icon

Ako postupovať pri odmietnutí uvoľnenia zo školy?

19. máj 2025

Chodíte na dovolenku aj počas šk.roka? Dovolí vám to triedna a riaditeľka?
My máme ísť teraz prvý krát v júni na týždeň, kvôli nižším cenám,lebo máme tri deti. S najmenšími problém nie je, odhlásime zo škôlky. Najstarší syn je v šiestom ročníku, triedna dala tlačivo na uvoľnenie žiaka. Stanovisko je od triednej kladné. Riaditeľka nepovolila. Dala že nesúhlasí. Čo mám robiť v tomto prípade? Všetko máme zaplatené,letenky nevystornujem.
Vďaka 🫩

lienka.7
20. máj 2025
@anonym_autor

@lienka.7 aký systém potom máme? Rodičia čo berú dieťa po 2-3x počas školského roka na lyžovačky, dovolenky a nie je problém. V jednej škole nie je problém,v druhej je. A áno, ak niekto môže dieťa uvoľňovať viackrát počas roka, prečo by som ja nemohla len na 5 dní? Na dovolenku sa ide a nie som odkázaná na nejakú riaditeľku. Ak by bolo dieťa reálne choré X dní, tiež vymešká a nikde zákon neprikazuje kde sa má liečiť či u mora alebo u babky.
Takže,vážené,nezachádzajme až do extrémov kvôli 5 dňom.
Odrazu,koľko je tu 100%tných mamičiek ohľadom dochádzky ☝️

@autorka tak si daj dieta do školy, kde je riaditeľka nie je "svina", a nechá si zo školy robiť holubnik od rodičov ako si ty a tebe podobne. Predpokladám, že v praci sa takto asi nechovas. Ze co zamestnávateľa do toho, kedy ti chceš dovolenku, vsak?

bosorkabb
20. máj 2025
@bebebi

@bosorkabb spolupracujem s kuratelou takmer denne, práve kvôli záškolactvu, rieši sa to oveľa častejšie než by si si myslela.

@bebebi poznám tam každú jednu pracovníčku, sme v kontakte denne. A je rozdiel zaškolactvo a prípad autorky.
A ešte raz. Už vidím teba alebo kohokoľvek že si nechá prepadnúť dovolenku. Urobí čokoľvek aj chorobu bude simulovať ale pôjde. Naša detská lekárka ani dieťa nepotrebuje vidieť. Pečiatku dá sestrička a vybavené.
A už vidím súd a kuratelu v pozore pre 5 dní vymeskanych v škole. To určite. Ešte do toho zapoj generálnu prokuratúru a ministerstvo.
Autorka nabudúce nikomu nič nepovie a ospravedlní syna oficiálne pre chorobu.

huginko
20. máj 2025
@tilonka

Mne to zase nepride normalne, takto obmedzovat rodicov. Mohli dat aspon 10 dni v skolskom roku z rodinnych dovodov.

@tilonka keď si bola malá, mohli by si to rodičia dovoliť? Asi nie, však? Deti majú prázdniny, tie sú nato určené, a je ich teda dosť. Argument lacnejšej dovolenky neobstojí...

autor
20. máj 2025
@lienka.7

@bebebi škoda tu čokoľvek pisat. Väčšina tu ma iba práva, povinnosti žiadne.

@lienka.7 áno škoda písať napríklad to, prečo pravidlá nie sú jednotné pre každého.

lienka.7
20. máj 2025
@anonym_autor

@lienka.7 áno škoda písať napríklad to, prečo pravidlá nie sú jednotné pre každého.

@autorka pravidlá jednotné sú, ide o to, ako si to ľudia ako ty a tebe podobne vykladaju. Nikde nemáš napísané, že ospravedlňujes z dôvodu pobytu na dovolenke. To ste si len vy prispôsobili, ze rodinné dôvody sú dovolenka. Predstav si, ze nie su. To je už ta kreativita Slovace, ako aj v iných veciach.
A ver tomu, ze teraz keď sa to sprisni a budu sa sledovať vymeskame hodiny školy ako celku, to ešte len budú tebe podobne nadávať na tu "sprostu" školu, ze ich nebudú buzerovat. A potom sa divime, ze aké drzé sú decka, keď to vidia v priamom prenose doma, ze?
A inak v praci si si pytala voľno dopredu, či tiez len tak oznámila, že ideš preč až potom, keď si si dovolenku kupila?

kremlicka250
20. máj 2025
@zuzanka.zuzu

@sense celkom sranda 🙂 povinná školská dochádzka vznikla z dôvodu aby sa deti vzdelávali a nechodili na panské, preto povinná, pokyn od panovníka k pánom aby sa vzdelávali aj deti chudákov.... vidím že sme to ako spoločnosť za pár storočí vyšperkovali do stavu "väzenia" 🤔 a ešte aj pokuty 🙈

@zuzanka.zuzu dobre, ty si predstav situaciu ze 15 deti z 20 si "vyberie" dolenku druhy junovy tyzden. Ved sak nebudu vo "vezeni". Kto bude v triede?
Rodicom by som dala skolne uz obcas platit, aby si vazili vzdelanie zadarmo.
Suhlasim, ze by bolo super, mat moznost ist na dovolenku, ked je lacnejsia..ale najskor booknut dovolenku a potom sa stazovat?.....

lienka.7
20. máj 2025
@kremlicka250

@zuzanka.zuzu dobre, ty si predstav situaciu ze 15 deti z 20 si "vyberie" dolenku druhy junovy tyzden. Ved sak nebudu vo "vezeni". Kto bude v triede?
Suhlasim, ze by bolo super, mat moznost ist na dovolenku, ked je lacnejsia..ale najskor booknut dovolenku a potom sa stazovat?.....

@kremlicka250 si vezmi, žeby si takto 2-3x do roka aj učiteľka "vybrala" dovolenku a deti by mali ostať doma. To by hned bola "revolúcia", ze co si to dovolila, či nemá dosť voľná v lete. To je ten dvojitý meter tu niektorých 😉

vevesh
20. máj 2025
@kremlicka250

@kremlicka250 prepac, ale ake vzdelanie zadarmo? Kolko na zaciatku skolskeho roka oplieskas na pomocky, ucebnice, potreby do skoly, zrps a neviem co este, ktore su nevyhnutne potrebne, aby dieta chodilo do skoly?

kremlicka250
20. máj 2025
@vevesh

@kremlicka250 prepac, ale ake vzdelanie zadarmo? Kolko na zaciatku skolskeho roka oplieskas na pomocky, ucebnice, potreby do skoly, zrps a neviem co este, ktore su nevyhnutne potrebne, aby dieta chodilo do skoly?

@vevesh chod si vyskusat platit sukromne skolstvo, potom budes vdacna....lutujem ucitelov ...problem dnesnej doby nie su deti, ale rodicia.

zuzanka.zuzu
20. máj 2025
@kremlicka250

@kremlicka250 a keby ti poviem že školné môjho syna je 1000e mesačne, tak zase odpíšeš že "holubnik si môžu robiť iba v súkromných školách, dala by som tvoje deti do štátnych a to by videli" alebo nejakú inú primitivnosť 😜 tebe podobným samozvaným najspravodlivejším a najmorálnejším škoda argumentovať 😂

autor
20. máj 2025
@zuzanka.zuzu

@kremlicka250 a keby ti poviem že školné môjho syna je 1000e mesačne, tak zase odpíšeš že "holubnik si môžu robiť iba v súkromných školách, dala by som tvoje deti do štátnych a to by videli" alebo nejakú inú primitivnosť 😜 tebe podobným samozvaným najspravodlivejším a najmorálnejším škoda argumentovať 😂

@zuzanka.zuzu 😆😆😆

kremlicka250
20. máj 2025
@lienka.7

@kremlicka250 si vezmi, žeby si takto 2-3x do roka aj učiteľka "vybrala" dovolenku a deti by mali ostať doma. To by hned bola "revolúcia", ze co si to dovolila, či nemá dosť voľná v lete. To je ten dvojitý meter tu niektorých 😉

@lienka.7 ako ja suhlasim a je mi luto, ze rodiny nemaju moznost dovolenky s detmi ( financie)... mna doraza ta arogancia a len ja ja ja... ja by som tu dovolenku dopriala kazdej rodine, ale tvarit sa ,ze pri porusovani pravidiel som este ukrivdena...

bielasovicka
20. máj 2025

Ja neviem prečo si toľko ľudí myslí, že škola je holubnik. Nie, nie je. Je to povinná školská dochádzka.

kremlicka250
20. máj 2025
@zuzanka.zuzu

@zuzanka.zuzu ? V podstate chces argumentovat o tom, ze porusovat pravidla je OK.
A ked ti povie niekto,ze to OK nie je, tak je zly :D.
S tebou je radost diskutovat. Dufam, ze budes mat rovnaky meter, ked napr. ta "spravodlivost" z ktorej sa smejes , bude sucastou tvojho dietata...Ked ucitelka bude porusovat pravidla voci tvojmu dietatu, potom sa vysmievaj zo "spravodlivosti"...ratam,ze potom sa nou budes ohanat.

vilma7
20. máj 2025
@zuzanka.zuzu

@vilma7 a keby neschválili a dieťa do školy nepríde tak čo sa stane?

@zuzanka.zuzu netuším ja som zatiaľ pýtala len na 1 deň a to syn chodí už 4 roky.2 roky škôlka a 2 škola. Tu je to aj v škôlke prísnejšie. Ale ja som len ZA to. Prázdnin je ozaj viac než dosť.

lienka.7
20. máj 2025
@zuzanka.zuzu

@kremlicka250 presne, ta arogancia niektorých je tu do očí bijuca... nebude za moje dieta rozhodovať nejaká iba "striga" v riaditelni. Ale ze za nich rozhoduje zamestnavatel, to im už nevadí 👌🤣
@zuzanka.zuzu utopiou je si myslieť ze na súkromnej škole si môžeš zo všetkého robiť holubnik, lebo predsa "si to platis" 😁

sense
20. máj 2025
@zuzanka.zuzu

@zuzanka.zuzu ono ale tá Základná školská dochádzka je v CH ozaj zadarmo inkl školský výlet, permanentku do kniznice, práve aby mali deti všetkých vrstiev právo na vzdelanie,ak teda nerátam desiatu, prezuvky do školy, veci na telesnú a plavky s uterákom keď majú Schwimmen.

autor
20. máj 2025
@lienka.7

@kremlicka250 presne, ta arogancia niektorých je tu do očí bijuca... nebude za moje dieta rozhodovať nejaká iba "striga" v riaditelni. Ale ze za nich rozhoduje zamestnavatel, to im už nevadí 👌🤣
@zuzanka.zuzu utopiou je si myslieť ze na súkromnej škole si môžeš zo všetkého robiť holubnik, lebo predsa "si to platis" 😁

@lienka.7 ja nemám zamestnávateľa 😄

lienka.7
20. máj 2025
@anonym_autor

@lienka.7 ja nemám zamestnávateľa 😄

@autorka jaj, tak preto si myslís, že si môžeš robit, co chceš 😁
A vidíš, ja ho mam, a nikdy mi nič "nezamietol a neprikazoval" a dovolenku mam kedy ja potrebujem. 😉
A uprimne, byt v pozícii riaditeľky, pokial by prišiel rodic a slusne argumentoval a požiadal, problém by som nemala. Ale pri takých ako ty a tebe podobných, ktorí sa hneď ohanaju so svojimi "pravami" a ze ich nikto nebude "buzerovat ", už len z princípu by som postupovala exemplárne. A prečo? Presne preto, aby si nemysleli, ze svet sa " toci" podľa nich 😉😘

zuzanka.zuzu
20. máj 2025
@sense

@zuzanka.zuzu ono ale tá Základná školská dochádzka je v CH ozaj zadarmo inkl školský výlet, permanentku do kniznice, práve aby mali deti všetkých vrstiev právo na vzdelanie,ak teda nerátam desiatu, prezuvky do školy, veci na telesnú a plavky s uterákom keď majú Schwimmen.

@sense v podstate aj na Slovensku. bežnému zamestnancovi asi nie ale už ja som napríklad bola dieťa slobodnej mamy a ledva sme to dávali s kadejakými príspevkami a čo viem, tak niektoré veci som v škole neplatila hoci iné deti áno 🤷 tým komentom som reagovala na inú prispievateľku

zuzanka.zuzu
20. máj 2025
@lienka.7

A vidíš, ja ho mam, a nikdy mi nič "nezamietol a neprikazoval" a dovolenku mam kedy ja potrebujem. 😉
A uprimne, byt v pozícii riaditeľky, pokial by prišiel rodic a slusne argumentoval a požiadal, problém by som nemala. Ale pri takých ako ty a tebe podobných, ktorí sa hneď ohanaju so svojimi "pravami" a ze ich nikto nebude "buzerovat ", už len z princípu by som postupovala exemplárne. A prečo? Presne preto, aby si nemysleli, ze svet sa " toci" podľa nich 😉😘

@lienka.7 asi aj kvôli tomu nie si žiadna riaditeľka 😉 ono riadiť niečo vyžaduje aj určitú mieru diplomacie a politiky, striktní ľudia sa tam nemajú šancu udržať

lienka.7
20. máj 2025
@zuzanka.zuzu

@lienka.7 asi aj kvôli tomu nie si žiadna riaditeľka 😉 ono riadiť niečo vyžaduje aj určitú mieru diplomacie a politiky, striktní ľudia sa tam nemajú šancu udržať

@zuzanka.zuzu keď myslis , tak ok 😉

autor
20. máj 2025
@lienka.7

@lienka.7 prečo myslíš, že si preto robím čo chcem? Lebo prvý krát je to počas školského roka

cafelatte
20. máj 2025

Napíš mi spravu

kremlicka250
20. máj 2025
@lienka.7

@lienka.7 ani ja nemam zamestnavatela a nikdy by mi nenapadlo , ze ak porusujem pravidla ja, je to vina tych druhych :D
Tym to teda nebude 🙂

abbey1
20. máj 2025

Autorka, vôbec si komentáre niektorých uvedomelých nevšímaj. Pokiaľ syn učivo doberie, písomky dopíše, škola nespadne a ani jemu nebude nič chýbať. Nebudete ani prví ani poslední, kto idú na u. Mnohé rodiny chodia, deti napriek tomu študujú úspešne a nikto sa z toho nerúca. Prajem krásnu dovolenku.

kremlicka250
20. máj 2025
@abbey1

Autorka, vôbec si komentáre niektorých uvedomelých nevšímaj. Pokiaľ syn učivo doberie, písomky dopíše, škola nespadne a ani jemu nebude nič chýbať. Nebudete ani prví ani poslední, kto idú na u. Mnohé rodiny chodia, deti napriek tomu študujú úspešne a nikto sa z toho nerúca. Prajem krásnu dovolenku.

@abbey1 ale tu nejde o to , ci ide...🙂 nech ide, ja jej to doprajem. Pointa bola, ze booknem dovolenku bez toho, aby som zistila, ci mi uvolnia dieta zo skoly a potom ked po zaplateni zistim, ze je to pre skolu problem, tak je zla skola, riaditelka, skolsky poriadok... a nie to, ze som sa mala naskor ako rodic informovat a potom platit dovolenku...co by bolo logicke.

abbey1
20. máj 2025
@kremlicka250

@abbey1 ale tu nejde o to , ci ide...🙂 nech ide, ja jej to doprajem. Pointa bola, ze booknem dovolenku bez toho, aby som zistila, ci mi uvolnia dieta zo skoly a potom ked po zaplateni zistim, ze je to pre skolu problem, tak je zla skola, riaditelka, skolsky poriadok... a nie to, ze som sa mala naskor ako rodic informovat a potom platit dovolenku...co by bolo logicke.

@kremlicka250 Prečo máš potrebu mi niečo vysvetľovať? Písala som autorke. Ja problém s uvoľňovaním zo školy nemám.

kremlicka250
20. máj 2025
@abbey1

@kremlicka250 Prečo máš potrebu mi niečo vysvetľovať? Písala som autorke. Ja problém s uvoľňovaním zo školy nemám.

@abbey1 lebo som si vsimla, ze si nepochopila pointu debaty..tak som ti chcela slusne vysvetlit, ze nikto neodsudzuje autorkine tuzbu ist na dovolenku a nikto netvrdi, ze jej dieta si ucivo nedoberie a nedostuduje a ze skola sa zruti...
Ale moja chyba, ospravedlnujem sa, ze som si dovolila opravit nepravdive tvrdenia v tvojej sprave 🙂 pekne dovolenky vsetkym zelam 🙂

oliverceky
20. máj 2025

Aký je dôvod nesúhlasu?