Ako pomôcť introvertovi nájsť kamarátov?
Syn je tretiak a mi rozprával, že nemá v škole kamaráta (to samozrejme viem od začiatku) a že jeden spolužiak začal hrať minecraft a chcel mu rozprávať rady ako to hrať, ale on ho nepocuval a počúval radšej iného, s ktorým je kamarát, napriek tomu, že v tejto hre je taktiež nováčik, kým môj syn je veľmi dobrý v tom. Bol smutný, že sa s ním nechcel hrať a že vlastne žiadnych kamarátov nemá. Nevie ako nadviazať a udržať kontakt a pýtal sa sám seba, že či je naozaj taký cudný, že sa s ním nikto nechce hrať. 😢
Chcem mu nejako pomôcť, je jedináčik a nikdy nemal kamarátov alebo iné deti veľmi v okoli s ktorými by trénoval sociálne väzby a kontakt. Neviem ako mu pomôcť. Mám ísť za pani učiteľkou, psychologickou alebo pozrieť nejaké rady na internete? Možno by pomohol aj nejaký krúžok ale v malej skupinke, potreboval by pohybové aktivity, ideálne 1 na 1, nejakého trénera. Neviem či také niečo je, nie profi šport, aj v tomto je trochu ľavý.
Je introvert a keď aj nejaké dieťa za ním prišlo, tak ho spoľahlivo odohnal ignoráciou alebo podobne, taký truľko trošku 🤷♀️
To si 8-9 rokov netiesila a teraz co čakať? A to ze 3tiak je dobrý v minerály PC hre - hm... Žeby aj to bol dôvod? Namiesto sedenia pri PC mal byť s detmi. Ty si tiez introvert, do skolky nechodil a kamosky s detmi nemas?
Keď je ľavý na šport, tak super je plávanie- tam si ide sam za seba. Jeden na jedného- bojové športy, tenis, pingpong.
A mudre rady nevyžiadanej nemajú ani deti radi. Skus sa zamyslieť nad sebou, tak ze ci si aj ty introvert naoriklad. Mam par známych mam z ihriska, tuez introvertky. Ale tam sa v rámci normy porozprávame, deti sa prehraju. Doteraz ti nikdy nikto nič nepovedal, teda že maly deti oddaná? Možno treba vysvetliť teraz, ze to je možno aj preto. A toho psychologa skus alebo výchovného poradcu, mozno pomôžu.
Nechápem tej poslednej vete. Prv píšeš že nemá kamarátov, že spolužiak radšej počúva iného a následne napíšeš že keď aj za ním príde nejaké dieťa tak ho odohná ignoráciou? 🤔 tak ako si chce vybudovať väzby keď ignoruje?
A doteraz sa ako správal v prítomnosti detí? Ty si ho k čomu viedla? Ako prepáč ale namiesto PC si ho mala viesť k športom a hrám s detmi .naši v 3. r ešte len začínali niečo tušiť o PC hrách a nie ze sú v nich profíci. Daj ho na nejaký šport tam sa zoznami ale nie individuálny, sam byt uz vie velmi dobre,treba ho naučiť fungovať v kolektíve.
Ja by som mu skúsila pomôcť že ako správne nadviazať ten kontakt že napríklad opýtať sa chalana či by si spolu niekedy nezahrali namiesto toho že ho hneď bude o tej hre poučovať. Akokeby taký ten začiatok spoznávania sa je dôležitý a keď hneď niekoho odignoruje alebo mudruje tak ho deti nebudú mať radi.
Nechápem tej poslednej vete. Prv píšeš že nemá kamarátov, že spolužiak radšej počúva iného a následne napíšeš že keď aj za ním príde nejaké dieťa tak ho odohná ignoráciou? 🤔 tak ako si chce vybudovať väzby keď ignoruje?
@1sally12 tak ono to nie je úplne štandardne dieťa, ma ľahšiu formu autistického spektra
Tak to si mala hneď napísať
Pokiaľ má PAS tak to tak bude celý život. Len mu na tom neskôr nebude tak záležať. Skúste ho dať do nejakých krúžkov/voľnočasových aktivít v rámci jeho záujmov, tam bude istejší a celkovo preňho bude ľahšie si nájsť takých "okruhových" kamarátov, kde ich bude spájať nejaké spoločné hobby. Nemusia to byť práve pohybové aktivity, vy viete čo ho baví. Alebo situačných kamarátov, napr. na ihrisku a pod., tam je potrebná možno aj aktivita teba, dohodnúť sa na ďalšom stretnutí s dieťaťom, rodičom a pod.
Kokos tak nepíš ze je trulko ale PAS .To akoby si písala ze syn zle beha,ako mu pomôcť a nakoniec zistíme, že nemá nohu
obavam sa, ze znacny podiel na tom ma aj nastavenie dnesnej spolocnosti nielen synov PAS.
deti je po vonku vidiet pomenej aj v mestach.
ak rodic chce, aby sa dieta(1.stupen) hralo vonku s rovesnikmi musi obvolat min. 1/3 rodicov zo skoly a to tiez nezarucuje, ze nejake dieta pojde von. vacsinou su na obrazovkach "samostane".
niekde som narazila na peknu skusenosti jednej matky- jej dieta takmer vobec nehravalo online hry, ale to nebol dovod k tomu, aby si nenasli k nemu cestu spoluziaci a on k nim. nasli si inu temu na debatu. to je cesta, lenze k nej vedome nevedu rodicia svoje deti (cest vynimkam)
Skoda, ze nie je o trochu mladsi, hned by som ti za kamarata ponukla mojho podobneho 🙂 Mozno by nebolo zle vyhladat podobne deti, trebars aj tu cez Konika. Moj je dieta dvoch matematikov a tak nejako to aj vyzera, v skolke ho uz nazvali Sheldon 🙂 Tiez ma problem nadviazat kontakt, nevie sa klasicky rozpravat s inym dietatom, robi skor neplechu alebo hovori o svojich veciach zo svojej planety 🙂 Ale minuly rok bol u nas na navsteve kamarat z Prahy, tiez matematik a doniesol so sebou syna, ktory je rovesnikom mojho a ti dvaja si okamzite sadli. Prvykrat som videla mojho maleho, ze mu to s niekym funguje. Tak to vidim proste tak, ze ked stretne nejakych podobnych ludi, tak sa skamosi, len mozno nebudu na kazdom kroku.
Počuj to "Možno by pomohol aj nejaký krúžok ale v malej skupinke, potreboval by pohybové aktivity, ideálne 1 na 1, nejakého trénera." myslíš akože šport kde bude len on a tréner? Lebo tam trochu uniká pointa toho zoznámenia s deťmi a trénovania sociálnych zručností.
Nie je u vás nejaký krúžok, v CVČ a podobne, niečoho, čo ho baví? Kľudne aj ten Minecraft... Pri spoločnej záľube, činnosti, sa ľahko nadväzujú vzťahy...
Volila by som nejaký krúžok šport alebo dačo co ma rad pocitacovy kruzok alebo aj tanec, ryby hocico. Deti si vedia nájsť dobrých kamarátov aj v takýchto záujmových krúžkoch , kde sa venujú nejakej spoločnej činnosti, ktorú majú radi.
@sashulla áno to máš pravdu. No vyniká v inteligencii a počítačových hrách, angličtine. Inak neviem, ešte kolobežka ho baví.
Počuj to "Možno by pomohol aj nejaký krúžok ale v malej skupinke, potreboval by pohybové aktivity, ideálne 1 na 1, nejakého trénera." myslíš akože šport kde bude len on a tréner? Lebo tam trochu uniká pointa toho zoznámenia s deťmi a trénovania sociálnych zručností.
Nie je u vás nejaký krúžok, v CVČ a podobne, niečoho, čo ho baví? Kľudne aj ten Minecraft... Pri spoločnej záľube, činnosti, sa ľahko nadväzujú vzťahy...
@any_soj no to je skôr o tom, že nie je vhodný na kolektívne športy, čo mi aj učiteľka povedala, ale hýbať sa potrebuje, nevie až tak ovládať svoje telo ako by mohol, preto som chcela aj toto zlepšiť. On je taky ze sa bojí urobiť aj akýkoľvek pohyb.
Naco mu chceš pomáhať a nasilu mu nútiť kamošov aby aj on mal niekoho to najprv musí chcieť. A to mu nenanutis je to dieta a každým dňom môže mať iný nazor
Tak to je potom samostatná kapitola ten šport, nespájajú to s hľadaním kontaktov, komunikácie, priateľov. Na to je pre neho lepšie niečo z oblasti, čo ho zaujíma, baví - krúžok s ľuďmi s podobnými záujmami.
som introvert ako z ucebnice. Cele detstvo som tuzila mat kamaratku, ale nikdy som to nedokazala. Konekcie som nadviazala celkom lahko, som zhovorciva. Ale problem nastal, ked som mala vztah s kamaratmi udrziavat. Nedokazala som sa s nimi stale stretavat, mala som problem udrziavat konverzaciu. Vzdy ma to extremne unavovalo, a jednoducho som sa potrebovala "dobit" v samote. Je jasne, ze to potom kazdeho prestalo po case bavit, ked z ich srany nevideli moj zaujem. I ked tam bol, ale ako introvert som potrebovala ovela menej interakcii, ako normalny clovek. Pre nich som vyzerala, ze ma nudia, ze sa s nimi nemam zaujem kamaratit. A teraz som dospela, a moj najlepsi kamarat je moj muz - tiez introvert. On ma zas naj kamosku mna. Obcas si kazdy zajdeme von s kolegami z prace, alebo byvalymi kolegami. Ale ani jeden z nas nejako nema potrebu vyhladavat kamaratstva, proste sme taki. Tak sme sa s tym zmierili, ze sme taki a robime to tak, lebo nam to tak vyhovuje. Kamaratstvo udrziavat by bolo extremne unavne pre nas udrziavat, nech to znie pre normalnych ludi akokolvek divne. Sme pre nich divni a uplne tomu rozumiem. Len uz sa tym netrapim.

ja sa bojim ze odpoved je v tvojej posldnej vete - ''Je introvert a keď aj nejaké dieťa za ním prišlo, tak ho spoľahlivo odohnal ignoráciou alebo podobne, taký truľko trošku''. Asi by som skusila vyhladat psychologicku :/