icon

Ako pomôcť prvákovi zbaviť sa závislosti na mobile?

22. máj 2024

Mam prvaka ktorému obcas dovolím byt na mobile/pc. Ano mozno je to skoro a viem že je to hlavne vina mna a muža ale syn nevie kedy prestať. Dovolíme mu ist s tým, že keď povieme aby vypol tak to vypne ale nikdy to nedodržal. Vždy to natiahne, pripadne reaguje agresívne, kričí po nás, zúri, používa škaredé výrazy aky sme zlí rodicia, zla mama, zlý oco atd. Ako to stopnúť? Skúšali sme mu dať aj zaracha, vtedy to pekne vydrzi ale vobec to nepomôže lebo hoci aj po týždni keď ide znova, zase to iste. Skusala som aj nájsť nejaké videa že mu ukážem čo robi telefón so zdravým ale nic som nenasla

Strana
z2
hederamonstera
22. máj 2024

Baby uz dali dost rad, ja este pridam, ze vy ako rodicia musite ist prikladom. Nieze jemu mobil zoberiete a vy cely den nic ine nerobite, len kukate do mobilu. Na toto sa dost zabuda. Vacsinou ti tatinkovia takto zavislacia

autor
22. máj 2024

A Ano tiež ho vacsinou dostane za “odmenu” za správanie alebo známky alebo úlohy atd. Lenze keď ho už dostane vtedy ako keď mu niekto “prepne gombík” a cele pekne správanie je zahodene

autor
22. máj 2024

@hederamonstera Ano aj toto je u nás problem, vždy sa ohradí tým, že aha veď aj ocino je stale na ňom… na to potom už moc argumentov nemam… len že keď sa mu to nepaci prečo to opakuje

miamaria
22. máj 2024

Od začiatku to máte zle nastavené, mňa by vyzulo, keby dieťa na mňa kričalo, že mu beriem mobil, syn stvrtak dostal prvý až teraz po novom roku môj starý, môže byť na ňom čo sa týka hier len určitý čas v týždni, dcéra prváčka má tablet, ten môže mať dve hodiny denne a to len piatok sobota a nedeľa a len, keď ma upratané, je naučená do školy atď ... Už si na to obaja zvykli, niekedy za odmenu extra im dovolím aj viac alebo naopak za trest vezmem mobil aj tablet obom na celý týždeň, nechýba im to, vtedy sa vedia zahrať aj spolu, s legom, idú von, kreslia alebo iné

syslik81
22. máj 2024

ked vidim ze daco skodi mojmu dietatu tak mu to hold nedam ... vidis ze mu z neho preina tak mu ho nikdy nedaj - problem vyrieseny ... nevies sa chovat nemas... ale aby to bolo spravodlive tak ani ty s muzom na nom nebudete dom atukat a pozerat .. za odmenu vytiahni spolocensku hru,chodte sa prejst, robte neake vyrobky etc ...

sense
22. máj 2024

Žiaľ je to vaša chyba a on veľmi dobre vie keď bude vystrajat vy ustúpite..... Najlepšie nedať mobil vôbec....
Druhá možnost s tým ze ak nedodrží slovo tak nebude mať mobil napr deň... Ak nepomôže tak nebude mať mobil dva dni... A postupne pridávať dní kedy nemôže ak nedodrží dohodu.... A neustupit aj keby sa o zem hodil
Dcéra má 11 a keď poviem odložiť tak odloží, keď bola menšia mala rodičovsku zámku, mohla za deň určitý čas a keď sa čas minul sa minul hold smola.... Takto sa naučila aj tablet vypínať, pretože sa jej stávalo ze nechala zapnutý Youtube alebo nejakú hru a čas vyprsal

vilma7
22. máj 2024

Preboha na čo mu dávate mobil? Ocino je dospelý a môže byť na mobile koľko uzná za vhodne. To nemáš normálny argument?
Nedať vôbec, za pár dní na to zabudne , alebo týždňov a budete mat pokoj, nebude musieť cirkusovať. Prvák nemá čo robiť na mobile, hlavne keď nevie kde sú hranice.
Hra sa tam hry? Alebo co na ňom robí?
Vysvetliť mu, ak ho pekne odovzdá keď má, môže sa hrať. Ináč ho nedostane vôbec, prvák už tomu rozumie.
Ak bude cirkus, nedám vôbec.

hope87
22. máj 2024

Kedze u neho nezabera urceny limit a dohoda a stale vyvadza, krici, nadava, atd, tak tu jednoznacne bez telefonu do doby neurcitej. Ja som nastastie nikdy nemusela riesit takyto problem ale keby to u nas takto bolo, tak urcite ziadny mobil by nebol povoleny. Vzdy som si davala pozor na to, aby to na mobile syn (teraz uz 9r) neprehanal a hned ako som povedala, aby ho odovzdal, vzdy tak urobil. Aj ked sa velakrat zdul, ze "no táák" a "to nie je fééér", tak som mu hned vysvetlila, co nie je fer. A nedavno mi na fb vyskocilo zostrihane video detí zo zahranicia, závislých na mobiloch, pc, tabletoch...ze co dorabali, ked rodicia zobrali alebo chceli, aby dieta uz odlozilo mobil...a to vam poviem, to som nevidela, ze by male 5-6rocne decko takto nervacilo, nadavalo vulgarne rodicom, trieskalo so vsetkym, zahanalo sa na rodicov...atd. Som to ukazala synovi, nech vidi, ze ako to dopadne, ked detom rodicia dovolia nekontrolovane byt na takych zariadeniach. On len oci otvaral a nechapal, ze ako mozu byt tie deti take. A mi aj povedal, ze maminka, ja to chapem a som rad, ze mi nedovolite mat ten mobil kolko chcem, lebo keby bolo na mne, asi ho nepustim z ruky 😀. Ale musim povedat, ze xkrat sa stalo, ze si mobil ani nevypyta alebo ho sam od seba po chvili polozil, ze sa chcel proste pohrat s niecim inym...

margaretka_
22. máj 2024

Ja by som mu ho zatrhla uplne na dost dlhy cas, ked ma take prepinaky z toho. A vyplnila cas nejakou zmysluplnou aktivitou. Ale ak nie, tak minimalne dodrziavat presne pravidla. A nie ze cim viac on krici, tak mu dam este na chvilu. Cim viac by krical, tym skor by som mu ho vzala. A ziadne vyjednavanie, ved to nie je jeho vec.
Moj 8 rocny syn hadam ani nevie, ze existuju hry na mobile 🤭 neviem ci by ho to bavilo. Ale mladsi, ten ked na to pride, tak napr unho si myslim, ze by tiez bol problem povedat si stop. Teraz maju limit na pozeranie videi v nedelu (rozpravky, alebo nieco podla vlastneho vyberu) a mladsi zvykol placom vydierat, ze este jedno. Stacilo dost dlho dodrziavat hranicu a uz je to ok...
Drzim palce. A bolo by fajn pohovorit si s muzom, nech obmedzi mobil pred dietatom aj on...

annanoriska
22. máj 2024

Tiež by som mu telefón nedávala alebo obmedzila na minimum. Môje deti nemali telefón kým nezačali chodiť samé do školy. Doma sa hrajú aj hry ale nie každý deň. Proste to majú stanovené a hotovo. Keď sa im nepáči a majú s tým problém tak zakážem aj to🙂)
Hlavne je dôležité sa mu venovať, proste ho brať vonka alebo sa s ním doma hrať. Chápem že nie vždy to ide.

yanni
22. máj 2024

Necitala som vsetky komentare, ale len jedna rada: nedat mu vobec. Zrusit vsetky el. media. Vies aky budes mat vasom pokoj. A prejde ho vsetko. Prvak nepotrebuje vobec mobil. Ja mam 4tacku a mobil nema a vobec nikomu nechyba. A to chodi do skoly autobusom, na jeden trening bicyklom a vzdy, ked nieco bolo (bus jej poobede usiel), bud zavolala nejaka maminka alebo sekretarka zo skoly, co sa stalo. Tez trener z tenisu, ci fakt moze ist sama na bicykli domov. U nas lezia mobily (moj aj muzov, obcas aj chalani hocikde nechaju=su uz takmer dospeli), ipad, pc alen tak na stole a ta stvrtacka a buduca porvacka sa ich ani nedotknu. Vobec ich to netrapi. Ja som pred rokom zrusila aj TV. Mohli len cez viked pozerat, cez tyzden nie je cas ale tiez chceli stale viac. tak som z minuty na minutu vsetko zrusila, 2 tyzdne chodili, "vyhrazali" sa, prosikali, no a potom ich to preslo. A moze ovladac lezat hocikde a ani ich nenapadne ho zobrat do ruky a zapnut TV. Vies aky pekny zivot mame. Ticho, uz sa tak nehadaju, su kreativne, stale vonku alebo pri zlom pocasi si vzdy nieco najdu dnu. A tiez, nie len ditatu zakazat, ak vy ako dospelaci sa nesmiete pred dietatom pretrcas stale s mobilom. Ked treba nieco vybavit, ok, to pochopi aj prvak ale nie stale do neho tukat.

hope87
22. máj 2024

Este zareagujem na to, co si napisala: "...aha veď aj ocino je stale na ňom… na to potom už moc argumentov nemam… " Akoze nemas argumenty na toto? Ocino je dospely a je to jeho otec. Vas syn nie je vas kamarat. On musi vidiet a chapat rozdiel medzi vami a nim. On ako dieta nemoze robit kopec veci, ktore vy. Vase postavenie je diametralne odlisne. Urcite by si mu nedala napit z piva alebo vina len preto, lebo ved aj maminka/ ocinko si daju poharik, alebo ano? To iste to je s mobilom. Jasne, ze tiez nie je najstastnejsie, ked su aj rodicia v jednom kuse na mobile a to dieta to vidi a vnima, ze ten mobil je taky dolezity...ale nemeni to nic na tom, ze dieta sa nema co s vami porovnavat.

76california
22. máj 2024

TOP KNIHA: Svietiace deti
od svetoznámeho psychiatra Nicholasa Kardarasa
(Ako zbaviť deti závislostí od digitálnych technológií)

Povinne by som to dala prečítať všetkým rodičom malých detí, resp.ak by som bola učiteľka, čítala by som vybrané state z tejto knihy rodičom na rodičovskom združení 🙏

autor
22. máj 2024

@76california Dakujem urcite pozriem

beronsche
22. máj 2024

Naozaj to urob tak, že sa s ním dohodnes, kedy mobil ano, kedy nie.. a obmedzíte to výrazne.
ako samozrejme, rozhodovacie právo máš len ty, ale urob to tak, aby mal pocit, že bol vypočutý..
Keď bude vedieť, že mobil nemá každý deň, nebude na to tak zameraný..
Môj syn je tiež taký, že ľahko tomu podľahne, tu musíme byť s mužom naozaj dôslední... A z vlastnej skúsenosti ti môžem povedať, že nastavenie pravidiel bude mega náročné. Pre teba s mužom.. syn vás bude skúšať, tlačiť hranice, bude to o nervy. Vaše. Fakt len vydržať!

beronsche
22. máj 2024

@76california to si určite prečítam aj ja. Vďaka za tip.

beronsche
22. máj 2024

Autorka - a prečo je tvoj muž stále na mobile? Pracuje, či sa bavka?
Zrejme je na mieste aj rozhovor s ním..

To je hrozne, aký vplyv na nas všetkých tie technológie majú..

slavomira236
22. máj 2024

@anniiioka prvacka ma tiez tablet ked kukam serial..tak len chodi mama uz je vecer uz za ne serial??

zuzka1117
22. máj 2024

Prvák a mobil ? Je to hlavne vaša chyba, takéto dieťa nemá dôvod prečo chodiť na mobil, malo by sa hrať s hračkami, tvoriť , stavať lego a behať po vonku. Proste mu mobil vôbec nedávajte.

mircalla
22. máj 2024

Obcas mu dovolim - je zavisly. No daco tu nesedi

mirkava
22. máj 2024

Musí dodržať čas a aj keď vystraja netreba dať, poslať do kúta dať trest.

Strana
z2