Ako ste sa zbavili závislosti na mobile?

27. okt 2023

Ako ste sa zbavili zavislosti na mobile?
Uvedomujem si, ze som zavisla, lebo: mam ho vedla postele ked spim a prve co, rano citam spravy atd. Pocas dna ho mam stale pri sebe. Bud vo vrecku alebo miestnosti kde som. Na wc chodi so mnou posediet… denny priemer som 6h!!! na telefone. Nie je skoro hodiny bdelej, co by som ho do ruky nechytila. Velmi velmi mi to vadi. A to nemam Instagram,FB,atd. Pouzivam WhatsApp, email, a browsujem na nete (spravy,atd..) ani neviem co dokopy 6h na telefone robim..
do nedavna som vela casu stravila na YouTube, tak som si app zmazala a teraz musim cez prehliadac videa pozerat, co je otrava, a tak minimum casu stravim na YT.
Dajte rady, bo to musim zmenit.. :(
Aky mate vy priemer casu na mobile denne?

tosomja
27. okt 2023

Kúp si tlacitkovy, na hovory a sms. Hneď ťa prejde chuť kukať do mobilu.

terina25
27. okt 2023

A kde to zistim kolko som na nete?

tl999
27. okt 2023

Vymaz applikácie! 🙂

mircalla
27. okt 2023

Nemas pracu, skolu, deti, zaujmy? Najdi si nejake cinnosti, zjavne mas privela volneho casu a nudis sa

januska12323
27. okt 2023

Netuším koľko som na mobile. Asi viac ako by sa patrilo ale nijak ma to neobmedzuje. Tebe to vadí tak ho proste do ruky neber.

autor
27. okt 2023

@mircalla vobec to nie je tak, ze sa nudim. Deti mam tri, prave som dostudovala jednu vs a chystam sa na phd.. viem o sto veciach, co by som mohla a chcela okrem bytia na mobile robit, ale realita je ta, ze pocas dna (6-22) sa cez sest hodin na telf nazbiera..

autor
27. okt 2023

@terina25 apple na to ma app. Ale su isto appky, co ti to tiez rataju

autor
27. okt 2023

@tosomja do roku 2014 som taky mala. Uz by som sa k nemu nevedela vratit. Chybala by mi navigacia, moznost poslat fotky rodine, mobile banking a milion inych veci..

rillwen
27. okt 2023

Ako prvý krok si nastav čiernobiely režim displeja aspoň na pár hodín denne (a vydrž ho nevypínať). Druhý krok môže byť nebrať si ho do miestnosti kde spíš. Treba silnú vôľu, musíš vydržať s obmedzeniami aspoň 3 mesiace

autor
27. okt 2023

@tl999 dakujem.. uz som viac ako 10 vymazala a idem na dalsie..🙂

autor
27. okt 2023

@rillwen dakujem. Skusim s nim od dnes nespat..

maranta_leuconeura
27. okt 2023

Su aplikacia ktore ti blokuju obrazovku po urcitom case a mas dovolene len tiesnove volania. Sama ale hovoris, ze v nom mas navigaciu a pod, mobile banking, pises rodine... to su vsetko fajn veci, v com ti mobil ulahcuje zivot a vobec by som sa za ten straveny cas nehanbila. A mozno je to popri detoch tvoj sposob relaxu, kazdy nejaky potrebuje. Tak bud si kup zvlast zariadenia na vsetko co mozes mat v jednom a tlacitkovy telefon, ked ta to naozaj obmedzuje v beznom zivote, ze tam stale cumis, alebo to prijmi ako fakt, ze to ma padny dovod.

mircalla
27. okt 2023

Ked mas 6 hodin denne cas byt na mobile, tak sa rozhodne nudis a nemas vyplneny den. Cize chod si napriklad zabehat

dagmarovita
27. okt 2023

Mám to tiež :( strateny cas

autor
27. okt 2023

@maranta_leuconeura dakujem za povzbudzujuci nazor 🙂

dorothee
27. okt 2023

Presne tolko som na mobile aj ja,a to mam styri deti 😕. a to nie ze by som sa nudila a sedela na gauci s mobilom..Som na nom ked kojim,ked jem,rano a vecer v posteli 😕 tiez neviem bojovat,tolko knih by som mohla precitat,keby netrcim na mobile 😕

autor
27. okt 2023

@dorothee presne…! Ked kojim tak mam stale telf so sebou.. bo on zaspava, lezime vedla seba.. a bez mobilu je to “nuda”. Aj ked.. vtedy ked si ho velmi vynimocne zabudnem vziat so sebou a uspavam babatko bez telf, tak mam zrazu cas premyslat volne. Znie to hlupo, ale casto pocas dna neni kedy byt sama s myslienkami svojimi..
Dakujem za podporu.
Zatial som vyse 20 appiek vymazala, dala si hodinovy limit na chrome a urobila rozhodnutie, ze pred spanim dam telefon nabit do obyvacky a az rano si ho vyzdvihnem..
Drzim palce nech sa nam to obom dako zmenit podari, bo je to skoda takto mrhat cas.

ildiko36
27. okt 2023

Závislosť na telefon sa dá liečiť na Prednej Hore, viem že mali takeho pacienta

rillwen
27. okt 2023

Inak na danú tému je už teraz dostupnej pomerne veľa literatúry, ale ja odporúčam túto knihu od švédskeho psychiatra. Je celkom tenká, číta sa pútavo a sú tam jednak opísané priame dôsledky častého vystavovania sa displejom, tak aj rady a tipy ako to obmedzovať 🙂 Chcem tiež podotknúť že je zarážajúce ako často dávajú rodičia už deťom - batoľatám a predškolákom do ruky mobil aby ich zabavili pri jedle či pri cestovaní, pritom si možno neuvedomujú že tým pestujú náklonnosť a neskôr závislosť na digitálnej technike.

rillwen
27. okt 2023

Počas dňa keď máš voľný čas a nie je vtedy práve čo robiť iné teda napr pri kojení alebo uspávaní sa môže osvedčiť počúvanie podcastov alebo audiokníh cez slúchatka priamo do ucha. Teda nepozerať na mobil, ale pritom sa nebudeš nudiť.

autor
27. okt 2023

@rillwen dakujem za dobre rady. Uz viac ako rok si uvedomujem, ze mam problem, a touto diskusiou som urobila prvy krok k tomu ho poriesit. Mas pravdu, mala by som radsej “citat” audioknihy.
Este raz, vdaka!

bluka2
28. okt 2023

Pozerám, že tiež mám teraz tých 6 hodin 😕 práve som si nastavila limit na MK a ešte jednu stránku, ktorá mi tiež vyskočila, že na nej trávim veľa času.
Tiež to začalo kojenim a je to fakt závislosť, ťažko sa vracia povedzme ku knihám, keď ti v miestnosti zaspáva dieta a máš zhasnute. Nemám čo poradiť, teraz ešte horšie, keď som chorá. Určite nechoď do činy, tam bez mobilu nevies spraviť nic, to by si mala kľudne aj 12 h denne na mobile (neviem presne koľko som tam mala, ale pocitovo 2x viac než tu). Ok, pridávam sa a dnes ideme znížiť priemer 💪

dorothee
28. okt 2023

si ma nakopla,idem do toho s tebou,skusim si mobil nebrat na zaciatok k jedlu a do postele,ale to bude brutal tazke.A pri kojenie si zoberiem knihu..drzme si palce 🙂

autor
28. okt 2023

@bluka2 byvala som rok v juznej korei s tlacitkovym telefonom, ktory nemal ani len fotak. Vsetci naokolo mali smartfony. V metre boli vsetci ako zombie.. vsetci do jedneho mali telefon v ruke a hlavu nad neho sklonenu. Jedina som bola, co vnimala svet okolo. Vtedy som si vravela, ze nechcem byt taka zombie.. a pozri.. tu som.. 😒
Dnesnu noc bol telefon mimo spalne, a bolo to fajn. Budem skusat kojit bez telf dnes nech mam viac casu so svojimi myslienkami.. vcera vecer ked deti zaspali som namiesto 30-60min oddychu na pohovke pri tv/mobile radsej dala telf nabit, a poupratovala som cele prizemie.. inokedy si vravim, ze som moc unavena atd a vecer neupratujem. Ked som si ale telf zakazala tak som zrazu mala energiu 😜

autor
28. okt 2023

@dorothee skvele! Som rada, ze som ta “nakopla” aj ty a ine co spominali, ze na tom rovnako su tiez 🙂
Ja kojim vatsinou v lehu, to by sa tazko citalo. Dam si to ako cas na moje myslienky.. a ano, s jedlom si idem tiez zakazat na mobile byt.
Cas na WC je ale fajn na telf.. inak budem zlozenie vsetkych samponov vediet 😂
Daj vediet neskor aky bol den.

autor
28. okt 2023

O chvilu sa spat chystam a dnes na mobile 2h8min a z toho 42min bolo na GoogleMaps (navi), tesim za z uspechu 🙂

tl999
28. okt 2023

drzim ti palce, mne to pomáhalo vymazat facebook a iné hovadiny z mobilu.

autor
28. okt 2023

@tl999 dakujem. Ja FB nemam, ani ine - instagram atd.. ale casto sa stratim citanim nahodnych sprav, a pozeranim nahodnych veci, atd. Takze musim toto limitovat - uvedomelejsie pouzivat internet..

dorothee
29. okt 2023

Ja vcera 2,5 hodiny 😀 som spokojna,kiezby mi to vydrzalo 😀