icon

Ako naučiť dieťa vyslovovať R?

jarmila1977
7. nov 2011

ahojte kamosky.chcem sa vas opytat,ci mate rovnaky problem ako ja.moja dcera je prvacka,no stale nevie vyslovovat r.chodime na logopediu,no zatial to nepomaha.bojim sa,ci sa jej nezacnu v skole vysmievat.zatial tvrdi,ze nie,ale clovek nikdy nevie...mate s tym nejaku skusenost aj vy??? naucilo sa vase dieta vyslovovat r neskor???dakujem za rady...jarmila

zuzana581
8. nov 2011

@maggie2 Nesúhlasím s tým, že ona svoju zlú skúsenosť prezentuje tak, že to tak je u každého logopéda. Že to tak cíti každé dieťa. Tvrdím, že zlé skúsenosti ako mala ona sú jedny z mála.

maggie2
8. nov 2011

@sofi05 sorry baby, môj čas naozaj je drahý, a nemôžem ním ďalej mrhať, majte sa. Keby si si dala námahu a prečítala moje príspevky poriadne...ja som nikdy nepovedala že logopéd je hrozba a atď. naozaj sorry, ale nemám čas tu každému prichodivšiemu dookola vysvetľovať a opakovať to isté.
Ale prosím, zamyslite sa a nechajte brouka žít. Tie deti za to stoja.

amdeis
8. nov 2011

Inak pre lepsiu obraznost, ta uzdicka pod jazykom je velmi podobna uzdicke na penise. Pokial ma muz krazku uzdicku tak ho ta suloz boli. Staci jeden mali smik a z trpazlika je prebornik. 😀 A to iste je aj u uzdicky pod jazykom. Nenadarmo sa vravi, ze mas podrezany jazyk. 😉
A co sa tyka sialenych gestikulacii logopedov, ciastocne s @maggie2 suhlasim. Moja mama neuveritelne gestikuluje ked rozcvicuje/uvolnuje orofacialne svalstvo. Ale to robia aj ti, ktori prednasaju ci recnia. Ked ma niekto stiahnutu papulku nemoze spravne artikulovat.

zuzana581
8. nov 2011

@dazdovka to máš to isté ako zo zubármi. Môj predchádzajúci zubár bol taký debil, že som mala traumu a teraz mám zubárku, ktorú majú radi aj moje deti a ani nepípnu keď k nej ideme, takže s tým s tebou súhlasím. Nie je logopéd ako logopéd.

kaja73
8. nov 2011

@maggie2 ten nastrih je uplne jednoduchy zakrok-malemu nastrekli znecitlivujuci sprey a za 1 sekundu mal po tom-ani nemukol a ani kvapka krvi nebola. Spravili mu to v ramci vyberanie nosnej mandle-tiež len v lokalnom znecitliveni-jediny plac bol ked mu strekli spray do nosa-kvoli tej mandle-inak ani nemukol.
Robili mu to ked mal 3 roky-jazyk nevedel poriadne vyplazit a ani spravne artikulovat-odvtedy nema ziadny problem.
To sa nestriha jazyk,ale ta uzdicka pod nim. Už v ten normanle papal na nic sa nestazoval,ani ho to nestipalo .

miriamkac
8. nov 2011

@flowerfairy
Ak ti smiem poradiť .....asi ma tu zas niekto ukameňuje 😀 😀 😀 😀
tak nerieš R ale L....stačí, keď pri rozprávaní ho opravíš a vyžiadaš si aby to skusil povedať správne....a najlepšie sú slová ako "lízatko"...lebo to môže aj dostať ako odmenu 😀 😀 😀 Skús byť pri tom dôsledná, ale nie otravná 😀 .....až sa ti pekne začne opravovať sám..a zvládne. Potom, keď bude zafixované L....budeš riešiť R....

cmeliatko
8. nov 2011

@kaja73 kamoskinmu synovu to tiez robili lebo sa jej zdalo cudne ze sa nesmeje a to kvoli tomu🙂

amdeis
8. nov 2011

@flowerfairy nuz pokial mas pocit, ze to sklza do nevhodnej formy urcite sa obrat na odbornika. Babske recepty by nemuseli byt spravne. Aj keby tvoje obavy nemali mat racionalny povod je lepsie spravit prevenciu, i ked zbytocnu, ako neskor napravat zanedbanu chybu. Ak uz chodite do skolky a ste na SK tak mate spadovu psychologicku aj logopedicku. Popytaj sa v skolke, pripadne by kontakty mali byt na nastenke. Mozes sa popytat mamiciek v skolke, pripadne na nete si pozri logopedicke centra a pripadne referencie. Drzim palce. 🙂

amdeis
8. nov 2011

@miriamkac tie babske recepty sa netykali tvojho vyvodzovania hlasok 😎

miriamkac
8. nov 2011

@amdeis heh...jasne...ja som dala len radu zo zivota...ako to fungovalo u nas...L sme zvladli...R uz s logopedom... 😉

amdeis
8. nov 2011

@miriamkac lebo L je pred R vo vyslovnosti a pred tym je este Z, S a pod ak sa nemylim.

katrin21
8. nov 2011

@amdeis ano, mas pravdu, dieťa musi dat vediet jazyček hore na podnebie 🙂 ak dieťa nevie dobre L , nepovie ani r... A ked uz vie L, treba aj take to hranie brblanie blblblblbl o pery, cize jazyk až von... 🙂 co vydava zvuky, akože na čerta sa možete hrať a pod.... A potom ako som pisala ked toto zvladne, ziadne hned trpazliky, najprv len T nech hovori a ty mu zospodu poštekli ukazovakom jazycek, aby mu zavibroval 🙂 potom nech to skusi sam a obcas to robte spolu, par krat za den, chvilocku, nie dril .... 🙂 napr. tyžden dva len toto...a potom skusat samotne td td td... a tak po nejakych par dnoch az slova....

flowerfairy
8. nov 2011

@miriamkac
@amdeis
@katrin21 Dakujem kocky za rady 🙂 , L uz skusame, niekedy sa mu aj podari, ale v reci ho nepouziva. Skusime to s tym jazyckom. Do skolky praveze ide az o rok, tak dovtedy budeme trenovat a ked tak potom budeme riesit logopeda.

jarmila1977
autor
9. nov 2011

@sofi05 ahoj.tak ja som svoje dve deti oducila uplne rovnakou metodou a zabralo to.okolo dvoch rokov som ich nechavala cez den bez plienky.ked sa pocurali alebo pokakali,kludne som ich osprchovala.ALE POZOR!!! LETNOU VODOU.aby nebola pre nich taka teplucka.zo zaciatku sa im to nepacilo,predsa len letna voda na tele chladi.ale vzdy som im vysvetlila,ze maju spinavu dupu,tak ju treba umyt.rychlo sa naucili radsej pytat sa na zachod,ako ist opat pod sprchu .trvalo nam to asi tyzden-dva.potom sa uz pytali stale.sem-tam sa sice stala nehoda,ale nerobila som z toho dramu.oni raz za cas to sprchovanie strpeli a bola spokojnost na obidvoch stranach.musim ale podotknut,ze potom som ich umyvala uz opat teplou vodou.dodnes na to so smiechom spominaju ako som ich umyvala chladnejsou vodou.tak drzim palce.

katka121
9. nov 2011

My sme maleho učili métódou že sme opakovali slová začínajúce sa na TR ako ´Trenčín, Trubička, Trpaslík ALE sme to vyslovovali rýchlo ako Tdenčín, Tdubička Tdpaslík - skúste si to - rýchlo vyslovujte za sebou Tdenčín niekoľko krát a ľahko sa z toho stane Trenčín U nás to zabralo pomerne rýchlo....... Tak držím palce 🙂

claudica
9. nov 2011

@katka121 Presne takto išla na to aj naša logopédka, keď som so starším synom chodila... Bolo to síce 16-17 rokov dozadu, ale si ešte aj básničku pamätám, čo dookola omieľali: Trnky, trnky, trpké, tvrdé, kto tie trnky trhať bude... už ja som bola z toho zdeptaná a malý uslintaný 😀 😀 . Ale naučil sa. Presne systémom td...
Ale ešte predtým mu museli zastrihnúť uzdičku na jazyku 😒 . Booože, ako dávno to bolo! 😉

filipal
10. nov 2011

@jarmila1977 no to je teda priserna metoda! na tvojom mieste by som sa tu tym nechvalila!
tebe sa este ziadna nehoda nestala? skus si dat studenu sprchu....
a okrem toho ako to suvisi s vyslovnostou R?

jarmila1977
autor
11. nov 2011

ja som pisala letnu vodu,tak citaj poriadne.a odpovedala som mamicke,ktora tuto otazku napisala sem.nemozem za to,ze si pomylila temu.

filipal
11. nov 2011

@jarmila1977 dobre, tak to beriem, ale este raz. keby sa stala tebe nejaka nehoda (neudrzala by si,deti to maju podobne, lebo este len dozrievaju) tak by si si dala letnu sprchu? chapes, tu ide o tvoju metodu, ze si im chcela sposobit neprijemny pocit. ty si brala pocikavanie ako nieco, co robi dieta naschval, ale ono to robi preto, lebo este nema schopnost vzdy zadrzat moc, alebo stolicu.
tu otazku ti kladiem, aby si sa skusila do toho vzit.

a to, ze si dodnes tvoje deti na to spominaju je podozrive. zapisuju sa nam velmi neprijemne zazitky. neviem, kolko maju dnes rokov.

zareagovala som, aby si z tvojej metody nebrali mamicky priklad, lebo je uplne nevhodna, pre zdravu psychiku. mozu sa zacat deti aj zajakavat, alebo spusti ine neurozy!!

hajanka
11. nov 2011

@jarmila1977 dost otrasna, drasticka metoda, no comment 😖
a uplne mimo temu, okrem ineho

jarmila1977
autor
11. nov 2011

no vidim,ze ste ma vobec nepochopili.ved deti nekricali,kludne isli sa poumyvat,len voda bola slabo tepla.taka ako napriklad v lete,ked sa umyjeme letnou vodou,lebo ta osviezi.a ked sa naobliekane dieta pokaka,tak je normalne,ze si zadok poumyva vodou.lebo tie vlcene obrusky na to nestacia.dvojrocne dieta sa osprchuje postojacky...

irriss
11. nov 2011

@jarmila1977 nechapu, proc jsi zduraznovala POZOR LETNU VODU..pokud by se jednalo o tak "normalni sprchu"..nebylo by treba toho "pozoru"..uz nic nezachranuj...nekdy je lepsi ticho.. 😉 bohuzel jsem videla nasi sousedku, jak sprchovala dite "letnou vodou" ☹
cele zmodralo..a doted ma diky temto "sprcham" ocni a pazni tik☹ (je mu nyni 19 let!!!!!)

a letna voda, pokud je dite naoblikane, pokakane (cili jeste teplejsi)..je letna voda LEDOVA VODA...

hajanka
11. nov 2011

@jarmila1977 ci letna, chladna, ci slabo tepla... to je uz teraz jedno, aj tak je to to iste a sama pises, ze predsa letna voda na tele chladi 😖 a ze sa im to nepacilo... preco asi...
Cela tato metoda je uplne nevhodna, co sa tyka psychiky dietata, dostat takyto "trest" za to nieco co je pre neho doposial prirodene, a vobec - ze dostat trest, zazit hanbu za to ze sa pomocilo/pokakalo, zazit nieco neprijemne.... za nieco comu mozno este vobec nechape... Existuju ine, menej invazivne metody, ale nie preboha toto... komunikacia, vysvetlovanie, pochvala......................... nie taketo tresty preboha 😔

irriss
11. nov 2011

@hajanka
spravne "preboha" @jarmila1977 😉 😒 🤐

arrett
11. nov 2011

baby, moja neter sa naucila R sama ked mala 10 rokov.. Ja mam 2rocneho syna a velmi ma trapilo, ze neviem R, za ho nemozem ucit a tak som sa nastvala a R som sa naucila sama. Teraz ho ucim ako robi traktor..trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

kamilka22
12. nov 2011

robis vsetko pre to, aby sa to napravilo. A ono to urcite pride. Nelamala by som si nad tym prilis hlavu. Moja dcerka sa to naucila ked nemala ani 2 roky, najprv v slovicku "hore" a postupne, ked som ju opravovala, tak to vedela vo vsetkych slovach.

macca5
12. nov 2011

ahojky,písmeno R sa lepšie vyslovuje,ak za ním nasleduje písmeno i.(tri,tribúna,...)Samozrejme ,dieťa musí čisto vyslovovať sikavky a L. Nám pomohlo opakovania spohohlások tdtd a tdntdn.jazýček sa celkom fajn rozcvičí a ostatné už príde,žiadne tlačenie,trénovanie nasilu a vôbec sa nepozeraj na vek,veď každá dieťa je iné. 😉

usonicky
27. nov 2011

Osobne by som odporučala návštevu logopéda a nech logopéd odborne rieši, lebo podľa mňa rodič bez adekvátneho vzdelania môže iba urobiť dieťaťku problémy, bez toho, že by si to uvedomil. A logopéd aj poradí - čo doma hovoriť a ako. A kedˇ už tu čítma rôzne odporúčania, upozorňujem všetky mamičky- logopédia sa študuje 5 rokov na vysokej škole a nie zo srandy, ale preto, lebo je to veda. A ten, kto nemá príslušné vzdelanie by nemal dávať nikomu žiadne rady a odporúčania, lebo naozaj môžte vlastnému dieťaťku poškodiť a to nikto z nás nechce. Takže ako odborník - pri nácviku výslovnosti r - treba r nahradiť spoluhlaskovou skupinou td a vyslovovať v rýchlom slede. Ale bez príslušného vzdelania neodporúčam. To ako keby ste chceli všetko vyliečiť a nenavštívite lekára, keď dieťaťko ochorie.

siia
27. nov 2011

suhlasim s nazorom " usonicky" aj ja určite odporučam logopeda,my tiež chodime a to R sa da naučiť iba cvičenim a logoped vam poradi a ukaže ako a čo s nim doma cvičit,nieje to nič hrozne.iba treba cvičit,cvičt a cvičit 🙂

evaka
31. jan 2012

Kočky, práve mi mamina povedal básničku kde je samé R, nedá mi ju tu nenapísať, je úplne bombová. Neviem, či je to presne originál, cca. by to malo byť ono: Milan Ferko: Báseň bez konca
Vraví srna malej srne:
Kráčaj dcérka opatrne,
pretože už veľa sŕn
pri skákaní pichol tŕň.
Neverí to sŕňa srne,
iba pysky ohŕňa,
nechcelo byť opatrné,
hŕ, hŕ rovno do tŕnia.
Zvriesklo sŕňa, v nohe tŕň má,
a krv chrčí, hŕba škvŕn.
Musel prísť až lekár z Brna
vyoperovať ten tŕň.