Akí sú vaši 7 roční chalani?
Ahojte, potrebujem radu, lebo mam pocit ze scvokatiem. Mam prvaka, v septembri mal 7 rokov. Skoro do 6tich rokov bol strasne sikovny, vsetko ho bavilo, vedel vsetko rychlo urobit, jednoducho idealne dieta. No a niekedy po 6tom roku sa to zacalo menit. Je strasne lenivy, vsetko mu nekonecne dlho trva, uplne mu vynechava pozornost. Napr. dnes rano som isla s mladsim von, sme ho pozdravili - ranajkoval. A manzel mi potom hovori, ze on sa ho spytal, ci maly spi... A to je tolko roznych situacii. Bol u kamarata - hrali pc hry. Pytam sa ho: jeho mama bola doma? On nevedel. A otec? nevedel. Pritom boli doma. Ucenie jedna velka katastrofa. Pistanie ked ma citat - namiesto sustredenia aby cital si slova domysla, pisanie este horsie. Volame ho uspavac hadov, lebo kym precita jednu vetu zo 4 slov, ja aj zabudnem o com to je. Keby sme ho nechali, dokazal by sa doma motat a povalovat cely den. Ked sa ma prezliect, trva to hodinu, ked veceria, dalsia hodina....Tusim namiesto napredovania ide dozadu. Uz ma strasne vytaca, o to viac, ked si spomeniem aky bol sikovny, rad chodil von, vzdy posluchol. Myslim ze je to strasna lenivost len neviem ci prechadza nejakym vyvinom alebo co to je. Dostava tresty, ak nieco neurobi do urciteho casu - ma dooooostatocne dlhy cas, ide skor do postele, nepusti si rozpravku atd. Su aj vasi synovia taki? Co by som s nim mala robit? Snazime sa viest ho k zodpovednosti, je to taky maly motak. Co s nim?
@tilly treba uznať, že keď má dieťa ešte mimoškolské aktivity, šport a pod. - tak je to náročné na organizáciu.
Lebo musíš dostriehnuť na dostatok tekutín, na dostatok jedla, na dostatok spánku a domáce úlohy maximálne zefektívniť.
Takže pri domácich úlohách sme sa zameriavali hlavne na tie oblasti, kde bol problém. U nás matika - takže som si zohnala pracovné zošity na matiku a v tých sme riešili podobné cvičenia ako z nepozornosti doplietlo v škole. Moje nepozorné dieťa často nesledovalo výklad učiteľa, takže učebnú látku nepochopilo...no jednoducho doma sme sa museli k tomu učivu vrátiť a vysvetliť si to, precvičiť si to. Čítanie - zo šlabikára mi dieťa nechcelo čítať. Takže len detské knihy, časopisy, detské encyklopédie - tie som vždy tak nejak podstrčila dieťaťu pod nos, aby sa denne začítalo na takých 10-15-20 min.
Keď sa dieťa naučí so športom a pohybom žiť a vedieť si zosúladiť povinnosti so športom, oddychom na čerstvom vzduchu...tak to je pre neho veľmi dobré do života.
@evabb35 ano, domace ulohy sme zefektivnili, hlavne aby netrvali dlhsie ako 20-30 minut, lebo to potom uz zas nikam neviedlo...
tie tekutiny su problem, inak je v poslednej dobe dobre, lebo predtym bol strasny jedak, nezjedol mi ani polku chlebika na desiatu, teraz mu musim davat dva + olovrant... a spanok.. do deviatej kazdy vecer spia (aj s bratom), rano ho budime okolo siedmej, ale vacsinou je uz sam hore vtedy...
@tilly stále som sledovala ako pracovalo dieťa v škole. Doma sme precvičovali potom len to, čo v škole nebolo dobre napísané, vypočítané. Nič naviac sme nepísali. Presne ako píšeš na úlohy max. 30 min a dosť. Diktáty sme písali občas a aj tam som použila také písmená a slová, ktoré robili dieťaťu pri písaní problém. S jedením to máme tak, že nemôže byť na desiatu chlieb, lebo potom mi nezje celý obed a poobede musí ešte vládať na mimoškolských aktivitách. Potom bez obeda je problém. Na chleboch mi toľko nevládze. S pitím sa trápime tiež aj my. Som bezradná. Neviem, či si už mám nastavovať budík na pitie alebo čo.
@evabb35 moj sa teraz tak rozjedol, ze zje na desiatu dva rozky, cely obed, na olovrant mava nieco sladke a ked ideme domov, tak ak ideme peso, musi nieco zjest uz po ceste, alebo potom hned doma... pritom on bol taky jedak, ze som do neho nic nevedela dostat, odkedy chodi na hokej doslova "zerie" a vidiet to na nom, ze sa mu uz rysuju svaly, hlavne na nohach...
s pitim to skusame tak, ze dostal obrazok do peracnika a vzdy ked sa na to pozrie, mal by sa napit, ale ci sa napije, neviem...
@sabka no to s tymi hodinami je dobry napad. Ja som mu uz davnejsie kupila hodiny a tiez som urcila, ze o 7mej musi byt obleceny. A nieked je o 2 min 7 a on ze este ma cas... 😀 Ale vacsinou to potom stihne.Zevraj nestresovat casom. Tak potom my maminy sa mozme stresovat? Alebo rovno zblaznit. Ti psychologovia su niekedy nie prave najrealnejsi. Hlavne ak je v rodine viac surodencov.
Zrka teraz si to vystihla. Ak by som cele dni riesla len deno dieta aby nebolo stresovane casom, aby sa necitilo do nicoho nutene a podobne... no tak to lutujem to druhe dieta.
@xlucia to je jedna vec, ale tiez si myslim ze takto by som vychovala absolutne neprisposobiveho bezohladneho cloviecika. A to nemam v plane.
Inak teraz po urcitom case, musim povedat, ze hodiny na toho mojho drobca zaucinkovali. V ramci svojich moznosti sa snazi splnit stanovehe ulohy v stanovenom case. Este musim popracovat na rannom odchode z domu. To sa im vobec, ale vobec nechce.
Tazko povedat ci pomaly. Skor ho nezaujima plynutie casu. Vdzy mi ho v skolke chvalili, vraj ma uzasnu fantaziu, krasne sa vie vyhrat, vydrzi pri jednej cinnosti dlho, je mily a priatelsky a strasne dobrosrdecny... Ale ja som videla aj to, ze ked islo o nieco co ho az tak nezaujimalo (napr obliekanie, samostatne papanie) bol tak na urovni o rok a pol mladsieho brata. Vobec sa nesnazil o zlepsenie. Ved naco ked sa nakoniec aj tak najem. A tak to je do teraz aj v skole. Psychologicka to nazvala "taka umelecka povaha". Vraj vzdy bude taky. Zije si vo svojom vlastnom svete. Zije si spokojne a stastne ale moc sa to nehodi do nasho skolskeho systemu.
@zrka My sme tiez kupili hodinky.... vsetko je podriadene casom..... o 7hod vstavam do 7:08 musi byt obleceny....do 7:10 musi byt v kuchyni......do 7:20 moze jest. o 7:21 sa ide umyt a obut. o 7:35 vychadzame z domu....
A ked sa chce rano bavkat...tak musi vstat o 6:30 so mnou (ked im robim ranajky a obedy) 😝
Ja uz som si zacinala mysliet, ze ten moj sa konecne normalizuje. Ved kazdy den si pripominam, ze cas plynie a bude to len lepsie a lepsie. Minuly tyzden ma vsak vyviedol z omylu.
Streda: vecer pisem do slovnicku, o 14:00 domov, pripominam mu to asi 2x
Stvrtok: rano pripominam ze dnes ma trening, aby ukazal slovnicek a ponahlal sa domov. Je 14:30, vsetky veci nachystane, caka sa len na neho. 14:45 volam mojej mame, dnes s nim ide na trening, nech ho ide pohladat do klubu. 15:05 sa stretnu pred satnou - jaaaaj on zabudol a utekaju na bus.
Piatok: kontrolujem veci v taske a ulohy. Ten farebny papier co som mu dala, lebo mu chybal, uz 2 tyzdne nosi v taske, stale si ho v skole nevylozil.
Sobota: nechapem ako ale dosla mi sol, tak som sa adama opytala, ci by mi skocil kupit. Ze ano, nadsenie. odchadza. O takych 10 min klope na dvere, v rukach drzi polohrubu muku a po ceste stratil zasobnik na pusku, co si chcel strasne zobrat so sebou. Puska v prde...Ide do obchodu este raz, na listocku velkym tlacenym napisane SOĽ.
Nedela: cely den u starych rodicov
Pondelok: rano ho budim, aby sa uz obliekal, na postel mu pokladam veci a nech sleduje hodinky. Pride bleskovo, az ma prekvapi - ale co to ma na sebe? veci co nosi na von. Zacal sa povalovat po zemi, ze on sa uz neprezlecie. Potom sedi v izbe a prispaty pozera co si ma obliect. Vravim mu to co vcera v kostole. Nic. nevedel.
Utorok: rano mu pripominam, ze dnes je trening, ze ho zbalim, ukazujem kde mu davam kartu na bus do vaku, pripominam ze tie prezuvky co ma v skole si ma prelozit do vaku ked pride zo skoly, lebo zrovna sa mu roztrhali papuce, tak tie tendze co nosi na trening som mu dala ako papuce. Cize len prelozit do vaku. Ja v tom case budem mimo domu, manzel bude doma. o15.00 vola moja mama, adam ma uplne mokre nohy, nevie kde ma kartu na bus, vyhovara sa na svoju sestru ze mu ju mala dat. Zase po ceste zo skoly siel hadam po vsetkych mlakach alebo co robi, neviem. Je to asi 10 min od domu. Pridem domov, pozeram tenisky co si mal prelozit do vaku su na zemi hodene. Tak si myslim asi sa vratia domov, nebude z treningu nic. Dcera hovori, ze on si doniesol tenisky z vrecka na telesnu.....Takyto postup som od neho chcela asi pred 3 mesiacmi asi 2x, aby si doniesol tie tenisky z telesnej. Nedoniesol...az teraz...ked nemal....
😀

@evabb35 no, s pitim mame problem strasne malo pije...
ja som si zohnala presne tie iste pisanky, co pouzivaju v skole, ked ma ulohu, najprv to napise do domacej pisanky, potom do skolskej...
teraz robia vacsinu uloh v skole, co je super, doma mu dam len 10 prikladov z matiky, dve veticky na diktat a sme hotovi, anglinu si preberame aj pocas prechadzky, alebo ked ideme v aute... cita pekne, to cvicime malo, to sa priznavam...
a ten sport bol u nas vzdy velmi dolezity, uz od maleho malicka, ked mal dva roky, sme museli kupit trampolinu, lebo sa to nedalo vydrzat a denne musime minimalne prechadzku absolvovat...