icon

Ako organizovať školské potreby pre deti s ADHD?

8. apr 2025

Ahojte, ti co mate deti s adhd, add, poruchami pozornosti a sustredenia a inymi poruchami. Mate nejake tipy ako zorganizovat dietatu pomocky, knihy a zosity a vlastne vsetko tak, aby to pre nich nebolo narocne rychlo sa v tom zorientovat a najst co potrebuju a zaroven si to udrzat v takom stave? Napr. skolska taska - klasicke dosky su nam na dve veci, bordel jak v tanku a nevie co ma v taske a co doma, napriek tomu ze to kazdy den pekne nachystame podla rozvrhu nosi poznamky ze cosi zas nema, pritom to ma v taske.. zo skoly dojde pomaly so smetiakom namiesto tasky, milion papierov, knihy a zosity dokrcene a potrhane, uz som musela aj objednavat nanovo knihy/prac.zosity. Peracnik u nas ani nemusi mat tie gumicky, aj tak vsetko v jednej kope - pastelky a ceruzky, pera, fixky, noznice, dopichane docmarane rozmrvene gumy na gumovanie, papieriky, obaly z cukrikov, plastelina, vsetkobl spinave. Vyriadime, zastruhame, zorganizujeme spolu a za par dni znovu. V izbe nema vyslovene neporiadok len ma tam toho strasne vela a bez nejakeho hlbsieho systemu, napriek tomu sa v tom vyzna a presne vie co kde ma. Ma 9r.

sona272
8. apr 2025

My máme toto isté, dcérka ADHD. Snažím sa ju viesť k systému, k nejakej organizácii potrieb. V pondelok som už chytila nervy a celú kabelu som jej vysypala na zem, musela triediť.
Presne ako píšeš kabela plná neporiadku, desiata by tam bola nedojedená aj týždeň stará. Zošity pokrčené .... jak poslední cigáni a to je dievča

biba_18
8. apr 2025

no, ak sa tu dozvieš nejaký účinný postup, tak to bude super. ja som ho bohužiaľ za tie roky nenašla ...
synovi veľmi pomohol neurofeedback, chodil na terapiu 2x, najprv 10 sedení a po roku 20...
plus na druhom stupni som chodila do školy každé 2 týždne - pozbierať úlohy, dohodnúť sa s učiteľkami na postupe - ale bol to boj, ti poviem, máloktorá mala ochotu pristupovať k nemu inak ...
plus od šiestej triedy mal PRAVIDELNE celý školský rok "doučko" zo sloviny, z matiky a jazyka - kvôli monitoru a prijímačkám ...
na gympli ho chválila triedna že jeden z mála nosil veci do školy načas 😂 tak bol vycepovaný ...

biba_18
8. apr 2025

@sona272 rob to aj naďalej - ale nie prosím tak že jej budeš vysypávať tašku a ona bude prípadne plakať - proste to raz za týždeň urobte spolu ..

victoriab
8. apr 2025

@sona272 no nastuduj si nieco o tej diagoze, aj postupe a metodach, ako s dietatom pracovat, lebo toto, co volis ty, ma od prijatia a emaptie daleko.

rejka7
8. apr 2025

@victoriab pravdepodobne máš už naštudované o metódach a postupoch dosť veľa, budeme rady ak nás poinformuješ, ako to robiť lepšie, aby pri čistení školskej tašky bola prítomná empatia a prijatie. Prípadne ako vyprázdniť obsah tašky inak ako vysypaním. Možno postupným vykladaním predmetov to bude empatickejšie, ako však vybrať omrvinky a malé špiny? Poraď nám!

biba_18
8. apr 2025

@rejka7 ten tón by si si mohla odpustiť, prečo to robíš? ak by si sa nepýtala ironicky myslíš že by sa ti niečo stalo?
ale aby som odpovedala na tvoju otázku:
1. nerobiť to od nervov
2. robiť to spolu s dieťaťom
3. a možno skutočne všetko vybrať a až potom tie omrvinky vysypať do vane alebo niekam…

jumama
8. apr 2025

Ja som citala taku radu a u dcery fungovala - kazdy predmet v obaloch inej farby, maju vacsinou ucebnicu, pracovny list, zosity - tak vsetko v jednej farbe. To im trosku pomoze vizualne to oddelit. Peracnik sa netrapte s gumickovym - z takeho, kde je vsetko po kope sa aj tak lepsie a rychlejsie vybera. Tak isto pomohlo doma mat rozdelene a oznacene zsuvky - do dvoch davala knihy a pracovne zosity, do dalsieho len zosity. Alebo byvaju take stohovatelne kancelarske na stol, co sa daju dat.
Fungovalo to na prvom stupni, bohuzial na druhom uz ked zacala puberta, tak uz tvrdohlavo nechcela obaly na pisanky a riadne salaty s rohami poohybanymi zo vsetkeho mala...

sona272
8. apr 2025

@biba_18 ona pri tom neplakala, vie ako to robí a nemá snahu to napraviť.
Tak príde aj na mňa ten stav a kabelu vysypem a kabela sa zrazu vie aj upratať.

sona272
8. apr 2025

@victoriab a vieš, že za tie roky mám toho naštudovaného až príliš ?
Myslíš, že jej to až tak ublížilo vysypaná kabela ? Predstav si , že si ju upratala ukážkovo. To, že má ADHD snáď nemusím po špičkách okolo nej chodiť. Svoje obľúbené veci čo má, tie má na poriadku , tak vie ten poriadok dodržať aj inde si myslím.