icon

Ako ďalej s neposlušným 8 ročným synom ?

miskaz
10. dec 2019

ahojte,
ani neviem , čo vlastne očakávam od tejto diskusie, ale možno sa nájde mamička , ktorá si s tým poradila
takze, mám 8 ročného syna , ktorý mi robí veľké starosti
vždy to bolo relatívne poslušne a zlate dieťa
no odkedy chodí do školy je to horor
neustále papuluje, jeho drzosť je pre mna naozaj dennno denná výzva. každý deň si poviem , že je deň 0 a začíname od začiatku a každý deň sa ti skončí vreskom. Syn vyslovene čaká kým som vytočená , keď začnem rátať do 3 , počká kým poviem tri a ešte stále má čas
Na všetko má posledné slovo.
ale za posledné týždne začal nosiť domov poznámky
za necelé 2 týždne šiesta
nepočúva , robí si svoje , neustále vyrušuje, papuluje a podobne znenie
som dosť prchká povaha , ja nedokážem ostať kľudna
neviem už ako na to dieťa ísť
zákazy nefungujú, nasekať na rit tiež nie, aj keď poslednú dobu som sa pár x neudržala.
manžel má svoj štýl výchovy, vysvetľovať vysvetľovať ale ja vidím že synátor tu jeho výchovu zneužíva.
vie , že je naňho mäkši , tak si vyberá jeho
nás vstah sa veľmi zmenil a mna to veľmi mrzí
dnes ráno odchádzal manžel do prace a povedal mu že ho má rad
mne to už dlho nehovorí pretože nieje dňa , aby som po ňom nemusela kričať
ako by ste reagovali na syna? ako vyjsť z tejto otrasného situácie?
zvažujem psychológa

Strana
z2
lubi40
10. dec 2019

@miskaz moj ma sice iba 5 rokov, ale tiez mu musim povedat 10x. On je hrozne roztrzity a v polovici cesty uz zabudne po co isiel... Inak je velmi sikovny, nekonfliktny...
Inak niekde som citala ako jednat s detmi, co sa suchcu; proste treba dodrzat fixny rezim. napr. povie sa oblec sa o 10 min (pol hodinu...) odchadzame do skoly (skolky...). No a ak nie je obleceny, tak ho zobrat do skoly v pyzame (zobrat veci do tasky pre pripad, ze by si to rozmyslel...). Ja som to skusila na syna z jedenim. Ked mal 3 roky, nechel ist k stolu ked sme jedli, vravim mu teraz je cas na jedenie o 10 min odpratavam zo stola a jest sa bude o 3 hodiny. Jasne, ze ma ignoroval. O 10 min som jedlo spratala a ostal hladny. Viackrat to nezopakoval 🙂 (Akoze jasne, ze som mu dala jest o hodinu nejake ovocie, ale normalne jednlo dostal az o 3 hod). Tak to mozes skusit aj na neho. Povedz o 10 min sa ides sprchovat a ked nebude pripraveny, dat ho do sprchy obleceneho... Nekricat, ale prosto nepovolit. ja mam oblubenu frazu, ked ma syn chut sa dohadovat, vtedy mu poviem, tak podme skusit, kto je tvrdohlavejsi, ci on alebo ja. Este som neprehrala ;)

simca06022011
10. dec 2019

@miskaz inak úplne ako moja dcéra.... Rovnako nemám aký trest vymyslieť, úplne ako keby jej bolo jedno či niekam pôjde, niečo bude robiť ( ale viem, že vnutri jej je to ľúto), tento školský rok jej odvaha vzrastla, samostatná bola vždy, ale teraz ako keby sa už hrala na dospelú 😂... Splniť úlohy, napríklad pripraviť sa do školy, prezliecť, umyť, ...katastrofa. Hodiny zabitého času... raz zlatíčko pomôže, urobí si to čo chce a príde zrazu zlom a koniec. Pravidelne povinnosti mi úplne odmieta robiť odkedy bola na prázdninách (mala za úlohu cez víkend a niekedy, cez týždeň vyložiť umývačku, pozbierať prádlo do prania... Úplne z banálne 5 minútové záležitosti). Papulovacky neustále, ešte nie... Zase?... Preco?... Dobre mama, ja viem, na čo mi to musíš hovoriť atd. No ako ja vybuchnem po pár dňoch vždy. Problém u nás je, a to vidím, že otec jej nič nepovie. Ako nahle on nieco rieši, zvýši hlas na ňu, tak zrazu sa dejú veci. Bitka nepomáha, to hádam nemusim ani písať, skôr naopak. Keď ju necháme nech si robí neumyje sa aj 3-4 dní ( otestované!! Potom už som to nevydrzala), spať pôjde o 22 a ráno vyzerá ako zombie... A pred odchodom do školy nič nebude mať pripravene, oblečie si v zime letné veci atď ( tiež všetko vyskúšané). Zaujímalo by ma ako s takýmito deťmi zaobchádzať 😁 btw. Tiez máme za november poznámky zo školy 🥺

simca06022011
10. dec 2019

@lubi40 skúsim tu sprchu 😂 hádam na mňa sociálku niekto nepošle 😂 moja by isto amok dostala, čo si to dovoľujem ...

lunuska
10. dec 2019

@lubi40 veľmi dobra metóda. Aj ja mám doma 5rocneho chlapca.a 4rocneho a malú princeznu.stym 5rocnym není taký problém .no ten menší och ...neposlúcha bije sa nadáva .neuprace hračky,lenivý je chodiť na wc cikať radšej sa počula a potom rýchlo sa prezlieka..no hotovo.mam čo robiť.ale tento spôsob robím aj ja.a zabera

stela01
10. dec 2019

@miskaz tak sa zamysli čo sa udialo u vás za posledné 3,4 mesiace niečo sa mu muselo udiať .

miskaz
autor
10. dec 2019

@simca06022011 🙏🙏🙏 bože ďakujem za Váš príspevok
naozaj ďakujem
viete mne je z toho do plaču
to dieťa bolo zlatíčko a to nehovorím preto že je moje
učiteľky a psychologička v prípravke v škôlke nám mavli rukou že isto s ním nebudú problémy , že ke veľmi zlatý , šikovný a poslušný chlapec
jeho triedna mi povedala že je veľmi múdry a inteligentný ale že sa zmenil za posledné mesiace v správaní a je to škoda.
vždy sme sa snažili o výťahovú výchovu, vysvetľovať , tráviť s deťmi čas , venovať sa im
ale teraz si neviem dať rady s vlastným deckom.
tak ako píšete o vašej dcére, to iste je u nás doma
PRESNE TO ISTE
aj s tým sprchovaním
nechať ho tak?
skúsila som
povedala som
ok nejdes do vane , tak nechod
a poslala som ho spat
robil cirkus dobrú hodinu že ona nechce ísť špinavý spať
a takéto rodeo vydržať bez toho aby som nevybuchla?
no nedokážem to proste

miskaz
autor
10. dec 2019

@lubi40
aj to som skúšala
neješ? nejedz
najbližšie jedlo je za pár hodín
nechceš ísť do sprchy ? ok vporiadku, nechod
skončilo sa to revom ( vreskom) že on chce jesť alebo sa ísť osprchovať alebo čo
proste to je vyslovene súboj kto z koho a už má to unavuje

miskaz
autor
10. dec 2019

@stela01 neudialo sa nič. akurát sme už obaja s manželom viac vynervovaný z toho kazdodennneho cirkusu u nás
ale aj naša nervozita začala stúpať až vtedy, keď sa u nás tieto cirkusy a odťahovacky kto z koho začali.
už sim si aj syna posadila za stôl a pýtala som sa ho opačne. čo ti vadí? čo mám zmeniť na sebe aby si prestal s tým vymýšľaním? vadí mu keď naňho kričíme. a pýtam sa ho A KEDY NA TEBA KRICIME? KRICIME NA TEBA NIEKEDY BEZOVODNE? jeho odpoved bola nie. pýtala som sa ho čo by robil on na mojom mieste . povedal že by svojmu decku zakázal futbal a dal ho do kúta 🤣
ale ja dom mu futbal zakázala a nepomohlo
tak povedal že sa chce polepšiť ale nevie
a po tejto debate som ho poslala pobaliť veci do školy a do vane . myslite si že išiel? na 10x , keď som sa ho opýtala či zabudol o čom som sa snim rozprávala doteraz a či si z toho niečo zobral
ja naozaj bez príčiny nevrieskam
ale nedokážem ostať kludna keď vidím že má ignoruje

belbel
10. dec 2019

@miskaz podľa tvojho príspevku z 21.20 sa mi zdá rozumný, inteligentný a možno by som skúsila toho psychológa, tam by mohol byť povedané aj tvoj posledný odsek, že ste sa porozprávali, dala si mu určité otázky a ako ich zhodnotil. Psychológ bude vedieť ako ďalej... Pôjde na to inak a z nadhľadu a profesionálne. Možno jemu s formuluje syn to, čo nevie povedať vám. A navrhla by som prepracovať denný plán, možno sa jeho potreby a túžby, čo chce a ako to chce trosku po menili, tak ak sa dá, že by si navrhol zmenu. Osobne si myslím, že deti nás nechcú hnevať, niekedy akoby nechtiac sa stal pravý opak toho, čo chceme my....

simca06022011
11. dec 2019

@miskaz podobne, aj na rozhovory... Ona si žije vo svojom spomalenom slimacom svete.... Chápe že keď si urobí veci hneď ( fakt ma toho málo ešte), môže sa hrať koľko chce a robiť viac menej čo chce... Ale aj tak to neurobí 😂 radšej ma bude nervovat. U nás je to len z tiež v celom dome, napr poviem jej že ideme za chvíľu jesť, pripravi sa stôl a voláme ju... A nič... "Uz idem" 15 minút. Nervy tečú aj ocinkovi ale samozrejme, že to si iba ja odnesiem, čiže žiadna pomoc. Keby som ju otočila v kuchyni s tým že nedostane jesť keď nevie prísť celú večnosť tak asi by sa zbláznili obaja. Inak môj chlap je podobný motak, ale to je iné keď je niekto spomalený ako tie naťahovačky "ideš/nejdem" a odvravacky.

laska201
11. dec 2019

U nas sme zaviedli vecerne debaty.kedze mame 4 deti a obaja chodime do prace takze babka ide rano s chalanmi na bus a s malou do skolky tak sme zaviedli tieto debaty.sadneme do kruhu a rozpravame sa,vysvetlujeme ze musia byt dobri.a vcera rano sa stal zazrak,ze babka nechapala a za celu dobu co chodim ja do prace ich takych este nezazila.Chalani obleceni,nachystani a bez problemov isli pekne na bus s babkou.takze ono to ma co si do seba taketo vecerne rozpravanie sa aj o tom aky mali den v skole.

luba41
11. dec 2019

@miskaz ja nemyslím, že ist si psychologovi pre diagnozu🙂..ved je normálny..tak ked učitelka je s ním spokojná, tak nech mu nepíše poznámky..a učitelka je v pohode ako učitelka? ja som mala doma to isté - inteligentný , dobre sa učiaci syn, ale tie poznámky v žiackej..ale dávali mu ich len tie učitelky, ktoré boli na žiakov " slabé"- proste žiadne autority..a syn to zneužíval - opičky cez hodiny, dovetky k výkladu učitelky, ignoracia učitelky - už ked bol starší..raz bol s ním muž u psychologičky a vyšli sme z toho ako "zlí" - my rodičia..☹ a doma to máme tak isto - ja prchká a dôsledná, manžel benevolentný - ale teda len k správaniu detí..inak sa detom a domácnosti vela venoval aj venuje..ale tiež som chcela velakrát, aby "zakročil" - bohužial - on je len taký vysvetlovací typ, deti by potrebovali niekedy poriadne rázne slovo od neho☹ a z toho vznikajú hádky medzi mnou a mužom..a ked raz za čas / ale to ozaj len málokedy / pritvrdí, tak deti len čumia a robia všetko tak ako má byt..

lubi40
11. dec 2019

@miskaz ved nech si vrieska (aj u nas vrieskal), nepovolim a je nech aj po usiach chodi. Skusi to 1x, 2x, 3x a pochopi, ze takto to nepojde...

tomaskovamaminka
11. dec 2019

Aj ja mam doma takeho drobca - druhaka :( Vdim, ze nie som jedina, akoby clovek hrach na stenu hadzal:( Ma obrovsku fantaziu, kreativny, inteligentny, ale aj nepozorny , akoby mal vlastny svet, jedos, tvrdohlavy, vsetko po svojom, ulohy robit ani za svet, upratavat hracky, obliect sa, ci zuby umyt vecny problem, ked niekam mame ist nachytat sa. Uz sme boli aj v CPPP asi to s nim bude na dlho, porozprava sa s nim ano vsetko chape, rozhodne sa , ze uz to bude inak a doma? ako kedy tam ani nebol. Pritom len chcem, aby ked pride domov si umyl ruky, prezliekol sa a urobil si ulohy a vecer si upratal hracky a nachystal spat.

sapa20
11. dec 2019

@miskaz normálne som sa zľakla, že som v spánku dala túto diskusiu.
Presne toto mam doma a ten vek

miskaz
autor
11. dec 2019

@sapa20 🤣🤣🤣
som rada že niesom sama

miskaz
autor
11. dec 2019

@luba41 v učiteľke by som chybu nehľadala. je prísna , ale spravodlivá
a viem, že tie poznámky dostal oprávnene.
viem si úplne predstaviť , čo robil

moischaaa
Autor odpoveď zmazal
marci77
5. jan 2020

a nestalo sa nieco v triede, skole? nejaky novy spoluziak v triede? s kym sa najviac kamosi? Lebo tie deti vacsinou opakuju po dakom leadrovi triedy, aj my mame v triede taky pripad, ze ten ich leader triedy sa naucil napriklad citat v skolke sam, je to nadpriemerne inteligentne dieta a teraz mam pocit, ze aj puberta u nho zacina skor a taha so sebou aj kamosov z triedy ...
akoze jasne, ze vysvetlujem tomu mojmu, ze nema napodobnovat, no ale ten kolektiv robi vela a to ja uz ovplyvnit neviem

Strana
z2