Ako napísať odôvodnenie nezaplatenia rodičovského?
Zistila som ze ZRPS nie je povinne, obzvlast ked som sama s dvomi detmi, no neviem ako to presne mam napisat dcere do skoly, pretoze to potrebuje odovodnit..dakujem za rady!
@bianca tak pozri sa na to inak . U nas sa plati 15 skolne, 25strava, 10 fond, a za 30 sa nakupili pomocky (kazdy rodic osobitne vratane farebnych papierov lepidiel pastelkek atd, aj neznyselne vonne sviecky ci cajove ci ake to su) , a este chcu odomna 25e? Zaco? Aby pani riaditelka mohla ist do chorvatska na dovcu?? Lebo ak si trosku prestudujes kam ide zrps tak ide riaditelovi ucitelky s tym udajne nemaju nic . Takze pytam sa , skola dostava financie od zriadovatela skolky na prevadzku, plus od kazdeho rodica dostane skolne, fond, dostane na stravu, kupime si vlastne pomocky , a plus nezmyselne zrps 25e? Akoze naco? Naco je skolke 25x20e mas 500 za jednu triedu, ak rodicia zabezpecia doslova vsetko pre tie deti a skolka okrem prevadzky nema na nich ziadne naklady ??? A ked je divadielko pytaju 1e, ked trepanprac zosit 1,50, tak dpc naco je ten fond? Naco je zrps ? Naco kupujem pomocky ??
zrps nemusi robit vyuctovanie? tu v belgicku musi normalne urobit rocne vyuctovanie a odsuhlasuje sa to za pritomnosti notara
Príde mi neuveriteľné že frflete na platby v škole tu~ každé poplatky aj zrpš musí byť odsuhlasene na rodičovskom združení! !!aj jeho výška! !tam sa neozve nik~ ani si nik nepýta vyúčtovanie. ...
@kenzom ja som na nom nebola lebo pani ucitelka si chodila do skoly chora pustaju aj chore deti ktore by nali otacat medzi dverami , malu som nemala kde nechat a mam edte dvojmesacnu. Len nesuhlasim s takymi poplatkami o ktr ani pomaly nevieme kde idu a ucila som skolke takze nieco o tych poplatkoch a dotaciach aj viem ;)
@barborikaždý výdavok predsa odhlasuje rada rodičov~ z každej triedy by tam mal byť zástupca! !!nevedomosť a nezáujem rodičov ako fungujú školy je evidentný~ mňa tiež ide poraziť z toho že vúc ako zriaďovateľ neposle všetky peniaze určené ministerstvom na deti ale rieši svoje~ štát si zvykol že rodičia platia~ ale my by sme to mali kontrolovať a nie písať hlúposti na fórach ako aby mal niekto na dovolenku. ...
@barborienka28 Tak sa informuj na čo a kam pôjdu tie peniaze - veľmi jednoduché a nie len si povedať nesúhlasím a nezaplatím....... 😉 Súhlasím s @kenzom
@barborienka28 A píšeš pekné hovädiny - nič nejde riaditeľke školy - tá to musí do posledného centu vyúčtovať - koľko sa vyzbieralo a na čo sa tie peniaze použili - sú na to vyúčtovacie správy - takže žiadnu dovolenku si z toho nezaplatí..... 😅 Máš o fungovaní niečoho takéhoto veľmi skreslené predstavy.
A ak sa ti nepáči - čo nikomu, že do školy-škôlky vezmú choré dieťa a aj učiteľka je chorá tak otvorím ústa a riešim to - a nie sa tu sťažovať na fóre a nič nespraviť - my to tu za teba nevyriešime. 😉
Poplatky by boli nižšie keby zaplatili všetci~ neprizivovali sa na ostatných. ..učiteľky si pýtajú zdôvodnenie~ lebo aj ich sa pýtajú platiaci rodičia~prečo iný nezaplatil. ...
@valy to vazne? Vasa skola to robi u notara? Ved to stoji kopec penazi do plusu. U nas je vyuctovanie stale k dispozicii na vyziadanie u sekretarky. Som rada ze nefungujeme stylom preco mam dat ked som sama s dvomi detmi, alebo prave nam nedochadza, u nas to skor funguje tak, ze je to pre nase deti davame to im a ozaj vidime vysledky. Este za cias ked bol moj syn maly sme sa vyzbierali na modul a tesilo ma ze ked sme zo skoly odisli modul vyuzivali dalsie deti, to sme este netusili ze po veeelmi dlhom case ho bude znovu vyuzivat nasa dcerka.
Inac ja fungujem tak ze rada dam a chcem tiez vediet kam peniaze sli a tak ked netusim co asi robia s "tolkymi" peniazmi opytam sa. Totiz keby si kazdy len hladal vyhovorku preco nedam, deti by nemali nic, takto im prispievame k lepsej kvalite detstva
@kenzom Ale veď tie poplatky nie sú nejaká katastrofa - a mamička napísala "na čo je tých 500Eur keď všetko kúpi" - no veľmi pochybujem, že kúpi alebo opraví posteľ ak sa zlomí a treba novú, vymaľuje, poseká trávnik, kúpi nové hračky,iné potrebné veci a atď.,atď. Ja neviem - to je také "slovenské" za všetkým vidieť, že sa niekto obohacuje a pri tom fakt tie peniaze idú len tým deťom a tie finančné správy sú na požiadanie k nahliadnutiu.... 😉 Ale veď nech dá dieťa do súkromnej školy-škôlky a potom nech sa chytá za hlavu..... 😅
@barborienka28 A mala by si vedieť, že to školné neplatíš škôlke ale zriaďovateľovi (obec, mesto) a ten potom prerozdeľuje uvedené školné priamo škôlke - čiže to sú tie peniaze, ktoré dostáva škôlka od zriaďovateľa. 😉 Teda u nás to aspoň funguje takto a myslím, že všade čo sa týka štátnych škôlok.
Chapem aj rodicov, ktori rataju kazdy cent, tazko vychadzaju s peniazkami, ale na zakladnych veciach pre deti by som nesetrila. Od toho sme rodicmi, aby sme detom zabezpecili aspon to zakladne, neberte investiciu do deti ako stratene peniazky 😉 Deticky su nasou najlepsou investiciou
Ešte ak sa vám zdajú poplatky vysoké treba sa ozvať ešte pred hlasovaním ich schválenia~ ak si to napriek všetkému nemôžem dovoliť~ je slušné voči ostatným platiacim rodičom to zdôvodniť...poprípade zaplatiť aspoň časť~ ...a dá sa poprosiť aj zástupcu rady rodičov o preposlanie vyúčtovania. ..alebo zverejnenie na webe školy
@evittam ja som to tam riesila ;) ale ja sa nejdem hadat hladala som na nete info o zrps , natrafila som aj na tuto temu, a ked si tuknes do google precitaj si aj vyjadrenia inych uciteliek o zrps
@kenzom u nas inak napr bolo potrebne doniest pomocky a niektori rodicia ani nedoniesli , a neriesi sa to. A nie su to rodicia zo slabsich soc pomerov
Hm tak z nas v skolke ZRPS na rok 100 EUR, v septembri som nechala dokopy cez 150 eur( zaplatila som polovicu zrps, 35 EUR poplatok, stráva dalších 12 EUR za uz presne neviem co) nic iné len seky ma v skolke čakali
No clovek niekedy velmi uvazuje az sa mu rozum niekedy pozastavi co vsetko pocuje na rodicovskom u nas napr.anglictina je to naozaj dobrovolne si dieta zapisat no aj napriek tomu sa najdu rodicia a to malej skolke kde tych rodicov stretavame denne a riaditelka hned na zaciatku upozornila zapisat len tie deti ktorych rodicia na to maju a nie aby ich skolka obhanala 3 mesiace na zaplatenie anglictiny pritom je to suma 20eur ale tu ani nejde o tu sumu ako o to ze ked proste na to nemam tak ho tam nedam ved to je dobrovolne a nie aby potom mali este vecsiu hanbu ako ked ho tam nedaju.ja toto proste nechapem ved ked mi daju cislo uctu idem na druhy den do banky a vlozim im to na ucet.zrps sa u nas platilo v septembri no aj napriek tomu sa najdu rodicia co to este nemaju zaplatene u nas je to 18eur na pol roka.ja mam 4 deti ale ucty musa byt ako prve zaplatene a hlavne ohladne deti.este taka skola v prirode ci lyziarsky sa da chapat ale toto nechapem veru.a vzdy rodic ma mysliet na to ze prvy a posledny mesiac je najviac financne nakladny ale tak na to treba mysliet a mat na to nejaku tu rezervu ved to je rok co maju na to cas.
@barborienka28 Prepáč, ale nemienim si nič "ťukať do Googlu". Ja riešim všetko čo treba a čo chcem vedieť priamo u zdroja a nie "JPP" na Google a podobne. Ja som ti napísala vlastné skúsenosti a znalosti. To je všetko.
@barborienka28 zrps nie su pomocky/ ak dieta nema pomockynepracuje...tu ideo vydavky, ktore sa tykaju komplet vsetkych...neriesilo sa to znamena, ze sa to vyriesi same? znamena to ze ani ty sa neozves...nic sa same nevyriesi....vies koho mate z triedy v rade rodicov? Chodis na rodicovske?
@kenzom mali sme len prve na ktr som nebola pisala som to vyssie a ja netvrdim ze zrps ide na plmocky , len hovorim ze niektori nedoniesli a ucitelkam je to fuk, a nie nie je pravd aze kto nema nepracuje . Ale ok beriem tvij nazor a som o nieco midrejsia uz.. pekny den
@barborienka28 preco by mi to malo byt ucitelkam fuk? vsak si pytaju zdovodnenie, aby to mohli odovodnit platiacim rodicom...nemaju ziadne paky ako to vymoct ...a ked si nebola tak sa opytaj kto je v rade rodicov a informuj sa u neho...
Inac oslobodeny od zrps su len socialne pripady kde rodicia beru hmotnu nudzu hovorili nam to na plenarnom kde teda nik nebol oslobodeny.
@barborienka28 riaditelka s tym nic nema, skola ma ucet a ten spravuju aj rodicia, predseda rady rodicov, zisti si, kto je to na vasej skole a ten ti musi predlozit presne vyuctovanie, na co sa minul kazdy cent, to ze mas male dieta, je len vyhovorka
U nas presne na plenarnom rozoberali aj rozpocet skoly co kde kupili kolko mali na ucte kolko dostali 2 percent dane kolko zostalo.dokonca je to kedy kolvek k dispozicii rodicom.a to zrps sa plati len za jedno dieta aj ked rodic ma 5 deti zaplati to najstarsie.funguje to tak aj na zs aj v skolkach.

@beruska.zuzanka Neviem aka velka je MS, kam ti chodi dieta, ale 60 eur rocne za kanc. papiere, lepidla atd sa mi zda byt velmi vela. Ak je to klasicka 4triedna MS, kde je cca 90 deti, tak ide rocne o sumu 5400 eur! Neverim, ze takuto sumu potrebuju deti na tvorivy material. V nasej MS financujeme vacsinu tvorivého materialu z clenskeho poplatku a rocne je nan vyclenena suma cca 1000 eur (94 deti) a staci to, obcas niektori rodicia donesu "smiraky" pre deti na kreslenie. Plus, kedze je tvoja dcera predskolacka, dostava MS od statu príspevok na predskolaka, z ktorého moze riaditelka ucelovo nakupovat len veci/material pre predskolakov a tam samozrejme patri aj tvorivy material.
Co sa tyka hygienických potrieb, tieto sme tento rok zahrnuli do rozpoctu zdruzenia, takze ziadne nosenie extra vlhcenych servítok, toaletného papiera, ci vreckoviek. Este extra dotujeme ovocie a pitny rezim, plus kazdy mesiac je divadielko, vystupenie, kuzelnik, ide sa na vylet aj 2-3x do roka autobusom, do muzei chodia deti, na dopravne ihrisko... vyssie som davala link na FB, v poznámkach je napr. skol. vzdelavaci plan a pri nom je uvedeny aj rozpocet, ktore polozky financuju rodicia z clenskych prispevkov a co je financovane z penazi skolky (cize hlavne z tych, co su od statu na predskolakov).