Ako motivovať 12-ročné dieťa k upratovaniu izby?
Dobré ráno,je toto normálne,alebo bežné,aby 12 ročné dievča malo takúto detskú izbu? Ako ju donútiť,alebo motivovať aby si ju upratovala? Nepomôže nič,ani krik,ani zákaz vychádzok, zamknutý mobil a podobne. Alebo keď tak sa uprace,tak na jeden deň a ďalší deň to je zas také isté. Píšem anonymné kôli švagrinej a rodine..

Ja mam skoro 13r syna a ten ma stale ulozeny svoj stol. Neodide z izby, aby si to neulozil. Jeho sestra 6,5r niekedy nema ani cm miesta na stole. Nieco robi a neda to na miesto, ale polozi na stol. Potom kresli a maluje na zemi 🙈. Ked uz nereaguje na varovania, tak nastupim ja a ukladame spolu. Kamene, dreva, kadejake zbierky, kusky papierov, atd vyhadzujem. Potom sa snazi tyzden-dva ukladat a bum, zas sa zaprace. Je to povahou, ale ja som bola taka ista. Bracho mal poriadok a ja vsade veci, ale nie spinu.
Cez vikend nariad spolocne upratovanie a pekne kusok po kusku spolu vycistite. Co netreba, vyhodit. Cim menej veci, tym vacsi poriadok. Zakaz jest/pit v izbe. Kazdy vikend utriet prach, vysavat, spinave oblecenie do pracky, to uz zvladne. Ked nie, tak bude chodit v spinavom. To by pubertacka nezniesla, ver mi. Inak pomaha s domacimi pracami? Ak nie, tak je najvyssi cas zamestnat ju.
Toto nie je neporiadok, ale spina. Moja mala 13 v novembri, tiez nie je puntickarka, ale takto jej izba v zivote nevyzerala :D. Normalne by som zaviedla politiku ciernych vriec, ako pisu maminy vyssie a zacala by som veci vyhadzovat. Inak, pomaha dcera pri upratovani vseobecne? Lebo som si vsimla, ze odkedy najstrarsia dcera vysava a utiera prach, tak aj svoju izbu si udrziava cistejsiu. Ale teda zvysky jedla a taketo veci v izbe nikdy nemavala, skor rozhadzane ucebnice alebo oblecenie. Stol musi mat upratany, postel ustlanu.
Je to bezne podla mna v puberte. Ja si pamatam, ze som mala tiez rxtra bordel, ked ma mama nepucovala. Teraz po 30tke som normalna zena, nevyrastlanzo mna spindira😆😆😆
Pokial potrebujes aby upratala, mozes jej to skusit normalne povedat. Pokial nezabera, motivovat pozitivne alebo negativne, k comu uz skor inklinujes😆 ja mojho trojrocneho napriklad motivujem tym, ze rychlo upraceme a ideme vonku(pozitivne) alebo ze nebude rozpravka vecer, kedze sa tu neda pozerat, lebo vsade su hracky(negativne)
@simik22 a dosiahla by si tým len to, že ťa bude neznášať vlastné dieťa.
@mamamasama no to určite 🤣 odveci názor ale ok
@wolf_ moje deti od malička vediem k upratovaniu, resp k pomocí, v rámci veku, čiže ja som toto riešiť nemusela. Teda raz sa stalo, keď si dcéra izbu neupratala ani po tom čo som ju o to viac krát požiadala, že som jej zobrala tablet asi na dva dni. Ako mať toto v izbe , čo ma dievčina vyššie, tak ver tomu že jej zakážem asi všetko, zjavne je to dlhodobý problém, keď autorka ani manžel si nevedia dať rady s 12 ročným deckom, neviem ako inakšie na ňu, vyhadzovať oblečenie a “ hračky “ do kosa stále asi z dlhodobého hľadiska riešenie nebude, tie veci stoja peniaze, a tie si vážim natoľko , aby dačo keď deťom kúpim, nemuselo to skončiť potom v smetiaku
Dala by som jej na výber či si uprace sama do soboty alebo mám nastúpiť ja. A to by videla. Kamarátky by som jej do izby nepustila, nebudem sa hanbiť za bordel, keď ich chce privítať musí mať upratané. Len tak pomimo načo má dva stoly? Aby mal kde bordel oddychovať?
Uf a ja som si do teraz myslela, že naša mladsia je bordelarka, ale toto je extrem. Staršia ma izbu upratanu stále. Mladšej sme už zredukovali polovicu izby aj tak tam ma stále neporiadok. Ale máme dohodu ze minimálne raz za tyzden si utrie prach, povysava a pozmyva a raz za týždeň pusti robotický vysavac v izbe
Neverím, že toto dokáže mať dieťa v izbe. Mám dcéru rovnako starú, a teda toto by letelo do koša a oblečenie, ak bývate v dome na dvor. 😂 Stávalo sa pravidelne, že sa vyzliekla veci nechala na zemi. Najskôr som dohovarala a zbierala. Až raz opäť ten istý scenár. Nekričala som, neupozorňovala. Zobrala veci a šmarila na dvor. Prišla , že kde má tričko a tepláky? Ja že na dvore. Ona, že teraz budú špinavé. Áno boli. Pekne krásne si to slečna pozbierala a rovno dala do práčky. Ináč v ostatných veciach má väčšinou poriadok. Ale ako píšu vyššie. My veľa veci robíme spolu. A svoju izbu si celú upratuje sama. A ja tu moju gezujem, keď si cez víkend kreslí a nechá fixky, farby a plátna rozložené po stole. 🙈 A akože úlohy si kde robí? Ja by som jej to každý deň zhrnula do vreca.
@simik22 vies, mozno dosiahnes rovnaky efekt, teda upratanu izbu. Avsak vzdy ide o formu, teda ako ten ciel dosiahnes, s akymi nasledkami do buducna, ktore bude to dieta musiet znasat a trpiet, aky pristup k zodpovednosti, aku samostatnost a sebavedomie budujes u svojej dceri. Kazdy sme zodpovedny za svoje deti, mozno sa nad tym aspon zamyslis.
@hopatko to je v poriadku, beriem ten názor, ale platí, že si myslím že to je dlhodobý problém, keby to autorka začala riešiť skôr, nemuselo to zájsť do takéhoto extrému 🤷🏻♀️ je neporiadok a neporiadok. Toto je fakt už cez, toto nie sú neupratane hračky a oblečenie. Toto je smetisko
tak ja som si myslela že u nás je to extrém ale teda to je ešte poriadok u mojej. Ale teda tiež jej vydrží len od nedele do stredy, lebo vtedy je u otca 🙈 ale u nás pomáha zobrať mobil a ak nie tak už sa stalo 2krat že som zobrala vrece na odpadky a všetko tam dala a vyhodila to fungovalo najlepšie a teraz vie že ak neuprace kým pôjdem k otcovi tak v stredu mať upratané bude ale nech neplače ak niečo nenájde potom...Ale teda ohryzky, kelimky od jogurt atď tam nikdy nemala lebo nesmie. U nás sa je len v kuchyni pri stole. Nejeme ani pri tv
Fuha, by som jej ani jesť nedala, keby ma takýto svinčík. Ja to nechápem. Že nič nepomáha. To rodičia nemajú žiadny rešpekt? Teraz už je asi dosť neskoro. Zrejme zlyhala výchova.
Priznam sa s tymto istym bojujem u dcery (13r) aj ja. Uz odkedy chodí do skoly. A lopatou po hlave by som dala kazdemu kto mi povie "ako si vychovas tak budes mat", pretoze ROKY jej vysvetlujem, ukazujem, vediem,prosim, a uz aj vyhrazam sa a zakazujem kadeco (zobrat mobil ci € vobec nepomaha), absolutne to s nou nehne. Ani keby jej do izby s prepacenim niekto naserie, tak to neuprace. Stare jedlo po suflikoch, skrinkach, za postelou, spinave oblecenie vsade, odpadky.... chodim kontrolovat priebezne, ked je najhorsie tak vyhadzem veci zo skriniek a nech si upratuje. Vysledok? Tyzden to tam lezí. Totálny flákač. Za to syn (9r), s tym sa da ako tak pracovat a spravi co treba, niekedy aj sam od seba a rozumie tomu preco to vyzadujem. Je to povaha? Ktovie... ale moja mama je nieco podobné ako ona.
Nemám dieťa v tomto veku, no ja som tiež bola celkom bordelár. Čo pomohlo: vyrásť z tohto obdobia; keď mi naši prerobili izbu a zorganizovala som si ju podla seba (oveľa väčšia motivácia si ju upravovať); no a najviac pomohlo mať už svoju domácnosť, to že mi nikto nestoji z chrbtom, kedy bude čo upratané.
Napadli mi len také možné rady:
- ísť na upratovanie postupne. Napr dnes uprace všetky riady z izby, cez víkend všetko oblečenie do skrine…
- nechcieť po nej nech je každý deň tip top upratané ale aspoň nech si odprace niečo- napr. riady. Ja som často prišla o 19-tej domov, musela sa učiť na písomky a posledné čo sa mi chcelo je si upratovať izbu
- skúsiť jej pomôcť izbu zorganizovať podla jej predstáv- spýtaj sa jej čo by chcela, čo by jej pomohlo, aby si ju udržiavala v poriadku. Možno najdete nejaké šikovné organizéry, stôl, ktorý bude mať viacero šuflíkov atď.
12 ročnú motivovať? Kde si bola doteraz? Už v troch rokoch detičky, keď vidia čo robí mamka, tak robia aj oni, teda aspoň tak sa tvária, že aj oni upratujú. Dávajú veci do koša, zametajú, utieraju prach....
Ja sa len uskrnam pri slovach o vychovnych zlyhaniach. Moja ma 18, chliev podobny, od krpateho decka som ju viedla k upratovaniu, v puberte sa to zlomilo, a to som tu ja sama dovtedy pisala premudrele kecy o vychove. Ja som proste rezignovala - moj cisty priestor je moja vizitka, jej hnoj jej vizitka. Upratovat jej isto nebudem, nie som jej sluzka. V spolocnych priestoroch na poriadku trvam, v izbe nech si ma, co chce.
My sme traja surodenci, vychovavani rovnakymi rodicmi, ja s jednym bratom sme odmalicka Monkovia, druhy brat bol total humusak a mohli na nom aj drevo rubat, nepohlo to nim. Teraz, ked ma vlastnu domacnost, je poriadkumilovnejsi ako jeho zena. Ako starnem, snazim sa nesudit, lebo niekedy mozeme vychovne vplyvat, ako len chceme, a prd z toho.
Moji bratia tiež boli bordelári, ale toto je extrém. A mama tiež po mne nechcela, aby som po nich upratovala. Odmietla som. Tak upratovala po nich ona. Na hanbu sveta, čo vám poviem. V tej izbe to vyzerá ako na smetisku. Keď to dievčaťu nevadí, ťažko radiť.
Ja sa ta musim zastat lebo ja mam 16 rocnu a vyzera to v jej izbe velmi podobne a oresne viem co prezivas🤦 lebo je tu hon na carodejnice....nevravim ze je to normalne lebo nieje ruku na srdce nieje a ja viem ze u mojej to tiez nieje normalne podla mna... ma dni ked ju vysperkuje ale dokaze podobny brajgel spravit za dva dni nedokaze si poriadok udrzat mam tri deti a dve maju upratane a ona ma svinec vsade veci strihance lebo furt nieco vyraba skratka bordel sice jedlo nema na stole ale je v kosi a to je za mna to iste a nemyslim si ze by som ju k tomu "neviedla" lebo vsetky su vedene rovnako a ja denne vysavam a stieram podlahy...a tiez neviem kde sa stala chyba ale nam zabera to ze poviem ze neurpaces a pridem upratat ja vtedy vzdy urpace lebo vie ze ja netriedim ja zhrnam do vreca...ale tento svinec velmi podobny dokaze spravit v cisto upratanej izbe za dva dni a jej specialitka su obedare zavrete....neviem tiez ako lebo je to uz v podstate zena 🤷 ja vyluxovane a ona vybuch za dverami 🤷 pomaha len hrozba ze idem upratat 🤷 ale ak by som tam par dni nesla...koniec
Ou ou, toto je celé zle, bože!!!😳
Ja som moju poriadku učila od malička a platilo 3xpoviem a dosť.... hračky čo nemali miesto išli do koša (pozbierala do sáčku a akože som ich vyhodila, posunula som ich), a keď bola staršia cca 11-12 rokov, samozrejme skúšala mať bordel, zopakovala som teda 3x a na 4ty krát som zmontovala sieťku z okna a všetko čo bolo obesené na stoličke, po zemi, neuložené v skrini pekne, letelo z okna🫡..bývame na 8mom poschodí....bol krik, plač,...a hanba strašná keď to išla zbierať🫣
Od toho času mám dobrý tlak☺️teraz má 18 a poriadok vždy keď pôjdem do izby a kominiky v skrini ☺️
@severka269 tak nie som jediná čo vyhadzuje veci vonku. 😂U nás stačilo raz a potom už stačilo len upozorniť. Len ja mám totálneho flegmoša. S kľudom angličana to išla pozbierať.😂
No,mňa by mama zbila a bol by pokoj aj poriadok.
V takom veku som upratovala celý byt sama.
@margotka17 urcite nie vsetky. Moj syn vylozene bojkotuje upratovanie, nechce sa mu zbierat po sebe border. A tak musim motivovat
Pre pána Jana... Nehnevaj sa, ale toto není jej vizitka, ale tvoja. Moji 2 chlapci nemali nikdy bordel v izbe, a vieš prečo? Lebo som ich od malička učila ze si majú upratať po sebe, a nenecháva bordel. A to si ty zrejme nerobila. Takúto detskú izbu som ešte ani nevidela, no totálny grc fuj.
Tak toto je brutalita a to mám 14 ročného syna.(teraz som zistila že to má tip top poriadok) Asi sa moc často do jej izby nechodí ,že sa tam urobila taká hromadka,ja osobne by som sa na to dívať nemohla. V prvom rade jej netrebalo dovoliť jesť v izbe,na to služi kuchyňa ,a trvať na tom nech si poupratuje(,,pred mojimi očami,,) dokedy sa to sama nenaučí.Zas neverím ,že keď sa neustále napomina,je krik a sa jej zhabe trebars mobil ,že to napriek tomu robí,tam potom žiaľ bude inde chyba.