Ako naučiť prváka pekne písať?

16. apr 2023

Mamičky poraďte. Prvák veľmi škaredo píše. To písmo je veľmi kostrbaté. Na každej strane má pečiatku od učiteľky: Píš krajšie! Ale keď jemu to vôbec nejde. Ako mu pomôcť? Ďakujem za každú radu.

ada12345
16. apr 2023

No povedala by som, ze dennodenným tréningom.

euka210
16. apr 2023

Moj pisal hrozne na zac.roka, mal slabu grafomotoriku co mali depistaz v skolke, starsi mi pisali krasne. Ale uz sa vypisal a pise krajsie.
Neviem ci sa s tym nieco da robit, bud len pisat ale kludne to moze byt tak, ze proste lepsie mu to nejde. Neviem ci ma zmysel mu tam vsade davat ze ma pisat krajsie, myslim, ze kazde dieta sa snazi ako vie...nasa dava len 1, ziadne komentare ze nepise pekne. Ja som to na zaciatku roka riesila, ona v tom problem nevidela.
Prvy, co pisal krasne sa v 3.roc.zacal kazit a v 5r.pise uz ako kocur, co tazko po nom precitat 🤦‍♀️

ankare
16. apr 2023

Už dávno nie som prváčka a stále škaredo píšem. 🤷 Dôležité je písať správne a bez chýb, nie krasopisne.

andreatytler
17. apr 2023

No to je uz len pristup od ucitelky. Na kazdu stranu lenivo bachne peciatku o tom istom. Keby sa jej aspon uracillo to napisat a pekne krasopisne, nech mu ukaze ako sa to robi. Ja by som sa vobec netrapila, ak sa snazi, tak by som jeho snahu ocenila a na nejake trapne peciatky sa vykaslala.

basska_b
17. apr 2023

@andreatytler To ma tiez pobavilo, da peciatku, aby to chlapec aj rodicis po nej precitali 😄 nuz ale treba len trening... a treningom pisaneho pisma sa rozcvija aj mozog

andreatytler
17. apr 2023

@basska_b V Kanade sa deti uz nejaky cas vobec neucia pisat pisanym. Iba tlacenym. Podla mna je to velka skoda.

smajliica
17. apr 2023

Po mne a mojom bratovi sa takmer nedá čítať 😅 nech sa snažíme ako chceme. Tiež som dostala zopár takých poznámok na základnej škole od jednej učiteľky pre ktorú bol krasopis najdôležitejšia vec sveta.
On je inžinier a ja mám vyštudovaný matfyz a naše písmo nikto nerieši 🤷🏻‍♀️ netlač na pílu. Niektorí ľudia pekne písať nevedia a v dnešnej dobe je to fakt úplne jedno.

basska_b
17. apr 2023

@andreatytler Ano, to je vraj zly krok. My sme mali spoluziaka, kde triedna - slovencinarka zistila tesne pred maturitou, ze on pise uz roky velkym tlacenym len. Skoro odpadla. Zistovala a vraj smernica nepredpusuje na maturitny sloh pisane pismo, musi vsak byt jasne, co je velke a male pismeno 😄

cookie29
17. apr 2023

No pismo zavisi aj od toho, ako dieta stvornozkovalo, ci chodilo bose a podobne. Ja viem, ze to znie sialene ale je to tak.
Skus rozvijat a podporovat grafomotoriku. A ucitelke odpis, ze krasopis nemeni nic na charaktere ci vychove cloveka. Ved to by potom mohla opeciatkovat vsetky lekarske a ine dokumenty 🙂

14janula14
17. apr 2023

Povec jej ze asi bude doktor aj oni škaredo píšu 🤣 ja mam prvakov dvoch jeden píše nádherné druhý otrasne nemôžu všetci písať krasopisne

tanyan
17. apr 2023

Nemusí trénovať len písanie. Ak je to kostrbaté, tak by mohlo pomôcť aj kreslenie a omaľovánky, aby si zjemnil pohyby ruky.

jozko1244
19. apr 2023

Ja som druhak na strednej píšem škaredo tak že to ledva po sebe niekedy prečítam a zatiaľ som v živote veľmi pekne písmo nepotreboval 😅