icon

Ako pomôcť prváčke zvládnuť čítanie slabík?

uradnikova
20. sep 2025

Ahojte,mam prvacku. Pismenka pozna,ale akonahle ma spojit do slabiky,nula bodov. Vkuse skusame vselijak mozne, ma problem to i po mne zopakovat M A = MA, vacsinou povie A . M E povie E. Viete poradit,ako na nu? Logopedicka ma upozornovala,ze tam vidi poruchy ucenia,len ked sa zasekneme uz tu,co dalej?

pribinak
20. sep 2025

@uradnikova no toto sú dyslektici. Chce to len svätú trpezlivost
Ona to M mizno v tom slove nevidí.

pribinak
20. sep 2025

Asi by som v škole hľadala špeciálnu pedagogicku či by vám neukázala nejaký iný postup ako s ňou citat

kacena4
20. sep 2025

skusaj splyvavim citanim natahujte pismenka mmmmmmmaaaaaaa a hlavne nahlas vsetko aby ste oredisli dvojitemu čítaniu neopakovat sa
ak ma logo problém moze to suvisiet. odporucam fonematicke uvedomovanie trening
este je len september neboj ak bude oroblem s citanim aj po polroku vyhladaj skolsku špeciálnu pedagogičku pomoze. teraz to chce len cas a trpezlivost. mudry z neba nepadaju treba sa ucit. hlavne nejricat nech jej neznechutis ucenie. skuste v casopisoch knihah jruzkovst dane slabiky co sa uci spor pochopi system spajania
na pintereste najdes tabulky ako ucit deti spájať hlasky v strede mas m a okolo a e i i u a trenujete

dorizzz
20. sep 2025

Bože ženy kľud. Je 20ty september má na to dosť času. Mala som to isté so synom a nie je dyslektik. Treba to opakovať, skúšať, ja neviem čo by ste od tých detí chceli hneď na začiatku roka.

anonym_0f6cc9
20. sep 2025

Mam synovca so vsetkymi moznymi dyskami - ak by sa aj u vasej nepotvrdilo, nevadi, mozes niektore veci zorbat ako inspiraciu. Dysky vznikaju ak nie su skoordinovane hemisfery.

Takze on dostaval vela cviceni na prepojenie lavej a pravej strany - napr. kreslil lezate 8 vo vzduchu rukou a mal to sledovat ocami - a v roznych polohach - raz jednou, raz druhou rukou, postojacky, poleziacky... to vzdy pred ucenim. Su aj rozne take, ze pravou rukou chyr lave koleno a tak.... taketo "do kriza" cvicenia - najdi si to v googli ako cvicenia na skrizenu lateralitu - byva to ak deti nemaju vyhranenu lavu pravu ruku, alebo ak napriklad maju pravu ruku, ale lavu nohu vodiacu (ktorou kopne do lopty, lavou, pravou) a tiez oko ktore je vodiace, ucho... ked to je pomiesane, je vacsie riziko dysiek. Preto sa na zaciatku ucenia vzdy robia tie cvicenia nech sa aspon trosku zosuladi. Lebo im sa tazsie sustreduje, napriklad pisanku by si polozil jednym smerom, kvoli ruke, ale ked ma vodiace oko a ucho ine, tak hlavu nakloni naopak...

K citajemu mu pomohlo vytlieskavat slova po slabikach pr. MA-MA - dve tlesknutia, TRA-FI-KA tri tlesknutia a pod. Potom ked uz sa ucili citat, tak mu mamina robila obluciky pod slabikami. To boli cvicnia so speckou, co chodil do CPPP. Citat sa naucil, ale pisat sa naucil len velkym tlacenym a neskor mal povolene pisat na pocitaci aj v skole.

dskjhfdlkdjhl
20. sep 2025

@uradnikova Ja uz mam velke deti, tak si uz nepamatam, kedy presne s tymto prvaci zacinali, ale to uz v skole spajaju do slabik? Lebo sa mi to zda nejako skoro. Totiz, ak to este v skole nerobili, tak to zatial doma nechaj tak. Ale mozno sa mylim a uz to v skole robia.

sella38
20. sep 2025

@uradnikova aky maju slabikar?

derdia
20. sep 2025

@uradnikova zahrajte sa hru ze M bude veľký brat a vezme so sebou aj malé a
VZDY možno jej pomôže predstavvoat ako M drží za ruku a a možno sa jej podarí to potom v hlavičke spojiť.
Ale hlavne klud. Neboj sa.
Napr moja dcérka tak slabík Ala slová keď citala a nejak sa mi to proste zdalo ze slabo. Este pred Vianocami. A po prazdninach bez cvičenia začala čítať nroamlne. Mozno twn mozog potrebuje ozaj nejaký docvak a bude.

jarmila2010
20. sep 2025

a vytlieskavanie slabik vie?hovorte slova a tlieskajte pri slabike...ma-ma, ta-to,ba-bi-ka...a potom velmi pomaha splyvave/spevave citanie...ako je spomenute vyssie...precita prve pismenko a taho ho,pokial neprida/neprecita druhe...

januska12323
20. sep 2025

Spoj sa s učiteľkou a postupuj tak ako to robia v škole. A hlavne nečakaj zázraky, veď ešte nie je ani mesiac v škole.

tomika
20. sep 2025

Bože mamičky,veď je len september. Dajte tomu čas,do pol roka určite-to je koniec januára.Uvidite že to potom pôjde tým detičkám. Nestresujte ich.

slavomira236
20. sep 2025

@uradnikova kazdemu mojmu dietatu trvalo dlhsie kym to pochopi ale naucili sa vsetky.

slavomira236
20. sep 2025
@dskjhfdlkdjhl

@uradnikova Ja uz mam velke deti, tak si uz nepamatam, kedy presne s tymto prvaci zacinali, ale to uz v skole spajaju do slabik? Lebo sa mi to zda nejako skoro. Totiz, ak to este v skole nerobili, tak to zatial doma nechaj tak. Ale mozno sa mylim a uz to v skole robia.

@dskjhfdlkdjhl u nas na skole co mi kamoska hocorila su este na ciarach urcite necitaju este slabiky

slavomira236
20. sep 2025
@dorizzz

Bože ženy kľud. Je 20ty september má na to dosť času. Mala som to isté so synom a nie je dyslektik. Treba to opakovať, skúšať, ja neviem čo by ste od tých detí chceli hneď na začiatku roka.

@dorizzz presne dieta to pochopu len treba skusat a cvicit . V dnesnej dobe dieta nieco nepochopi hned uz sama dyslexia a ine poruchy

amazonka13
20. sep 2025

Vyskúšaj - za každou slabikou TLESKNÚŤ. Slovo - KRABICA - KRA(tlesk) - BI(tlesk) - CA(tlesk). Ak to už dlhšie nejde, pravdepodobne ju to už nebaví. Prestaňte čítať. Choď do priestoru. Ukáž jej napríklad stoličku . STO-LIČ-KA. Nevynechávaj tlesknutie. Nerieš či sa zmýlila. Daj ďalší predmet... Ak má dys - poruchu, niektoré deti síce nedokážu očami prečítať, ale vedia sa naučiť prostredníctvom sluchu zvládnuť počuté.. Držím prsty, ťažká cesta, vyžadujúca veľa trpezlivosti a námahy. A veľkú dávku podpory dieťaťa.

canerko
20. sep 2025

No tak moj syn prisiel v pondelok z tym ze ma citat a naucit sa pesnicku naspamat.Skoro ma porazilo,ide do prvej a bol to siesty den skoly.Zijeme v Chorvatsku.

euka210
20. sep 2025

@uradnikova skus tak, ako sa ucilo niekedy, ako ucila moja mama...splyvavo...povie m, drzi ho a pripoji a ....mmmmmmma.
Konziltuj s ucitelkou. Ked moj jeden syn nevedel spajat slabiky, domyslal si a pod, tak som jej zavolala a poradila mi, co robit. Tiez som sa bala, ze bude mat problemy ako manzel. Na konci roka si uz cital dopredu citanku a v 3.roc.sa z neho stal maniak na knihy, ze sme chodili z kniznice aj s 10 knihami 😁
Ked budu problemy, treba hned ist na vysetrenie, ci nebude mat nejaku dys-.

zuz0110
20. sep 2025
@slavomira236

@dskjhfdlkdjhl u nas na skole co mi kamoska hocorila su este na ciarach urcite necitaju este slabiky

@slavomira236 aj u nas. Ale mam pocit, ze ti “po starom” idu ovela rychlejsie ako skoly, ktore su uz zapojene do kurikularnej reformy. Nasi len ciarky a par tlacenych velkych pismen prebrali 🤷‍♀️

yosi
20. sep 2025

@uradnikova Neviem čo riešiš. Je v škole 3 týždne. Ja mám tiež prváka, a ešte sa k slabikám ani nedostali. Ešte sa len učia prvé písmenká, píšu čiary a krivky.