icon

Ako postupovať pri odmietnutí uvoľnenia zo školy?

19. máj 2025

Chodíte na dovolenku aj počas šk.roka? Dovolí vám to triedna a riaditeľka?
My máme ísť teraz prvý krát v júni na týždeň, kvôli nižším cenám,lebo máme tri deti. S najmenšími problém nie je, odhlásime zo škôlky. Najstarší syn je v šiestom ročníku, triedna dala tlačivo na uvoľnenie žiaka. Stanovisko je od triednej kladné. Riaditeľka nepovolila. Dala že nesúhlasí. Čo mám robiť v tomto prípade? Všetko máme zaplatené,letenky nevystornujem.
Vďaka 🫩

autor
20. máj 2025
@akvi

Šla by som za riaditeľkou a opýtala sa, aký má s tým problém. Ak by ani po rozhovore nesúhlasila, aj tak by som dieťa vzala, dá mu prinajhoršom neospravedlnené hodiny, ktoré by som ja mala hlboko v paží.

@akvi jasné, môžem teda okašlať nejaké oficiálne veci.

bebebi
20. máj 2025
@akvi

Šla by som za riaditeľkou a opýtala sa, aký má s tým problém. Ak by ani po rozhovore nesúhlasila, aj tak by som dieťa vzala, dá mu prinajhoršom neospravedlnené hodiny, ktoré by som ja mala hlboko v paží.

@akvi za 15 dní bude mať toľko neospravedlnených hodín, že je to škola povinná hlásiť na kuratelu z dôvodu zanedbávania povinnej školskej dochádzky a z toho vyplývajuce ohrozovanie mravnej výchovy dieťaťa. Tak neviem či to autorke stojí za to, že ju bude doma navštevovať sociálka.

A určite by som to neriešila nejakou fiktivnou PN, keďže riaditeľka vie v akom termíne idete na dovolenku, takže ak práve vtedy "zázračne ochorie", bude jej jasné, že ste na dovolenke. V tomto prípade taktiež môže podať podnet na kuratelu, aby to preverili. A autorke začne kolotoč stretnutí so sociálkou. A keďže píše, že je syn v striedavke, môžu rozhodnúť o jej zrušení a zverení do výlučnej starostlivosti otca

autor
20. máj 2025
@bebebi

@akvi za 15 dní bude mať toľko neospravedlnených hodín, že je to škola povinná hlásiť na kuratelu z dôvodu zanedbávania povinnej školskej dochádzky a z toho vyplývajuce ohrozovanie mravnej výchovy dieťaťa. Tak neviem či to autorke stojí za to, že ju bude doma navštevovať sociálka.

A určite by som to neriešila nejakou fiktivnou PN, keďže riaditeľka vie v akom termíne idete na dovolenku, takže ak práve vtedy "zázračne ochorie", bude jej jasné, že ste na dovolenke. V tomto prípade taktiež môže podať podnet na kuratelu, aby to preverili. A autorke začne kolotoč stretnutí so sociálkou. A keďže píše, že je syn v striedavke, môžu rozhodnúť o jej zrušení a zverení do výlučnej starostlivosti otca

@bebebi s otcom máme lepší vzťah ako keď sme boli manželia. A prečo píšeš o 15 dňoch?

lusilla
20. máj 2025
@bebebi

@bebebi autrka pisala prave na moj prispevok ze nechce ho brat na 15, ja som to pochopila ze ziada o beznu dovolenku nie o neaky extra dlhy pobyt. Ak ma s otcom dietata dobre vztahy preco by mali rusit striedavku, to si asi nepochopila len.
Tu podla mna ostava len to ze pojdes osobne za riaditelkou, povies jej co je vo veci, ze si na deti sama a inak ti to financne nevyjde, ze chces aby mali tento zdravotny benefit lebo im to prospieva, zaviazes sa k tomu ze deti budu mat riadne uzavrete znamky a aj tak naozaj spravis, povies ze si sa snazila flexibilne reagovat ked to oni pocas korony potrebovali a ze teda ty si teraz v tej situacii kedy potrebujes spolupracu od nich, ze nechces zavadzat nikoho neakymi klamstvami alebo fingovanou chorobou, ze jednas na rovinu a teda ci sa s tym da nieco robit. Ak ta riaditelka nie je uplne sibnuta a je normalna tak ti to podla mna povoli.

akvi
20. máj 2025
@bebebi

@bebebi sociálka by to prešetrila a zistila, že sa nič hrozné nestalo a tým by to haslo. Akurát by bola za blbku riaditeľka, že prečo robí obštrukcie. Takže áno, kľudne by som toto absolvovala.

bebebi
20. máj 2025
@lusilla

@bebebi autrka pisala prave na moj prispevok ze nechce ho brat na 15, ja som to pochopila ze ziada o beznu dovolenku nie o neaky extra dlhy pobyt. Ak ma s otcom dietata dobre vztahy preco by mali rusit striedavku, to si asi nepochopila len.
Tu podla mna ostava len to ze pojdes osobne za riaditelkou, povies jej co je vo veci, ze si na deti sama a inak ti to financne nevyjde, ze chces aby mali tento zdravotny benefit lebo im to prospieva, zaviazes sa k tomu ze deti budu mat riadne uzavrete znamky a aj tak naozaj spravis, povies ze si sa snazila flexibilne reagovat ked to oni pocas korony potrebovali a ze teda ty si teraz v tej situacii kedy potrebujes spolupracu od nich, ze nechces zavadzat nikoho neakymi klamstvami alebo fingovanou chorobou, ze jednas na rovinu a teda ci sa s tym da nieco robit. Ak ta riaditelka nie je uplne sibnuta a je normalna tak ti to podla mna povoli.

@lusilla @autorka vravím, že súd môže zrušiť striedavku, ak autorku niekto nahlási, keď to bude riešiť fingovanou PN alebo neospravedlnených hodinami. Ako som písala vyššie sociálka to môže vyhodnotiť ako ohrozovanie mravnej výchovy dieťaťa (pracujem v danej oblasti, takže viem ako to funguje). Tých 15 dní sa ospravedlňujem, zle som to prečítala.

Takéto veci sa riešia vopred, najprv zistím či riaditeľka dá súhlas, až potom objednám dovolenku. Či aj v práci by si konala rovnako? Ak by ti šéf dovolenku v danom termíne nedal, povedala by si môžem "okaslat oficiality", aj tak idem?

zuzanka.zuzu
20. máj 2025
@vilma7

Tak záleží co si uviedla q kam na dovolenku idete.
Na tvojom mieste idem na riaditeľkou q poprosím o uvoľnenie.

Ale na jej mieste, musím žiaľ uznať, urobila dobre. Deti majú dosť prázdnin (až 2 mesiace v lete) kedy si môžu užiť voľno. To, že v tom období je dovolenka pri mori drahšia, je úplne normálna vec a nebrala by som ako dôvod, uvoľňovať žiaka skôr.

Ja žijem vo Švajčiarsku a tu sa musí posielať aj kvôli jednému dňu na školský úrad. Rozhoduje ten a nie riaditeľ.
Uvoľňujú na dovolenky do ďalekých krajín (Thajsko, Argentína) v čase, kedy je vhodné pocasie tam a ze to hlavne nie je za rohom.
V prípade pohrebu alebo svadby treba dodať aj potrebné doklady, pozvánky atď.

@vilma7 a keby neschválili a dieťa do školy nepríde tak čo sa stane?

autor
20. máj 2025
@bebebi

@lusilla @autorka vravím, že súd môže zrušiť striedavku, ak autorku niekto nahlási, keď to bude riešiť fingovanou PN alebo neospravedlnených hodinami. Ako som písala vyššie sociálka to môže vyhodnotiť ako ohrozovanie mravnej výchovy dieťaťa (pracujem v danej oblasti, takže viem ako to funguje). Tých 15 dní sa ospravedlňujem, zle som to prečítala.

Takéto veci sa riešia vopred, najprv zistím či riaditeľka dá súhlas, až potom objednám dovolenku. Či aj v práci by si konala rovnako? Ak by ti šéf dovolenku v danom termíne nedal, povedala by si môžem "okaslat oficiality", aj tak idem?

@bebebi to,že dieťa má dva mesiace prázdnin neznamená,že ich má aj rodič. A mne tu nemusíš písať kde pracuješ. Ja som tiež pracovala ako sociálny pracovník- rodičovský konflikt, takže dobre viem, že toto by nemalo veľmi dlhé trvanie. Riešia alebo skôr na Slovensku neriešia ďaleko závažnejšie prípady a na Slovensku by bolo 60% detí odobratých. Už vidím upsvar ako rieši dieťa, ktoré nebolo 5 dní v škole 😆

betulinka1
20. máj 2025

Nečítala som celú diskusiu ale ja napríklad nikdy nepíšem prečo pýtam dieťa zo skoly. Do edupage písem rodinné dôvody, 5 dní nikto nerieši. Maly samozrejme vytára, že sa ide lyžovať (to je u nás najčastejšia dovolenka cez školský rok). Na tvojom mieste by som skočila za lekárom, že potrebujem ospravedlnenie pre dieťa, nebudeš prvá ani posledná s takouto požiadavkou pre lekára. Určite by som nedala prepadnúť dovolenku kvôli škole.

lienka.7
20. máj 2025

@autorka ako sorry, ale na dovolenkovanie sú prázdniny. Deti ich majú viac než dosť.
Na jednej strane ponosy, ze co s deťmi cez prázdniny, ze rodicia nemajú v lete 2 mesiace dovolenky, na druhej strane počas roka zázračné nie je problém. Škola nie je holubnik, ani v praci Vás len tak neuvolnia, lebo ste si kúpili letenky a zaplatili dovolenku. Minimálne sa pýtate vopred. Pokial by toto začali robiť všetci rodicia, tak co potom? Zrusime vyučovanie v júni?

bebebi
20. máj 2025
@anonym_autor

@bebebi to,že dieťa má dva mesiace prázdnin neznamená,že ich má aj rodič. A mne tu nemusíš písať kde pracuješ. Ja som tiež pracovala ako sociálny pracovník- rodičovský konflikt, takže dobre viem, že toto by nemalo veľmi dlhé trvanie. Riešia alebo skôr na Slovensku neriešia ďaleko závažnejšie prípady a na Slovensku by bolo 60% detí odobratých. Už vidím upsvar ako rieši dieťa, ktoré nebolo 5 dní v škole 😆

@anonym mysli aj na to, že takýmto správaním dávaš príklad svojim deťom do budúcna. Potom nebuď prekvapená, ak sa tak budú správať aj k tebe - zatajovať tí čo robia a prekračovať tvoje pravidla a príkazy. A potom sa čudujeme, ako funguje naša spoločnosť - je to len odraz výchovy, presne takej, akú dávaš svojim deťom ty.

Ak už chceš porušovať pravidlá, aspoň do toho neťahaj lekárku, pretože z falošnej PN by mala vážny problém.

malaopicka
20. máj 2025
@janage

@malaopicka lebo škola je povinná do určitého veku a dochádzka sa riadi určitými pravidlami.
Presne ako v zamestnaní. Ak si zakúpil dovolenku, hoci ti ju zamestnávateľ ešte neschválil a on ti ju potom fakt neschvali, no máš smolu. Ak ti ju schváli a potom zruší, už má smolu on. Náklady za pripadne zrušenú dovolenku už znáša on, nie ty.

Autorka nepíše, aký má syn prospech, koľko má vymeskanych hodín a xdalsich veci, ktoré môžu zavážiť.

@janage nič mi nemusíš vysvetľovať, reagovala som na niečo úplne iné.

autor
20. máj 2025
@lienka.7

@autorka ako sorry, ale na dovolenkovanie sú prázdniny. Deti ich majú viac než dosť.
Na jednej strane ponosy, ze co s deťmi cez prázdniny, ze rodicia nemajú v lete 2 mesiace dovolenky, na druhej strane počas roka zázračné nie je problém. Škola nie je holubnik, ani v praci Vás len tak neuvolnia, lebo ste si kúpili letenky a zaplatili dovolenku. Minimálne sa pýtate vopred. Pokial by toto začali robiť všetci rodicia, tak co potom? Zrusime vyučovanie v júni?

@lienka.7 aký systém potom máme? Rodičia čo berú dieťa po 2-3x počas školského roka na lyžovačky, dovolenky a nie je problém. V jednej škole nie je problém,v druhej je. A áno, ak niekto môže dieťa uvoľňovať viackrát počas roka, prečo by som ja nemohla len na 5 dní? Na dovolenku sa ide a nie som odkázaná na nejakú riaditeľku. Ak by bolo dieťa reálne choré X dní, tiež vymešká a nikde zákon neprikazuje kde sa má liečiť či u mora alebo u babky.
Takže,vážené,nezachádzajme až do extrémov kvôli 5 dňom.
Odrazu,koľko je tu 100%tných mamičiek ohľadom dochádzky ☝️

vevesh
20. máj 2025
@bebebi

@bebebi pozri, autorka podala ziadost, este moze podat jednu a ked oficialne cesty zlyhali, tak smola. Akoze, co urobi kuratela? Vsak uz mozno su v rieseni kvoli rozvodu. Ak nie, ukaze papiere a cau. Tety maju ine veci na praci....

Autorka- dala by som do skoly este raz ziadost a zdovodnila by som to zdravotnym polepsenim (ak je alergik alebo ma kozne problemy) plus rodinnym, kedze nema rovnakych rodicov, je v striedavke a ma surodencov, aby to nemalo negativny volyv na psychiku+ lepsie utvorenie puta medzi tvojim terajsim muzom a surodencami. A ak aj tak nepodpise, dala by som ospravedlnku na tie dni z rodinnych dovodov (ziadnu ocr, zdravotne dovody, pn atd.!) a mala v pazi aj neospravedlnene hodiny, ak by sa rozhodli nejake udelit (a aj potom voci nim by som protestovala oficialne, ale to je ak by, ak by...)

autor
20. máj 2025
@bebebi

@anonym mysli aj na to, že takýmto správaním dávaš príklad svojim deťom do budúcna. Potom nebuď prekvapená, ak sa tak budú správať aj k tebe - zatajovať tí čo robia a prekračovať tvoje pravidla a príkazy. A potom sa čudujeme, ako funguje naša spoločnosť - je to len odraz výchovy, presne takej, akú dávaš svojim deťom ty.

Ak už chceš porušovať pravidlá, aspoň do toho neťahaj lekárku, pretože z falošnej PN by mala vážny problém.

@bebebi kde píšem, že zainteresujem lekárku?

autor
20. máj 2025
@bebebi

@bebebi v inej diskusii komentujúce obhajovali výchovné bitie detí. Tam si sa už prejavila? Ak nie, mala by si.

sense
20. máj 2025
@zuzanka.zuzu

@zuzanka.zuzu dostaneš pokutu, kamarátka toto nevedela že veď je len v Kindergarten a prišlo im zaplatiť 1500chf.
Spolužiačkina mama tak platila u nás v škole za jeden deň 500chf. Zobrala dcéru zo škôly dva dni pred koncom školského roka lebo boli lacnejšie letenky. Na jeden mali žolíka a druhý deň nič. Moja dcéra problém ale nebála keď sme pýtali na svadbu. Len rozdiel bol aj v Tom že to dievča pre každú maličkosť bolo doma, raz ju bolela, hlava potom brucho, keďže nerada plávala najčastejšie ju niečo bolelo keď mali práve plávanie alebo pisomku

bosorkabb
20. máj 2025
@bebebi

@bebebi moc kuratelu nepoznáš.
Sused mlátil svoju dcéru, trpela hladom a kopec iných vecí. Socialka riešila rok. Všetko nahlásené.
Na tomto sa usmeju a ani riešiť nebudú. Súd už vôbec nie.

sense
20. máj 2025
@zuzanka.zuzu

@zuzanka.zuzu inak moja dcéra má aj v školskom poriadku napísane že lacnejšia dovolenka alebo letenka nie je dostatočneöym dôvodom na oslobodenie z povinnej školskej dochádzky

bebebi
20. máj 2025
@anonym_autor

@bebebi v inej diskusii komentujúce obhajovali výchovné bitie detí. Tam si sa už prejavila? Ak nie, mala by si.

@autorka neviem prečo riešiš témy z iných diskusii, zrejme ti došli argumenty k tejto téme.
A predstav si, že 5 dní nie je len. Škola je povinná dať podnet na kuratelu, ak žiak má 15 neospravedlnených hodín v mesiaci (čiže už 3 dní stačia). Taktiež sa to hlási na mestský/obecný úrad, ktorý ti môže udeliť finančnú pokutu.

Po tvojich posledných vyjadreniach, naozaj dúfam, že to riaditeľka potiahne ďalej a nahlási tá, že si na dovolenke.

bebebi
20. máj 2025
@bosorkabb

@bebebi moc kuratelu nepoznáš.
Sused mlátil svoju dcéru, trpela hladom a kopec iných vecí. Socialka riešila rok. Všetko nahlásené.
Na tomto sa usmeju a ani riešiť nebudú. Súd už vôbec nie.

@bosorkabb spolupracujem s kuratelou takmer denne, práve kvôli záškolactvu, rieši sa to oveľa častejšie než by si si myslela.

beronsche
20. máj 2025

Najlepšie na tom je, že toto naozaj záleží od konkrétnej osoby.. jeden riaditeľ súhlasí, iný nie..
Prečo? Lebo medveď..

Pevne dúfam, že pani riaditeľke ide výlučne o prospech dieťaťa, preto musí byť v skole a že je taká dôsledná aj v prípade deti, ktorých rodičia na školu a prospech svojich detí doslova kaslu. Že z celých síl pomáha deťom zo znevýhodneného prostredia (ano, také sú na každej škole).
A že pravý dôvod nie je len "môžem a tak hovorim nie.."

A tie, čo sa tu zas a znova oháňajú povinnou školskou dochádzkou a prázdninami..
Nuž, aby sme sa všetci z toho nepototo..
V ideálnom prípade škola a rodič UZKO spolupracujú.
Čo nejde, ak sa veci riešia z pozície moci..

beronsche
20. máj 2025
@bebebi

@autorka neviem prečo riešiš témy z iných diskusii, zrejme ti došli argumenty k tejto téme.
A predstav si, že 5 dní nie je len. Škola je povinná dať podnet na kuratelu, ak žiak má 15 neospravedlnených hodín v mesiaci (čiže už 3 dní stačia). Taktiež sa to hlási na mestský/obecný úrad, ktorý ti môže udeliť finančnú pokutu.

Po tvojich posledných vyjadreniach, naozaj dúfam, že to riaditeľka potiahne ďalej a nahlási tá, že si na dovolenke.

@bebebi "po tvojich posledných vyjadreniach, naozaj dúfam, že to riaditeľka potiahne ďalej a nahlási tá, že si na dovolenke."
Tak, dobre si jej dala!
Tak jej treba, čo vymýšľa, vraj dovolenka.. nech cucia doma a decko v škole..
Tak?
Bože ludia, akí ste neprajni..
Napíš, čo presne by sa stalo, keby to dieťa vynechá školu na 5dni!
Vychádzam z predpokladu, že ide o dieťa o ktoré sa riadne starajú a v škole prospieva.
Tak ako mu to uškodí? Alebo škole? Alebo komu to má vlastné uškodiť?

autor
20. máj 2025
@beronsche

@bebebi "po tvojich posledných vyjadreniach, naozaj dúfam, že to riaditeľka potiahne ďalej a nahlási tá, že si na dovolenke."
Tak, dobre si jej dala!
Tak jej treba, čo vymýšľa, vraj dovolenka.. nech cucia doma a decko v škole..
Tak?
Bože ludia, akí ste neprajni..
Napíš, čo presne by sa stalo, keby to dieťa vynechá školu na 5dni!
Vychádzam z predpokladu, že ide o dieťa o ktoré sa riadne starajú a v škole prospieva.
Tak ako mu to uškodí? Alebo škole? Alebo komu to má vlastné uškodiť?

@beronsche už vyššie napísala, že by kvôli tomu zrušili striedavku a zverili dieťa do výlučnej star.otcovi 😆

zuzanka.zuzu
20. máj 2025
@sense

@zuzanka.zuzu dostaneš pokutu, kamarátka toto nevedela že veď je len v Kindergarten a prišlo im zaplatiť 1500chf.
Spolužiačkina mama tak platila u nás v škole za jeden deň 500chf. Zobrala dcéru zo škôly dva dni pred koncom školského roka lebo boli lacnejšie letenky. Na jeden mali žolíka a druhý deň nič. Moja dcéra problém ale nebála keď sme pýtali na svadbu. Len rozdiel bol aj v Tom že to dievča pre každú maličkosť bolo doma, raz ju bolela, hlava potom brucho, keďže nerada plávala najčastejšie ju niečo bolelo keď mali práve plávanie alebo pisomku

@sense celkom sranda 🙂 povinná školská dochádzka vznikla z dôvodu aby sa deti vzdelávali a nechodili na panské, preto povinná, pokyn od panovníka k pánom aby sa vzdelávali aj deti chudákov.... vidím že sme to ako spoločnosť za pár storočí vyšperkovali do stavu "väzenia" 🤔 a ešte aj pokuty 🙈

maris5
20. máj 2025

Kamoska bola 2 tyzdne prec a ucitelka im zakazala napisat ozdravny pobyt. Vsetko mali od skoly schvalene.

autor
20. máj 2025
@maris5

Kamoska bola 2 tyzdne prec a ucitelka im zakazala napisat ozdravny pobyt. Vsetko mali od skoly schvalene.

@maris5 no nech sa páči....

kremlicka250
20. máj 2025

V prvom rade si urobila chybu ty sama, ze si si bookla dovolenku bez toho, aby si si zistila,ci to bude v skole OK.
Mozu ta tu navadzat chod, bude to v pohode,zaklam...ale hlavne si uvedom, ze v pripade problemu, ti budu komenty s modreho konika k nicomu, ak ti napise neospravedlnene hodiny.
Chapem, ze dovolenky su mega drahe cez prazdniny...je skoda, ze si rodicia nemozu vybrat tyzden volna v roku ( ak je ziak bezproblemovy) a ist sa zrelaxovat bez financnych stresov.
Skus kontaktovat riaditelku a zistit, preco ti to zavrhla. Mozno najdete spolocnu rec pekne v klude. Riesila by som to asi skor pekne v klude 🙂

sense
20. máj 2025
@zuzanka.zuzu

@sense celkom sranda 🙂 povinná školská dochádzka vznikla z dôvodu aby sa deti vzdelávali a nechodili na panské, preto povinná, pokyn od panovníka k pánom aby sa vzdelávali aj deti chudákov.... vidím že sme to ako spoločnosť za pár storočí vyšperkovali do stavu "väzenia" 🤔 a ešte aj pokuty 🙈

@zuzanka.zuzu tak čo si lud odhlasoval a odsúhlasil to má., a teda nikto nemôže povedať že nevedel že školská dochádzka je povinná a aké sú pravidlá, stačí vedieť čítať s porozumením.. Ono zas na druhú stranu pri Tom multi-kulti keby to nie je geregelt tak by mali holubnik nielen v škole ale v celom štáte

lienka.7
20. máj 2025
@bebebi

@bebebi škoda tu čokoľvek pisat. Väčšina tu ma iba práva, povinnosti žiadne.