Ako je to so základnou školskou dochádzkou vo Švajčiarsku?
Ahojte maminy zo Svajciarska, pisem s velkou prosbou o par informacii o skolskom systeme vo Svajciarsku. Totiz, od januara ideme cela rodina do Svajciarska (muz dostal rocne stipendium post-doc v Zurichu) a mame skolacku (12,5r.), cize potrebovala by som vediet, ako je to so zakladnymi skolami, ake su, ktore navstevuju vase deti, ktore odporucate, ci sa za studium plati (kolko), ktora rec je preferovana pri vyucbe (ktoru teraz musime zacat drilovat).. Proste prosim o akekolvek informacie, ktore by mi mohli urobit obraz, co nas caka.
Pekny den vsetkym 🙂 🙂 🙂
@fahdbaroud
ahoj, tiež ideš sama s dcérou? Aj ja so synom...všetky príspevky som ešte nestihla prečítať, tak prepáč, ak s apýtam blbosť-už ste teda tam?
@svetluska131 predpokladám, že ak nevie po nemecky (v nemeckojazyčnej časti), tak ho šupnú do školy/triedy s imigrantmi zovšadiaľ
dvojjazycna skola slovensko nemecka asi nie.....neviem kedy sa sem chystat ale ak ste este doma zaplatit sukromne hodiny nemciny, pozerat nemecke rozpravky.....deti sa rychlo ucia...kamaratkin ked sem prisli tiez nic nevedel a zacal normalne do skoly o triedu nizsie a cez obed ked mali deti volno on mal povinnu nemcinu a takisto aj v stredu poobede mal nemcinu povinnu....potom mas sukromne skoly anglicko-nemecke...
@velkacica ale teda šupnú ho oni, tj. nemusím to hľadať a vybavovať ja?
@svetluska131 no prihlásiť do školy musí rodič/rodičia...
no, asi začnem tým, že budem mať konkrétne info o práci, kde presne a tak, až potom začnem riešiť, či tam v blízkosti je aj škola kde takáto trieda je...teraz mám z toho všetkého strašná guláš, je to veľa info naraz a všetko úplne nové 😒
@svetluska131 skolu vam priradia podla miesta bydliska - nenahlasujes sama nic. jedine, ak by si chcela, aby syn chodil do privatnej skoly alebo niekde mimo vasho obvodu, vtedy musis napisat ziadost, ze ziada o to, aby syn mohol navstevovat skolu tam a tam, a z akeho dovodu (kvoli praci, atd.).
ale najskor si zisti, kde budes robit, kde budete byvat a podla toho budes vediet, do akej skoly pojde syn.
nie kazda skola ma integracne triedy - t.j. rocnikovo zmiesana trieda plna cudzincov, ktori sa ucia hlavne nemcinu. nasa dedinska skola nema, deti cudzincov idu priamo do svojho rocnika a v 90% opakuju rocnik...
dvojjazycna svk-nem nie je. svk skola je - tusim raz do tyzdna vo wallisellen, organizuje ju zdruzenie slovakov zijucich vo svajciarsku (alebo ako sa to vola). deti sa tam ucia len slovencinu a predmety, ktore potrebuju na preskusanie na svk.
co sa tyka ulahcenia - prihlaste ho na intenzivny kurz nemiciny po skole, ev. sukromnu ucitelku, pozerajte rakuske-nemecke programy, pocuvajte radio - ak sa da...
@bubelko Ďakujem Ti krásne, si fantastická, fakt, neviem čo by sme tu bez teba viaceré robili 🙂Privátna škola-neuvažujeme zatiaľ rozhodne🙂) Ešte raz dík, tak nejak to aj plánujem, no uvidím, ako to pôjde. Ešte prípadne nevedeli by ste mi niektorá poradiť nejakú stránku s prenájmami tam, príp. linky?
a ešte-ako je to vôbec s tým preskúšaním na SVK- ako často to potrebujú a dokedy, myslím každý rok, či ako?
@svetluska131 s preskusanim je to tak, ze pokial mas tp na svk, tak musi raz do roka, alebo minimalne raz za stupen (t.j. raz za 4r na prvom a potom v 9. triede). väcsina ale chodi kazdy rok, pretoze je to jednoduchsie na zvladnutie 😉
ak nemas tp na svk, tak na preskusanie deti nemusia. v podstate ho v tom pripade mozno odhlasit zo skoly.
tak je podla posledneho info, ktore dostali dievcata na ministerstve skolstva 😉
@bubelko Ďakujem 🙂 🙂
@bubelko A ešte sa chcem opýtať, je to pravda, že v školách takpovediac "nič nerobia", tj.že majú taký menej prísny spôsob učenia, ale že zato sa učia denne aj poobede?kedy preboha tie deti majú krúžky, záujmy?Lebo napr. môj syn hrá hádzanú 3x do týždňa, a chceme rozhodne aby hral aj tam...ako sa toto tam rieši?
@svetluska131 ale robia, neboj sa. len je tu iny system. viac sa ponechava na dieta - t.j. je na nom, ako sa k tomu postavi. robia vela prac v style "referat", "projekt", atd. a prisny sposob je - pretoze na studium (gympel, vyska) ma vplyv aj to, ako dieta absolvovalo primarstufe (1.stupen). podla toho ide na sekundarstufe (2.stupen) a podla toho, kde absolvuje 2.stupen sa rozhoduje, ci pojde na gympel alebo do ucenia 😉
rozvrh - to je tazko povedat. napr. moj syn - prvak - ma skolu kazdy den od 8.20-11.45 a 2x po obede od 13.30-15.05. obeduje doma. ulohy - ca.10min denne, co za 10min spravi, spravi, co nie, nie. podla toho pani ucitelka vie, co deti zvladaju a ako. rodicia nesmu pomahat.
neskor je skola do 15.55 a potom do 16.45. (plus-minus).
neviem, od ktorej triedy maju skolu kazde popoludnie... to fakt netusim.
co sa kruzkov tyka - väcsina klubov (turn- alebo sportverein, ci sportklub) vie, ako deti zvyknu v ktorom rocniku koncit.
moj syn hra hokej - treningy su pre jeho rocnik od 16.00, ma ich 2x do tyzdna, plus este raz o 17.00. pre starsie deti potom od 17.30 a pod. pripadne rano (6.00-7.15). ranne stihat nebudeme, lebo byvame daleko od haly, ale tie poobedne zatial v pohode. plus hra este na violoncello.
ako je to s hadzanou - netusim.
treba si pozriet, kde vo vasom "buducom" okoli je hadzanarsky klub, ako byvaju treningy, ci maju aj "jugendstufe"... atd.
@svetluska131 zatial este nie sme, vy?
@fahdbaroud ako, už ste tam???
Ja idem v novembri na schnupertag na kliniku, a ak bude všetko ok, tak od nového roka by sme mali ísť...ufff...trvá to celé dlho, tak dúfam že sa to už pohne.S vybavovaním neviem, kde začať, najprv volať na Gemainde,ale kde konkrétne??? Ja by som mala ísť do Valens, ozaj je tu niketo z blízkosti???? To by som bola prešťastná!!!!!!!
dievčatá neviete kedy začína školský rok 2016-2017 v kantóne Zürrich??? A ešte-čo znamená pojem Knabenschiessen??(Preklad som nenašla a súvisí to so školou)
@svetluska131 22augusta 2016
Ďakujem🙂 A prosím ťa neporadila by si mi ešte, či je veľký problém pre nich, ak by som ja syna prihlásila do školy až v októbri??? Lebo až v septembri by sme sa sťahovali do CH(ak to vyjde)
Ahojte,potrebujem poradit...chceli by sme za priatelom do svajciarska,no je to komplikovane.Z manzelstva mam 13rocnu dceru,a spolu teraz mame 11mesacne babo.Kedze priatel pracuje vo švajčiarsku,chceli by sme za nim,no asi to bude problem aj so starsou dcerou do skoly,aj s mojou velmi biednou nemcinou.Neviete mi niekto poradit ako postupovat a na co vsetko sa zamerat? Priatel ma povolenie B,no nie sme manzelia...ale aj keby sme boli,ako by to bolo so starsou dcerou kedze by mala ine priezvisko? Za akukolvek info,vopred dakujem.
@jankaez priatel nech ide na prislusnu gemeinde a opyta sa tam, pripadne nech si zavola priamo na imigracny, tam mu povedia este lepsie.
väcsinou sa ziada familiennachzug - musi zdokladovat prijem (ci zarobi dost aby vas uzivil), byvanie (ci mate kde byvat) a poziada o povolenie pre vas. ak splna podmienky, dostanete povolenie. dcere priradia skolu a triedu a nastupi normalne medzi deti. 😉
Dobrý deň dievčatá, máte tu niekto skúsenosti aj z Fran. hovoriacich kantonov? Konkrétne ma zaujíma Fribourg kde sa plánujeme vystahovať. Mám 3 školopovinné deti, ktoré tu ukončia ročník prvý, štvrtý a deviatačka ktorá pôjde u nás na gymnázium a budúci školský rok by mali začať už vo CH.
Sú stredné školy platené?Alebo sa dá nájsť lycee verejne zadarmo a ako je to s kvalitou?
Ďakujem za akúkoľvek info.
Ahojte baby prosim vas o pomoc kto mi poradi ,,Sme vo Swajci na prazdninach no ale rozhodli sme sa ze tu chceme ostat co mame spravit ako prve ..prihlasit deti do skoly alebo si najst byt ? Ako to je vlasne dakujem

@bubelko ahoj, vlastne ahojte všetky kočky "švajčiarky"🙂
Mohli by ste mi poradiť ako to zhruba funguje pri presťahovaní sa s 11r. synom, ak tam mám ísť pracovať(ako sestrička do domova dôchodcov)?Aké je to ak syn nevie po nemecky vôbec☹Drvili sme sa anglinu, lebo som si vybavovala prácu v Írsku, ale teraz sme uprednostnili Švajčiarsko. Viete mi poradiť ako mu tento prechod čo najviac uľahčiť? ktoré školy(lebo pochopila som to tak, že nie všetky) poskytujú na úvod tie jazykové kurzy nemčiny...a tá "slovenská škola" nám je nanič-veď my sa potrebujeme práve učiť nemecky, niečo ako dvojjazyčná tam nie je???Veľmi by ste mi pomohli akýmikoľvek radami...ďakujem krásne 🙂