Ako deťom vysvetliť písanie čísel a slov?
Teda zaujímalo by ma, ak sa píšu slová alebo čísla, ako to vysvetľujete deťom. Respektíve, ako sa to ma chápať, asi skôr.
Začiatok riadku je začiatok a koniec riadku je koniec.
Teda ak postupuje od prvého písmena v riadku po posledné, tak vlastne cúva?
Napríklad. Číslo 5. Učím ho, že najprv teda čiarku od hora dole, potom bruško DOPREDU. A tu je problém. Manžel hovorí, že to bruško je vlastne dozadu. Ale v rámci toho, že číslo 5 je postavene smerom ku koncu riadku, akoby čelom, tak pre mňa je dopredu bruško. Aby vedel, že je to pred paličkou. Ale manžel že je to bruško za paličkou (stále hovoríme o čísle 5) lebo vlastne koniec riadku je pred ním a ona ťa päťka vlastne s tým bruškom cúva.
Prosím, nepíšte mi, že to je to somarina, čisto ma zaujíma, prečo to obaja chápeme inak. Ďakujem.
@belasy_motylik 🤦 keď som učila predškolákov a dokonca aj na druhom stupni, bolo veľa žiakov, ktorí ju písali zospodu
@andreatytler no vidis, ja to dokazem pochopit aj tak aj tak a nepotrebujem za kazdu cenu urcovat, kto ma pravdu a kto sa myli 🙂 .. zato, ze je nieco v anglictine nejak pmenovane, este neznamena, ze je to jedina pravda predsa, tiez je to len jeden uhol pohladu a pomenovanie 😉
@arasidka123 aj moj syn pise cisla zospodu 🙂
Inak my bývame v ulici kde sú tri domy . prvý pri hlavnej ceste ,potom svokrov ,a potom asi o 200metrov je nás .za nami len lúka ,mierny kopec a hora . Keď sa s mužom bavíme ,ja náš dom považujem za ten " hore a vzadu " a môj muž zas naopak 🤣 .pričom výškovo je náš dom polozeny o cca 1,5metra vyššie ,než o 200 metrov ďalej svokrov dom .a tiež myslím ,že náš dom je "vzadu" . Keďže ho vždy vnímam z pozície hlavnej cesty v obci .🫣 A muž zas povie našim deťom " chod dozadu k dedovi " .. ale ja mu vzdu poviem ,že dedo býva vpredu ( napravo od nášho domu )
Nikdy by mi nenapadlo ,že to ľudia naozaj vnímajú rozdielne
cúvať môže tak dopravný prostriedok alebo ak ideš tak môžeš cúvať, ale nie pri písaní.
Ó môj Boh! Päťka má čelo, pozerá sa dopredu a bruškom dozadu cúva... ?!🤦🏻♀️
Čo tak používať výrazy, určené na pomenovanie bočných smerov, a to "vľavo, vpravo"?
@h2 ďakujem za tvoj príspevok
@h2 som rada, že vo svojej odpovedi si ma nechcela ponížiť, ani to nebol útok. V inej diskusii si dala za pravdu svojej kamarátke, ktorá už na MK nechodí tak často, lebo sa tu aj obyčajná diskusia o ničom zvrtne na útoky a osočovanie. Tvoj príspevok taky rozhodne nebol 👍 A ďakujem aj za to, že si mi to vysvetlila a ja som KONEČNE pochopila, tak jednoduché, že mám používať iba vpravo a vľavo.
Nemáš za čo. 😘
Ďakujem všetkým, ktorí pridali svoj pohľad na vec. A tým, ktorý písali zbytočnosti napíšem len toľko, aby sa zamysleli, či ozaj toto bola téma, ktorá mala vyvolať vášne. Z diskusie sa odhlasujem, už mi to okrem znechutenia nič nedáva.
☮️
Toto zmiatlo aj mna a to mam 34 😄
Piseme ale zlava doprava nie zpredu dozadu, cize skôr by som to vysvetlila takto.
@anonymanonym az pri tebe som pochopila, co vlastne autorka mysli... A teda ak spravne chapem, tak som tim muz. Pre mna je palicka v cisle 5 predok. Brusko a palicka idu dozadu. Ak by palicka bola predok, tak by sme pisali sprava dolava. Lebo logicky sa vsade chodi dopredu, takze 5 si vlecie za sebou velky zadok a nie ze cuva s velkym bruchom...
Autorka - vôbec to nie je nezmyselné zamyslenie sa a musím povedať, že deti s týmto mávajú občas problém tiež, takže fakt nie si jediná, ktorá má iné myslenie. V prvom ročníku sa pomerne dosť času venuje tomu, aby deti pochopili výraz hneď pred, hneď za a pred a za. Je to dôležité pri písaní aj pri práci s číselnou osou. A vždy sa to učí tak, že aj čísla aj písmená idú zľava doprava. Takže "pred" bude vždy vľavo. Ja som sa s deťmi veľmi veľa hrávala hry, kde bolo dôležité to pred a za, pretože potom aj tá predstava čísel a písmen je lepšia. A fakt s tým niektoré deti mali problém, nedokázali napríklad odpovedať na otázku, aké číslo je hneď pred číslom 5. Na pohľad trivialna otázka, ale niektoré deti buď vôbec takúto predstavivosť nemali, alebo si mýlili strany.
@akvi Ale autorka neriesi "pred" a "za". Ona sa pyta ktorym smerom sa pise. "dopredu" alebo "dozadu"? Ktorym smerom pises ty?
Ja som vzdy hovorila, ze ta ciarka hore je siltovka a brusko je potom v smere tej siltovky
podla mna ma cislo 5 brusko dopredu, ved pises tym smerom.
na ceste chodia auta po pravejs trane dopredu, chodec na ceste ale ide v opacnom smere - po lavejs trane a nejde preto dozadu. proste pre chodca je smer dopredu an lavej strane, pre sofera na pravej.
preto aj pismenka idu dopredu doprava. prakticky slovo dopredu vyjadruje postup., ak chcfes nieco opravit uz nanapisanom, tka sa vratis spat, cize napr sa da pouzit termin na zaciatok.
no ale je to clekom dilema, ka sa nad tym neikto zamysli,lebo da sa pouzit aj slovo vpredu, namiesto na zaciatku a uz to matie.
@andreatytler no veď ale to pred a za s tým predsa súvisí, čo sa týka písania a predstavy číselnej osi. Ja by som povedala, že bruško čísla 5 je dozadu, čiže "za". Ale ona má problém s tym, že to vníma ako pohyb, tak jasne, že to je potom pre ňu "vpred". Ja som sa tým príkladom pred a za snažila objasniť, že s tým vnímaním môže niekto mať problém, že to chápem, že to, čo je pre mňa jasné, tak niekto to vidí inak a vôbec to nemusí byť nesprávne.
ked tak rozmyslam, tak sa to da chapat a teda nielen da,a le aj je to obraz dvoch urovni.
jedna je pomenovanie pozicie, druha pomenovanie smeru cinnosti.
pomenovanie pozicie - predna cast riadkua zadna cast - cize vpredu, vzadu
pomenovanie smeru cinnosti - idem dopredu, pisem dopredu, vratim sa dozadu.
prakticky je oboje asi spravne, ale zavisi od toho, co chcem pomenovat, ci smer, alebo pozicii, co sa da odlisit predponov ( no an lepsie chapanie je dobre neiktore slova asi nahradit inymi - zaciatok/koniec ) a kedze sa jedna o smer piasnia,a si by to malo byt dopredu.
Fu, práve som sa zbláznila z tejto témy. Moje deti sa naučili písať aj bez tohto zbytočného výkladu. A teda učili sa ešte aj v 8 a 9 triede na jednotky. A to už ozaj bolo treba polemizovať kedy mäkké i a kedy tvrdé y a kedy je slovo častica a kedy spojka. A to nehovorím o iných predmetoch, tak keby ich niekto plietol takýmito nezmyslami, tak sa nenaučia nič.
@akvi Myslim ze s tym chapanim "pred" a "za" to ma kazdy rovnake. "Za" je vzdy napravo. V tomto asi nikto nema iny nazor.
Ale podla tejto diskusie vidim ze z chapanim smeru pisania a citania to tak nie je.
Doteraz som bola v tom ze pisat sa neda inac ako dopredu, ale vidim ze su ludia ktori pisu dozadu. Oni sami to tak definuju. Ako manzel autorky, ktory vravi ze brusko cisla 5 sa pise dozadu.
Fascinujuce.
@andreatytler ono práveže to "za" nemusí byť vždy napravo, akurát čo sa týka písania a číselnej osi. Ale v bežnej situácii potrebuješ určiť predok, aby bolo jasné, kde je "za" 😅😅 Proste ja som si všimla, že tieto veci nie každý vníma rovnako a áno, ako píšeš, je to fascinujúce. A ja mám rada aj takéto debaty, mňa zaujíma, ako rôzne ľudia vnímajú niečo. Mne na rozdiel od niektorých tu táto debata nepríde zbytočná ani mätúca, ale zaujímavá 😁
@akvi No tak aj to je pre mna velke prekvapenie ze niekto by povedal ze "za" je na lavej strane. Ani ja nepovazujem tuto debatu za zbytocnu. Prave naopak, velmi zaujimave a poucne.
@stevvvka 😀 No ale ma to logiku. Ides odzadu, tak budes otoceny dozadu.

Mám 5 detí teraz posledná čo je práčka nikdy som ich takto nenavigovala a to neboli všetci super, zbytočne ho tým mýliš, radšej keď mu to nejde tak mu vybodkuj písmená do cvičného a nech obťahuje. Inak aj podľa mňa je bruško dozadu.