icon

Ako hodnotiť a riešiť školské výsledky?

aellea
29. nov 2024

Ahojte, zial neskoro som sa pozrela na vysledky testovania 9 na ZŠ, kam sme kvoli stahovaniu prestupili, horsie nez povodna skola, vlastne na uplne spodnych prieckach v BA... Dost ma to znepokojuje a beriem to ako svoju chybu, lebo som sla len podla spadovej skoly. V testovani 9 je len okolo 5 boda, pricom ine maju 8-9, cize dost podpriemer a zvazujem, co robit. Syn v predoslej skole mal parkrat i 2 na vysvedcku a tu v tejto triede je top a este vraj aj radi ostatnym. Dcerka tiez, ze tu je najlepsia zo zopar predmetov... Obavam sa, ze tym, ze tam nemaju vybornych ziakov, nik ich ako vzor nepotiahne vopred, sam vidi, ze na to kaslu, nechodia do skoly, prac. zosity prazdne a zrejme ucitelia tiez demotivovani, viac o tej skole neviem. Na 8. roc. gympel to syn skusi, ale ked sa nepodari a nieco sa na tej skole nezmeni, tak sa obavam, ze v 9. roc. bude problem sa posunut v tejto konkurencii na gympel. Inak kamaratov si nasli a s ucitelmi nie je iny vacsi problem. Ked som pisala rodicom ohladne tohto, tak ticho, akoby ich to nezaujimalo.

zic
29. nov 2024

@aellea no, rozdiely medzi skolami su podla mna priepastne... ale viac sme dali skor na nejake vseobecne povedomie a skusenosti znamych nez na tieto rebricky. Tie sa mozu aj rok od roku menit (zmeni sa riaditel, ucitel, ziaci). Tak isto naopak, nejaky rebricek (nie monitor) skol asi tiez ineko a dobre skoly co viem na 100% mali dost nizsie priecky (ako si zasluzili) 🙂...

simoli
29. nov 2024

Súhlasím, príde nový učiteľ a situácia sa môže zmeniť. Som ale presvedcena, že priorita je domáca príprava a individuálne doučovanie. Zvlášť keď mierite na 8 ročné alebo v deviatke na dobré gymnázium

kaktusik007
29. nov 2024

ineko zial realne vypovednu hodnotu nema.... tam ti stacia 2-3 deviataci, co uplne na vsetko kaslu, alebo decka s opatreniami, a priemer rapidne klesne dolu...

syn bol na skole, ktora mala ineko celkom fajn - drzi si ho stabilne nad 8,5. A aj tak problem na gympli so slovencinou - lebo ine naroky ucitela, ina stupnica - a z jednotkara je skoro stvorkar ;)
naopak, jeho spoluziacka - chodila na skolu kde pracujem, ineko ze 4,6 --- a ta v slovencine stiha za 1.

osobne --- zakladna je o znamkach. Radsej nech ma tvoj syn jednotky a pekne body za priemer na prijimacky --- doucovat sa na ne bude musiet tak ci tak a ak bude mat same 1, ma aspon sancu sa na gymnazium dostat ---- pretoze zial deti, z dobrych skol, ktore ale maju dvojky - castokrat uz tu stratu bodov za priemer na prijimackach nedozenu.