icon

Ako je to s asistentkou pre žiakov na ZŠ?

16. jan 2024

Vraj prvák ak je slabší na ZŠ nemôže mať ešte asistenta. Až na konci 2 ročníka. A potom ho ma až do 9 ročníka ci ako to je? Mate vlastnú skúsenosť? Pomáhalo to vašim deťom? Vdaka

viestta
16. jan 2024

Slabsi prvak nic neznamena. Musi mat na asistenta odporucanie z pedagogickeho centra., takze najprv absolvovat vysetrenia. Mozno ani asistenta nebude potrebovat, len iny pristup.

autor
16. jan 2024

@viestta ze až na konci 2 ročníka sa to rieši tým centrom. A testovaním dieťaťa v centre

viestta
16. jan 2024

Nie, nie je to tak. Uz po prvom polroku prvej triedy mozte ist na testovanie

autor
16. jan 2024

@viestta volala som do centra ze teraz to neriešiť ze až v 2 ročníku. Ze v 1 rocniku nedávajú asistenta. Mate skúsenosť?

bebebi
16. jan 2024

až na konci 2. ročníka je možné diagnostikovať poruchy učenia - na základe toho sa potom prideľuje asistent a nie z dôvodu, že dieťa je slabé. Na vyšetrenie intelektu môže ísť aj teraz, lebo ak by sa zistil nízky intelekt, tak potom to by bolo dôvodom toho, že je slabší

kacena4
16. jan 2024

na ZŠ je to tak ze ak ma ziak patricnu diagnozu ma narok na asistenta a specialny pristup od prveho dna v skole (rodic to musi dolozit). ak je problem az v skole s ucenim po novom sa to riesi najprv v skole na 1 a 2 urovni podpory (takze ak mate problem obratte sa na skolu - skolskeho specialneho pedagoga, vychovneho poradcu ci triedneho ucitela) a az ked nepomozu opatrenia ktore nastavi skola v 2r. moze ist dieta do CPP na diagnostiku ci su tam poruch ucenia

viestta
16. jan 2024

Uz v druhom rocniku boli v nasej triede deti s asistentom

kacena4
16. jan 2024

@viestta ja davam asistenta aj prvakom ak ho potrebuju, napr. dietatu s kvadruparetickou DMO, autistovi, mentalne postihnutemu....

viestta
16. jan 2024

@kacena4 ja len ako to bolo u nas.

bebebi
16. jan 2024

@kacena4 ale ona sa nepýta na asistenta všeobecne, ale konkrétne, keď je dieťa slabšie. Samozrejme pri zdravotnom znevýhodnení môže byť asistent aj v 1. ročníku

eliska13
16. jan 2024

Nemusí ho mať do 9 r iba pokiaľ je nutné.Uz teraz choď do cpppap na testovanie

rachel36a
16. jan 2024

Aj v prvom rocniku moze mat dieta asistenta...ale kedze sa to riesi rok vopred tak teraz ti ho nik neprideli. Ja som riesila asistenta uz pri zapise do skoly

vinkel
16. jan 2024

Od 1.9. Skola môže žiadať vyšetrenie až v 3 ročníku počas 2. polroka. Je to už príprava na nové rozdelenie tie spomínané 3 cykly. A rodič môže žiadať vyšetrenie až v druhom ročníku ale čakačke sú cca 6-10 mesiacov .

diewcatqoo
16. jan 2024

Co myslis pod pojmom slabsi? Len preto, ze dietatu nejde nejaky predmet, sa asistent neprideluje. Dieta by asi malo mat urcenu diagnozu na to, aby asistenta dostalo. Neviem, ako presne je to na Slovensku, ale my sme si (v CR) na odporucenie skolskej specialnej pedagogicky uz po zapise zistovali informacie ohladom asistenta a komunikovali sme s pedagogicko-psychologickou poradnou. Z poradne sme dostali info, ze postup je takyto: najprv na vysetrenie pride dieta do poradne, sucastou vysetrenia by boli aj dotazniky, ktore by zaslala skola vyplnene ohladom spravania sa dietata v kolektive (po mesiaci v skole, cize v oktobri), v pripade potreby sa doklada aj sprava od klinickeho psychologa a nasledne by sa psychologicka zucastnila osobne na jeden vyucovaci den v triede, aby posudila, ci je asistent vhodny.
My sme nakoniec tento proces nedotiahli do konca, uz z prvotneho vysetrenia v PPP usudili, ze syn asistenta nepotrebuje. Ale dali ho do triedy (prvaka), kde uz asistentka pedagoga bola pridelena inemu ziakovi, ak by nahodou bola potreba venovat sa aj tomu nasmu.

millenam
18. jan 2024

Moja dcéra má asistentku od prvého ročníka a od prvého dňa. Bola na vyšetrení v špeciálnej pedagogicko- psychologickej poradni kvôli posúdeniu školskej zrelosti. Tam jej odporučili asistentku. Už pri zápise do školy sme podali žiadosť o integráciu a aj správu z poradne. Asistentka jej v prvom ročníku pomáhala, ale neskôr nastúpilo dievčatko, ktoré potrebovalo asistentku viac ako ona. V škole mi povedali, že moja dcéra pracuje aj sama, takže asistentka sa bude venovať spoluziacke a keď bude treba pomôže aj mojej dcére. Už je v treťom ročníku a asistentka jej pomáha sem tam. V školách je malo asistentov a veľa deti. V škole mojej dcéry je na jednu asistentku aj viac detí a oni potom rozhodujú kto na koľko percent potrebuje asistentku. Asistentka dieťaťu pomôže veľmi, ak ju potrebuje. U mojej dcéry vznikol problém, že pri asistentke akokeby zlenivela a nič na hodine nerobila.

eva08
23. jan 2024

No ono to je asi všeobecne,ja mam prvacku a vo vedlajsiej triede ma chlapec asistentku,tak neviem od čoho to závisí