Ako na neposlušné 4-ročné dieťa?

16. máj 2021

Prosim vas co robim zle? Mam skoro 4 rocnu slecnu ktora ma absolutne nepocuva. Ja jej nieco hovorim a vysolvene ma ignoruje kym ju neschytim uz s nervami a nezruknem. Este sa zacne zlostit co na nu kricim. Jeden z 10 dni je ako anjel, pocuva, sama vsetko spraví, zlata je. A 9 dni len vystraja, nepocuva, papuluje a reve. Snazim sa s nou kominikovat, vela vysvetľovať a trpezlivo ale ked ju 20x oslovim, opakujem svoju poziadavku do aleluja a ona to vytrvalo ignoruje tak uz mi aj ruka vystrelila a dostala po zadku. Vacsinou vtedy sa jej zázračne vrati sluch....poradte ako na nu ist???

nikusiak9
16. máj 2021

skus skupinu vnimava vychova na fb

autor
16. máj 2021

@nikusiak9 dakujem za tip

veronice
16. máj 2021

Nedavno tu bola velmi dobra diskusia o vychove a musim povedat ze rady v nej mi pomohli 👍 ja mam sice 2,5 rocnu ale tiez je casto hlucha 😁🙈 zacali sme aplikovat system 3x a dost a dost dobre to zabera 👍 priklad. Hadze piesok na pieskovisku ookolo seba, takze:
1. Upozornin nech to nerobi, ze to sa nesmie, aby neublizila inym detom
2. Ked to spravi zas, upozornim ju nech to nerobi, inak pojdeme z pieskoviska prec
3. Urobi to tretikrat a uz ju beriem a odchadzame.

Proste raz upozornit, potom upozornit s poukazanim na dosledok ak neposluchne a ak aj potom neposluchne, vykonam na co som ju upozornila v bode cislo 2. Skus, u nas to ozaj dobre funguje a sluch sa jej vracia 😁👍💪

autor
16. máj 2021

@veronice och to je super ze zafungovalo, je pravda ze ja svoje vyhrazky plnim velmi sporadicky...

erickatt
16. máj 2021

Presne 3 x a dosť.

joannita
16. máj 2021

@veronice no tak to vyskusam, lebo ja mam 3 rocneho a teda naschvaly robi riadne.
A na 3 x naozaj odidete z toho pieskoviska hej? Lebo urcite zacne revat, tak ci este nepolavit, ze no dobre, tak naposledy....
A ked doma neposlucha? Napriklad robi zle psovi? 🤦‍♀️

elanor
16. máj 2021

@joannita ano, na 3ti krat zobrat dieta a odist. A co ze bude revat? SAmozjrejme, ze bude. A nech. Bars nech sa rozleje na kolomaz. Ty si rodic, ty urcujes pravidla. A ked raz povies, ze tot sa nerobi, tak sa to nerobi, a pokial sa nebude chovat ako clovek, ide sa domov, tak sa hold pojde domov. Aj za cenu scen, revania, rucania, blacania. Doma zavret do izbicky, alebo postavit do kuta na hanbu, a nech si reve dalej, a kludne sa pome aj o zem hodit, ked sa vyjaci, ukludni, potom moze prist.
Ked budes robit - to noo dobre, este raz, o chvuilu spravis dalsi este raz a bude z toho este milion raz a decko ta bude mat na salame, lebo sak co? Matka tu sice vyskakuje, jak certik na dratiku, ze blablblablba a aj tak nic z toho, tak co? Mozem vsetko.
Ziadne take. Musis byt dosledna v tom co chces a co tvrdis. Ak toto - tak toto, a treba to aj dodrzat aj keby traktori padali.

veronice
16. máj 2021

@joannita ano, naozaj odideme 🙂 bud zacne revat (ale to uz davno zistila ze u mna s tym nepochodi, tak ako pochopila ze hodit sa o zem jej tiez nepomoze 😁👍) alebo si najde inu zabavu na preliezke a podobne. Tiez som casto polavovala ale ako vravi @elanor je velmi dolezite stat si za svojim aby dieta pochopilo ze to NAOZAJ myslis vazne. Nebudem sa ja s nou donekonecna natahovat. Jednoducho ja som rodic a ona musi losluchat mna, nie ja ju (samozrejme vo vsetkej ucte a laske, tiez sa snazim vyriesit konflikt najskor po dobrom ale niekedy to proste nejde a vtedy naozaj 3x a dost). Ako inak dietatu nastavis hranice? Jednoducho nepolavit 🙂 zo zaciatku to moze byt na nervy ale to dieta to pochopi 👍 musis byt asertivna, s laskou, ale asertivne. Ja vzdy tak myslim aj na to ze ked ju teraz necham "skakat mi po hlave" a to ma len 2,5roka,co bude robit v puberte? Chapes 😁 proste nepolavit a hlavne stat si za svojim 👍👍 (tiez mi to trvalo pochopit ale tak prve dieta... Aj ja sa stale ucim 🙂)

veronice
16. máj 2021

@joannita no a doma ked neposlucha tak ju poslem ukludnit sa do izbicky. Vzdy jej poviem nech sa vrati ked sa ukludni. Aj toto celkom dobre zabera. Proste uz ked ju poslem do izby vie, ze prestrelila. Alebo teraz aktualne riesime poriadok. Snazim sa ju viest k tomu aby si hracky upratovala ked sa s nimi dohra. Obcas posluchne, obcas nie. Ked nie, zas, upozornim 1.krat, upozorn im 2.krat s tym ze ak ich neodprace tak jej ich vezmem, na 3.krat beriem hracky a schovavam na skrinu. Dost sa nam to doma pretriedilo 😁 ale aspon sa pomaly posuvame k tomu ze si ich uprace (nie ze by to nevedela, ona si vie pekne upratat, len je dost tvrdohlava....)

sante81
16. máj 2021

Počkaj, keď príde puberta 😉

littlebubble
16. máj 2021

@veronice Toto bola hrozba aj pre nás 😂😂 raz, dva, tri a vedeli sme ako deti, že je zle, ale malo to ozajstný efekt.

joannita
17. máj 2021

@elanor dakujem za rady, urcite nieco pouzujem. Neviem ake mas velke dieta, ale zatvarat 3 rocne dieta do izbicky mne nepride ok... 🤷‍♀️

domak2
17. máj 2021

@joannita preco? To dieta tam nema byt hodiny, vravi sa ze koľko rokov toľko minut. Takže u 3 ročného sa po 3 minutach chodiť pýtať ci uz je schopný komunikácie ci ospravedlnenia. Nemusi to byt izba, staci kút, stolička, schod, ale teda nemôže sa odtiaľ pohnúť kym sa neukludni a to sa ľahšie realizuje v izbe.

joannita
17. máj 2021

@domak2 neviem, pride mi to take cez 🤷‍♀️ ale hlavne, moj by to nebral ako trest, on by sa tam hral 😆 a v rohu by tirz myslim poslusne nestal

domak2
17. máj 2021

@joannita no to ziadne dieta nestoji poslusne v rohu, musis ho tam aj 100x zaniesť aby pochopilo, ze to myslíš vážne (ten prvý krat). Aj do tej izby ide za trest vtedy keď treba, nie aby bolo nerado vo svojej izbe ale aby pochopilo, ze pri nevhodnom správaní sa proste spolu nehráme. Plus teraz čítam, ze robi zle psovi, to treba riešiť rázne.

elanor
17. máj 2021

@joannita osobne nezatvaram. U nas kedysi fungoval hanbiaci kutik. Na skrinke bol nalepeny obrazok so smutnym smailikom, a ked nieco vyviedli, tak si dam chvilu postali ci posedeli. Ak odisli skor ako mali, ci utiekli, ale sa tam zacali hrat, boli napomenute, museli sa vratit, hracky odlozene, a pobudli si tam o nieco dlhsie. Ak niektora zacala vrestat, ok, vrieskaj si kolko chces.

Niekto robi, ze posiela do izbicky, iny zase ine. To bol vseobecny priklad.
To neznamena, ze mnat dieta teraz priviazat o postel a zamknut za nim dvere...

kacena4
17. máj 2021

odporucam zavies pravidla a na 110% ich dodrziavat dieta vie ze mama polavi tak naco by sa snazilo?? cakaj co bude v skole ak takto budete pokracovat...

joannita
17. máj 2021

Vyskusam baby, uvidime. Ja som akoze dost prisna zasa, ale aj tak to nepomaha niekedy 🤷‍♀️ takze musim zmenit metodu....