icon

Ako motivovať dieťa písať domáce úlohy?

3. nov 2025

Prosím, čo mám robiť, keď dieťa nechce písať domáce úlohy?
Konkrétne to vyzerá takto:
Prídeme zo školy/práce o 16.00, hodinku ma na to aby sa najedol, oddychol, zahral sa.
Potom ideme písať. Ide pekne. Začne prvé písmeno, nepodarí sa mu to napísať tak pekne ako by si predstavoval a on zacne plakať, ze on to nebude robiť, je to ťažké atd. Niekedy zahodí ceruzku, odide preč od stola alebo plače na zemi. Nepomaha ani pekne, ani prisne. Nakoniec po hodine revu to nejak napíšeme, niekedy mu uz pomáham aj ja (vybodkujem ako vzor, co je asi chyba), ale ja uz nevladzem toto kazdy den riešiť.
Som z toho uplne na nervy. Ako ho motivovat?
Ma od psychológa z CPP posudok, ze je nadpriemerne nadaný, v škole nie je problém, ale doma hrôza. On sa zloží a koniec. Niekedy je druhý extrem, ze píše naschvál čmaranice a smeje sa na tom. Potom zistí, ze urobil hlúposť a začne to, co píšem vyssie. Plač, ze nedostane jednotku a on to bude mať najhoršie z celej triedy atd.
Nemáte skúsenosť ako to riesit?
Konzultáciu u psychologicky máme az v decembri.
Ďakujem

gelifil
3. nov 2025

Dostavaju klasicke znamky? Nemaju aj skolsku psychologicku?

autor
3. nov 2025
@gelifil

Dostavaju klasicke znamky? Nemaju aj skolsku psychologicku?

@gelifil dostávajú slovné hodnotenia a take pečiatky - vynikajuco/vyborne/netrap sa, nabudúce to bude lepsie. Ale on vie, ktoré je najlepšie hodnotenie a on chce mat to najlepšie.

gelifil
3. nov 2025
@anonym_autor

@gelifil dostávajú slovné hodnotenia a take pečiatky - vynikajuco/vyborne/netrap sa, nabudúce to bude lepsie. Ale on vie, ktoré je najlepšie hodnotenie a on chce mat to najlepšie.

@anonym_autor nooo, to bude problem...s tym si este uzijes, vela stastia...ale k veci, skus pohladat inde ...tusim aj MK mam psycho poradnu a aj skoly uz dnes mavaju vlastnych psychologov

simona20201309
3. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor návšteva psychológa asi nebola zisťovanie IQ? Mali ste nejaký problém už v MŠ keď ste tam boli?
Kedy je narodený? Nebol potrebný odklad?

autor
3. nov 2025

Odklad neodporucali, resp. nikto to nikdy nespomenul, mali testovanie v MŠ a bolo to OK.
Mal take stavy uzkostne ohladom chorôb, tie uz prešli. Podla psychologicky je to u tychto nadpriemerne inteligentnych detí časté, lebo si uvedomujú veci, ktoré ich rovesnici neriešia.
Skúsim, ci majú školského psychológa, ale viem len o špeciálnom pedagogovi.

autor
3. nov 2025
@gelifil

@anonym_autor nooo, to bude problem...s tym si este uzijes, vela stastia...ale k veci, skus pohladat inde ...tusim aj MK mam psycho poradnu a aj skoly uz dnes mavaju vlastnych psychologov

@gelifil ja sa obávam, že to je jeho povahová črta. Velmi mi pripomína mňa, ja si tie pocity z detstva pamätám dodnes, vzdy vsetko na 100%. Ale u mna to bola snaha vyniknúť, páčiť sa, aby si ma aspoň niekto vsimol/ocenil, keďže som vyrastala v ťažkých podmienkach.

gelifil
3. nov 2025
@anonym_autor

@gelifil ja sa obávam, že to je jeho povahová črta. Velmi mi pripomína mňa, ja si tie pocity z detstva pamätám dodnes, vzdy vsetko na 100%. Ale u mna to bola snaha vyniknúť, páčiť sa, aby si ma aspoň niekto vsimol/ocenil, keďže som vyrastala v ťažkých podmienkach.

@anonym_autor ano, verim, zato pisem, ze to bude s nim tazke...vzdy vsetko na 100%, pripadne 120% aked nie, tak hysak

autor
3. nov 2025
@gelifil

@anonym_autor ano, verim, zato pisem, ze to bude s nim tazke...vzdy vsetko na 100%, pripadne 120% aked nie, tak hysak

@gelifil presne. A to iste je aj pri hre. Nieco nejde podľa predstav a on úplne hystéria - koniec sveta. Zo sekundy na sekundu. A opacne, ak sa nieco zrazu podarí, v sekunde je OK

euka210
3. nov 2025

@anonym_autor ach, ze 100%...to mas doma tazke s nim. Preco pise ulohy doma, ked pride o 16h domov? mal by ich mat napisane v druzine a doma mas pokoj.
Moj prvy...projekty bol boj a plac...nevedel ako, ked som poradila, tak zle, on tak nechce...no ani ani s nim vyjst. Tiez je velmi mudry, matika a fyzika sa v skole nudi. Vekom sa to zlepsovalo. Nechala som ho robit sameho a nejako to potom urobil, lebo uz som nanho nemala nervy.

gelifil
3. nov 2025
@euka210

@anonym_autor ach, ze 100%...to mas doma tazke s nim. Preco pise ulohy doma, ked pride o 16h domov? mal by ich mat napisane v druzine a doma mas pokoj.
Moj prvy...projekty bol boj a plac...nevedel ako, ked som poradila, tak zle, on tak nechce...no ani ani s nim vyjst. Tiez je velmi mudry, matika a fyzika sa v skole nudi. Vekom sa to zlepsovalo. Nechala som ho robit sameho a nejako to potom urobil, lebo uz som nanho nemala nervy.

@euka210 mat dieta je vsetko ine len nie mat pokoj

anonym_933ed5
3. nov 2025

Mozno s nim skusi robit aj ine veci ako len denne ucenie niekolko hodin. Ak je nadpriemerne inteligentný nepotrebuje dalsi niekolko hodinovy dril, aspon ja si myslim. Skus mu dat nejaky zaujímavý kruzok, kde zazije aj ine veci. Lebo podla môjho názoru sa tvoj syn velmi sústredí na učenie a vytvara si svoju identitu na tom, ze nieco vie a ak mu to nejde ako si predstavuje jeho perfekcionizmus ho depta. Podla mna je to nízke sebavedomie, skus mozno nejaky športový krúžok a zvolni učenie.

euka210
3. nov 2025
@gelifil

@euka210 mat dieta je vsetko ine len nie mat pokoj

@gelifil ja hovorim moju skusenost s 3 detmi. Pokial im pisanie slo, tak doma nepisali, ulohy si urobili v druzine. Lebo brat prvaka o 16h a vecer s nim este robit ulohy...bolo to na nich vela a boli proste unaveni., ked este mali aj nejaky kruzok.

anonym_6e6ad7
3. nov 2025

zažila som s jednou dcérou. trápili sme sa neskutočne najmä v prvej tr.
matem. vedela výborne, písanie podstatne horšie. niekoľkokrát sme mysleli že ju ideme vrátiť naspäť do mš.
druhý ročník oveľa - oveľa lepšie. ďalší problém nastal až na druhom stupni.
dcéru som musela neustále kontrolovať , skúšať, precvičovať diktáty a pod. takto sme fungovali celú zš.
niektoré deti pomoc nevyžadujú, žiaľ moja k nim nepatrila.
vydržať , nič iné ti neostáva.

mili2016
3. nov 2025

@anonym_autor ako keby si písala o mojom synovi som z neho už na prášky. Momentálne je tretiak a robí to od prvej triedy

anonym_7387d6
3. nov 2025

@anonym_autor tak to je presne cez kopirák ako náš prvák. Má 6r.,čítať vie už rok celé vety, rozprávky..grafomotorika je horšia...ale je to boj s úlohami..najhoršie,že sa zapája do všetkých vylomenín v triede...uvažujeme nad sukromnou ZŠ.

anonym_d2cbf7
4. nov 2025

Môj najprv si myslel že úlohy doma robiť netreba že to píše sa iba v škole 🙂 no dostávajú každý deň tri úlohy z písania päť riadkov, z matiky rátať príklady a čítať jednu stranu zo šlabikára. My chodíme domov o 15tej, dám mu pol hodinu čas na oddych potom ideme na úlohy čo trvajú niekedy 15 minút niekedy pol hodina podľa náročnosti. Hlavne treba byť trpezlivý a veľa vysvetľovať. Úlohy musím s ním robiť len ja a nemôže byť nikto v blízkosti lebo ho to vyrušuje. Manžel s ním nemôže robiť lebo ho neposlúcha. So starším som pomáhala s učením prvý stupeň, potom už sám sa pripravoval, ale ešte preskusam ho dám mu diktát keď treba.

anonym_87abe5
4. nov 2025

@anonym_autor aj môj brat bol takýto precitlivelý na seba a na úspech. Keď sa mu niečo nepodarilo hneď plakal. Bohužiaľ dodnes chodí po psychologoch, už je dospelý.

anonym_ae9de5
4. nov 2025

Normálne mám stres aj za teba. Ja mám tretiaka, on je veľmi šikovný, pekne číta aj ma pekne písmo, ale on ma zas všetko na háku😀on načarbe úlohy a ide sa hrať

unicornlady
4. nov 2025

Joj, silný perfekcionizmus, to poznám.
Ak niečo nejde hneď a na 120%, tak si pripadá neschopný a rýchlo sa vzdáva.
Silné zameranie na výkon,.

Mal to tak aj predtým, než chodil do školy?
Napr. niečo vyrábal, kreslil, na piesku robil niečo z formičiek... aj vtedy to muselo byť perfektné?

princezna_bosorka
5. nov 2025

@anonym_autor chlapec sa z nejakeho bodu boji zlyhania (netrestali ste ho za to, ked mu nieco neslo hned na zaciatku?). Podla mna na to najlepsie nasadit psychologa.

autor
5. nov 2025
@princezna_bosorka

@anonym_autor chlapec sa z nejakeho bodu boji zlyhania (netrestali ste ho za to, ked mu nieco neslo hned na zaciatku?). Podla mna na to najlepsie nasadit psychologa.

@princezna_bosorka vobecho nikto netresta, naopak snazim sa ho presvedčiť celý čas, ze dôležité je, ze sa máme radi a nie to, co dostane v škole. Ale on aj pri hre je taký, ze chce aby vsetko išlo podla jeho predstáv.

anonym_dbe1e0
5. nov 2025

@anonym_autor Nepíšte vek a triedu. Každopádne chodiť domov zo školy by mohol tak stredoškolák. Reálne deti na ZŠ nemajú čo tak dlho v škole robiť. Ak chodí do nejakej družiny po škole - má si robiť úlohy tam, doma len skontrolujete. Napadlo ma, či to neprežívate príliš vy ? Domáce úlohy sú jeho povinnosť, čo deti vedie k vlastnej zodpovednosti a samostatnosti. Najskôr by ste si to mali ujasniť. Že keď niečo musí urobiť, tak to proste musí urobiť. Lebo tak to v živote funguje. ( Dať príklad- ja tiež musím chodiť do práce a robiť veci, ktoré ma nie vždy bavia. Ale nakoniec sú prínosom. Musí si z nich urobiť rutinu. Zvyknúť si, že má povinnosti ( ako aj v domacnosti- určite má svoje úlohy ktoré musí robiť - vyniesť smeti, utrieť prach, upratať si izbu atď.) A Vy by ste nemali ustupovať a dohadovať sa. Čo poviete to platí. Tu nie je priestor na diskusiu. Domáca úloha nemusí byť dokonalá. Som šokovaná, že tu riešite psychológa a neviem čo. Však mu dajte poza uši a vybavené, skôr mi to príde, že je skôr len lenivý a rozmaznany. Čo je zase váš obraz, že niekde, ktoré chodí do školy nie je pripravené na svoje povinnosti. K tomu treba vieš už v škôlke.