icon

Ako je to po novom s domácimi úlohami?

11. sep 2024

Ahojte. Ako je to teraz s tými domácimi úlohami? Povinné, nepovinné? Bolo nám povedané, že v školskom poriadku je písané, že domáce úlohy sú už nepovinné. V škole a na edupage nám píšu, že povinná domáca úloha a vydieračky, že sa to bude počítať do aktivity, priklonia sa k horšej známke kto nebude robiť úlohy... ako to je vlastne? Neriešim, že kto bude sprostý atď kto si ich nerobí. Na to odpovede nechcem...

maciatkolulu
11. sep 2024

@cookie29 neprehanam,po Tom,čo čítam na MK,tak som napísala svoje pocity.

simca06022011
11. sep 2024

@viestta inak aj na to biflenie treba cvik, kedze deticky sa uz nemaju ucit naspamat, tak to nemaju nacvicene...

viestta
11. sep 2024

@simca06022011 ano, na niektore veci by sa mali viac pouzivat mnemotechnicke pomocky. Nasa slovencinarka mala na vybrane slova "vety" so zmyslom a to sme sa ich naucili raz dva. Verim, ze na vela veci je takych pomocok vela, len sa o nich nevie. Ale nepravidelne slovesa v nemcine aj v angline som len do hlavy natlacit musela...

simca06022011
11. sep 2024

@viestta no moja mala strasny problem, ona vobec nevedela AKO sa ucit naspamat nieco, resp tak aby to vedela/zapamatala si to. Za cely prvy stupen sa ucili JEDNU basnicku naspamat :DDD takze fakt nic... Cize my sme si 5.rocnik odtrpeli, odrevali.. kym sa naucila dejepis, kym sa naucila geografiu.. to bolo :DDD

alenka7777
11. sep 2024

@macatt úlohy si robia v klube, pokiaľ si to rodič želá. Moji prídu domov a všetko už majú urobené aj skontrolovane.

cookie29
11. sep 2024

@simca06022011 podľa toho čo píšeš si mýliš domáce úlohy a učenie. Moje dieťa domáce úlohy nerobí. Ale viem čo v škole preberajú, ako je na tom, čo treba precvičiť. Ale napríklad matematika sa dá trénovať pri hre s legom, dominom, na nákupe, pri pečeni koláča … nemusím sedieť s príkladmi.
Deti na druhom stupni už sú väčšie, samostatnejšie. Môžu byt doma samé. Povinnostiam sa neučí len pri úlohách. Deti majú svoje povinnosti od malička. Nachystat stôl, vyložiť umývačku a podobne.

@viestta ja s Tebou súhlasím. Ale tu je práve rozdiel medzi domácimi úlohami a učením. Učiť sa môžeš aj bez domácich úloh. Aj pamäť trénovať. Či uz basnickami alebo pri rôznych hrách. Samozrejme potom aj bifľovanie ide lepšie lebo pamäť vytrenovana. Ešte nie sme pri intervaloch kde musíš mat prepočítanú zbierku aby si prišla ľahšie na “fintu” a nestrácala čas.

cookie29
11. sep 2024

@simca06022011 a vy ste sa doma básnicky spolu neučili? Nehrali hry? My napriklad systematicky na prechádzke hráme “na výlet si do kufra zabalím …” a povieš niečo. A další zopakuje a pridá niečo. Atd atd atd. Je to pre malých aj veľkých.

malasandrika
11. sep 2024

Och budem označená za despotickú matku, ale u mňa úlohy musia byť spravené, text prečítaný, taška nachystaná. Plus vymýšľam aj kreatívne opakovanie učiva - pri varení matematické príklady, pri upratovaní i/y.

viestta
11. sep 2024

@cookie29 myslim si, ze dnesne deti uz dostavaju uplne ine DU ako sme dostavali my. Aspon co vidim na nasom skolakovi. Ucenie je dalsia kapitola, aj ucit sa treba vediet. Kazdy ma nejaky system, ktory mu funguje. Ten treba najst aj ked sa hlada tazko. Co povazujem za absolutny nezmysel v dnesnom skolstve su projekty, lebo to nie je robota pre dieta ale celu rodinu a siroke pribuzenstvo a dietatu to dokopy nic neda. Neviem ci to vobec nieco da ucitelovi, podla mna je to aj pre nich otrava, takze netusim preco sa to stale robi.

malasandrika
11. sep 2024

@oskvarka pre mňa teda 3 nie je ani zďaleka “dobrá” známka, hoci sa to uvádza v slovnom hodnotení. Pre mňa je to nezvládnuté učivo. Na školách sa neučí jadrová fyzika, že by sa to nedalo zvládnuť. A teda - nie je to celé na pleciach učiteliek, ale na rodičoch, aby zasiahli a dieťaťu pomohli pri učení

tiika
11. sep 2024

Školský poriadok by mal byt predsa zavazny pre všetkých. Ucitelka ho ma respektovat a v tomto prípade koná v rozpore s ním. Obratila by som sa na triednu učiteľku, predsedu školskej rady prip. riaditeľa nech ti dajú k tomu stanovisko, ako tomu máš rozumieť a či je takéto správanie učiteľky v poriadku. Evidentne ma ona problém akceptovať nove pravidla.

oskvarka
12. sep 2024

@simca06022011 viem o com hovoris .. to skatullkovanie je hrozne v skole.. priam sikana od ucitelov.. zial .. ja som takto dostala 3 s chémie a uz som nemala sancu celé gymnázium 3 a este ucitelka taká ze samostúdium jediné co dávalo zmysel.. a takých ucitelov sme mali viac o to smutnejsie ze tam stále sú..

oskvarka
12. sep 2024

domaca uloha nespasi nikoho ak dieta nebavi nema na nu cas a nieje nijak motivovane ju spravit a duchom nepritomne ked ju robi je skorej zatazov pre celu rodinu..

autor
12. sep 2024

@tiika ďakujem

autor
12. sep 2024

Môj názor je taký, že domáce úlohy sú z čias komunizmu. Dieťa sa má učiť v škole. Počúvať a dávať do hlavy. Chcete mi povedať, že to že urobí DÚ doma ho spasí a odrazu bude múdrejší? Ja robotu nechávam v robote. Vám by sa páčilo, že prídete domov z roboty a šéf Vám dal ďalšej roboty navyše čo treba vypracovať ale zadarmo a čo berte to akože získavate ďalšie skúsenosti a každý deň by sa to opakpvalo. A keď už cez týždeň ale na víkend keď má dieťa vypnúť ďalšie úlohy? Chodíme z práce o 20.00 muž má nočnú, tie DÚ si aj tak urobí tak, že na kalkulačke a podobne...

oskvarka
12. sep 2024

@viestta v minulom storočí deti pracovali vo fabrikách (dá sa povedať nedávno) .. tiež ich to aj vela naučilo (vela z toho čo si vymenovala) a napriek tomu je to teraz zakázané.. ja nevravím že je problém mať občas nejakú úlohu, ..ale jednoducho ide o mieru .. nevidím dovod prečo nemožu deti učivo poriadne prebrat a precvicovat v skole .. ved sú tam celé doobedie... a tiež mať možnost indivuduálnejsieho prístupu... povedat si ze det nemajú nic na práci tak im ho vyplnme memorovaním a ucením znie dobre ale iba do tej mieri ak to dieta na to reaguje pozitývne - lebo ak je duchom neprítomné a nasraté tak moze aj 3 hdiny sediet nad dvoma riadkami písania a myslím ze to nie je prínosné pre nikoho zo zúcastnených..

oskvarka
12. sep 2024

uplne si to vystihla... radsej sa treba s detmi rozprávat a trávit s nimi pekný a plnohodnotný cas a nie ho celý zabit nad domacimi úlohami.. niektory rodicia deti co chodia do skoli stravia viac casu ucenim sa poobede z detmi ako rodicia deti na DV..

oskvarka
12. sep 2024

len teda ludia si niektory musia brat pracu domov niekedy to bez toho zial nejde...

jana_eyre_2
12. sep 2024

Neviem ako to je, ale pokiaľ tých úloh nie je veľa, tak vôbec neriešim..

Mám dojem že tento rok zatiaľ je to na našej škole fajn, úloh je pár a to je super.. moja dcéra keď bola na prvom stupni dostávala bežné dve strany z PZ, to bolo brutál - demotivovalo to ju aj mňa a veľmi ma to stvalo.. teraz keď dostanu jedno cvičenie, potom naučiť sa nejaké učivo, je to ako nič.. takže či to povinné je alebo nie, beriem to tak, že tych pár veci si spravia a majú pokoj.. ale stále je len druhý týždeň školy, tak sa nechcem tešiť predčasne

maciatkolulu
12. sep 2024

@oskvarka hej,potom ta gramatika dospelých osôb vyzerá,ako vyzerá....viď "niektoriiiii ľudia"....inak, bodaj by rodičia trávili ten čas s deťmi a tak ,noo,len realita býva iná. 🤷

simca06022011
12. sep 2024

autorka, neviem aku mas pracu, asi jednoduchu, lebo ja sa ucim aj po praci... vlastne vacsinou az po praci, kedze v praci pracujem a ano, bezne som si ju nosila domov a kopa ludi okolo mna to tak ma, nie ze odpracuju 8hodin a padla :D cize v podstate stale robim "pracu", je to sucast zivota, clovek sa uci, pracuje atd. Ale tak kludne nerobte ulohy a dobre bude, lebo nechapes o co tam ide... v skole tvoje dieta neprecvici ucivo dostatocne, a to je fakt. Nenauci sa doma ucit, aj ulohami, nebude vediet. Nevadi, je to na tebe. Ak tvojmu dietatu staci to co maju v skole, tak super.

simca06022011
12. sep 2024

@oskvarka 90% rodicov netravi cez tyzden kvalitny cas s detmi, deti lietaju po kruzkoch, s vyplazenym jazykom vecer pridu domov, nachystaju sa do skoly, kym rodicia rychlo servis okolo domacnosti zariadia. Vacsie deti mobil, izba, kamosi... a tvaria sa niektori, tak ze sa ucia :DD V com mas pravdu, ze DV je o vela efektivnejsia, ja som to videla na dcere ked som ju mala 2tyzdne doma choru v 1rocniku,to co v tirede preberali tyzden som s nou presla a dokonca lepsie ako ucitelka za jedno doobedie (!!!), lepsie pisem preto, ze ucitelka vobec nekontrolovala co vacsina deti robi, nepozerala pismo, ci tomu rozumie = naucila sa bez rozptylovania a vybavena vec, prisli sme na ot napr. ze jej nevyhovuje skolske pero, vymenili sme... co za pol rok sme nevedeli prist na to.. proste tie fixkove pera boli na figu pre nas, skrabala s tym ako kocur. Rovnako tak cez covid... vtedy som prisla vlastne na to, ze sa v skole figu ucia... to bolo totalne o nicom. Obsahom, rychlostou ako sa to ucia, jedine tie jazyky boli ako tak.

jana_eyre_2
12. sep 2024

Keď chodíte domov z práce o 20tej kedy s dieťaťom ste? Či to som nepochopila? Lebo ak je to tak, že chodíte v takomto čase, nie je problém v úlohách, ale v Tom že máte jednoducho nevyhovujúci pracovny čas popri deťoch a zamerala by som sa skôr na zmenu práce aby som bola s vlastným dieťaťom..

(Ja len kvôli deťom pracujem na skrátený úväzok aby som s nimi aj naďalej mohla byť, zarobím síce menej, ale deti budú len raz.. zachvilu vyrastú a potom môžem byť v práci aj do 20tej)

oskvarka
12. sep 2024

@maciatkolulu ja sa nad gramatikou nezvyknem pohorsovat nakolko moja je v pisomnom prejave biedna.. mozno by bola lepsia keby som ju precvicovala dozivotne kazdy den hodinku ale nieje to moja priorita.. takze je aka je..
preto neodsudzjem gramatiku moze byt z rozneho dovodu slabsia...

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2024

Realita v mnohych rodinach je taka, ze kazdy clen vo svojom kutiku, so svojim mobilom, to je ovela prinosnejsie, ako keby si tie deti mali robit ulohy, to fakt😝

oskvarka
12. sep 2024

@dskjhfdlkdjhl vlkadas do ust druhym to co tu nik nepovedal..

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2024

@oskvarka Co konkretne?

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2024

@oskvarka Ty mas zrejme problem nielen s pravopisom, ale aj s chapanim textu, skus citat pomaly.

oskvarka
12. sep 2024

"to je ovela prinosnejsie, ako keby si tie deti mali robit ulohy" .. to si niekto mysli alebo je to jeho nazor ?

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2024

@oskvarka A komu ja tymto co vkladam do ust? Napisala som svoj nazor. Nepaci sa Ti? OK, ani mne sa nepaci Tvoj a tymto sme si to snad uz vyjasnili. ja som ho nepisala priamo Tebe😉