Ako naučiť 11 ročnú humusáčku hygienickým návykom a čistote?
Poraďte prosím, ja už som z nej zúfalá. Nepomáha ani vysvetľovanie, ani krik, jedine jej chodiť v pätách a dookola všetko za ňou kontrolovať. Myslím že v 11 by mala byť už dosť veľká na to aby ovládala a mala aspoň základné hygienické návyky. Jedine čo sama od seba urobí že večer dá špinavé spodné prádlo do koša a osprchuje sa (aj to jej musím pripomínať a kontrolovat že ma pouzit aj mydlo).
Ináč absolútne nič. Každé ráno sa chystá ist do školy ale zuby neumyte, oči plné karpín, dredy vo vlasoch. Každé ráno ju musím do tej kúpeľne posielať aj na viackrát lebo niečo z týchto 3 veci zabudne alebo nespraví poriadne. Vlasy som jej ostrihala na kratšie lebo už nešli rozcesat. Celkovo vlasy kapitola sama o sebe, začína jej puberta vlasy mastné ale umyť ju ich nenapadne. Keď jej to nakažem umyje si ich neviem ako to dokáže ale mastné ich ma rovnako, musím jej ich umyť ja.
Ruky po záchode ci z vonku len strčí pod vodu a už aj beží preč, ved načo mydlo.
Oblečenie vkuse to isté. Smradľavé, špinavé, okydané. Darmo jej pripomínam že preventívne nech si aspoň to tričko vymení každý 2 - 3 deň. Nosí dookola 2 tričká a jeden ošuntelý svetrík z ktorého dávno vyrástla a vyzerá v ňom ako nejaký sociálny prípad. Ostatne oblečenie odmieta, pritom skriňa plná pekných nových značkových veci ktoré si sama vybrala (takže na vkus sa nemôže vyhovárať).
Akože všetko zvladame lebo jej spustnut nedovolím, do školy ide čistá. Ale akonáhle ide niekam kde je sama sebou viac dni ako škola v prírode, detský tábor, ku kamaratke tak pride ako netvor z bažín - zuby žlté, vlasy strapaté, oblečené to v čom odišla a kufor plný čistých veci.
Ó tom ako vyzerá jej brloh (detská izba) už radšej ani písať nebudem.
Trápi na že ju musím vkuse napominat pritom efekt žiadny. Véd z nej rastie žena mala by sa o seba trochu starať.
V ostatných veciach je ináč veľmi šikovná a samostatná, o úlohách ci učení do školy ani neviem, to robí úplne sama a na samé jednotky. Chodí sama autobusom, k lekárke, do obchodu... Vie navariť základné jedla, upiecť koláč... Proste samostatné vyspelé dieťa ale ta hygiena
Tiez mam doma takyto exemplar. Ako bonus ma niekedy nieco oblecene naruby a evidentne nechape co mam za problem
Mam 9rocnu, puberta s nou uz v hygiene a obliekani plieska cely skolky rok. A poviem ti tak, zubar nakazal zuby cistit detom do 12r minimlane a potom kontrolovat, ci si umyli :D no prislo mi to psycho.. ale vidim, ze inak to nepojde. Vlasy jej umyvam minimalne raz za tyzden ja, ci si ich umyje sama este raz-dvakrat pocas tyzdna mi je fuk. Ale kazdu nedelu nabehnem a vlasy jej umyjem, rozcesem. Cesanie ... no comment... chvilu ju to bavi, ked pride od kadernicky... to by bolo najmenej. Vlasy ju prejdu, ked jej nejaky chalan povie, ako otrasne tie mastne strapate vlasy vyzeraju, pomaly je ten vek uz tu a potom mas po starostiach. Teraz idem okolo nej hocikeedy, aj poobede,vecer, chytim kefu a vykefujem jej ich ja :D Pre krasu sa trpi jej poviem a moze aj krokodilie slzy ronit (ona vie, ake to je potom take hniezdo 2-3-4 dnove rozcesat, ciez rychlo zlost prejde).
Čo sa tyka oblecenia, ti viem poradit, VYHOD TIE STARE HANDRY a svetre a co ja viem co, co nosi dookola, je to znicene, male... normalne ich daj do vreca a vyhod. Vybavene, bude nosit to co ma...
@simca06022011 inak ja toto iste som segre urobila, nosila este moje stare oblecenie z detstva s rozpravkovou postavickou a to uz mala nad 16. Az taky problem by to nebol, ale oprane to bolo boh zna kedy...zobrala som a hodila do bedne.
Myslím že sa to časom zlepší.... momentálne sú tieto rutinné činnosti ohľadne hygieny a obliekania pre ne absolútna strata času veď načo a pre koho by som to robila šak aj neučesaná a dogabaná žiť budem nezomriem... a zaráža ma to že ani tie nastylovaneé youtuberky na ktoré čumí v mobile jej akože neprídu ako vzor že sa trocha o seba starať... hold ja ostávam pri neustálom pripomínaní aj keď niektoré veci robí povrchne ale aspoň dúfam že niekde v podvedomí sa jej to uloží že toto a toto treba robiť tak a tak a vtedy a keď príde ten čas, že sa začne obzerať na to ako vyzerá tak sa jej to z tej hlavy niekde vynorí že ráno dať čisté veci do školy, opláchnuť tvár, po raňajkách umyť zub, večer dať sprchu a podobne.... dúfam že sa jej to niekde v tej hlave strapatej uloží a o za krátky čas akoby našla a bude to robiť nie preto že som nakázala ale preto že ona chce. Trpezlivosť 👍 v neustálom napomínaní inak to nevidím. Celé je to na hlavu bo keď mala tak 3-4 všetko krásne vedela okolo seba poriešiť a teraz je to horšie ako s malými deckami a mám pocit že pripomínam častejšie triválne veci ako keď boli malé. Ale vydržíme... snáď do svadby ich to nebude držať 😝
To je presne ako moj syn!
Musim si este precitat vsetky prispevky, lebo tiez som z neho obcas uplne zufala, zuby neumyva, ma ich zltsie ako ja -co pijem kavu,vlasy si ledva umyje 2x do tyzdna,vraj naco...(nastastie sa mu nemastia) ale smrdia kedze nosi ciapku.. nohy mu smrdia viac jak bezdomovcovi 🤦🏼♀️.. oblecenia ma plny satnik a tiez nosi dokola to iste 2hnusne tricka,dokonca istu dobu nosil pyzamove tricko v ktorom predtym noc spal a mikinu s riflami by nosil tu istu cely skolsky rok...no katastrofa.
Fakt myslim ze 11 rocne dieta by uz malo toto vsetko zvladat, ale zjavne u nas 0bodov...
Moja ešte minule fakt perlila.... Ze ju učiteľka posadila vedľa nejakého spolužiaka ktorého neznáša lebo smrdí.... Tak jej hovorím a ty si snáď myslíš ze vonias v tom týzdennom svetríku, zuby neumyte, vo vlasoch zvyšky včerajšieho obeda?
No sebareflexia žiadna ale kritizovať iných to ano
@mimibb No keď myslíš, je to Tvoje dieťa. Ja len, že nevieš, kto všetko to tu vidí. Môže ju tu spoznať napríklad mama jej spolužiačky, ukáže jej to, tá to rozchýri po celej triede a Tvoja dcéra, ktorú tak miluješ, má o posmech a šikanu postarané. Nehovoriac o strate dôvery voči Tebe, jej vlastnej matke, ktorá sa jej o to postarala.
To, že Tvoja dcéra je malé dieťa, ako si písala, znamená, že je v poriadku o nej písať, že sa nevie poriadne utrieť po záchode? To je podľa Teba v poriadku? Veď tam má fotku! Nebudem mlčať, niekto sa Tvojej dcéry musí zastať. Za normálnych okolností by si to mala byť Ty. Ale Ty, práve naopak, ešte ju tu verejne zosmiešňuješ pred úplne cudzími ženami. Zrejme nestojiš o moju radu, ale aj tak Ti poradím: Tú fotku čo najrýchlejšie vymaž. Ináč to možno budeš veľmi ľutovať.
Len aby v tom nebolo nieco viac lebo taketo deti hladaju inspiraciu vzdy v takomto veku...napr aj greta thunberg moze byt pre niekoho inspiracou hlavne pre zmanipulatelne deti...rovnako ako bola Yoko Ono, Nirvana atd a uz to ide...v poslednu dobu sa ludia idu zmagorit za ekologickejsi zivot aj bez samponu ci polyesteru na tele
Asi to bude tou pubertou, lebo môj syn je taký istý.Mam pocit, že všetko čo som ho naucila do 10 r zabudol😅som rada, že to čítam, lebo mám jedno dieťa a niekedy si pripadám ako blbec, že ťahám dieťa večer do kúpeľne nech si zuby umyje. Vlasy sa mu mastia teraz zístil, že používam suchý šampón a včera bol lenivý si ich umyť, tak sa nastriekal a bol celý šedivý, tak som mu to vycesavala.
@mimibb je krásna🙂tak nosí syn šnúrky dosť často.Vsetko je dobre, to stačí...načo, netreba.... vyprava mi, že snáď nebude mať akné ako ôsmaci, lebo to vyzerá hrozne a večer má problém si umyť tvár.Ja si naozaj nepamätám, že moji rodičia so mnou toto riešili.Ako policajt si pripadam a už aj trapne dokedy toto všetko?tiež si myslím, že to snáď skončí prvými láskami a budú dbať o hygienu až príliš.
Ono sa to vola puberta. Treba len vydrzat... ono to prejde.
Len tak na odlahcenie, ktore sa pamatate na THE CURE? Robert Smith s jeho "ucesom" a asi jedinym ciernym svetrom?
Napísala by som ako ostatné, že buď sa čosi zanedbalo pri výchove, buď je to puberta, predsa už 11 rokov alebo proste je taká povaha... (Ja som bola a som taká istá... Čo si budem nahovárať, že nie...a vôbec si nepamätám, že by boli doma dôslední pri čistení zubov, možno sa mi čosi stalo pri hygiene a nejako som na to zanevrela..) a k výchove ešte napíšem, že každý je iný a možno na ňu neplatí to isté ako súrodencov... To k obrázku 9. ročnej, ktorá má dve sestry a tie nemajú s týmto problém..\
No ja som bola podobná. Proste puberta a nič sa im nechce a príde im to strata času. Ono to prejde a nie je to tým ako boli vedené k hygiene. Treba len vydržať a aspoň raz za čas im hodiť prádlo do práčky dať pozor aby si občas umyli vlasy atď
ale jasné že to prejde v puberte...mala som kámošku čo robila ešte horšie veci a v puberte bola krásna kočka....V detstve ako také chlapčisko a potom kočka. ...😉
nie ste v tom sami.
kamoska mala na tom dceru podobne. ale ta si k tomu vsetkemu nevymenila ani gatky a ponozky. keby za nou mama nechodila, nekontrolovala, tak aj tie bola schopna nosit tyzden.
aj sme sa na tom smiali, aj sme netusili, co este vymysliet, aby dievca s tym prestalo.
kamoska jej vysvetlovala, dohovarala, vytvarala ranny rezim, prikazovala, kontrolovala, nakricala, vynadala, nic nepomohlo, vsetko zabralo max na jeden polden.
dokonca, ked jej chystala na rano ciste veci, tak sa dievca naschval snazilo z domu vysmyknut prv, ako si vsimne, ze ciste ponozky a gatky strcila do kosa na pradlo a nechala si tie stare. na smradlave tricko si obliekla ciste a v skole vyzliekla a strcila do skrinky. na konci roka odtial jej mama vytahovala kopec natlacenych cistych, nenosenych veci. mohlo ju porazit.
dcerine vysvetlenie bolo, ze nosene veci su uz roznosene a prijemne, kdezto ciste veci su stiahnute po prani a ona to neznesie (a to maju susicku, takze pradlo maju normalne makke, ziadne tvrde po prasku).
takto to vypuklo v jej cca 10 rokoch a trvalo do 12-tich. nevedeli si s nou rady. nepomohlo nic.
az sa stalo, co sme jej vzdy prizvukovali: pockaj, az si to vsimnu spoluziaci v skole a daju ti preto hnusnu prezyvku.
(co sa nedialo, lebo deti do isteho veku toto proste neriesia, tak to bagatelizovala a nepomohlo ani take varovanie.)
no jedneho dna sa dievca samo od seba vybralo vecer do kupelne a umylo si vlasy. jej mama skoro spadla z noh.
dovod? kamoska v skole sa jej spytala, ci to ma take zle umyte vlasy, alebo ich ma tak mastne a ako casto si ich vobec umyva.
tak sa strasne zahanbila a zaklamala, ze si asi zle umyla sampon z vlasov. a doma bezala hned vecer do sprchy.
potom neskor pridala umyvanie zubov, lebo dalsi spoluziak, ku ktoremu ju posadili v ramci hodiny sa odtiahol a zahlasil, ze jej smrdi z huby ako z kanala.
zacala dbat na ciste spodne pradlo, lebo ktosi, ked sa hrali, zahlasil, ze cosi tam strasne smrdi ako pošťatý bezdomovec. tak sa zlakla, ze si vsimnu, ze je to ona.
teraz sa o seba uz celkom stara. snazi sa. uz si aj sama vsima, ktora ina spoluziacka na hygienu kasle a sama to kritizuje. a sama pripustila, ze prave to, ze si to vsimla na inych a hnusilo sa jej to, si uvedomila, ze presne tak posobi aj ona na druhych.
navyse sa stretla s tym, ako ostatne spoluziacky ine baby z triedy, ktore sa o hygienu tiez moc nestaraju, za ich chrbtom potajme ohovaraju a posmievaju sa im. tak sa zlakla, ze sa jej stane to iste. takze uz si dava pozor.
ale prislo to az casom a samo od seba. teoreticky ju skus (bez kriku) upozornit na taketo nastrahy (ze si to vsimnu a budu sa jej tajne spomievat). mozno si to postupne uvedomi a da si povedat.
Mne táto téma veľmi pobavila. Na jednej strane preto, lebo mám tiež 11 ročnú dcéru a tvoj popis bol zabavny a v niektorých veciach som sa našla a na druhej preto, lebo niektoré vedia úžasné moralizovať a hodnotiť človeka, keď ho nepoznajú. Teraz k téme. Moja dcéra to má tak na polovicu. Rada sa pekne oblieka, voňavkuje , češe vlasy a niekedy aj namaľuje. Na druhej strane niekedy je schopná dva dni si neumyť zuby a chodiť s mastnými vlasmi. Na to pomáha len ustavičné upozorňovanie. Neboj, vyrastú a z toho. Pamätám si, že na som mávala v tom veku strašný bordel v izbe a teraz to neviem pochopiť. Ako bude rásť, bude jej na výzore a názore okolie viac záležať. A ak sa jej zapáči nejaký chalan, strávi v kúpeľni aj hodinu. Ony sa ešte len vyvíjajú, musia si zvyknúť, že už nie sú malé deti a potia sa. Ja som moju dcéru ako malú kúpala len dva krát do týždňa, lebo mala veľmi suchú kožu, tak tiež jej to teraz musím pripomínať.
No zanedbavanie sa moze byt aj forma depresie...
Podla mna nie si najprijemnejsia na dceru (aj ked mozem sa mylit z par prispevkov, no mam taky dojem). Mozno ked na nu budes milsia pojde to lahsie, zajdite si spolu na nechty, ku kadernicke atd. Nechcem byt drsna ale pride mi, ze ju dost zhadzujes, uz len ten nazov "humusacka". Uf 🙈
Vlasy by som nestrihala len preto že si ich nevie udržiavať. No tak jej umy ty a hotovo ale ostatné veci nech robí sama.
Sa tu sulam! 😂 ty si matka cinu ako jej slovne nakladas 👍 ale jasne,chapem a tie ostrihane vlasy tiez.Ako myslim ze nech je to akokolvek tazke pristup k situacii mas dobry a je fajn ze si dosledna v tom ako ju k tomu vedies.Len vydrzat,nic ine.Raz jej to povie niekto iny a potom to pochopi.
deti v puberte skratka zleniveju a plus ako tu niekto pisal, niektore dievcata si neuvedomia ze hormony sposobuju ze v puberte sa viac potia a viac to citit. Moja mala neskoro pubertu, v 12stich bola ako male dievcatko, menzes mala ako posledna z triedy a to sla s odkladom a z dievcat je najstarsia. Asi jej prislo ze je este male dievcatko , ze jej staci 2x sprcha a a jedno velke vikendove kupanie. Ked to nie je vyslovene nejaky silny rys povahy od mala a pises ze v detstve bola paradnica a cistotne dieta...urcite ju to prejde.
Aj moju to uz prechadza. najhorsie to bola cca rok dozadu. teraz uz bezne sama ide do vane, vyjde s oblakom vone a chce aby som ju vonala, ci ohodnotila aka je svieza. Kolektiv je silny pan.
a k tym vlaskom... viac ako mama nahanajuca dievca s kefou pomozu kamaratky majuce zalubu v ucesoch. moje 2 dievcata maju dve starsie sesternice a dost casto sa navzajom navstevuju a vzajomne sa cesaju, robia si ucesy. Dcera mala tiez cca 8-9 rocna nechut k cesaniu vlasov...ale ine deti ju potiahli k tomu vycesavaniu sa, zapletaniu, teraz si dcery sami siju zo zvyskov latok ozdoby do vlasov, prezeraju pinterest.
Treba dufat, ze aj tvoju dceru ta vlna paradenia sa doebehne a vtedy jej bude zalezat aj na hygiene. Tie pripady ze to ostalo az do dospelosti su asi ojedinele... pochopim to pri nejakych depresiach ci inych psych. poruchach, ze sa clovek zanedba a izoluje....ale v beznej spolocnosti sa takto neda fungovat, nastavi ti zrkdlo.
drzim palce.

Ak to naozaj začalo zrazu, myslím si, že to bude vekom. Pomaly začína byť pubertiačka... Možno aj ostatný v škole sú taký, tak chce zapadnúť. Možno sa chce len zviditeľniť alebo sa jej proste len nechce, podľa mňa sa to vekom zlepší. 😉