Ako naučiť dieťa vyslovovať R?
ahojte kamosky.chcem sa vas opytat,ci mate rovnaky problem ako ja.moja dcera je prvacka,no stale nevie vyslovovat r.chodime na logopediu,no zatial to nepomaha.bojim sa,ci sa jej nezacnu v skole vysmievat.zatial tvrdi,ze nie,ale clovek nikdy nevie...mate s tym nejaku skusenost aj vy??? naucilo sa vase dieta vyslovovat r neskor???dakujem za rady...jarmila
@katrin21 chvalabohu, veru ani ja nemám záujem kontaktovať sa s ľuďmi ako Ty. A chvalabohu za to, že žijem kde žijem a som obklopená takými ľuďmi, ktorí by nám z titulu svojho povolania mohli znepríjemňovať a znechucovať život, ale majú inú, ohľaduplnejšiu a individuálnu pedagogiku.
Nič Ti nie je jasné. Od logopedičky spred 35 rokov nemám žiadnu negatívnu skúsenosť, prvej som ani na to nepomyslela, len teraz som sa poprehrabovala v pamäti. Jednoducho to bola pre mňa len smiešna a neužitočná návšteva. Tak sa tu nehraj na Freuda.
Neviem prečo mi stále podsúvaš logopédov, ja hovorím o ctižiadostivých rodičoch ktorí trénujú svoje deti ako cvičené opice zo strachu aby neutrpeli pred druhými na cti, že ich dieťa ešte nevie povedať R.
A áno, prejavili ste sa ako veľmi zlomyseľné osoby, keď ste už nevedeli aj tuto s ďalšou diskutérkou kudy kam, tak začali ste o mne zákerne a s pasiou tvrdiť že aj ja ráčkujem, neviem povedať R a čo ja viem čo ešte... a ako by ste sa tešili, keby malo moje dieťa rečovú VADU, však? Ako krásne by to zapadlo do Vašich pochybných zglajchšaltovacích teórii.
@dazdovka niekedy sa to proste nepodari, to je jasne.. mozno by ti vtedy tiež stacilo narezať tu hrazdicku pod jazykom, alebo proste si ta jedna z mala, co sa to nemohla naucit 🙂 aj to sa stava, hlavne, ze si teraz stastna a spokojna 🙂, to je dolezite 🙂
No ale urcite by si sama chcela svoje dieta to R dat naucit, aspon to skusit, než aby sa aj ono za to hanbilo..ci nie? ..mozno bola chyba, ze na teba az tak tlacili, a mala si z toho ozaj stres..Ale vo vacsine pripadov sa to R podari 🙂
@maggie2 zglajchšaltovacích teórii ?? no, mozno u vas v Rakusku ma tento vyraz nejaky vyznam, ale tu nie....
Individualny pristup je vcelku fajn, ved tiež som ho na dcere pouzila ! Ale to neznamena, ze som ju mala nechať tak, že ved ona sa casom dovyvíja a naucí ( pochybujem..... šušlala ako hrom 😀 a R nikde...a rodica dieta malokedy posluchne, cudzí ma iny rešpekt ....)
@dazdovka Ďakujem za Tvoj príbeh. A to je dôkazom, že na SK sa musí konečne zmeniť prístup k deťom zo strany rodičov a pedagógov. Veď to nie je možné aby sa riešil neriešiteĺný problém, ktorý problém vlastne ani nie, alebo sa robili problémy z vecí ktoré sú prechodné a pominú, namiesto toho aby sa spoločnosť učila väčšej TOLERANCII. Keď pred 100 rokmi boli nepočujúce, inak zdravé deti zatvárané do ústavov medzi slabomyseľných, keď pred 50 rokmi ešte pod nátlakom sa deti prenaučovali z ľavákov na pravákov, keď sa pred 30 rokmi človek nemohol ukázať v škole v jeansoch a s modernou frizúrou, tak dnes je načase nakopnúť tabuľky o rečových vadách v súvislosti s vyslovovaním R do prrrrrrrrrrrrrrdele. 🙂
@katrin21 a kto hovorí o šušlaní? keď Ti šušlala, tak ok, táto téma je ak si si nevšimla, už neviem koľký raz to opakujem O TOM, ŽE 6 ROČNÉ DIEVČATKO (EŠTE) NEVIE POVEDAŤ R. A to je všetko. Keď si sa chcela predvádzať z vlastných vedomostí, tak si si mala založiť vlastnú tému s názvom. ČO VŠETKO VIEM A ČO MA V ŠKOLE NAUČILI.
@maggie2 ja som nikdy nesušlala. nepisala som o sebe... mas to popletene nejake..pisala som o dcere.... ja som od roka a pol rozpravala cistučko hned, v 2r som uz hovorila R 😅 ci veriš, alebo nie 🙂 ale tak to je skor rarita....Ja mam pocit, ze skor ty sa predvadzas a kvetnato opisujes tvoje zažitky z dôb dávno minulych... ale mudrejsí ustupi, s tebou to nema vyznam... idem uz vazne prec z tejto temy..
vela zdaru maminkam a ich detickam
dievcata niekedy sa to R proste naucit nejde,aj napriek nasim snaham.. ale to si uvedomite az ked budete v takej situacii...u nas to bolo dokonca o tom,ze sam syn mal zaujem sa to naucit,ale ked to nejde,tak to proste nejde...a ozaj,netrpi z toho ziadnym komplexom ...
@katrin21 Ty to máš popletené...nerozumieš po slovensky? Veď ti hovorím, že:
... keď Ti šušlala....
Tak asi Tvoja dcéra som myslela, nie nejaký Tvoj orgán, (je tu smajlík čo prevracia očami)?
Nič tu kvetnato neopisujem z dôb minulých. Odpovedala som iba na otázku kohosi tu, čo sa ma konkrétne pýtal.
Už fakt nevieš na mne nechať nitku suchú a vymýšľaš si veci.
Už to bolo raz v histórii, robili sa tabuľky na všeličo. Ako má vyzerať správny človek, aký veľký má mať nos, aká farba pokožky je ešte únosná atď. Desím sa toho. Mick Jagger by si musel dať zašiť minimálne polku úst aby spĺňal štandard. Dieťa s kratšou nožičkou rovno do plynu. A keďže hrôzy vojny máme za sebou, ľudí čo chcú druhých riadiť a buzerovať neubudlo, tak sme prešli na sofistikovanejšie formy ako mávať s ľuďmi a šikanovať ich.
@katrin21 problem bol v tom, ako mi tie cvicenia podavali, nebola tam ziadna konfrontacia, ja som si cely cas zila v tom, ze rozpravam uplne normalne, len oni chcu od mna totalne debiliny, ze mam vyslovovat tdpaslik, ked viem povedat trpaslik... a zrazu to riesili tolki ludia okolo mna, ze ako sestrocne dieta som pochopila, ze je to megaproblem, moja vina, moja chyba, ktoru stale robim, vsetko zle... Keby mi to inac podali, alebo mi pustili zvukovy zaznam, ako to hovorim ja a ako to viem povedat na cviceniach, mozno by to bolo ine. Ja neviem. Kamarat sa naucil R az na strednej skole, sam odseba zacal chodit k logopedovi, on uz hovori cisto, ja mam doteraz svojske R. BTW moje dieta vyslovuje R normalne, ja som ho ucila, samozrejme som si davala pozor, aby to moje znelo co najcistejsie.
Ahojte,
pridam vlastnu skusenost z rodiny. 14 rocny chlapec nevie povedat R, pretoze rodicia bud nemali cas, alebo ho doma cvicenim nechceli stresovat 😝 (Ich vlastne slova) Netvrdim, ze by sa cvicenim zdokonalil natolko, ze by mal uplne cistu vyslovnost, ale ak napoly dospeleho chlapca pocujem povedat :" Mija podaj mi klhlu a zatvoj okno je tu plievan" tak mi to ale strasne trha usi. A nepresvedci ma nikto, ze sa to nedalo... 🙄
@maggie2 jasne ...odporucam ti navstivit hocikrotu prvu triedu na skole, alebo triedu predskolakov....a vidim tie statistiky.....moja dcera chodi na vsetky vystupenia, lebo ako jedina ma cistu rec z 20 deti (8 dievcat)
A najhorsie na tom je, ze ma to stalo 10 minut po veceroch cvicit (popri, ktorých sa naucili "erko" aj moji o rok mladsi synovia) po dobu asi pol az tristvrte roka. Nic viac. Taaaaka drezura to bola pre nas....normalne ntrvale nasledky maju z toho
Fakt nechapem tvoj postoj ...potom ma mozes zaradit do skupiny "drezurujucich rodicov" lebo chcem od svojich deti naozaj az tak moc...aby pekne rozpravali
A k prispevku dazdovky len tolko, ze aj vtej dobe boli dobri a zli logopedi...mozno mala smolu...dnešná doba je aspon o to ina, ze dnes si mozes vybrat ako lekara, tak aj logopeda....🙂
@dazdovka tak este ti odpísem 🙂
NO super, to som rada, ze Lu sa to naucila 🙂 Ano, je par pripadov, kedy sa aj dospely, alebo skoro dospely clovek vie naucit este R, ale chce to veeeela ctižiadostivosti, lebo preucač roky zakorenenú artikulaciu a fonetiku nie je len tak. Ano, mozno u teba ten pristup okolia a logopedicky nebol OK, sposob vela robí... ale to sme tu vsetko napisali, aj to, že niekedy sa to fakt ani pri najlepsiej voli nepodari.. co uz.... 🙂
My sme mali fakt stastie na logopedicku, ktora vedela dieta zaujat a nie len bezhlavo tdpaslíkovať 🙂 a najma prve dni sa hovorilo len tttttttt za vibrovania jazyka zospodu prstom, aby to dietatko aj same poculo, aky zvuk mu tam vlastne vznika .. mozes skusiť 🙂 jazyk hore na koniec podnebia pred zuby a iba povedz T a potom ukazovakom si brhli pod jazykom sprava dolava rychlo 🙂 Decka to amli radi, rehnili sa pri tom 🙂
@miriamkac to sú výhovorky. Zas až tak zlé to nie je. Nepoznám dieťa, ktorému by nebolo vôbec rozumieť, že až takú reč by malo. Trochu úcty k deťom by naozaj nezaškodilo. A keď si ide preberať nobelovu cenu zajakajúci sa vedec, to mu nedovolíme príhovor? Och, tie stupídne kritériá posudzovania.
Prečo by to malo ísť ťažko? A na obecný úrad...pche...bóóóže, no vec svetového významu. Pre koho to je tie vystúpenia? Pre formu? Pre paprdov? Veď deti z toho majú mať niečo, prečo im nedovoliť vystupovať, sú rovnako občania obce a či nie? Celé zvrátené je to, kedy sa konečne uvedomíme? Akoby sme ani nevedeli načo a prečo ten život žijeme, smutné.
@maggie2 mensiny sa prisposobuju vacsinam nie naopak. Vzorom v spolocnosti je cista rec. Pokial dieta z akehokolvek dovodu tu rec cistu nema nedokaze plnohodnotne prednasat, pretoze niektore slova sa vzdy "spotvoria". Bolo by nespravodlive davat deti s recovym defektom na sutaze s detmi s cistou recou. Tak isto ako telesne postihnuti nesutazia s ludmi s plnym fyzickym vybavenim. Nemaju sancu vyhrat a zase bolo by na hlavu ich nechat vyhrat lebo su "chudaci". Nikto nie je chudak, ale musi sa zaradit do skupiny kam patrim. Ja sa tiez nehlasim na sutaz krasy, ked nie som stihla a vysoka. A rec sa v dnesnej dobe u deti nevyvija spravne aj vdaka tomu, ze recove vzory maju defekty, teda plna televizia a rozhlas ludi rackujucich, suslajucich so sykavkami, hovoriacimi na nos a podobne. Kazia nam nase deti. O tych co kazia moralku svojou promiskuitou ani nehovoriac.
Ja to napisem asi takto: Je rozdiel, hovorit R, a hovorit R.
1. Dieta nerozprava R vobec, ale nahradza ho l...alebo aspon sa pokusa o vyslovenie "vpredu" v ustach toto moze trvat do tych 6 rokov a je tam vysoka sanca, ze sa to nauci same.
2. Dieta zisti (toto bol pripad mojej dcery) ze R je dalsia hlaska...a chce ju montovat samozrejme do slov....ale nejde to, tak ju nahradi...hrdelnym R, zadnzm R..."rackom"...a ja neviem akym "paR"....a toto je vacsi problem. Tu treba konat cim skor, lebo tato nahrada sa fixuje...a funguje tu:"horsie sa preuca zle naucene, ako uci nove"
Takze ak moje dieta ma 4-5 rokov, je natolko sikovne, ze chce R rozpravat a nedari sa to a zacne ho zle nahradzat...tak neodporucam cakat do 6-7 roku, ze sa to same preuci....len tolko moja osobna skusenost....a toto bolo hlavne pre zakladatelku temy...na ktoru sa tu v tejto diskusii zabudlo.
@jarmila1977
vydrzte, trenujte....standartna doba je por roka az dva roky...a ja verim, ze to zvladnete
@amdeis si rozumná, ale prirovnania si vybrala zlé. Pretože miešaš tu súťaže s bežnými vystúpeniami pri príležitostiach besiedok, kultúrnych miestnych podujatí a podobne. A súťaže sú súťažami áno. Ale chodenie do školy súťaž samo o sebe nie je (a ani by nemala byť, človek sa učí pre seba nie pre druhých). Áno a dobre si povedala, o telesne postihnutých ľuďoch, nemajú šancu byť vo výkonoch rovnocenní s inými ľuďmi. Preto požívajú i isté benefity, ako napríklad vyhradené prednostné parkovacie miesta, preto je slušné invalidovi v buse uvoľniť miesto. Ja tu nehovorím o tom že mám vyhranený postoj ako niekto oproti. Televíziu ani nespomínaj, ani rozhlas, pár strán dozadu som už dala k tomu stanovisko. To nie je o tom, že by to spoločnosť viac tolerovala (neprofesionálne výkony ĺudí ktorí sú za to platení!) ale o tom, že majiteľov médii viac zaujíma ako čajočka hlásateľka vyzerá a či má tie správne miery. Pretože sex sells a oni chcú predávať produkt a nie šíriť kultúru.
ja mozem povedat za seba, ja som sa naucila R uplne sama,ale az na ZŠ,kedy vsetci vedeli R a ja jedina som ho hovorila inak - hrdelnym R. brat sa mi za to vysmieval a mne neostavalo nic ine,len si sadnut a vyslovovat to R,kym som sa sama nenaucila. takze aj taky posmech niekedy motivuje 😝 😀 mala som asi 7 rokov a naucila som sa. 🙂
@maggie2 tak ja take deti poznam...neviem ako u vas funguju skolky...ale u nas vystupuju deticky asi raz za stvrt roka....tak pocujem, vidim...ako niektore rozpravaju....
A uz to tu opakujem x-ty krat ...nie je to o nicom inom, len o discipline rodica, aby si nasiel tych par minut casu a rozpraval sa so svojim dietatom, pripadne ho opravil v zlych hlaskach...ale ked sa na to "vyprdne" rodic...tak potom co moze chciet od dietata.....
Samozrejme to tu myslim na deti, ktore su zdrave a maju na to fyziologicke predpoklady (pohyblivu hrazdu pod jazykom, primerany jazyk v puse....a primerany chrup, ktory moze veeelmi vplyvat na kvalitu reci)....
@miriamkac tak aspoň v tomto sa zhodneme. Je samozrejmé, že rodič sa má rozprávať so svojim dieťaťom a nielen pár minút. Ak toto nerobí, tak to je už úplne iný problém. Rovnako ako ho opravuje keď niečo povie v zlom páde a podobne, to je vyslovene žiadúce.
A o tom chrupe....áno veď aj to je pravda, a za to že dieťaťu nedávno vypadli prvé zúbky, tak ho na besiedke predsa necháme hrať princeznú, nepovieme, že Ty momentálne môžeš ísť akurát za ježibabu...pochopili sme sa konečne čo sa tu snažím celý čas priblížiť?
Ako si mnohokrát namýšľame a ani sa nezamyslíme nad svojim konaním, ako automatizovane všetko robíme, nalinajkované, bez rozmýšĺania....ale niekedy sa je fakt hodno zamyslieť.....

Inak by som chcela ešte dodať jednu vec. Nečítala som celú diskusiu a tak neviem, či tu už niečo také odznelo, ale ja osobne nesúhlasím s názorom, že to netreba riešiť. Možno okrem detí, ktoré žijú v zahraničí trvale, kde R nepotrebujú, ale na SK ho potrebujú a ako malé deti s ním problém nemajú, ale vieme aké su deti a hlavne v období pred pubertou a v puberte. Vedia sa škaredo vysmievať a potom to dieťa môže poznačiť. Môj strýko tiež račkuje, lebo to nikdy neriešili. A teraz je v pohode, lebo má cez 40 ale pri svojej dcére (spomínanej sesternici) to riešil, lebo zažil posmechy a nebolo mu to príjemné. Oni majú račkovanie vrodené. Račkuje aj jeho mama, ale vďaka rôznym technikám, či už logopedickým, alebo chirurgickým jeho deti už nemusia. Takže určite treba všetko riešiť, aspom to skúsiť.