Ako naučiť dieťa vyslovovať R?
ahojte kamosky.chcem sa vas opytat,ci mate rovnaky problem ako ja.moja dcera je prvacka,no stale nevie vyslovovat r.chodime na logopediu,no zatial to nepomaha.bojim sa,ci sa jej nezacnu v skole vysmievat.zatial tvrdi,ze nie,ale clovek nikdy nevie...mate s tym nejaku skusenost aj vy??? naucilo sa vase dieta vyslovovat r neskor???dakujem za rady...jarmila
@hajanka nic v zlom,ale precitala si si styl pisania dotycnej panej?? ako úsečne, protivne piše ona? To bola len reakcia na jej prvych niekolko clankov , co dnes dala a zdvihali cloveku adrenalin...
Vies ,aka generacia vyrastie pod kridlami takych rodicov, co od dietata nikdy nic nevyžaduju, lebo ved ono sa to nauci ( ale kde, kedy a ako??), proste to by bolo na dlhu diskusiu... ONa to proste cele pritahuje moc za vlasy, ani cm doprava , alebo dolava... Myslim, ze dost ludi tu napisalo nazor a ze s meggie nesuhlasia....
A porovnavať dieťa čo račkuje s dietatom, co ma telesnu vadu, a pod.. ako to ona robí, to je podla mna choréé... A celkovo ved si precitaj toto:
"Už to bolo raz v histórii, robili sa tabuľky na všeličo. Ako má vyzerať správny človek, aký veľký má mať nos, aká farba pokožky je ešte únosná atď. Desím sa toho. Mick Jagger by si musel dať zašiť minimálne polku úst aby spĺňal štandard. Dieťa s kratšou nožičkou rovno do plynu. A keďže hrôzy vojny máme za sebou, ľudí čo chcú druhých riadiť a buzerovať neubudlo, tak sme prešli na sofistikovanejšie formy ako mávať s ľuďmi a šikanovať ich." Ako toto moze normalny clove vobec napisat a spajat a prirovnavať taketo veci.. ved to je demagoia... :( NO nic....
@hajanka to ako za komunizmu na vojne vojaci natierali trávu farbou na zeleno, keď došla nejaká delegácia. Alebo nás v škole zatvorila učiteľka na záchode, lebo sme dve neprišli v pionierskom úbore pri nejakom podujatí.
Rovnako ohavné je deti nenechať recitovať, či vystupovať pre drobné nedokonalosti jazyka, ktoré sú v ich veku stále ešte vo vývine. Veď aké je to i milé keď maličké deti na besiedkach štebocú, rodičia majú slzy v očiach a každý sa i zasmeje ako originálne niekedy také nacvičené predstavenia sa zvrtnú, ako si deti skĺznu do vlastného scenára atď. To je život a nie sivá disciplína a rovnaké výkony.
@maggie2 prepáč, ale dovolím si ti trošku oponovať, lebo to čo píšeš, že sa hluché deti zatvárali do ústavou, laváci sa preučovali na pravákov... to sú neriešitelné veci a v tých dobách to bolo o predsudkoch. Račkovanie a celkovo rečové vady sú liečitelné choroby a prípad @dazdovky je jeden z mála, ktorý sa nedoriešil. Samozrejme, že sú výnimky, ale určite by väčšina matiek urobila všetko preto, aby rečovú vadu svojho dieťaťa odstránili a nečakali, ako to dopadne, alebo si povedali, že to nemá význam riešiť, lebo.... Pre to dieťa to má význam určite.
@katrin21 Ty o akej generácii rodičov hovoríš? O mne? O mojom dieťati? Do môjho dieťaťa ťa je veĺké H.
Veľmi si sa zamotala, pretože Ty dramatizuješ a dávaš na roveň neschopnosť povedať R vo veku 6 rokov do kategórie VADY ! Kto robí demagógiu? Ty. A ešte strašíš rodičov, že pozor! Ak nie teraz , tak už NIKDY sa to nenaučia! Blábol nad blábol.
@maggie2 😀 😀 😀 😀
pekne si si to prisposobila...OK
Ale stale a za tym nazorom si stojim....: Každé zdravé dieťa v 7 roku života má mať čistú reč a pokiaľ to tak nie je má rodič vyhľadať odborníka a nenechať dieťa "Veď ono sa to naučí samé....alebo že z toho vyrastie) a pokiaľ tam je možná fixácia náhrady R...tak určite nečakať do 7 roku. A je jasné, že niekomu sa to nepodarí...ale stojí to aspoň za pokus, možno by sme boli prekvapení z našich detí ako rýchlo a radi takéto úlohy zvládnu, len im dať aspoň tu možnosť!
@zuzana581 a o čom tu ja píšem? Že nechať tak? Nie! píšem o tom, že sa netreba nasilu ponáhľať len preto že nejaké existujú tabuľky. Každý by mal poznať svoje dieťa najlepšie a vybrať to čo je preń najprirodzenejšie a najlepšie. A nie obzerať sa, že prečo susedovia Janko ktorý má o 1 mesiac menej vie povedať R a my ešte nie.
@katrin21 ano precitala, citam diskusiu od zaciatku, precitala si si ty moj prvy (aj dalsie) prispevok? Asi nie 😉
Styl pisania mame kazda iny, to je fakt, ty mas tiez svoj styl 😉 ja mam tiez svoj.
Ty rovnako tvrdis, ze dieta co rackuje ma vadu, nie sice telesnu, ale mozno psychycku...? Presne takyto ludia sa tymto detom potajme (alebo nahlas) vedia vysmievat, alebo vysmievali.
.... ty sama tieto deti separujes do nejakej "vadne"j skupiny a ohadzujes sa tym co ta naucili 50 rocne ucebnice psychologie a pedagogiky... ze dieta do 6 rokov musi vediet hovorit R ....... ze musi... aj keby kamene padali, ale musi, lebo ty mas statnice z pegagogiky a psychologie a tam ste v knizke mali toto presne napisane.... 🙂
@maggie2 uvedom si....že dieťa nad7 rokov, ktoré zle vyslovuje R naozaj má rečovú vadu.....tak ako keď niekto kokce...aj to je rečová vada, či má 3,alebo 15 rokov ....ale nikto tu nepísal, že je to trvalý stav...dá sa to liečiť...a treba o tom hovoriť už takmer ako o liečbe.....lebo väčšina rodičov si s tým sama neporadí.
A o štebotaní detí....a tých milých situáciách...áno...ale len do určitého veku.
Prvák...o druhákoch a vyššie už ani nepíšem, by mali mať reč čistú....
ja se nezapojuju, uz nekolikrat jsem dostala par facek zde na MK, protoze jsem se nekoho zastala..
ALE zaroven zadam aby mi NIKDO uz nepsal do IP..dekuji..
🤐
Dievcata myslim, ze nastalo jedno riadne nedorozumenie. Slovo "musi" necitajte, vynechajte ho, ignorujte ho. Ano, mate pravdu, dieta nemusi do 7 roku veku vediet spravne vyslovit R. Vsetok text ma len odporucaci charakter a vam ako matkam nemoze nikto prikazat co kedy sa ma vase dieta naucit. Ide skor o to, ze by bolo dobre, aby sa to dieta dovtedy naucilo. Same vieme, ze kym su deti este neskolopovinne vsetko robia s hravostou, radostou, zapalom. Ked uz nastupia do skoly pomaly im nastupuju hormoniky, puberta prichadza ako vianoce (nikde nic a odrazu prask a je tu). Skratka od cca 7 rokov sa meni sposob vnimania a ucenia u deti. Uz to nie je take ako ked boli male. Preto odbornici odporucaju napravat co sa da, kym sa dieta nezacne menit. Ak sa to aj nepodari napravit to dieta nie je idiot len preto, ze rackuje a pod. Skor ide o to, aby malo rovnaky start ako ine deti a nebolo znevyhodnovane. A niektore deti dokazu byt, prosim o prepacenie, riadne "bestie" ked su v kontakte s inymi detmi s akoukolvek vadou, ci postihom. Viem o com vravim, nosila som okuliare na zakladnej skole.
@maggie2 S tým prvým komentárom adresovaným mne súhlasím, a ten druhý vychádza z nepochopenia môjho. 🙂 Myslela som to tak, že hluché detičky, sú prosto hluche, nepočujúce. Je to problém, vada, choroba, ktorá sa proste nedá vyliečiť, ale rečova vada sa vyriešiť dá. Tak som to myslela. S tvojích príspevkoch som totiž nadobudla dojem, že ty si proti riešeniu rečových vád. To je celé.
@hajanka
Tu sa nejedna o to, ze to povedali učebnice ...tu sa jedná o to, že to sú dlhoročné výskumy a výsledky. A tie hovoria zhruba o tom (všetko má samozrejme aj svoje výnimky), že dieťa do 7 rokov je schopné s vysokou pravdepodobnosťou odstrániť rečovú vadu zo svojej reči veľmi rýchlo...tie deti sú strašne v tom šikovné, krásne spolupracujú...a preto je tam najvyšia efektivita. Po tomto veku sa už chyba reči fixuje a už čím ďalej tým horšie odstraňuje. Práve preto, že dieťa sa ešte vyvíja...dá s to všetko nastaviť tak...aby to malo správny smer. 😉 Preto sa tu bavíme o deťoch 5-7 rokov.
čítam celú diskusiu a nechápem ☹ ,toto už asi nie je ani diskusia 😠 , každý rodič má možnosť navštíviť logopéda, má možnosť si vybrať toho pravého, lepšieho, veselšieho, prípadne šikovnejšieho, každý rodič má možnosť rozhodnúť sa, že pre jeho dieťa je ešte čas na nácvik výslovnosti, ale nechápem PREČO TO NESKÚSIŤ????
prečo odsudzujete všetkých logopédov, všetky tabuľky a štatistiky. Prečo treba čakať na to či sa moje dieťa rozhodne hovoriť R alebo nie? Ak mu ukážem že mám záujem to s ním skúsiť a správne ho namotivujem, tak to každé dieťa chce skúsiť.
...len tak mimichodom s dcérou som k logopedičke chodila a pomohlo 😎
@miriamkac Dlhoročne skúmali a veru i kníh popísali iní docenti a profesori ako vznikajú žalúdočné vredy zo stresu.
A ľa až v roku 1982 dvaja austrálski bádatelia objavili zvláštnu baktériu helicobacter pylori. A i to, že ona je, čo spôsobuje žalúdočné vredy. A že sa dá liečiť antibiotikami. Až v roku 2005 za to dostali nobelovu cenu.
Vďaka ich objavu mohli ísť všetky dlhoročné vedecké výskumy o strese a žalúdočných vredoch do šrotu.
Takže toľko ku dlhoročným vedeckým výskumom a výsledkom. Mnohé z nich skončia totiž vďaka novým objavom alebo i uvedomeniu sa - v koši.
@maggie2 vobec som nedala neschopnost hovoriť R na uroven vady! to si uplne zle pochopila.. tam, kde som pisala o vadach, som pisala, ze PRAVE NAOPAK, to nie je vada a 80% normalne zdravych deti nehovori R , lebo ich rodicia to zanedbaju.... a ze len v par parcentach pripadov ide o nejaku vadu, a pod.... Prosim ta, ty tu pleties hrusky s jablkami.... ja sa nehadam, ci o mesiac skor, alebo neskor.. ja hovorim, ze cca. v 6 r veku dietata by MALO dokazať povedať R, to je vsetko.( ( verstehst du welche Untershied ist zwishen "di kinder mussen" und "di kinder sollten"?) ..... Nehovorim, ze kazde dieta to v den narodenin musi 😀 prosim ta, nesnaž sa mi podsuvat veci, ktore si nemyslim,ani som nepovedala a nenapisala..... Kombinujes si ich tu, ako ti to vyhovuje, aby si dosiahla co chces...ale moc ti to nejde... stale vacsina ludi s tebou nesuhlasi a s tym mas ty ooooohromny problem.... ale to je tvoj problem , nie moj... potrebujes nejaku obet, aby si vlastne mala pre koho pisať? a ked si ta nebudeme vsimat , tak co urobis?
@hajanka preboha, kde si ma videla pisat o tom, ze ked dieta račkuje ma psychicku vadu 😲 😲 ???!!?? a jediny, kto tu deti s problematickou artikulaciou začal prirovnavať k " vadnym" ako prvý je meggie..... A veru ani jedna kniha, z kt. sme sa ucili nebola stara 50r 😀
Ja na MK ani nechodim, lebo tu su v kazdej teme len hadky, a tu sa to len znova potvrdilo.. Baby, co je s vami? Ste doma na MD tak frustrovane, ze sa musite chodit hadať na net? alebo sa nemate doma s kym porozpravat a nema vas kto pocuvať, tak ste tu? ci ako? To teraz len trieskam, ale fakt sa vam nezda tato diskusia chora?
ja len že táto diskusia by mala byť hlavne o tom ako sa naučiť R a naozaj neviem či niekto vymyslel už niečo iné ako trénovať a skúšať to, veď to isté robíme všetci celý život. 😲
@maggie2 to je jasné, že psychika dieťaťa je najdôležitejšia. Určite by som nejaké rečové odchylky neriešila pri 3, 4 ročnom dieťaťu, ale ak by ani v 5-6 rokoch rečova vada neustupovala, tak by som to začala riešiť. Mojej dcére v piatich rokoch logopedička, čo chodila do škôlky odporučila chodenie k nej, lebo nevyslovovala dobre sykavky. Dá sa povedať, že aj pre nedostatok času, keďže sa mi narodil vtedy syn a najbližšia logopedička bola ďalej, než mi bolo pohodlné sme tam nechodili a v provom ročníku na základnej škole sa jej to pekne upravilo. V tom prvom ročníku som ešte uvažovala, že začneme chodiť, ale videla som, že sa jej to pekne upravuje a teraz je druháčka a rozpráva pekne, takže určite súhlasím s tým, že netreba nič siliť. Zároveň ale aj tvrdím, že ak sa rečová vada nezlepšuje sama od seba, tak ju riešiť treba všetkými dostupnými metodami, lebo to bude len a len prínos pre psychiku dospievajúceho dieťaťa.
@sofi05 keby si si okrem názvu prečítala hlavne úvodný príspevok, tak by si videla, že táto diskusia nie je len o tom ako sa naučiť vyslovovať R ale je hlavne o tom, že bohužiaĺ stále panujú predsudky, deťom ktoré nevedia ešte povedať R sa vysmievajú, resp. rodičia sa obávajú posmechu, a pociťujú neuveriteĺné tlaky, ktoré ich môžu viesť k tomu, aby na svoje dieťa viac a viac tlačili, čo je kontraproduktívne. jasné že každý sa snaží alebo mal by sa snažiť o to aby dieťa peknesprávne hovorilo, ale nemalo by to byť za každú cenu, dôležité je aby dieťa bolo v psychickej ak nie pohode tak aspoň akej takej rovnováhe, a tak riešiť, veľa žien tu napísalo totiž, ako boli v detstve stresované ako sa im okolie posmievalo, ako na nich tlačili. A to nie je správne.
@maggie2 no tak teraz vidím na čo si prišla ty....tak ja sa s najlepším svedomím prihlásim k tým "frustrovaným rodičom".....ako si to písala.... 😀 😝 a dúfam, že dostaneš aj tú nobelovu cenu 😀 😀
A veľmi rada sa budem zaujímať o to, čo moje dieťa v ktorom veku zvláda, alebo nezvláda...a keď nezvláda, tak mu pomôžem najlepšie ako budem vedieť.....aj vtedy, keď si zavolám na to odborníka....
Keď raz sa má dieťa do konca prvého ročníka naučiť písať a čítať celú abecedu, tak budem robiť všetko pre to...aby to vedela...a to nie že by mi to "diktovali" nejaké tabuľky alebo osnovy...ale preto, aby v ďalšom ročníku mala dobrý základ.....aj keď je to stanovené v tabuľkách a osnovách..... 😠 ....