunita. Takže ide o to, čo chceš deťom do života ponúknuť, ako si predstavuješ ich život. Prežiť v škole nie je naozaj jednoduché. Ja sama som učiteľka a vnímam to ako veľmi náročné obdobie pre každé dieťa. Mojím vlastným hovorím- len treba prežiť ZŠ a všetko už bude O.K. 😁 Na druhej strane vidím, že toto je presne ten "veľký život v malom". Už teraz riešime nespravodlivosť, správanie slabochov a nešťastníkov, ktorí si to kompenzujú na svojom okolí, dostávajú sa do situácie, že sa musia prekonávať, urobiť niečo, čo im je nepríjemné, ale dá sa to naučiť, nacvičiť (vystúpenie pred triedou, prezentácia), hovoríme o potrebe zostať rovný (ak vidia nespravodlivosť, musia nájsť odvahu ozvať sa), vedieť sa brániť (vyhľadať pomoc dospelého, ozvať sa, nebáť sa pozrieť strachu do očí)... Obidve moje deti boli v škole "iné" ako ostatné. A materinský inštinkt by ma okamžite dohnal do homeschooligu. Na druhej strane, o tieto "hnusné" skúsenosti by som ich pripravila a dnes by som nemala úžasnú, vyspelú 23 ročnú dcéru, ktorá dokáže na študentských táboroch pomôcť deckám, ktoré majú podobné problémy. Vytvorila si algoritmus riešení na základe vlastných skúseností a vidí, že práve tie deti, ktoré si prešli HS, absolútne netušia, o čo ide. Sú v podobných témach stratené. Netvrdím, že deti musíme strčiť do geta aby "vedeli o čom je život", ale ak chceme, aby v dospelosti dokázali prežiť v TOMTO svete, medzi TÝMITO ľuďmi, musia s nimi žiť už od mala. Učiť sa to medzi nimi. Nie, neprispôsobovať sa tomuto svetu 😊 ale poznávať ho, naučiť sa v ňom prežiť a možno ho aj meniť k lepšiemu ❤️ Na to tu predsa sme! Veď "my sme soľou Zeme" 🤌

aurora33
8. aug 2025
@olivierko229

@olivierko229 čo ja viem, ja chodím do prace, moje deti do školy a potuľkam sa s nimi ráno a poobede aj večer. Nič im nechýba 🙂

zuzana76
Autor odpoveď zmazal
anonym_fb4336
8. aug 2025

Ja som skôr zástanca malotriedok než homeschoolingu a tiež nie som fanúšik klasických tried, to mi príde tiež dosť bieda v 21 storočí.

anonym_b93d2a
8. aug 2025

Poznám rodinu kde dieťa je na HS. Za mňa nie, alebo aspoň nie vo forme, v ktorej to vidím. To dieťa nemá ani zďaleka zvládnuté učivo, ktoré by malo v jeho veku ovládať. V rodine sa kladie veľký dôraz na jeho názory a chuť niečo robiť. Keď to ráno na učenie necíti, tak sa neučia. Nerozumiem tomu ani trochu, ale môžem povedať, že mi ide dosť na nervy. Také si je vedomé samého seba a svojich práv, že je to až na škodu. Drzé dominantné správanie, slovník dospelého človeka, ale bez soft skills. Rodičia razia heslo "ak sa ti nepáči ako sa k tebe správa, je to tvoj problém, nie náš". No jedinečná individualita z toho rastie 🤦

kp7333
8. aug 2025

Necitim sa kompetentna posudzovat pripravenost deti z HS na vyssie vzdelanie, ci na zivot. To necham na ucitelov ci zamestnavatelov.
Zaujima ma vsak prakticka stranka - ak je jeden z rodicov dobrovolne nezamestnany kvoli tomu, aby sa mohol plne venovat vyucbe deti a jedinym zdrojom prijmu je prijem druheho rodica, ako maju vyrieseny plan na dochodok? A aky je back-up plan v pripade rozvodu, straty zamestnania ci nebodaj umrtia jedineho zivitela?

Mozno @olivierko229 mi to moze ozrejmit.

betulinka1
8. aug 2025

@katarina092 podla mna pre prvy stupen uplne super. Ale teda ak ma matka vzdelanie alebo skusensoti. Lebo moj prváčik a covid, kedy sme boli vlastne doma, lebo skola stale zavretá, tak to pisanie som mu nedala spravne zaklady. Ze este aj smer kazdeho pismenka ma svoj vyznam.

anonym_f5ccf5
8. aug 2025
@kp7333

Necitim sa kompetentna posudzovat pripravenost deti z HS na vyssie vzdelanie, ci na zivot. To necham na ucitelov ci zamestnavatelov.
Zaujima ma vsak prakticka stranka - ak je jeden z rodicov dobrovolne nezamestnany kvoli tomu, aby sa mohol plne venovat vyucbe deti a jedinym zdrojom prijmu je prijem druheho rodica, ako maju vyrieseny plan na dochodok? A aky je back-up plan v pripade rozvodu, straty zamestnania ci nebodaj umrtia jedineho zivitela?

Mozno @olivierko229 mi to moze ozrejmit.

@kp7333 aspon s cim som sa ja stretla tak, ze rodic na hs ma bud fiktivne zamestnanie cez nejakeho znameho a ten plati odvody (na ktore mu davaju peniaze) , ma nejaku brigadu, dohodu alebo riesi svoje podnikanie, ci je na rodicaku alebo na predlzenom.
ako sa divaju na svoj dochodok? po tom som nikdy nepatrala, ale asi sa spoliehaju na uspory a rozne investicie vdaka druhemu partnerovi, rozvod neriesia-nikdy by im nedovolili sa rozviest pod roznymi vydieracskymi a nabozenskymi dovodmi a ked ano tak by z nich vyklepali poriadne sumy a robili problemy. a smrt? taka moznost neexistuje 🙈

olivierko229
8. aug 2025

Na jednej strane nakladate na zastarale skolstvo ale inovacie su fuj fuj fuj. Ano, s pracou to je "komplikovanejsie", momentalne pomaham vo firme, kde mozem robit po veceroch, na dochodok myslime, investujeme do fondov, klasika, mame poistenia a tak dalej, ale tak zaklady financnej gramotnosti by mal mat clovek, ci ma deti v skole ci na HS. Ja nikoho z vas nepresviedcam na HS 😀 rieste si svoj zivot ako chcete, stale nerozumiem, ze ste najmudrejsie, ked proste do toho nevidite..preto to na Slovensku vyzera tak vyzera ako to vyzera.

kp7333
8. aug 2025
@olivierko229

Na jednej strane nakladate na zastarale skolstvo ale inovacie su fuj fuj fuj. Ano, s pracou to je "komplikovanejsie", momentalne pomaham vo firme, kde mozem robit po veceroch, na dochodok myslime, investujeme do fondov, klasika, mame poistenia a tak dalej, ale tak zaklady financnej gramotnosti by mal mat clovek, ci ma deti v skole ci na HS. Ja nikoho z vas nepresviedcam na HS 😀 rieste si svoj zivot ako chcete, stale nerozumiem, ze ste najmudrejsie, ked proste do toho nevidite..preto to na Slovensku vyzera tak vyzera ako to vyzera.

@olivierko229 ja nikomu nenakladam, seriozne ma to zaujima. Ja som taka, nespolieham sa na partnerov prijem, aj na matersku som isla az ked som mala dost nasetrene, lebo co keby nahodou. V dnesnej dobe ani nevies ako sa mozes ocitnut v roli samozivitelky. Rozvodovost je 50%, k tomu dalsie rizika ako ochorenie ci smrt partnera.
Minule sa tu stazovala jedna pani na manzelovo spravanie. Nakoniec vyplynulo, ze ona je 100% financne zavisla od manzela, uspory ziadne, ani byt nebol jej. Kedze roky nepracovala, tazko si najde uplatnenie na trhu prace. Keby prislo na rozvod, nema z coho seba zivit, nieto este deti.

zuzana76
8. aug 2025
@kp7333

@olivierko229 ja nikomu nenakladam, seriozne ma to zaujima. Ja som taka, nespolieham sa na partnerov prijem, aj na matersku som isla az ked som mala dost nasetrene, lebo co keby nahodou. V dnesnej dobe ani nevies ako sa mozes ocitnut v roli samozivitelky. Rozvodovost je 50%, k tomu dalsie rizika ako ochorenie ci smrt partnera.
Minule sa tu stazovala jedna pani na manzelovo spravanie. Nakoniec vyplynulo, ze ona je 100% financne zavisla od manzela, uspory ziadne, ani byt nebol jej. Kedze roky nepracovala, tazko si najde uplatnenie na trhu prace. Keby prislo na rozvod, nema z coho seba zivit, nieto este deti.

@kp7333 bud ciastocne pracuju na pol uvazok, ak sa da, napr nejaka firma, kde moze mat homeoffice, alebo si plati sama odvody a je dobrovolne nezamestnana, ked partner zarobi dobre, alebo je fiktivne zamestnana, aby sa za nu platili odvody, zabezpecenie zvacsa neriesia

kp7333
8. aug 2025
@zuzana76

@kp7333 bud ciastocne pracuju na pol uvazok, ak sa da, napr nejaka firma, kde moze mat homeoffice, alebo si plati sama odvody a je dobrovolne nezamestnana, ked partner zarobi dobre, alebo je fiktivne zamestnana, aby sa za nu platili odvody, zabezpecenie zvacsa neriesia

@zuzana76 v kazdom z tychto pripadov, co si vymenovala, ma bud znizeny alebo ziadny prijem, cize je de facto financne zavisla od partnera. Nehovoriac o tom, ze z minimalnych odvodov dostane minimalny dochodok.

zuzana76
Autor odpoveď zmazal