Ako naučiť syna vyrovnať sa s prehrou?
Ahojte, ako ucite svoje deti vyrovnat sa s prehrou? Mladsi syn prehry nesmierne tazko znasa, ked bol mensi, vobec sme s nim nemohli hrat spolocenske hry, pretoze ak prehral, hodil hru o zem, vrieskal, dupal, proste uplny zachvat mal... A pokazil nam vsetkym cely zazitok z hry. Teraz ma takmer 9, pri spolocenskych hrach je to uz lepsie, ale dobre to stale nie je. Ja nie som ochotna ho nechavat neustale vyhrat, je uz dost velky, aby pochopil, ze obcas clovek v zivote aj prehra. Nehovoriac o tom, ze aj starsi chce obcas vyhrat a nie len nechavat mladsieho brata vyhravat. Ale vobec neviem, ako ho naucit to spracovat. Momentalne kazi hru vsetkym ostatnym, konci to revom, dokonca obcas uplnym hysakom. Pritom ked su u nas jeho kamosi - rovnako stari, tak vsetci znesu prehru v pohode, povedia si, ze nevadi, ale ak prehra ten moj, tak konecna - ani pred kamosmi sa nehanbi vystrajat. Nestastna som z toho. Dakujem za rady.
@sandri je to jeden so znakov ADHD u syna, ta zurivost je vo vsetkom. Nehovorim ze tvoj syn ma tiez ADHD. My hrame chvilku ak zacne amokovat koncime.
Keď dostane zlú známku v škole čo robí?
No tie spolocenske hry ste s nim mali hrat kym bol mal, aj ked sa jedoval. Nenaucil sa prehravat. Tak sa to nauci teraz, aj ked vam pokazi zazitoka bude to trvat dlhsie. Zacne vyvadzat, treba ho nechat, nech vyvadza a vy sa spokojne hrajte dalej. Nauci sa, ze svet sa netoci okolo neho
Ozaj to aj v skole, v druzine tak vyvadza, ked prehraje, ci to skusa len doma, lebo mu to prechadza? A co ked nie je prvy v behu na telesnej, tiez vyvadza?
@viestta lenze ja musim brat ohlad aj na druhe dieta. A ked to cyhravalo a mladsi nasledne rozhadzal.hru po celej izbe v amoku, tak som bola vytocena a starsi syn nestastny. Urcite je to teraz lepsie, ale dobre to stale nie je. Ak budem mat istotu, ze je to skutocne len o tom, ze sa stale nenaucil spracovat emocie, nemam problem si to s nim preskakat a "prezit" toto obdobie.
Keď dostane zlú známku v škole čo robí?
@anonym_91ec61 je smutny, ale takto nevyvadza. Je velmi sutazivy a strasne sa so vsetkymi porovnava - to mi povedala uz ucitelka v prvej triede. Ucinsa dobre, cize nejaka velka frustracia zo zlych znamok nie je. Sportuje - aj tam obcas prehraju a hoci na nom visno, ze to nesie tazko, zvlada to bez sceny. Upmne najhorsie je to prave v domacom prostredi, kde vie, ze nemusi kontrolovat svoje emocie.
@viestta lenze ja musim brat ohlad aj na druhe dieta. A ked to cyhravalo a mladsi nasledne rozhadzal.hru po celej izbe v amoku, tak som bola vytocena a starsi syn nestastny. Urcite je to teraz lepsie, ale dobre to stale nie je. Ak budem mat istotu, ze je to skutocne len o tom, ze sa stale nenaucil spracovat emocie, nemam problem si to s nim preskakat a "prezit" toto obdobie.
@sandri Ak rozhadze, vsetko pozbiera a hra zacina bez neho. Ma 9, to uz musi zvladat.
@sandri no vsak dobre, rozhadzal si, nebudes sa s nami hrat, my budeme hrat dalej. Bodka. Viac nediskutujeme.
ani moj to ako maly nezvladal.. ako devatorcny lepsie, ale stale to nebolo ono.. teraz (12) uz v pohode.. ale my sme to nesilili, proste sme nehravali spol. hry, alebo sme hrali bez neho.. pomohol mu cas, nemusel sa to nijak specialne ucit
ani moj to ako maly nezvladal.. ako devatorcny lepsie, ale stale to nebolo ono.. teraz (12) uz v pohode.. ale my sme to nesilili, proste sme nehravali spol. hry, alebo sme hrali bez neho.. pomohol mu cas, nemusel sa to nijak specialne ucit
@reanda dakujem za nadej, ze sa to zlepsi
Tak az taky amok sme nemali, ale mladsia s tym mala asi trochu vacsi problem. Aj vobec s tym, aby hru aj vydrzala dohrat az do konca kvoli sustredeniu sa na hru ako taku.
Ale fungovalo nam to tak, ze pred hrou bolo vzdy vysvetlene, ze hra je o tom ze sa vsetci zahraju, ze vyhrat moze iba jeden a vzdy to je iny a hra sa hra az do konca. Teda ak sa dohodneme co ideme hrat, neexistuje po par minutach hru vymenit za inu. Az ked s tym bola uzrozumena a suhlasila, tak sa islo hrat. Dlhsie hry sa uz neopakovali, lebo bola skusenost, ze pri opakovani to mohla zvladat horsie. A este hru mohla dohrat aj ak uz niekto vyhral. Napr. pri clovece hral aj posledny - proste hadzal kockou, kym nedostal vsetkych domov. A samozrejme neexistovalo sa vyhercom akokolvek "vysmievat" ostatnym.
Tak az taky amok sme nemali, ale mladsia s tym mala asi trochu vacsi problem. Aj vobec s tym, aby hru aj vydrzala dohrat az do konca kvoli sustredeniu sa na hru ako taku.
Ale fungovalo nam to tak, ze pred hrou bolo vzdy vysvetlene, ze hra je o tom ze sa vsetci zahraju, ze vyhrat moze iba jeden a vzdy to je iny a hra sa hra az do konca. Teda ak sa dohodneme co ideme hrat, neexistuje po par minutach hru vymenit za inu. Az ked s tym bola uzrozumena a suhlasila, tak sa islo hrat. Dlhsie hry sa uz neopakovali, lebo bola skusenost, ze pri opakovani to mohla zvladat horsie. A este hru mohla dohrat aj ak uz niekto vyhral. Napr. pri clovece hral aj posledny - proste hadzal kockou, kym nedostal vsetkych domov. A samozrejme neexistovalo sa vyhercom akokolvek "vysmievat" ostatnym.
@aalt dlzka hry nie je problem, pokial vyhrava 🤭 ked bol maly, hravali sme kooperativne hry - tam bud vsetci vyhrali, alebo vsetci prehrali. To bolo fajn. Ale ak vyhra starsi brat, tak to je uplne konecna...
Ja mam 5 ročnú a takmer nikdy som ju nenechávala vyhrať a naučila sa že proste nie vždy to vyjde. Jasne aj ona sa hnevala, zduvala. Keď začala vystrajat tak som hru s kľudom Angličana odložila a vysvetlila ze sa s ňou hrať nebudem keď bude okolo toho cirkusovat . Keď tvoj syn mieni robiť takýto cirkus tak ja by som mu nedovolila sa s nami hrať. Je to drsne ale bohužiaľ, keď sa nevie kontrolovať nech si znáša následky, je už dosť veľký na to aby vedel zniesť aj prehru
myslim, ze te urobili chybu, hned na zaciatku,
spolocenskue hry su presne o tom, ze dieťa sa nauci prehravat. je to ako v zivote. raz vyhras a raz prehras. navyse je to nefer voci druhemu dieťatu, aby ono vzdy ustupovalo.....
asi by som odteraz zaviedla proste pravidla - a striktne ich dodrziavala. lebo 9r dieťa nie je male dieta, tie emocie, by uz mal vediet spracovat, aj prehru. a ked sa mu nepaci, nebude hrat. ide sa do zimy, predpokladam, ze hry budete hravat viacej ako v lete (aj my v zime viac hravame)......musi sa naozaj naucit spracovat aj toto....
Máme jeden taký "ja som neprehral" kus doma. od malička maličkého 😀 A možno sme "mrchaví a zákerní" rodičia, ale od malička ho neofukujeme. Mohol sa metať po zemi, mohol rozhádzať figúrky, mohol sa snažiť podvádzať. Keď to bolo "extrém", tak sme s ním hru jednoducho prestali hrať a odišli s tým, že si to môže spratať po sebe. Vekom sa to postupne zlepšuje, preto aj my postupne pritvrdzujeme, pri poslednej mojej výhre v Scrabble som mu dala tanček radosti rovno pred tvárou. Skoro ho potrhalo. 😀 Chodí na krúžok šachu, kde nemá absolútne problém prehrať, aj rukou si potrasú, keď hrajú s kamošmi, tak nie je problém. Ale v momente, keď je to safe place a rodina, tak vypúšťal všetky emócie, podľa mňa tak za posledné 4 roky. 😀 postupne sme sa rokmi dopracovali k tomu, že už sa vie celkom ovládať, ale keď je unavený, prehrá viackrát po sebe a pod, ešte je krik a frflot, ktorý mu ale nikto neakceptuje, kľudne ho necháme pri hracej ploche samého 😀
Moj manžel doteraz nevie prehrávať 🤦♀️ katastrofa s nim nieco hrať, naše deti sa mu smejú, čo sa vedia lepšie ovládať. Niekedy ho musim nechať vyhrať aby ostal zapojený do takejto činnosti s nami. Bol v rodine najmladší, ale podla toho ako svokra hrávala s vnúčatami, ze ich nechávala vyhrávať, tak je mi to jasné. Avšak nerozumiem , ze sa nevie cez to preniesť. A to ma zachvilu 50r🤣
@sandri uplne normalna reakcia maleho dietata, ktore ma problem so zvladnutim emocie. Je sutazivy, predpokladam, ze aj temperamentny, proste on ked zaziva negativnu emociu, tak ju preziva intenzivnejsie, ako"normal". Chybu ste spravili, ze ste sa chceli za kazdu cenu vyhnut jeho prehnanej reakcii a nechavali ho vyhravat. S tym uz teraz nic nenarobite, ale co by on potreboval, tak to, aby tu emociu mohol prezit bez posudzovania, odsudzovania, blbych komentarov a pod. Co potrebuje, tak je prijatie v tom, ako sa citi. Potrebuje vediet, ze je ok citit sa blbo, ked prehra. Ak mu date prijatie, prejavy sa postupne budu miernit, az tie najhorsie uplne vymiznu. Samozrejme aj vekom, lebo dozreje mu nervova sustava a bude sa s tym vediet vysporiadat lepsie. Takze teraz, ked ho chytia nervy pri prehre, iba to prijmi s kludom, dovol mu prejavit sa, zabran destrukcii, navrhni ine "vybitie" frustracie, ako rozhadzat hru. Bud na to pripravena, maj premyslene, ako zareagujes. A necakaj zlepsenie hned. Toto sa u neho dlho kopilo, nebol v tom prijaty, sam iste chape, ze jeho reakcie druhych rozculuju, ale nevie to este inak. Tak v tom potrebuje podporu a pomoc, nie odsudenie, zlahcovanie, zosmiesnovanie a pod

No tie spolocenske hry ste s nim mali hrat kym bol mal, aj ked sa jedoval. Nenaucil sa prehravat. Tak sa to nauci teraz, aj ked vam pokazi zazitoka bude to trvat dlhsie. Zacne vyvadzat, treba ho nechat, nech vyvadza a vy sa spokojne hrajte dalej. Nauci sa, ze svet sa netoci okolo neho
Ozaj to aj v skole, v druzine tak vyvadza, ked prehraje, ci to skusa len doma, lebo mu to prechadza? A co ked nie je prvy v behu na telesnej, tiez vyvadza?