Ako prinútiť dieťa, aby sa učilo?
prosím o názory pri výchove detí a akým spôsobom sa učíte
Dovolit mu ist von alebo sa hrat az vtedy, ked si splni svoje povinnosti - ulohy, ucivo na dalsi den a dosledne to kontrolovat. Ak mu ucenie nejde, snazit sa pomoct, ak na to nema, tak ho prilis netrapit, znamky nie su najdolezitejsie, lebo potom je pretazene a straca chut do ucenia. Niekedy sa v pedagogicko-psychologickej poradni podari odhalit nejake skryte problemy a poruchy ucenia.
aj my mame takýto problem,navštevujeme psychologičku je nesustredený a ma disortografiu, tak som ho trošku inšpirovala že za každu jednotku dostane 1 euro a za dvojku 50 centov....zatial to zaberá.. 🙂 začal sa viac snažiť ........
Možno by bolo dobré zaviesť nejaký rituál pre učením, ktorý školáka upokojí a pripraví na učenie..najesť sa, napiť sa...rozhovor o tom, čo ho trápi, čo prežil školák počas dňa....prejsť sa po čerstvom vzduchu a v pokojnom prostredí, kde sa darí triediť myšlienky......vypnúť rádio, TV...ponoriť sa do ticha.....začítať sa do obľúbenej knihy....zavedenie pevného režimu dňa, ktorý by dieťa motivoval sa na učenie plne sústrediť, neodbiehať od úloh, aby sa naučil rýchlo a potom sa mohol venovať ešte svojim záľubám, domácim prácam....a hlavne zasadnúť k učeniu vždy v rovnakom čase, nenechávať si to na neskoršiu večernú hodinu, aby ho potom nezmohla únava...
Motivovat, vzbudit zaujem. Nepises o ake stare dieta ide, s cim ma problem. V prvom rade si dieta musi uvedomit, pochopit, ze sa uci pre seba. Dohodnut sa, najprv si spravime ulohu, precitame si clanok a potom sa zahrame, pojdeme na prechadzku, neviem, hocico, co mu-jej urobi radost. Vsetko zavisi od toho, ake je to dieta. Treba zistit, o aky typ ziaka ide, ako sa najlahsie dokaze naucit. Ci ma fotograficku pamat, ci potrebuje pohyb pocas ucenia sa, ci potrebuje iba pocut, citat, atd....
Sám som ešte dieťa som 8 na základnej škole a tiež mám problém sa učiť vôbec sa mi nechce sem tam sa naučím na nejakú písomnú a tak to aj vyzerá na vysvedčení tím mal tri 3 . Ale Jak tu hovoríte , že deti treba motivovať tak to moji rodičia nerobia zakázali mi športovať zobrali mi všetko. A ja som potom už nemal chuť na nič a bol som naštvaný . Najprv mi zobrali PC ja som to bral v pohode myslel som že mi to pomôže ale nie nehral som počítač 5 mesiacov a nič známky sú zle a učím sa iba sem tam :( potom mi rodičia zobrali všetko , zakázali mi jedinú vec ktorá má bavila hokejbal. Nemôžem chodiť von...
Poraďte mi čo mám robiť aby sa mi darilo a rodičia mi zase dovolia športovať a užívať si život
Ahoj marietta123,
Existujú techniky ako sa prinútiť učiť. Fungujú na tom princípe, že zvyšujú ako vnútornú tak aj vonkajšiu motiváciu, odbúravajú počiatočný odbor voči učeniu a vyvolávajú silný pocit naliehavosti.
Takže nie je pravda, že sa musíš spoľahnúť iba na disciplínu a nasilu sa prinútiť.
Najzákladnejšia technika je OKLAMANIE PODVEDOMIA.
Odpor podvedomia voči učeniu sa dá vypnúť ubezpečením podvedomia, že sa na oko budeš venovať len nejakej neškodnej, nenamáhavej činnosti.
Slúži na to veľmi účinná fráza:
Teraz sa nebudem zaoberať… (celá úloha), ale urobím len… (prvý krok úlohy).
V praxi to vyzerá takto:
Teraz sa nebudem učiť matematiku, ale len si otvorím poznámky.
Teraz nebudem písať referát, len napíšem zopár prvých riadkov.
Teraz si nebudem opakovať, len vyslovím prvé 3 vety.
Akonáhle spravíš prvý krok – otvoríš si poznámky, napíšeš prvé riadky, zopakuješ si prvé 3 vety – tak prekonáš počiatočný odpor. Myseľ možno ani nepostrehne, že plánuješ pokračovať v učení.
Ja oklamanie mysle používam každý deň. Napríklad pri cvičení. “Nedám si celý tréning, len chytím činku a zmením závažia.” “Ešte zabehnem po tamtú dieru v chodníku, potom skončím a pomaly odkráčam domov.” “Nebudem cvičiť celý tréning, len spravím ešte jednu sériu angličákov.” Napríklad aj dnešný tréning som takýmto spôsobom dal.
Príde ti to za vlasy pritiahnuté? Tak si to vyskúšaj a presveč sa sám. Začni s učením a povedz si: “Teraz sa učiť nebudem, len si prečítam úvodných 5 viet.” Ale nebuď kŕčovitý. Nechaj to plynúť.
Ďalších 8 techník ako sa prinútiť učiť nájdeš tu:
http://bezbolestneucenie.sk/prinutit-ucit/
S týmito technikami už nikdy nebudeš mať problém prinútiť sa učiť.
Všetky techniky sú ZADARMO 🙂
u nas funguje ritual, prideme domov, dve hodinky ma pre seba a potom sa ideme ucit. Hned po prichode zo skoly by to nezvladla, ale ked si trosku oddychne, tak za polhodinku su ulohy hotove. Ked vymysla, tak jej vysvetlim ake bude super ked bude to alebo ono vediet a co vsekto s tym potom moze robit. To u nas zabera najlepsie.
@jakubbko otazka je preco su tie znamky zle? Ja pouzivam system 25 minut...ked je najhorsie, tak si dam casovac na 25 minut a poviem si, ze sa budem venovat len urcitej veci. Nie je to dlha doba a vysledky sa dostavia hned 🙂
Učiť sa len na písomky - to je už neskoro, učiva je vtedy už veľmi veľa a všetko sa to pletie a je to únavné. Lepšie je učiť sa systematicky, pripravovať sa na každú hodinu a hlavne stále opakovať celok, kým sa neukončí až do písomky. Ide to tak rýchlejšie, učivo sa lepšie zapamätá. Samozrejme treba sledovať rozvrh. Pred ťažším dňom, kedy je v rozvrhu veľa predmetov náročných na domácu prípravu, je lepšie si učivo rozdeliť na viac dní, prípadne niečo si prečítať cez víkend, aby toho potom nebolo v jednom poobedí veľa. Treba myslieť na to, že treba si vyhradiť každé poobedie čas aj na relax. Bez oddychu sa ťažšie učí. A pred písomkou, netreba sedieť nad učivom do noci, radšej ísť skôr spať.
ahojte ženičky,
ja mám už cca 4mesiace problém s mojou dcérou. Je tretiačka a tento rok menili učiteľku triednu a spájali sa dve triedy do jednej takže ich je v triede 26 žiakov. Dcéra chodí 3x týždenne do tanečnej školy, je veľmi dobre pohybovo nadaná a zvláda veci, ktoré deti v jej veku nezvládajú...(pokiaľ nemajú prípravu ako ona )
Ide o to, že keď prídeme domov zo školy, s úlohami problém nemá, väčšinou si robí sama, len skontrolujem, alebo keď niečo nevie, aj tak jej poviem, že nech si porozmýšľa a dám jej šancu nech na to najskôr príde sama až keď už vidím že sa trápi pomôžem ja....
Ide o to, že keď napíše úlohy a má sa začať učiť, máme problém, neučí sa, robí všetko možné iné, ale neučí sa, aj keď si to číta, nič neukladá, robí to len mechanicky, alebo si vymýšla, chcem jesť, piť, cikať, kakať. Už som to riešila aj po dobrom aj po zlom....sľubovali sme výlety za dobré známky, aj sme sa vyhrážali, aj sme zakazovali ale nič nepomáha. Vysvelila som jej že sa učí pre seba a aké následky bude mať to, že sa vôbec nebude učiť, z hodín si v škole nepamätá takmer nič, a keď áno, tak veľmi málo... asi je duchom neprítomná... Už neviem čo s ňou, už som jej povedala, že kým sa nenaučí tak sa nepohne od kníh,.... čo by mohla mať za pol hodku zmáknuté, kašle na to a sedí aj 6 hodín za tým a neučí sa.... som na pokraji zúfalstva, nakoľko mám eše 4 ročného syna , ktorý je autista a musím aj s ním pracovať denno denne...to ale neznamená že na dcérku si nenájdem čas, keď prídeme domov zo škôly, syn ide spať a máme čas len pre seba, teda pomôžem jej keď ma poprosí, alebo oddychujeme pozeráme telku, hráme sa spoločenské hry atd atd, už neviem ako to vyriešiť, aby si uvedomila, že sa musí učiť aj keď ju to nebaví, ....viete mi nieko poradiť???????
@janinah prídeme domov o pol jednej , syna dám spať, ona sa naobeduje, a potom píše úlohy, potom chvíľa (cca hodka) oddych a potom sa učí, o piatej chodí na tanečný, prídeme domov o 3/4 na sedem a ešte sa doučí čo nestihla, lenže ona pri tom len tak sedí a neučí sa....
Tanečný máme 3x, ale dni kedy nemá tanečný, dokáže od tretej presedieť pri učive až do ôsmej a nevie keď sa jej pýtam otázky a skúšam ju skoro nič, alebo len 1/3....a to nehovorím, že chodí stále za mnou zo zošitom, že vyskúšaj ma a keď sa jej opýtam prvú otázku nevie nič.....
skúšali sme už kadečo, ona keď sa aj má trebars naučiť jednu vetu, že čo je jaskyňa to sa naučí a ďalej keď sa má naučiť že aké jaskyne máme na SVK, tak sa nenaučí a učivo sa jej kopí a potom má toho veľa. Dnes ju vyvolala učiteľka na hodine vlastivedy, že ju vyskúša, lebo mala nerozhodne, včera sa učila, opakovali sme spolu, čo nevedela som jej povedala a spýtala sa jej ešte raz, atd atd. nedostala žiadnu známku, len učiteľka jej povedala, že sa má lepšie učiť na vyučovaní, tak by mala lepšie známky....ja vôbec netuším, čo robí počas hodín v škole, na rodičku som bola a nič špeciálne mi učiteľka nepovedala, ja som jej hovorila, že niekedy je zbrklá, že si nerozmyslí dopredu, že za to má horšie známky, učiteľka mi na to odpovedala, že známky nie sú len za vedomosti ale aj za to, že ako sa dieťa dokáže sústrediť a byť pozorná....
No, asi ma problem so sustredenim, na hodine je asi duchom nepritomna, cize sa nenauci nic a doma jej asi tiez lietaju myslienky kadetake. Skusili ste nastavit budik. napr. na 25 a za tne cas ench sa skusi naucit?
@lenna1 mám tiež tretiačku a s učením sa "trápime". Prírodoveda a vlastiveda tú moju zjavne moc nebavia, ale musí aj tie ovládať. Tiež som skúšala, že nech si prečíta a povie svojimi slovami, ale to vedela tak dokonale pomotať, že som musela zvoliť inú metódu. Ja som jej pár krát nechala učivo si prečítať, potom pri skúšaní som sa jej to snažila na príkladoch vysvetliť, aby vedela, o čom hovorí. Napr. Kvaple- nevedela si ich predstaviť, ako vznikajú čo to je, keďže sme v jaskyni neboli - vysvetlila som je to, pochopila a keď jej to dávala lepší zmysel, tak sa to naučila. Názvy jaskýň, národných parkov atď. som sa snažila jej uľahčiť - nájdi na mape, spoj si to s niečím iným - Dobšinská jaskyňa - Dobšinský spisovateľ, Demänovská ľadová jaskyňa a Demänovská jaskyňa Slobody - dve za sebou... na "D" - Driny, Domica...ľahšie sa jej to do hlavičky dostane. Tak isto premeny látok - ich skupenstiev . Vysvetlili sme si to na príkladoch, robili sme pokusy, ukazovali sme to názorne... keď si to vizualizovala, lepšie to pochopila zapamätala si to.
inak mne sa pani učiteľka sťažovala skôr na štruktúru hodín - veľa látky na prebratie a málo hodín. Napr. vlastiveda a prírodoveda je po jednej hodine v týždni - strašne málo. Zato angličtiny majú tri. Má v triede len 14 detí a predsa tie hodiny nemôžu prebiehať tak, aby sa tie deti nielen sústredili, ale si veci aj vyskúšali na pokusoch, spoznávali ich pomocou všetkých zmyslov.... nielen memorovali poučky.
@jakubbko ahoj podľa mňa že rodičia nie sú spravodlivé,pretože nemôžu všetko zakázať to je ponižujúci takže mal by si porozprávať s rodičmi,že sa učenie nie je dôležitý hlavne že si chodíš do školy a známky nie je nič také... treba športovať ako odreagovať...šport je najlepšie riešenie...takže prinútené učenie je ponižujú a potom sa o seba už stratí chuť učenie alebo ide o smrti...či diskriminácie to je všetko zle...veľa šťastia

@marieta123 možno si to mohla trocha rozpísať, s čím máš konkrétne problém.
ide o to, že deti si nechcú robiť úlohy a učiť sa doma alebo máš pocit, že sa učivo nevedia naučiť a úlohy si nevedia urobiť?
ak to prvé, tak najlepšie je si zaviesť nejaký režim, že kedy po príchode y sa budú učiť a robiť si úlohy a to dodržiavať.
ak to druhé, tak ťažko poradiť, tam môže ísť aj o nejaký problém zo strany deti alebo aj to, že v dnešnej dobe má učitel v triede napríklad 28 žiakov, z toho 10 je nezvládnuteľných, 5 je integrovaných a potom sa netreba čudovať, že v škole nie sú podmienky aby ten zvyšok niečo naučil a vysvetlil im učivo. 😒
len potom je otázka, že načo vlastne tie deti chodia do školy a vlastne že kedy majú voľný čas, ak presedia 6 hodín v škole a nič sa nenaučia a musia sa potom doma učiť všetko sami alebo s rodičmi.