Ako pomôcť dcére s dyslexiou pri čítaní?
Mamicky detí s dyslexiou. Chcem sa spytat. Dcera prvacka ma poruchu ucenia,este nemam zaver z cpp ,nasa specialna pedagogicka je uz dlhodobo pn a mne uteka cas. Ledva sme sa naucili precitat slabiky,ktore doteraz cita potichu po pismenku a potom precita nahlas. Sfumato citanie jej neslo vobec. Teraz ale zacali citat dvojslabicne slova a nedava to. Precita prvu slabiku a kym precita druhu,uz si nepamata prvu. A dokola a dokola a stale odznova a nepamata si. A ked si nahodou pamata,kazem jej obe slabiky povedat po sebe a aj ked povie,nepocuje tam to slovo. Ked jej ich poviem ja,vtedy to slovo zachyti. Denne to omielame a nic. Davno sme mali chodit na nejake specialne cvicenia do cpp ale pani je stale pn a nikto to tam iny nerobi. Viete poradit,co by pomohlo? Dcera ma oslabenu aj sluchovu a vizualnu pamat...
@uradnikova ved je prvacka, mam doma prvaka, tiež mu to ide ťažšie... treba len precvičovať.
Splývavé čítanie trénovať. Nemáte možnosť cpp v inom meste?
Splývavé čítanie trénovať. Nemáte možnosť cpp v inom meste?
@januska12323 musim sukromne. Splyvave som skusala,vobec to nevedela :(. Tak neprecitala ani slabiku
@januska12323 musim sukromne. Splyvave som skusala,vobec to nevedela :(. Tak neprecitala ani slabiku
@uradnikova čudujem sa že v cppš neponukli alebo nedoporučili hned elkonina čitanie
je to trošku iné a dost to pomaha
potom su rôzne cvičenia na fonematické uvedomenie si slabik ..
skusit kupit papierove, drevene pismena a s nimi pracovat, najskôr menej potom pridavat
vybrat 5 pismen a tie striedat prikladat, najskôr sa naučit správne tých 5 a potom kombinovat ich spolu
pisat prstom do muky, skladat písmena z paličiek , kociek, skladat slova tak
zapojit do čitania aj hmat
a asi zbehnut za školskou šp. pedagogičkou nech jej dáva aj ona cvičenia alebo si proste zaplatit
Kedysi v praveku sme používali na nácvik čítania "školské dosky". Vtedy to neboli len obaly na zošity, ale tvrdé dosky, ktoré vyzerali zvnútra trochu ako album na poštové známky. K nim boli na tvrdom papieri vytlačené písmená a slabiky. Tie sa rozstrihali a do dosiek sme zasúvaním tvorili slabiky a slová. Teraz som nič také nevidela (možno len zle hľadám). Ale, podľa mňa, je tam aj prepojenie ruka - oko - ústa. Skús pohľadať, prípadne niečo vyrobiť.
Kedysi v praveku sme používali na nácvik čítania "školské dosky". Vtedy to neboli len obaly na zošity, ale tvrdé dosky, ktoré vyzerali zvnútra trochu ako album na poštové známky. K nim boli na tvrdom papieri vytlačené písmená a slabiky. Tie sa rozstrihali a do dosiek sme zasúvaním tvorili slabiky a slová. Teraz som nič také nevidela (možno len zle hľadám). Ale, podľa mňa, je tam aj prepojenie ruka - oko - ústa. Skús pohľadať, prípadne niečo vyrobiť.
Kupila som nalepky pismena a tak skladame slova. pritom mi co to vydrzi
@uradnikova my sme na vyšetrenie Cpp čakali ROK. Učiteľka na ZŠ by mala napísať opatrenia, kým sa vsetko nepodloží.
Moj synovec ma rozne dys-ky, ako maly sa ucil citat tak, ze mu pod slova, pod slabiky kreslili obluciky a cital po slabikach. A vytlieskavali tie slova po slabikach. To bolo cvicenie od psychologicky z CPP.
Kdekolvek idete, hrajte sa taku hru, napriklad dlha cesta autom je nuda - tlieskajte si slova po slabikach:
ma-ma - to su dve tlesknutia
pam-pe-liš-ka - to su 4 tlesknutia a takto
Nepretazovat, aby k tomu dieta nemalo odpor, vyberte si temu co ma rado - nejaku rozpravku a vytlieskajte mena postaviciek alebo take nieco, nech ma z toho radost, ze to pre svoju oblubenu rozpravku vie.
skuste aj prve a posledne pismenko v slovach sa hravat -
mmmmmmmama - napovvies to m na zaciatku
mamaaaaaaaaaaa - napovies to a na konci, dieta si musi spojit zvuk a pismenko
A vela robil krizove cvicenia - lebo dysky su casto kvoli skrizenej lateralite - precitaj si o tom, najdi si, ze aj ked bude na hrubu motoriku, striedanie ruk, noh, cvicit, moze to pomahat. Synovcovi stale davali kreslit velke lezate osmicky natiahntou rukou a musel to sledovat zrakom, pricom mu menila ta psychologicka polohy aj ruky - ze v stoji, v sede, v lahu, leziac na boku... stale tou vystretou rukou mal akoby vo vzduchu kreslit lelzate osmicky a sledovat ich ocami... to casto aj ako pripravu pred domacou ulohou robil..
Vacsinou sa take deti viac vzpieraju, lebo su frustrovane a zahanbene, ze im to nejde. Mamina tolerancia vie vela pomoct 🙂
Napr. tu mas tie cviky: https://zskubranskatn.edupage.org/text/?eqa=dGV...
@uradnikova urcite nie dvojite citanie ze si precita pismenka a nahlas slabiku...toto narobi len horsie.
Len trenovat a trenovat citanie slabik, poradit sa s ucitelkou, musi vediet o probleme.

Len dalej trenovat spyvave citanie. A netlacit na pilu, radsej 5x za den 10 minut ako naraz hodinu. Pomaha aj ked jej tie slova budes pisat tlacenym, kazdu slabiku inou farbou. Bud vytlacit alebo napisat tlacenym na papier. 10 - 15 slov jedno cvicenie a nech to cita splyvavym citanm.