Ako presvedčiť 6-ročné dieťa k upratovaniu?
Baby, poprosím radu. Mám 6 ročnú dcéru. Je zlatá a poslušná a všetko je ok. Až na jednu vec. Mám s ňou obrovský problém s upratovaním. Je dosť stará na to, aby pochopila, čo znamená upratať po sebe veci a hračky... No väčšieho bordelára svet nenosil ešte. Ale ona vymýšľa milión dôvodov preto, aby to robiť nemusela. Som hladná, treba mi kakať, bolí ma bruško... Ja už nevládzem. Skúšali sme to na ňu snáď všetkými spôsobmi. Prosby, sľuby, vyhrážky, po dobrom aj po zlom. Raz sme jej pozbierali veci do vreca a vyložili pred dvere, že keď ich niekto vezme, bude to jej chyba. Ani to nepomohlo. Ľudia, poraďte ako ju k upratovaniu presvedčiť, aby to robila sama od seba a nie po kriku a cirkusoch... Ďakujem.
Raz jedna psychologicka vravela , ze deti az v 10r chapu vyznamu slovu poriadok….
Ako -mam 6 ročne dieťa a izbu upracem ja ,Alebo jej pomaham.podla toho aky bordel tam ma.
Mna by nenapadlo ist na to vydieracim ,Alebo vyhraznym sposobom.to decko uprace Potom lebo ma strach,pre nic viac….
No proste nepolavit ze von sa nepojde kym neuprace ani rozpravka nebude kym neuprace ani vecera.. najprv upratat. zacni ze pozbiera do boxu
@deejay3004 s niečím sa hrá a keď skončí činnosť, nedovolím jej začať inú pokiaľ po sebe neuprace. To, že tebe sa nechce pozerať na jej otrávený pohľad a upraces to na miesto nej je obrovská chyba. Máš si pevne stáť za tým čo hovoríš. Veľmi častá chyba rodičov vo výchove detí. Predpokladám, že aj keď si jej pohrozila že jej hráčky vyhodis a dala si ich do vreca pred dvere tak si jej ich aj tak napokon vrátila. Nikdy sa nevyhrážaj tým, čo naozaj nesplnis. Dva krát si radšej premysli čo povieš a potom vyslov len to, čo naozaj dokážeš ako trest pre nu dodržať.
Boze ako by som o sebe citala, ked som bola male dieta :D Mama doteraz spomina, ako bola zufala, ale spravili sme dohodu ze bordel bude len u mna v izbe a nebude sa roznasat po byte, to som dodrzovala, tak to vedela zvladnut :D s vekom sa to lepsilo, a ako som zacala byvat sama, upratujem uz rada, oddychnem si pri tom.
Ako dieta som bola rovnaka, najlepsie som sa citila, ked som mala milion veci naroztahovanych okolo seba. Casom to postupne preslo, teraz je zo mna perfekcionistka 🙂 Vsetky veci musia mat u mna svoje miesto, neznesiem neporiadok a chaos. Mozno aj u tvojej dcery to bude podobne, len k tomu musi dozriet.
Redukovat mnozstvo hraciek.
@lonely66 Čo sa stalo s tým vrecom? Najprv som ho odniesol do pivnice. A počkal som, kým začne tie veci hľadať. A keď ich ani po dvoch týždňoch nehľadala, skrátka som to odniesol na charitu - do útulku pre slobodné matky s deťmi. Také čo "ušli" od manželov, ktorí ich týrali, alebo mali podobné osudy.
@deejay3004 Bozemoj, to ako keby som citala o mne a o sestre 🙂 Nepotesim ta, na nas nezabralo nic. Mali sme v izbe bordel, az kym sme sa neodstahovali. Vo vsetkom ostatnom sme boli vzorne, poslusne. Aj izbu sme si raz do tyzdna uplne vyupratovali, povysavali, prach poutierali. Problem bol, ze tak do hodiny-dvoch tam bol zase vybuch. Rodicia skusali vsetko mozne, aj rozne tresty, aj nam raz otec zobral uplne vsetky hracky a nechal kazdej jednu babiku. Dva roky sme nemali hracky. Ale nezlepsilo sa to, ukazalo sa, ze nam vobec nechybaju 🙂 Vyrabali sme si z papiera, citali sme knihy, ktore sa vrsili v kominoch po izbe, pisali sme romany, vymyslali krizovky, kreslili a neviem co, vzdy bolo co roztahat co celej miestnosti. Chodila som ku kamaratkam, videla som, ake maju upratane izbicky a hovorila som si, ze ako je to mozne, ze asi nic nerobia. V puberte zacali k nam chodit aj chalani. Prisiel chalan, ktory sa mi pacil, vtedy byvali este bezne neohlasene navstevy. Takze vybuch, musela som zhrnut veci z postele, aby si mal kde sadnut. Hanbila som sa, ale ani ta hanba ma nezastavila. Rodicia uz v tej dobe boli rezignovani. Kupili tabulku s napisom "Smrtelne nebezpecenstvo vybuchu" a vycapili nam ju na dvere. Fakt neviem, co poradit, asi len tu tabulku...
@deejay3004 podla toho co pises to neni snou az take strasne..ved vsetky deti neznasaju povinnosti a odtoho sme tu aby sme ich ucili zodpovednosti a tiez poriadku,,ano bude to este par rokov trvat,,hrach na stenu budete hadzat ale raz vyrastie a uvidis vysledok vasej snahy..my sme traja surodenci, ja som puntickarsky upratovac vsetkeho, segra mala vzdy bordel vsade, a bracha ani nehovorim..a to nas vychovavali rovnako,,podobne moj muz - poriadok je nieco nacom mu zalezi, kym jeho sestri - zavriet oci a nepozerat inak by ta slak trafil z toho bordelu,,dospele zeny a matky... Takze, vsetko je ok, nech uprace aspon nieco, aspon niekedy, aspon po 100 vyzve, aspon izbicku...furt lepsie ako byt ticho a spravit to vzdy a vsetko za nu

@deejay3004 ono to tak chodi, ze cudzieho človeka rešpektujú viac (lebo musia?) a potom si to kompenzuju doma. Nechce si doma upratovať? Všetko by som jej komplet zobrala. Ale ze všetko. Prázdne poličky, skrinky... a ked by sa pýtala prečo, by som jej povedala, že už je dosť veľká na to, aby keď to zvládne v skolke, zvládla aj doma. Inak paradoxne ja počúvam zase zo škôlky, ze tam moja nechce upratovať, a keď som sa jej pýtala prečo, vies co mi povedala? Ze mamina ale tam sú predsa ostatní, ktorí to úpracu aj za mna, ale doma som sama a teda to upracem ja. 🙈