icon

Ako naučiť dieťa brániť sa pred krivdou?

9. dec 2025

Dobrý den,
poprosím radu, snáť to sem patrí. Poprosím anonym, citlivé údaje.
Mám dcéru (7 rokov), taká menšia, drobnejšia, ale v škole obľúbená a šikovná. Stalo sa to ešte na jeseň, bola 3 dni u starých rodičov, čo bývajú na bytovke a bicyklovala sa. Vie, že smie jazdiť len popri bytovkách na chodníku pre bicykle, že na cestu sa nesmie, babka ju z balkona videla, tak jazdila a prišla s tým, že o pár vchodov dalej jedna staršia pani kričala na ňu z balkona a vynadala jej. Že vraj zbila nejakého chlapca, čo si o sebe myslí sopľana malá, nech se pozrie na seba, strašne vyzerá, najradšej by po nej skočila a vlasy jej vytrhala. A stále, že zbila nejakého chlapca, asi jej vnuka? Dcéra mi prisahala, že nikoho nezbila, však to ani nevie a tobož nie chalana, ani nevie, o kom to vravela, žiadneho nepozná, potom šla teda naspat a skupina chalanov asi 4 v jej veku šla oproti a smiali sa jej, že ale dostala, dobre jej tak. Ale ona ich vobec nepozná, však tam ani nebýva, len tam chodí na prázdniny a tak.
Došla domov a povedala to babke. Ona chvílu premýšlala a odpoved znela: ,,Tak už tam teda nechod." A to všetko? Náhodou bude v škole sikanovaná, to asi nebude možné povedat, tak tam nechod. To je celá babka (moja mama). Nemať konflikty, nemusiet sa s nikým hádať, doma si zanadávat a tým to končí. Ako by ste to riešili Vy? Ja asi by som tam zašla, opýtala sa dcéry, kde to bolo, dotyčnú si našla a chcela vediet - koho zbila, kedy ho zbila, prečo ho zbila, ako ho zbila a vyjasnit si to. Ak by náhodou niečo vyparatila, tak by dostala ešte odo mňa. Ak však nie, dotyčnému by som vyčistila žalúdok a spýtala sa, preto má potrebu klamat a nech sa babka hanbí. Naučit ju ozvat sa, riešit konflikty, nie zametat pod koberec. Čo sa zamlada naučíš...babka hovorí, že zveličujem, hľadám problémy, kde nie sú. No tak už tam nechodila a bolo. Ale prečo by sa mala schovávat? Nič nespravila, ved jej je v lete ľúto aj muchu zabit, že živý tvor.

Strana
z2
autor
11. dec 2025
@anonym_6bc995

@anonym_autor sama som nevedela zastat seba snad do 30tky,kym som nemala deti.. opytala si sa babky, preco to nechala tak? Mozno tu susedu pozna a vie, ze nema zmysel sa s nou hadat..

@anonym_6bc995 povedala, že vobec nevie, o koho sa jedná, tych ludi pár vchodov dalej velmi nepozná, ale však už tam teda chodit nebude.

beata_k
11. dec 2025

@anonym_autor V prvom rade by som 7 rocne dieta v cudzom meste nenechala same.

tiika
11. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_6bc995 povedala, že vobec nevie, o koho sa jedná, tych ludi pár vchodov dalej velmi nepozná, ale však už tam teda chodit nebude.

@anonym_autor prečo tam chodit nebude? Najskôr chceš naučiť dieťa, aby sa vedelo brániť a teraz mu ukazujes, aby sa radšej skrývalo a neprijemnostiam sa vyhybalo.
Ak dcera nieco urobila, je potrebné prevziať zodpovednost, ospravedlniť sa, pokial je nevinná, mala by vedieť primerane reagovat a vysvetliť situáciu.

autor
14. dec 2025
@tiika

@anonym_autor prečo tam chodit nebude? Najskôr chceš naučiť dieťa, aby sa vedelo brániť a teraz mu ukazujes, aby sa radšej skrývalo a neprijemnostiam sa vyhybalo.
Ak dcera nieco urobila, je potrebné prevziať zodpovednost, ospravedlniť sa, pokial je nevinná, mala by vedieť primerane reagovat a vysvetliť situáciu.

@tiika nie, babka to ukončila tak, že tam chodit nebude.
Ale za mna teda nie. Povedala som, že ak nic nevyparatila, tak tam chodit moze. Ak by náhodou zase dotyčná na nu vyletela, nech si pamata balkon a zajdem tam s nou rovno ja.

Strana
z2